18/7/19

Μην πειράζετε την ιερή αγελάδα της Μόσχας

Το να έχεις καλές σχέσεις με άλλες χώρες είναι θεμιτό και πρέπον. Όταν αυτές οι σχέσεις όμως έχουν κτιστεί και επάνω σε έναν συναισθηματικό ιδεολογικό εναγκαλισμό, από τον οποίο μάλιστα εσύ δυσκολεύεσαι πολύ περισσότερο από την εν λόγω χώρα να αποτοξινωθείς, τότε το πρόβλημά σου είναι περισσότερο ψυχολογικής φύσεως και αυτό στην πολιτική είναι επικίνδυνο πράγμα• πρέπει να βρεις τρόπο να το λύσεις. 
Η λύση είναι μία, πολύ απλή, και την έχει ήδη εφαρμόσει το «αντίπαλον δέος»: Κοιτάς το δικό σου συμφέρον και αφήνεις τους συναισθηματισμούς του ρομαντικού παρελθόντος για τα σίριαλ. 
Μιλώ βεβαίως για τις σχέσεις Κύπρου - Ρωσίας, που είναι μακροχρόνιες και πολυεπίπεδες. Ένας ιστορικός απολογισμός δεν είναι δικής μου αρμοδιότητας –δεν έχω ούτε το βάθος των ιστορικών γνώσεων που απαιτούνται ούτε και τις ψυχαναλυτικές ικανότητες που ίσως χρειάζονται για να ερμηνεύσω και να κατανοήσω τη συνέχιση αυτών των σχέσεων, κυρίως από τη δική μας πλευρά, και μάλιστα σε επίπεδο τρόπου και στάσης ζωής. Αναφέρομαι ειδικά σε θέσεις που έχει πάρει η Μόσχα όσον αφορά πολιτικά ζητήματα στην Κύπρο και στην ευρύτερη περιοχή. Με πιο χαρακτηριστική την πρόσφατη θέση της Ρωσίας εναντίον των κυρώσεων που επιβάλλει η ΕΕ στην Τουρκία για τις επιθετικές ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ. Θεωρεί ότι αυτά τα μέτρα «θα επιδεινώσουν τη μακροχρόνια, ανεπίλυτη διαμάχη στην περιοχή», κάτι που στη Λευκωσία ερμηνεύτηκε ως «κατανοητή θέση αρχών». 
(Τι πάει να πει «κατανοητή θέση αρχών», άρχοντές μου; Θέμα αρχής είναι για κάποιες χώρες να υποστηρίζουν και τη δημόσια εκτέλεση καταδίκων ή για τον Χίτλερ η εξόντωση εκατομμυρίων Εβραίων –γιατί εγώ πρέπει να την αποδεχτώ ως κατανοητή;)
Ταυτόχρονα, στον κυπριακό Τύπο αναφέρεται ότι η Μόσχα διευκρίνισε πως η αποδοκιμασία των ευρωπαϊκών μέτρων κατά της Άγκυρας δεν σημαίνει ότι υποστηρίζει τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην περιοχή. Αν και αυτό δεν μου προκύπτει από καμία άλλη αναζήτηση που έκανα σε επίσημες πηγές, ας υποθέσουμε ότι είναι έτσι. Και πάλι όμως: αρκεί άραγε αυτή η διευκρίνιση; Έτσι εύκολα «καθαρίζεις»; Διεθνές Δίκαιο δεν αναγνωρίζεις; Και την αδελφή Κύπρο πως την αφήνεις έτσι εκτεθειμένη;
Η απάντηση, εδώ που ζούμε, είναι «μάλλον, ναι». Η Μόσχα «καθάρισε» όσο χρειαζόταν μάλιστα, για να ηρεμήσουν οι στην Κύπρο ένθερμοι υποστηρικτές της, κυρίως οι της συναισθηματικής κατηγορίας που αν και έχει κλείσει ως χρεοκοπημένη η αντιπροσωπεία του ιδεολογικού τους δεσίματος με τη μαμά εταιρεία, αυτοί εξακολουθούν να τη διατηρούν στην Κύπρο ανοικτή, και να την «πουλάνε» ακόμα, με σχετική δε επιτυχία. 
