28/7/19

Ήρθε πράγματι η σειρά της Τουρκίας;

Άρθρο του Παντελή Σαββίδη
Με ανακούφιση αναρωτήθηκαν στο διαδίκτυο αρκετοί Έλληνες αν ο Ερντογάν άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο, μετά την αναπαραγωγή στον αρρωστημένο χώρο του διαδικτύου ενός fake news από αραβικά sites.
Όχι, ο «σουλτάνος» ζει και βασιλεύει.
Η Τουρκία είναι, και θα παραμείνει, ένα διαρκές πρόβλημα για την Ελλάδα. Θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με έναν συνδυασμό σκληρής και ήπιας ισχύος. Η σκληρή ισχύς θα έχει τον χαρακτήρα της πειστικής αποτροπής και η ήπια θα επιστρατεύσει όλες τις δυναμικές δυνάμεις της χώρας – στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Τα μηνύματα ότι θα φθάναμε στο σημερινό σημείο αδυναμίας ήταν γνωστά. Φρόντισε να τα μεταδώσει η ίδια η Τουρκία όταν άρχισε με σοβαρότητα τη σχετική προσπάθεια αλλά στην Αθήνα χόρευαν στο κατάστρωμα του Τιτανικού. Τώρα γίνεται –ή θα γίνει– προσπάθεια να καλυφθούν κενά, αλλά η Τουρκία ενεργεί μεθοδικά και αποφασιστικά σε βάρος των ελληνικών και κυπριακών συμφερόντων.
Δεν μας φταίει ο Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος κάνει ό,τι είναι να κάνει για τη χώρα του, και είναι ο λιγότερο προκλητικός από όλο το φάσμα των τουρκικών πολιτικών δυνάμεων. Ακόμη, φυσικά, και από τους «δυτικόστροφους» κεμαλιστές, οι οποίοι, την εβδομάδα που πέρασε, ζήτησαν από τον Ερντογάν να καταλάβει τα Αντικύθηρα. Και πριν προκληθεί ο γέλωτάς σας, σας υπενθυμίζω πως οι κεμαλιστές, πάλι, μαζί με κάποιους άλλους εθνικιστές, ήταν που αμφισβήτησαν την ελληνικότητα 18 κατοικημένων νησιών του Αιγαίου και η τουρκική πολιτική τα συμπεριέλαβε στις διεκδικήσεις της.
Η Τουρκία ως γενική πολιτική, και όχι ο Ερντογάν μόνο, αμφισβητούν τη Λοζάνη. Και από την εποχή του Θουκυδίδη είναι γνωστό πως ο ισχυρός διεκδικεί μέχρι εκεί που μπορεί να αντισταθεί ο ανίσχυρος.
Οι συμμαχίες είναι καλές και χρήσιμες, αλλά κανείς, την κρίσιμη ώρα, δεν θα συμπαραταχθεί μαζί σου. Το πολύ-πολύ η υποστήριξη να είναι διπλωματική, όπως γίνεται και τώρα.
Η Ελλάδα φαίνεται να είναι η οριογραμμή της Δυτικής επιρροής, κυρίως των ΗΠΑ αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την Τουρκία και σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, χώρες μπορεί να συντάσσονται με τις ΗΠΑ αλλά γνωρίζουν πως η Ουάσινγκτον είτε δεν θέλει είτε δεν μπορεί, πλέον, να καθορίσει μόνη της τις εξελίξεις και τις ισορροπίες στην περιοχή. Και αναζητούν και αλλού στηρίγματα, όπως στην Ρωσία και την Κίνα.
Η Ελλάδα, ενταγμένη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, δεν έχει αυτήν την ευελιξία αλλά δεν είναι και σίγουρο ότι το Πεκίνο και η Μόσχα την θέλουν στις δικές τους συμμαχίες. Προτιμούν να έχουν με την Αθήνα καλές σχέσεις, να τους ικανοποιεί μερικά, στρατηγικής φύσεως αιτήματα, αλλά την θέλουν στα Δυτικά κέντρα από όπου θα μπορούσε να τους παράσχει κάποια υποστήριξη.
Δύο είναι τα μεγάλα ζητούμενα που βρίσκονται σε εξέλιξη και θα επηρεάσουν και την Ελλάδα.
