3/7/19

Σάκης Ιωαννίδης: Πρωταρχικός μου στόχος η διεθνοποίηση της Γενοκτονίας

Συνέντευξη στον Τ. Κοντογιαννίδη
Ο Σάκης Ιωαννίδης* είναι από το νέο αίμα που θα  εισέλθει στη νέα Βουλή των Ελλήνων και αναμένεται να αγωνισθεί για τα εθνικά, τα κοινωνικά και άλλα θέματα, αλλά θα αποτελεί κυρίως μια ηχηρή αγωνιστική  παρουσία στα ποντιακά θέματα, με κυρίαρχο την αναγνώριση τη Γενοκτονίας την προγόνων μας.

Ερώτ. :Η καταγωγή σας είναι από τον Πόντο, γεννηθήκατε και μεγαλώσατε στην Δράμα και τώρα είστε υποψήφιος στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών. Μεγάλη διαδρομή, έτσι δεν είναι;
Απάντ. :Ο προπάππους μου Γιάννης Ιωαννίδης ζούσε στην πόλη Γκιουμουσχανέ (Αργυρούπολη) του Πόντου. Ήταν εργάτης στα μεταλλεία της περιοχής. Όταν ξεκίνησε ο διωγμός και οι φρικαλεότητες των Οθωμανών, έφυγε κι επειδή δεν βρήκε θέση στα καράβια που ξεκινούσαν για την Ελλάδα, έφτασε με τα πόδια στην Περσία, το σημερινό Ιράν. Από εκεί μετά από πολύ καιρό, κατάφερε να φτάσει με καράβι στον Πειραιά και από εκεί βρέθηκε στην Δράμα όπου και εγκαταστάθηκε. Η ζωή εκεί δεν ήταν καθόλου εύκολη, καθώς κυριολεκτικά ξεκίνησε πάλι από το μηδέν με μόνο εφόδιο κάποια χωράφια που έδωσε στους πρόσφυγες το ελληνικό κράτος για να καλλιεργούν καπνό. Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν είχε ιδιαίτερο πρόβλημα προσαρμογής γιατί ήξερε άπταιστα ελληνικά, ποντιακά και τουρκικά. Η οικογένειά μας κράτησε τις παραδόσεις και εγώ μικρός πολλές φορές άκουγα τις ιστορίες από τον Πόντο και προσπαθούσα να μάθω την ποντιακή γλώσσα. Οι στίχοι που με έχουν σημαδέψει και τους κρατάω πάντα στο μυαλό μου, είναι το “η Ρωμανία αν επέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο…”
Εκεί στη Δράμα λοιπόν, γεννήθηκα και μεγάλωσα, λόγω των σπουδών μου ήρθα στην Αθήνα, όπου έμεινα μόνιμα, και τελικά πολιτεύομαι στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών. 
Ερώτ. : Τι πιστεύετε ότι θα μπορούσαν να κάνουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, ώστε μια μέρα να καταστεί δυνατή η αναγνώριση της Γενοκτονίας;
Απάντ. :Η ελληνική πολιτεία έχει ήδη αναγνωρίσει τη Γενοκτονία, μαζί με ακόμα τρεις χώρες, τη Σουηδία, την Ολλανδία και την Αρμενία. Μάλιστα το ίδιο έχει κάνει και η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών με ψήφισμα της το 2007.
Όλα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως επιχειρήματα από την ελληνική κυβέρνηση για να γίνει επιτέλους το αυτονόητο: να αναγνωριστεί απ’ όλο το κόσμο η Γενοκτονία και η Τουρκία να απολογηθεί για τα εγκλήματά της. Και γι' αυτόν τον σκοπό θα αγωνιστώ, θα είναι πρωταρχικός μου στόχος.
Αυτό που πρέπει να σημειωθεί επίσης, είναι ότι μπορεί η Τουρκία επίσημα να αρνείται την γενοκτονία και να αποδίδει τους θανάτους σε “απώλειες πολέμου” και άλλες αιτίες, αλλά πολλοί Τούρκοι ιστορικοί δεν διστάζουν να λένε τα πράγματα με το όνομα τους και να χαρακτηρίζουν δημόσια τα τραγικά αυτά γεγονότα ως “γενοκτονία”. 

Ερώτ. :Πιστεύετε ότι μια μέρα η Τουρκία θα απολογηθεί για τις γενοκτονίες Ποντίων, Ασσυρίων, Αρμενίων;
Απάντ. :Ας μην γελιόμαστε, η Τουρκία φοβούμενη το στίγμα της γενοκτονίας και των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτές (απολογία, αποζημιώσεις κλπ) πολύ δύσκολα από μόνη της θα αναγνωρίσει τα εγκλήματά της και θα απολογηθεί για αυτά. 
Σε αυτό πολύ σημαντικό ρόλο μπορεί να διαδραματίσει πρώτα απ όλα η δικιά μας επιμονή και επιπλέον ο διεθνής παράγοντας και η πίεση που μπορεί να ασκήσει στην εκάστοτε τουρκική κυβέρνηση. 
Πριν από μερικά χρόνια ο Ερντογάν είχε “ψελλίσει” κάτι για “κακομεταχείριση” των χριστιανών υπηκόων κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, χωρίς φυσικά να πει οτιδήποτε σχετικό με “γενοκτονία”, αλλά οι πολιτικοί συσχετισμοί και η συμμαχία του πλέον με ακροδεξιά στοιχεία, δεν ευνοούν αυτή τη στιγμή μια τέτοια εξέλιξη.

Ερώτ. Σε ποιο από τα κοινωνικά θέματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό θα επικεντρώσετε  τον αγώνα σας ώστε  να μπορέσει να ανασάνει ο κόσμος;
Απάντ. :  Είναι τρεις και ξεκάθαρες οι προτεραιότητες: η ασφάλεια των πολιτών, η επανεκκίνηση της  οικονομίας και ο εκσυγχρονισμός της εκπαίδευσης.
Είναι ανάγκη να επιστρέψει το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες και η νομιμότητα σε κάθε φάσμα της κοινωνικής ζωής, μετά από 4,5 χρόνια που ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε πρωτοφανή ανοχή στην παραβατικότητα και την παρανομία.  Δεν μπορεί να υπάρχουν άβατα και εστίες εγκληματικότητας και παρανομίας μέσα στα Πανεπιστήμια και για αυτό θα προχωρήσουμε άμεσα στην κατάργηση του ασύλου ανομίας. Τα Πανεπιστήμιά μας μπορούν και πρέπει να γίνουν «φάρος» πολιτισμού και ανάπτυξης και όχι παραβατικότητας και ανομίας. 
Προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας όμως προφανώς είναι και η οικονομία. Εκεί θα διασφαλίσουμε ένα πλαίσιο που θα προσελκύσει επενδύσεις, με μείωση φόρων και εισφορών, σταθερό φορολογικό σύστημα, κίνητρα για τις επιχειρήσεις και μέτρα για την ελάφρυνση των βαρών των πολιτών. Μια αναπτυξιακή πολιτική δηλαδή, που θα φέρει  μεσοπρόθεσμα πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας για όλους.

*Ο Σάκης Ιωαννίδης είναι υποψήφιος βουλευτής με την Ν.Δ. στον Βόρειο Τομέα της Β΄ Αθηνών

1 σχόλιο:

  1. Τωρα το θυμηθηκε η ΝΔ να ηγηθει του πολεμου κατα των Τουρκων. Για το μυστικο πρωτοκολλο Ντορας-Τουρκιας ομως του 2006 γνωριζετε τιποτα? Οχι? Ρωτειστε τους ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.