(Υπάρχουν και οι συμπαθούντες λόγω οικονομικών επιδοτήσεων, αλλά αυτοί είναι άλλης κατηγορίας ζήτημα) 
Στο Πρωινό Δρομολόγιο του ΡΙΚ η δημοσιογράφος Ελένη Βρετού ρώτησε τον γ.γ. του ΑΚΕΛ: «Κύριε Κυπριανού, πώς σχολιάζετε τη θέση της Ρωσίας εναντίον των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Τουρκίας;». Κι εκείνος, απάντησε: «Για τη Ρωσία είναι θέμα αρχής, είναι εναντίον των κυρώσεων. Είναι μία δική τους ερμηνεία...». Σχεδόν δικαιολογώντας την, δηλαδή. Οπωσδήποτε κατανοώντας την όμως. Η δημοσιογράφος δεν ζήτησε όμως την ερμηνεία του. Τη γνώμη του ήθελε. 
Ας επιχειρήσω, έτσι ως τελευταία… ελπίδα, να δούμε και μιαν άλλη «πηγή». Συγκεκριμένα, επίσημες δηλώσεις για το θέμα του Ρώσου πρεσβευτή στην Κύπρο, Stanislav Osadchiy. Επανέλαβε λοιπόν και αυτός πολύ καθαρά ότι η χώρα του τάσσεται εναντίον των κυρώσεων της ΕΕ προς την Τουρκία «ως γενικό κανόνα» («θέμα αρχής», που είπε στο ΡΙΚ ο Κυπριανού) και υπογράμμισε ότι η θέση της Μόσχας για το Κυπριακό πρόβλημα (γενικά, και όχι για τον ειδικό λόγο των τουρκικών προκλήσεων που ανάγκασαν την ΕΕ να προβεί σε κυρώσεις) παραμένει αμετάβλητη.  
Ο Ρώσος πρέσβης τόνισε πως είναι γνωστό ότι η Μόσχα είναι αντίθετη σε κάθε εμπάργκο που δεν «περνάει» από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στο οποίο βεβαίως η δική του χώρα, ως μία από τις 5 μόνιμες, έχει δικαίωμα αρνησικυρίας (βέτο). Δηλαδή, εάν δεν το θέλει αυτή, δεν θα περάσει ποτέ τίποτα.  
Τέλος, αναφερόμενος στα των τουρκικών επιθετικών ενεργειών με γεωτρήσεις στ’ ανοικτά της Κύπρου, ο κ. Osadchiy είπε πως «όλες οι διαφορές μπορούν να λυθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και η Ρωσία υποστηρίζει τη συνέχιση αυτών, για να λυθεί το Κυπριακό».  
Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε. Και πουθενά ούτε ίχνος καταδίκης, έστω και λεκτικής, των ενεργειών της Τουρκίας που έκαναν 27 μέλη της ΕΕ (και όχι 5 των Ηνωμένων Εθνών, και δή μόνιμων) να καταλήξουν σε λήψη μέτρων, και μάλιστα της πιο ήπιας μορφής.  
Κάποτε, θα πρέπει -νομίζω- να αποφασίσουμε στην Κύπρο όχι με ποιους θέλουμε να είμαστε, αλλά πρώτα εμείς οι ίδιοι τι πρεσβεύουμε. Ποια είναι, δηλαδή, τα δικά μας «θέματα αρχής». Απ’ εδώ κι απ’ εκεί, και όπου φυσά ο άνεμος, δεν γίνεται. Θυμηθείτε για ποιους, κατά καιρούς, πίναμε νερό στ’ όνομά τους και σκεφτείτε τι κερδίσαμε από όλους αυτούς…
Φιλελεύθερος