Το ένα είναι η προσπάθεια των τριών ισχυρών δυνάμεων –ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας– να διαμορφώσουν διμερή συνεργασία που θα περιορίσει την τρίτη δύναμη. Σ’ αυτήν την προσπάθεια οι ΗΠΑ επιδιώκουν, μάλλον, μια συνεργασία με τη Ρωσία διότι ανησυχούν από την άνοδο και την παγκόσμια επιρροή της Κίνας. Η Ρωσία δεν έχει εκδηλώσει ακόμη την προτίμησή της, και η Κίνα είναι σαφές ότι θα αντιμετωπίσει περισσότερες δυσκολίες με τις ΗΠΑ παρά με τη Ρωσία.
Η Ευρώπη χωρίς την προβολή σκληρής ισχύος δεν μπορεί να διαδραματίσει κανέναν παγκόσμιο ρόλο, παρά στην έκταση που της επιτρέπει η οικονομική της δύναμη.
Το άλλο είναι η ρευστότητα στον μικρασιατικό και μεσανατολικό χώρο.
Εδώ, ο κύριος δρων που μας ενδιαφέρει είναι η Τουρκία. Δεν είναι σαφές αν η αναθεωρητική και ακραία προκλητική πολιτική της Άγκυρας είναι ένδειξη δύναμης ή αδυναμίας. Πάντως, πρέπει να θεωρείται δεδομένος ένας επαναπροσανατολισμός της γειτονικής χώρας προς την Ανατολή – επαναπροσανατολισμός με στρατηγικά χαρακτηριστικά.
Η ένδειξη ότι η προκλητικότητα της Άγκυρας προέρχεται από αδυναμία και φόβο έλαβε σαφή χαρακτηριστικά με τη δήλωση του πρώην υπαρχηγού του τουρκικού ΓΕΕΘΑ Εργκίν Σαϊγκούν ότι μετά το Ιράκ και τη Συρία, σειρά στην αμερικανική ατζέντα έχει η Τουρκία. Κατά τον απόστρατο στρατηγό, τις απόψεις του οποίου αποκάλυψε στο pontos-news.gr με άρθρο που μετέφρασε από το τουρκικό internethaber ο Σάββας Καλεντερίδης, οι ΗΠΑ δεν θέλουν να δουν την Τουρκία να γίνεται περιφερειακή δύναμη· το μεγάλο θέμα τους είναι η ασφάλεια του Ισραήλ, και η δημιουργία μιας κουρδικής υπόστασης είναι αποφασισμένη. Αυτός είναι ο τουρκικός εφιάλτης. Είπε και κάτι άλλο ο στρατηγός από το οποίο οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν οδυνηρή εμπειρία κατά την τουρκική αποβίβαση (όχι απόβαση) στην Κύπρο: Μπορούν –είπε– οι ΗΠΑ να κλειδώσουν όλα τα όπλα που διαθέτουμε.
Αυτό είναι ένα δύσκολο παζλ, όχι τόσο για την αμερικανική υπερδύναμη όσο για τον πρόεδρό της ο οποίος διακατέχεται από μια επιχειρηματική λογική, ακόμη και όταν διακυβεύονται συμφέροντα του κράτους του.
Όλα τα κέντρα διαμόρφωσης αμερικανικής πολιτικής προτείνουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας, όπως προβλέπουν οι αμερικανικοί νόμοι, λόγω της αγοράς των S-400, αλλά ο Τραμπ προσπαθεί να παρακάμψει το νόμο. Εικάζεται από ορισμένους ομιλητές ότι προκρίνει τα επιχειρηματικά του συμφέροντα από τα συμφέροντα του κράτους που προεδρεύει.
Τέλος, από τα εν εξελίξει ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα σε σχέση με την Τουρκία είναι και η προσπάθεια της Άγκυρας να οριοθετήσει ΑΟΖ με τη Λιβύη, κάτι που αν συμβεί θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Όπως έγραψε ο καθηγητής διεθνούς δικαίου Άγγελος Συρίγος, κάτι τέτοιο θα πρέπει να αποτραπεί διότι αν συμβεί η αναίρεσή του γίνεται στη συνέχεια είτε με την υποχώρηση της Λιβύης είτε με την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο. Το δεύτερο αποκλείεται να το δεχθεί η Τουρκία. Η Λιβύη, όμως, και οι κυβερνήσεις της είναι μια άλλη υπόθεση την οποία θα προσεγγίσουμε σε επόμενο σχόλιο.