11 σχόλια:

  1. Ειναι και οι "προφητειες" βλέπεις. Εφαρμογη της νοοπολιτικης διαχειρησεως των μαζων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ειπε ο γαιδαρος τον πετεινο κεφαλα ..!! Που εισαι Αριστοφανη να γραψεις αθανατα εργα ? Γονος γυρινων φανηκε στην Γη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δηλώνω εξ αρχής Ρωσόφιλος. Αλλά την ίδια ώρα δηλώνω πως εκ φύσεως αποστρέφομαι τους ενθουσιασμούς. Σε όποια κατεύθυνση κι αν είναι. Πρώτα απ΄ όλα όλοι γνωρίζουμε πως τα άρματα που έκαναν την εισβολή ήταν αμερικάνικα το ίδιο τα αεροπλάνα το ίδιο και τα πλοία. Τα τουφέκια τους ήταν γερμανικής σχεδίασης. Λέγεται ότι σήμερα ακόμα κουβαλούν γερμανικά άρματα στο νησί. Γερμανικά είναι τα υποβρύχια που επιτηρούν το νησί. Από την άλλη μεριά το νησί το υπερασπίζονται ακόμα και σήμερα Ρωσικά άρματα – αντιαεροπορικά συστήματα. Όπλα δεν έδιναν οι αμερικανοί. Μόνο οι ρώσοι. Οι θέσεις στο συμβούλιο ασφαλείας είναι γνωστές. Λοιπόν δεν είναι μόνο συναισθηματικοί λόγοι πίσω από τις θέσεις της πολιτικής ηγεσίας αλλά και πραγματικοί. Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονταν μόνο για την μη εμπλοκή μεταξύ χωρών του ΝΑΤΟ το ’74 και δεν τους ένοιαζε αν οι Τούρκοι σκοτώνουν, βιάζουν ή καταστρέφουν. Οι ελλαδίτες που βρέθηκαν εκεί δεν αναγνωρίστηκαν σαν επίσημη στρατιωτική δύναμη. Ας κοιτάξουμε λίγο τα πορίσματα για τον Φάκελο της Κύπρου. Η Κύπρος ούτε τότε ήταν «μακριά» και κάπου αναφέρεται ότι έγιναν επιτυχείς προσομοιώσεις μαζικού αεροπορικού πλήγματος του προγεφυρώματος από την Κρήτη προς την Ελασσόνα με αποστάσεις χρόνους και φόρτους καυσίμων και πυρομαχικών ίδιους με την περίπτωση της Κύπρου και μάλιστα όχι με τα F4 που ήταν λίγα σε αριθμό τότε. Απλά οι ΗΠΑ επέβαλαν στους δικούς μας χουντικούς και δημοκρατικούς πολιτικούς την άποψη πως είναι υπέρτερο το συμφέρον της συμμαχίας από κάποια μικροεπεισόδια σ’ αυτό το νησί. Οι Ρώσοι δεν είναι υπεύθυνοι για αυτά. Ήταν κεντρική επιλογή Κίσινγκερ. Αλλά ο Κίσινγκερ ήταν υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ όχι της Ρωσίας. Πέρα απ’ όλα αυτά. Σήμερα και δίχως άγονους συναισθηματισμούς μπορούμε να πούμε στην Ρωσία πως απλώς δεν τους πέφτει λόγος για αυτές τις κυρώσεις. Οι Τούρκοι επιχειρούν να κλέψουν πλούτο από την Κύπρο, άρα και από την ΕΕ. Άρα σε οικονομικό επίπεδο είναι διμερές θέμα ΕΕ – Τουρκίας. Ο ΟΗΕ μπορεί να λάβει θέση μόνο για την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Εκεί λοιπόν θα είχε ενδιαφέρον να δούμε ποιοι θα υποστήριζαν το διεθνές δίκαιο και ποιοι θα κρατούσαν «ίσες αποστάσεις». Εν κατακλείδι όχι άλλους ενθουσιασμούς. Κάντε ότι κάνουν όλοι. Όπου φυσάει ο άνεμος αλλά με άγκυρα το εθνικό συμφέρον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τό ἄρθρο παρερμηνεύει τήν θέση τῆς Ρωσίας. Εἶναι ἀντίθετη ἡ Ρωσία, μέ τό νά ἐπιβάλλονται κυρώσεις μονομερῶς, κατά κατάργηση τοῦ διεθνοῦς δικαίου. Κατανοεῖ τίς κυρώσεις από την δυτική Εὐρώπη πρός τήν Τουρκία, ὡς μονομερῆ οἰκονομικά μέτρα. Δικαιολογημένα.
    Αὐτό πού θά εἶχε κανείς νά πῆ στούς Ρώσους, εἶναι, λάβετε καί σεῖς οἰκονομικά μέτρα κατά τῆς Τουρκίας γιά τήν παραβίαση τῆς ΑΟΖ τῆς Κύπρου, ὅπως κάνει ἡ Ἕνωση τῆς Δυτικῆς Εὐρώπης, καί μήν ἐξοπλίζετε τώρα τήν Τουρκία, ἀφοῦ αὐτή, ἐπίπλέο τῆς ΑΟΖ τῆς Κύπρου, θέλει πλήρη ούσιαστικά ἔλεγχο τοῦ Αίγαῖο, ἄν πράγματι σέβεστε τό διεθνές δίκαιο αλλά καί τά μακροπρόθεσμα δικά σας συμφέροντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και ποιος θα το πει αυτό στην Ρωσσία; Η ΕΕ που τής έχει επιβάλει, άνευ λόγου και αιτίας κυρώσεις, για να ικανοποιηθούν τα πέραν τού Ατλαντικού αφεντικά της; Ποιος θα τούς πει "μήν ἐξοπλίζετε τώρα τήν Τουρκία"; Μήπως η Γερμανία; Το πιθανότερο είναι να τούς πουν οι Ρώσσοι ... съеби на хуй και δεν θα έχουν και άδικο.