19 σχόλια:

  1. Ο Χαφταρ τωρα βομβαρδιζει Τουρκους στην Λιβυη..και προελαυνει στην Τριπολη.
    Οι δικοι μας ..κοιτανε απραγοι..ως συνηθως..Μετα φταινε οι ..αλλοι...Καντε φιλια και συμφωνια τωρα με τον Χαφταρ λεει ο ..μεγαλοδυναμος...σας δινω την χρυση ευκαιρια για ΑΟΖ...και εμεση κοντρα με την Τουρκια που σας στριμωχνει...!!!
    Κι οι ...εδω...ροχαλιζουν χλωμοι απο ...φοβους...κι αλλα χειροτερα...Μετα φταει ο ....Θεος....το καλτσον...η τριχα.....κατι...
    Ενταξει βρε πσιδια...ενταξει...σας πηρσν ολοι ....σοβαρα...σε ολα !!! Εχετε και την ....απαιτηση να σας παρουν...!!!!! Ουουου...απο οργανωση ...σκιζουμε .!! Προσοχη στο ...ταλκ ....!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΤΙ ΘΕΛΕΙΣ ΔΗΜΗΤΡΗ?
      ΝΑ ΞΟΔΕΨΟΥΜΕ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚ ΚΕΦΑΛΑΙΟ.?
      ΑΣΕ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΗΣΥΧΙΑ ΜΑΣ.
      ΟΙ ΔΥΣΤΥΧΟΙ ΟΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ ΜΑΣ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΔΕΙΝΑ .

      Διαγραφή
    2. Μονο κεφαλαιο ξοδευουν..απ τ αλλο...Λογικα σε επιχειρηση κανονικη ..πρεπει να απολυθουν ολοι..Τι ακριβως δουλεια κανουν εκει ?? Αφου ολα τα κανουν .ξενοι ..Τι ειναι εκει ?? Γραφειο συνοικεσιων..ταξιδιων..κηδειων...και κλεινουν ραντεβου ?? Παραγουν .Πρεσπες που και που ?? Εχουν τιτλους ..που δεν παραγουν τιποτε.Κανουν εφε και κοντρες μεταξυ τους ποιος εχει πιο εφετζιδικο τιτλο..Εχουν ..εμπορικους ακολουθους που μονο τιτλο εχουν..Ακολουθοι ειναι..ξενων.Εμπορικοι...καμμια σχεση εκτος απο μισθο ..Εδω εχουν ερωτα.Εφερσν ποτε μια δουλεια η γνωση στην χωρα ?? Αεριτζηδες..φιγουρε. Ναααα κατι μισθαρες ..τζαμπα ολα..Εμπορικοι η ...μπουρεκακια με χορτο ?? Ολα ετσι ειναι.Η καλυτερη δουλεια στην χωρα να μην κανεις τιποτε ..να μην σου ζητανε ρεστα..και απο φιγουρα ενα βουνο.. Βεβαια ειναι και οι...υπουργαρες.( για γαργαρες).. Υποφιλαρχοι..κατω απ τον κλασικο...φιλαρχο...τον ..κοσμοσειστη...!! Τον Τιτανα..τον Ατλαντα..Το ποσο κοσμοσειστης ειναι φαινεται απ τους σεισμους..και τα μπαζα γυρω..θαχετε παρατηρησει πως μιλουν γιαυτον..τι θυμιαμα πευτει..Ειπε αυτο.Εκανε αυτο.Χωρις.αυτον..κλπ...Διας οχι παιζουμε...Ειναι το σημειο τομης.ολων των ευθειων στην πλαση..Το σημειο ..μηδεν. Εστω σημειο μηδεν επι του πινακος..Η πεταχτη κιμωλια !! Το μηδεν και το απειρο..Το -273 ° κελσιου......
      Περι αυτων μιλαμε...Ο Χαφταρ κατι κανει...

      Διαγραφή
  2. Ροχαλιζουν γιατί επικρατεί απόλυτη....ψυχραιμία! Ούτε με 10 Ρίχτερ δεν ξυπνάνε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επί τέλους κ.Σαββίδη αναλύετε και εκθέτετε,την δυσκολότατη γεωπολιτική συγκυρία της περιοχής μας με σατανική εμβρίθεια και δαιμονισμένο πάθος και το ευχαριστιέμαι διπλά...υποθέτω και οι μελετητές σας.
    Σίγουρα θα τα πούμε στο φινάλε της όλης διαδικασίας... καθώς το ηχηρό και προσδοκώμενο αποτέλεσμα θα πλαισιώσει την νικηφόρα έκβαση των γεγονότων,απ΄τη μεριά των Ελλήνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Διαχρονικά φοβητσιάρηδες οι πολιτικοί μας.... για να μην πω τίποτα χειρότερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Henry Kissinger quotes

    1)“In the end, peace can be achieved only by hegemony or by balance of power.”