      Διαγραφή
    2. Nativist, I agree with you and before trying to change others, we should try to influence our own. At the Econimist's Forumn ND was talking business with Skopje to please the US ambassador who couldn't believe how low a "Greek" would get.

      Διαγραφή
  5. Αν υπάρχουν εκμετελεύσιμα κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο.
    Αν υπάρχουν κοιτάσματα στις Κρητικές θάλασσες.
    Αν η Κύπρος και η Ελλάδα θα μπορούσαν να γίνουν σοβαροί εξαγωγείς υδρογονανθράκων πρός την Ευρώπη.

    Τότε η Ρωσσία θα γίνει ο μεγαλύτερος εχθρόςτου Ελληνισμού.
    Γιατί;διότι χάνει το μονοπώλιο (ή καλύτερα ολιγοπώλιο) προμήθειας φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

    Συμβαίνει κάπου αλλού;βλέπουμε παρόμοια ρωσσική πολιτική σε άλλο σημείο της γης.
    Βεβαίως! στη Συρία.Γιατί είναι εκεί οι Ρώσσοι;διότι εμποδίζουν την έξοδο των υδρογονανθράκων από Κατάρ,Περσία και άλλων μουσουλμανικών χωρών αλλά και την εκμετάλλευση του Συριακού πλούτου.
    Αλλά και η εμπλοκή της στην Βενεζουέλα.Όσο θα υπάρχει ο Μαδούρο είναι σίγουρο ότι δεν πρόκειται οι ΗΠΑ να τους αφήσουν (για δικούς της λόγους) να αναπτύξουν πλήρως το δυναμικό τους.Τι κάνει η Ρωσσία; υποστηρίζει τονΜαδούρο και είναι σίγουρη ότι οι εξαγωγές πετρελαίου θα περιοριστούν έως το μηδέν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συμφωνώ αρκετά με τον Lpelectronics.
    Πιστεύω επίσης ότι στην Ελλάδα έχουμε σοβαρότατο πρόβλημα καθορισμού των πραγματικών παραμέτρων και σοβαρότατο πρόβλημα αυτοκαθορισμού.
    Μας έχει ποτίσει αυτός ο φιλοδυτικισμός και δη ο φιλοαμερικανισμός ως το μεδούλι...
    Είμαστε τόσο δε ποτισμένοι που δεν μπορούμε να δούμε πιά καθαρά τίποτα.
    Σαν ναρκωμανείς.
    Το ατυχές είναι,ότι είμαστε ποτισμένοι ιδίως η πολιτική σκηνή,αλλά και οι πολίτες και από φιλο-γερμανο-ναζισμό ο οποίος όμως απορρέει από τον μεταπολεμικό φιλο-ναζισμό των ΗΠΑ (όσο δηλ. αυτοί έδωσαν κεφάλαια να υποστηριχθεί η μεταπολεμική γερμανία και πήραν τους ναζί επιστήμονες,δίνοντάς τους άσυλο).
    Είμαστε έρμαια και τζουτζέκια των αμερικανών κύριοι.
    Ατυχώς.
    Χάσαμεν το αυτόφωτό μας και την επένδυση στην ανεξαρτησία μας, ήδη από τον θάνατο του Καποδίστρια.
    Οι πολιτικάντηδες επρόδωσαν τον τόπο,χωρίς να καταλαβαίνουν ότι προδίδουν και τον εαυτό τους.Την πάτησαν σαν λιγούρια γιά κάποια χρυσά δανειάκια του Σίτυ και καταστρέψανε την χώρα.
    Βάλανε στο μυαλό του νεοέλληνα τον δυτικό ραγιαδισμό και τον κάνανε να τρέχει εις τας Ευρώπας και στην Ν.Υόρκη αφήνοντας πίσω μιά χώρα ριμαγμένη,να γίνει δούλος γιά την δόξα
    της Ουάσιγκτον,του Βερολίνου και του Σιδνεϋ. Και τότε και μετά τον ΒΠΠ και σήμερα...
    Και τώρα,σαν λιγούρια τρέχουμε πίσω από αμφίβολες δηλώσεις και ψηφίσματα τύπου Μενέντεζ,αφού πρίν οι ίδιοι άνθρωποι μας έφεραν τα μνημόνια διά χειρός της γερμανίας.