    2)“Intellectuals analyze the operations of international systems; statesmen build them.”

    3)“Military men are just dumb, stupid animals to be used as pawns in foreign policy.”

    4)“It is not a matter of what is true that counts, but a matter of what is perceived to be true.”

    5)“The absence of alternatives clears the mind marvelously.”

    6)“A country that demands moral perfection in its foreign policy will achieve neither perfection nor security”

    7)“The illegal we do immediately. The unconstitutional takes a little longer.”

    8)“It is not often that nations learn from the past,even rarer that they draw the correct conclusions from it.”

    9)“Poor old Germany. Too big for Europe, too small for the world”

    10)“We fought a military war; our opponents fought a political one. We sought physical attrition; our opponents aimed for our psychological exhaustion. In the process we lost sight of one of the cardinal maxims of guerrilla war: the guerrilla wins if he does not lose. The conventional army loses if it does not win. The North Vietnamese used their armed forces the way a bull-fighter uses his cape — to keep us lunging in areas of marginal political importance.”

    11)“It's a pity both sides can't lose (commenting on Iran-Iraq war, 1980 – 1988)”

    12)“History is the memory of States.”

    13)“Americans have a tendency to believe that when there's a problem there must be a solution.”

    14)“Because complexity inhibits flexibility, early choices are especially crucial.”

    15)“Covert action should not be confused with missionary work.”

    16)“If Tehran insists on combining the Persian imperial tradition with contemporary Islamic fervor, then a collision with America — and, indeed, with its negotiating partners of the Six — is unavoidable. Iran simply cannot be permitted to fulfill a dream of imperial rule in a region of such importance to the rest of the world.”

    17)“Politicians are like dogs... Their life expectancy is too short for a commitment to be bearable”

    18)“Woe to the statesman whose arguments for entering a war are not as convincing at its end as they were at the beginning,” Bismarck had cautioned.”

    19) “Empires have no interest in operating within an international system; they aspire to be the international system.”

    20)“What distinguishes Sun Tzu from Western writers on strategy is the emphasis on the psychological and political elements over the purely military.”

    21)“For Roosevelt, if a nation was unable or unwilling to act to defend its own interests, it could not expect others to respect them. Inevitably,”

    22) “It is . . . a melancholy fact that the countries which are most humanitarian, which are most interested in internal improvement, tend to grow weaker compared with the other countries which possess a less altruistic civilization . . ”

    23)“in international affairs a reputation for reliability is a more important asset than demonstrations of tactical cleverness.”

    24)“The art of crisis management is to raise the stakes to where the adversary will not follow, but in a manner that avoids a tit for tat.”

    25)“A Harvard study has shown that in fifteen cases in history where a rising and an established power interacted, ten ended in war.”

    26)“If chess is about the decisive battle, wei qi is about the protracted campaign. The chess player aims for total victory. The wei qi player seeks relative advantage.” On China

    27)“The bargaining position of the victor always diminishes with time. Whatever is not exacted during the shock of defeat becomes increasingly difficult to attain later.”

    28)“When statesmen want to gain time, they offer to talk.”

    29)“The highest form of warfare Is to attack [the enemy’s] Strategy itself; The next, To attack [his] Alliances. The next, To attack Armies;”

    30)“A country whose security depends on producing a genius in each generation sets itself a task no society has ever met.” World Order

    https://www.goodreads.com/author/quotes/28442.Henry_Kissinger?page=1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Talk:Henry Kissinger
    Unsourced

    “Who do I call if I want to call Europe?”

    "If you don't know where you are going, every road will get you nowhere".

    "Whatever may be done to guard against interruptions of supply and to develop domestic alternatives, the U.S. economy will require large and increasing amounts of minerals from abroad, especially from less developed countries. That fact gives the U.S. enhanced interest in the political, economic, and social stability of the supplying countries. Wherever a lessening of population pressures through reduced birth rates can increase the prospects for such stability, population policy becomes relevant to resource supplies and to the economic interests of the United States."

    "Just because You're paranoid doesn't mean They're not after You".

    "It is an act of insanity and national humiliation to have a law prohibiting the President from ordering assassination."

    "The American temptation is to believe that foreign policy is a subdivision of psychiatry."

    "You can't make war in the Middle East without Egypt and you can't make peace without Syria."

    Dubious quote: "that military men were "dumb stupid animals to be used" as pawns of foreign policy.

    The only evidence that he ever said such a thing was a claim by Woodward & Bernstein (who absolutely hated Kissinger), that another of Kissinger's political foes, Alexander Haig, had told someone unnamed, that Kissinger had said it.

    https://en.wikiquote.org/wiki/Talk:Henry_Kissinger

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κατα πρώτον έχετε αναρωτηθεί ποτε την μετα του σουλτάνου εποχη και κατα θα μας επιβαρύνουν η οχι? Ποια θα ειναι η σταςη ολων των μεγάλων δυνάμεων και κυριως της ΗΠΑ και ευρωπης εαν υπαρχει μια πιο φιλοδυτική και φιλοιστραηλινη κυβερνηση στην τουρκια? Διότι η εμπειρια μας δειχνει οτι στη γείτονα ..οι κυβερνησεις πέφτουνε μα η ...αγάπη μένει που λεει το αςμα ..δλδη οι στρατηγικοί στόχοι της που μας αφορουν δεν αλλάζουν.
    Ως προς την παγκόσμια σκακιέρες των υπερδυνάμεων πιστεύω οτι είμαστε στην αρχή των νέων παγκόσμιων σχέσεων του αιώνα που διανύουμε
    .Συνηθως μεχρι τωρα γνωρίζουμε ,οτι αυτες παίρνουν την τελική τους μορφή μετα απο μια μεγάλη παγκόσμια αναταραχή όπου καποιες δυναμεις υποστρέφουν η καταστρέφονται και καποιες άλλες αναδυκνυονται ως επικρατούσες και αυτες επιβάλουν τους νέους κανόνες τους .Η Τουρκια παντως φαινεται να τους παιζει με μαεστρία ολους ,ως γυνή πολλα υποσχόμενης μα τίποτα μη δινων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οκ Φωτη...στειλε τα στην Βουλη των αβουλων Ελληνων..Ενταξει δεν ειναι καμμια ευφυια ο τυπος...αλλα παιρνεις μια γευση τι ειναι διαβολος ..και φιγουρατζης..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Towards “NATO-Exit”? Shift in the Structure of Military Coalitions. Turkey’s Alliance with Russia, China and Iran?

    By Prof Michel Chossudovsky
    Global Research, June 12, 2019
    Global Research 31 March 2019

    ***

    In this article, we will largely be addressing a concrete case of a NATO member state’s intent to exit the Atlantic Alliance NATO, namely Turkey’s “NATO-Exit” and its evolving rapprochement with Russia as well as with Iran and China.

    Turkey is contemplating a “NATO-Exit”, the implications of which are far-reaching. Military alliances are being redefined.

    In turn, Turkey in Northern Syria is fighting against America’s proxy Kurdish forces, i.e. one NATO member state is fighting another NATO member state.

    Russia’s stance in relation to Turkey’s military actions in Northern Syria is ambiguous. Russia is an ally of Syria, whose country has been invaded by Turkey, an ally of Russia.

    From a broader military standpoint, Turkey is actively cooperating with Russia, which has recently pledged to ensure Turkey’s security. “Moscow underscores that Turkey can calmly withdraw from NATO, and after doing so Ankara will have guarantees that it will not face any threat [from US-NATO] in terms of ensuring its own security,” (According to statement of Turkish Air Force Major-general Beyazit Karatas (ret))

    Moreover, Ankara will be acquiring in 2020 Russia’s state of the art S-400 air defense system while de facto opting out from the integrated US-NATO-Israel air defense system. The S-400 deal is said to have caused “concern” “because Turkey is a member of NATO and the [S-400] system cannot be integrated into NATO’s military architecture”.

    ...

    Turkey’s “Rapprochement” with Russia is strategic. While playing a key role in the Middle East, Turkey also controls naval access to the Black Sea through the Dardanelles and the Bosphorus.

    In other words, Turkey’s withdrawal from NATO would have an immediate impact on NATO’s land and naval deployments in the Black Sea basin, which in turn would affect NATO military capabilities on Russia’s doorstep in Eastern Europe, The Baltic States and the Balkans.

    Needless to say, the Moscow-Ankara alliance facilitates the movement of Russian and Chinese naval forces to and from the Black Sea to the Mediterranean via the Bosphorus.

    Turkey’s realignment is not limited to Russia it also includes Iran as well as Pakistan, which is in the process of severing its military ties with the US, while extending its trade and investment relations with China. Pakistan as well as India are full members of the Shanghai Cooperation Agreement (SCO).