    Είμαστε τραγικοί.
    Δεν έχω λόγια να περιγράψω το πόσο τραγικούς μας βλέπω.

    Και δεν λέω να πάμε με την Ρωσία του Πούτιν (Αυτός εξ'άλλου βρίσκεται σε πόλεμο με τις ΗΠΑ),απλά λέω: Γιατί τόσοι έλληνες ζουν στον Καναδά και τις ΗΠΑ;
    Γιατί δεν γυρνούν πίσω;
    Τι την θέλουν την ψήφο;
    Γιατί έτσι εύκολα φεύγουν τόσοι σήμερα γιά την γερμανία και το λονδίνο;
    Τόσο πολύ πεινάνε;
    Γιατί θα πρέπει να εξακολουθούμε να έχουμε μιά ριμαδοχώρα,επειδή το θέλουν οι αμερικανοί,οι ισραηλινοί,οι γερμανοί και δεν ξέρω ποιοί άλλοι;
    Γιατί οι σημίτιδες,οι Μητσοτακαίοι,οι παπανδρέηδες,οι καραμανλήδες δεν αντιστάθηκαν και επέτρεψαν κάτι τέτοιο;
    Γιατί τους ψηφίζουμε ακόμη ;(αν τους ψηφίζουμε και δεν βγαίνουν μόνοι τους)
    Μα είμαστε εντελώς ηλίθιοι;
    Τι τίτλος είναι αυτός; "Μην πειράζετε την ιερή αγελάδα της Μόσχας"...
    Ρε,είμαστε στα καλά μας;
    Ρε γιά κουνήστε το κεφάλι να ακούσουμε τι έχει μέσα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χωρίς να είναι πρόθεσή μου να μειώσω κανέναν, μα σοβαρά τα λέτε μωρέ αυτά;
      https://hellasjournal.com/2019/07/sevasmos-pos-oi-pitsirikades-tis-omogeneias-stamatisan-ta-f-35-ston-tagip-erntogan/
      Από εσάς περίμεναν...σας πιάσανε κώτσους...σας φάγανε πάλι τα λεφτά...

      Διαγραφή
    2. Μαριε
      Εψαχνα ενα λαθος σου....Και δεν βρηκα ουτε ενα....
      Εσυ αγαπας αληθινα την πατριδα μσς...
      Σε χαιρετω διοτι εχεις κριση ..παρατηρητικοτητα...αναλυση ουσιας.
      Τελος παντων εχει καλα μυαλα εδω...οχι αστεια.Αλλα ωριμα...κι αλλα σε καλο δρομο...Αν πολλαπλασιαστουν...εχουμε ελπιδα...Δεν λεω ονομαστικα ολους...ειναι αρκετοι...και καποιοι λειπουν κιολας...
      Συγχαρητηρια ...Σεμνα ...

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.