    The broader structure of military as well trade/ investment alliances must also be addressed, including maritime routes and pipeline corridors.

    US Influence and Hegemony in the Broader Middle East

    These geopolitical shifts have served to weaken U.S. influence in the Middle East, Central Asia and South Asia.

    Turkey has an alliance of convenience with Iran. And Iran in turn is now supported by a powerful China-Russia block, which includes military cooperation, strategic pipelines as well extensive trade and investment agreements.

    ...

    Concluding Remarks: With NATO in shambles, America’s “war hawks” do not have a leg to stand on.

    ...

    https://www.globalresearch.ca/towards-nato-exit-shift-in-the-structure-of-military-coalitions-turkeys-alliance-with-russia-china-and-iran/5633771

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο πρώην Αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, İlker Başbuğ, έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο “Terör Örgütlerinin Sonu” το 2011.

    Σύμφωνα με όσα περιγράφει σε αυτό η Τουρκία απέρριψε κάποτε την πρόταση των ΗΠΑ για στενή στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών όσον αφορά την επιχείρηση στο Ιράκ το 2003.

    Ο ίδιος το χαρακτηρίζει και ως το «μοιραίο λάθος» γιατί με την απόφασή της τότε η Τουρκία έχασε τη μοναδική ευκαιρία που είχε, να περιθωριοποιήσει τότε τους Κούρδους του PKK. Η τελική απόφαση, να αρνηθεί στο αίτημα των ΗΠΑ, πάρθηκε μετά από σχετική ψηφοφορία στη βουλή της Τουρκίας. Στην περίπτωση που η πρόταση των ΗΠΑ είχε γίνει τότε αποδεκτή, θα έδινε την δυνατότητα στην Τουρκία να επιτρέψει στα αμερικανικά στρατεύματα να χρησιμοποιήσουν τα τουρκικά εδάφη για να ανοίξουν το βόρειο μέτωπο στο Ιράκ, ενώ σε αντάλλαγμα τα τουρκικά στρατεύματα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια ειδική ζώνη ασφαλείας αρκετών χιλιομέτρων στα εδάφη του βορείου Ιράκ ώστε να αποτρέπεται η διείσδυση μελών του PKK στα τουρκικά εδάφη.

    Σύμφωνα με στοιχεία που διέρρευσαν από τη WikiLeaks το 2011, οι ΗΠΑ είχαν τότε υποσχεθεί (μέσα σε πολλά άλλα) στην Τουρκία οικονομική βοήθεια 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τηνσυμμετοχή της στην ανατροπή του Σαντάμ, καθώς και ξεκάθαρες εγγυήσεις για τη μη ίδρυση Κουρδικού κράτους.

    Παράλληλα οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει τότε …ότι σε περίπτωση που η Τουρκία απέρριπτε την αμερικανική πρόταση (όπως και τελικώς έπραξε) δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί τίποτα όσον αφορά το μέλλον καθώς και ότι κανείς πια δεν θα γνώριζε το τι θα μπορούσε να συμβεί στο Ιράκ, πάντα σε σχέση με τη πορεία του Κουρδικού.

    ΚΡΑΤΟΣ ΕΝΟΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ;

    Στο βιβλίο του ο İlker Başbuğ, αναφέρει ότι ο τελικός στόχος των Κούρδων είναι να δημιουργήσουν ένα μεγάλο και ενιαίο Κουρδιστάν. Σε αυτό, θα περιλαμβάνονται οι Νοτιοανατολικές περιοχές της Τουρκίας, ορισμένα τμήματα των Ιράκ και Ιράν και ένα τμήμα από τη Συρία.

    Και αναλύει:

    Ο συγκεκριμένος στόχος περιλαμβάνει τέσσερα βήματα
    στάδια:

    - Το πρώτο είναι η αναγνώριση των Κούρδων σε όλες τις περιοχές/χώρες.

    - Το δεύτερο η δημιουργία μιας αυτόνομης διοίκησης σε κάθε μία από αυτές,

    - Το τρίτο η τελική δημιουργία πολλών μικρών κουρδικών κρατιδίων στις προαναφερθείσες περιοχές και...

    - Το τέταρτο η ενοποίησή τους με τελικό αποτέλεσμα το ενιαίο και παράλληλα μεγάλο Κουρδιστάν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Από ὅσα φέρεται ὅτι ἔχει πῆ ὁ Κίσσινγκερ, ἕνα μέρος εἶναι κατά κόσμον σοφία, καί ἕνα μέρος καθαρά δαιμονικό ἤτοι ἀληθές ἐν μέρει, καί μἐ ἠθελημένη ἀνακρίβεια κατά τά λοιπά:
    Λόγοι σκοπιμότητας, πού λεγόμενοι ἕλκουν τους δόλιους καί σκληρά ἰδιοτελεῖς ἀνθρώπους στό νά τούς παραδεχθοῦν ὡς ἀληθεῖς, νά τούς ἐφαρμόσουν, καί ἔτσι νά αὐξήσουν τήν παραγωγή γεγονότων μέ βάση τίς σκόπιμες ἀντίστροφες ἠθικῶς ἀρχές, πού ἐκφράζονται ἀπό τόν Κίσσσινγκερ.
    Ὁ Μακιαβέλι, μπροστά στόν Κίσσινγερ, ἦταν ἄγγελος φωτός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτο κύριε Σαββίδη έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολύ καιρό !!
    Και χυθηκε πολύ αίμα. Αλλά δεν έγινε τίποτα! ! Πως θα γίνει τώρα που η Τουρκία έχει ηγέτη και γενικά πολιτικούς που όχι μόνο δεν σκέφτονται αυτό αλλά απαιτούν να καταλάβουν και νέα !!!!!
    Άλλο τι θέλω εγώ και άλλο τι γίνεται !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αυτό που αναφέρετε "Οι συμμαχίες είναι καλές και χρήσιμες, αλλά κανείς, την κρίσιμη ώρα, δεν θα συμπαραταχθεί μαζί σου." είναι και ο λόγος για τον οποίο το σενάριο που παρουσιάζει ο χάρτης είναι υπερβολικά απίθανο να συμβεί.

    Σε οποιαδήποτε περίπτωση επιχειρούσαν οι Κούρδοι είτε να βγουν προς τη μεσόγειο ή κάτι παραπάνω από ανταρτοπόλεμο εντός της Τουρκίας, κανείς δεν θα τους στήριζε πέρα από τους Αμερικάνους, η οποία στήριξη τους προφανώς θα περιορίζονταν σε στρατιωτικό υλικό και διπλωματία, κάτι που δεν θα είχε και πολύ νόημα απέναντι σε μια τοπική συμμαχία Τουρκίας-Ρωσίας.

    Ειδικά δε, εάν επιχειρούσαν έξοδο προς τη μεσόγειο τότε θα είχαν να αντιμετωπίσουν πρώτα τα τσιράκια των Τούρκων, FSA και τον υπόλοιπο συρφετό και ίσως και τους ίδιους τους Τούρκους, στη συνέχεια τις Συριακές δυνάμεις βόρεια της Λατάκια και πιθανόν και τις Ρωσικές δυνάμεις.

    Κατά τη ταπεινή μου γνώμη μόνο με πιο ενεργή συμμετοχή του Ισραήλ στο έδαφος της Συρίας θα μπορούσε να αλλάξει η ισορροπία των δυνάμεων στη περιοχή ώστε να μπουν στο παιχνίδι κι άλλοι παίκτες και να πούμε ότι οι Κούρδοι της Συρίας έχουν μια ελπίδα να φτιάξουν ένα καντόνι που θα περιλαμβάνει περισσότερα εδάφη από αυτά που έχουν ήδη στη βόρεια Συρία.

    Το πρόβλημα, όπως και σε κάθε "αναμέτρηση", είναι ότι κανείς δεν κάνει εύκολα πρώτος το βήμα για να συμπαραταχθεί με τη πλευρά που δείχνει να έχει λιγότερες ελπίδες. Και αυτή τη στιγμή ο SDF και οι Κούρδοι της Συρίας είναι σαν τον Jon Snow στο "Battle of the bastards" κοινός sandwiched μεταξύ εχθρικών δυνάμεων και δεν φαίνεται να πηγαίνει κανείς σε βοήθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ο κος Σαββίδης μας το ξεκαθαρίζει ρητώς και κοφτώς:"η Ελλάς ανήκει εις την Δύσιν"

    Οι ρούσοι δεν μας θέλουν...ή τουλάχιστον δεν μας θέλουν εμφανώς...

    Θα υπογραμμίσω δε,ότι υπονοεί σαφέστατα ότι οι αμερικανοί κλείδωσαν όλα τα όπλα που διαθέταμε το 1974.
    Χαρακτηριστικά λέει: "Είπε και κάτι άλλο ο στρατηγός από το οποίο οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν οδυνηρή εμπειρία κατά την τουρκική αποβίβαση (όχι απόβαση) στην Κύπρο: Μπορούν –είπε– οι ΗΠΑ να κλειδώσουν όλα τα όπλα που διαθέτουμε."

    Δηλ. υπονοεί ότι το 1974,τα F-84F ,τεχνολογίας 1950,έφεραν πηγαίο κωδικό που "κλειδώθηκε με τηλεκοντρόλ" από κανα-δύο χιλιόμετρα απόσταση...
    Παρόμοιο μηχανισμό με αυτόν που έριξε το Chinook που μετέφερε τους ιεράρχες στο Αγ.όρος.

    Αρα,είμαστε οι δύσμοιροι έρμαια των ΗΠΑνων...
    Οπότε προς τι τόσος πόνος;
    Και γιατί να κατηγορούμε τους ρώσους γιά την μοίρα μας;...
    Αφού δεν θέλουμε να λευτερωθούμε (είτε ως βαθύ,είτε ως επιπολής κράτος) από τα δεσμά μας και εφευρίσκουμε διάφορες εμφάνταστες δικαιολογίες...

    Και τι να κάνωμεν με την Λιβύη;...
    Αφήνωμεν την τουρκία να μάχεται υπέρ των"συμμάχων" ΗΠΑνων στην περιοχή και τους "εχθρούς"ρούσο-κινέζους να τους τραβούν "γειωτικάς" σφαλιαρίτσας...
    Να δούμε τελικά αν επικρατήσει ο Χαφτάρ,τι θα κάνει;...
    Το λογικό είναι να προκαλέσει αυτός με την σειρά του εμπόδιο στην οριοθέτηση της Ελληνο-λιβυκής ΑΟΖ προς χάριν των ρωσο-κινέζων φίλων του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Προσωπικα ειμαι της αποψης οτι η Τουρκια το Κουρδισταν δεν το γλιτωνει για πολλους λογους.

    Όσο πιο πολυ το αργει τοσο το χειροτερο γιατι οι Κουρδοι απλωνονται πληθυσμιακα μεσα στην Τουρκια ακομα και σε μερη που δεν ειναι μερος τους ιστορικα, σε σημειο δηλαδη ακομα και την ανατολικη τους χωρα να χασουν παλι θα εχουν Κουρδικες μειονοτητες.

    Εαν το διευθετισουν ειρηνικα τοτε θα πρεπει να χωρισουν ή την εξουσια στα δυο ή τα υπάρχοντα της χωρας (εδω σημαινει και στρατιωτικος εξοπλισμος), εαν συνεχισουν με πολεμο θα χασουν παλι γιατι τοτε θα μετασχουν και Κουρδοι οι οποιοι ειναι πιο μετριοπαθεις (στο εθνικο), ισως απο την άλλη αυτο να ειναι και η στρατηγικη των Κουρδων, πως θα κανουν πολεμο οι τουρκοι στο Κουρδισταν με τους μισους στρατιωτες να ειναι Κουρδοι;

    Εαν οι Κουρδοι διαφοροποιηθουν λογω εθνικότητας , γιατι να μην το κανουν και άλλοι; Οταν ενας ας πουμε της δυτικης Τουρκιας βλέπει Έλληνες ή Κιργιστανούς με ποιους βλεπει οτι μοιάζει ; Εκει ειναι ενα μερος που μπορουμε να χτυπησουμε αναίμακτα μεν , ανελέητα δε. Φανταστειτε να τα χαλασει η Τουρκια με τις ΗΠΑ και μην χαιρει της προστασίας σε τετοια θεματα, λεμε τωρα.

    ΥΓ. Το γνωριζω οτι στη χωρα μας η κατασταση ειναι χειροτερη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ειναι πραγματι χειροτερη.
    Και δεν φταιει κανεις γιαυτο..Αποδειξη οτι οι Ελληνες ψηφοφοροι δεν βρηκαν ουτε εναν ....υπευθυνο γιαυτο !!!
    Αρα ολα τυχαια εγιναν...απ την μοιρα. Θα.την υποστουμε τι αλλο ?? Απο τυχη επισης ...μπορει να αλλαξει καποτε..Προς τα που ?? Οπου...ναναι.Αυτο λεγεται και οργσνωση...προγραμμα.Η μοιρα εχει κατι σχετικο.Πονταρει κι αυτη στην...τυχη !!! Μηπως η τυχη..που πονταρει ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.