16/7/19

Η… πρόταση Ακιντζί και ο ετσιθελισμός της Άγκυρας

ΣΕ ένα παιχνίδι τακτικής και εντυπωσιασμού η κατοχική Τουρκία, διά του εγκάθετού της στα κατεχόμενα, κατέθεσε μια πρόταση που αφορά στη συνδιαχείριση των υδρογονανθράκων. Επί της ουσίας αυτό που κατέθεσε ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, αποτελεί ξαναζεσταμένο φαγητό και συνιστά μια επικαιροποίηση των παλαιότερων προτάσεων, που είχαν υποβληθεί το 2011 και το 2012 από τον τότε εγκάθετο της Άγκυρας, Ντερβίς Έρογλου. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι οι προτάσεις εκείνες είχαν απορριφθεί από την τότε Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. 
ΔΕΝ πρέπει να θεωρείται  τυχαίο το γεγονός ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ πριν ακόμη καλά-καλά φθάσει η πρόταση Ακιντζί στον Πρόεδρο Αναστασιάδη έσπευσε να θέσει το πλαίσιο αντιμετώπισής της. 
Το τουρκικό ΥΠΕΞ ανέφερε πως «στην περίπτωση που γίνει αποδεκτή αυτή η πρόταση, θα ξεκινήσει μια νέα περίοδος μεταξύ των δύο πλευρών, θα συμβάλει στην περιφερειακή ειρήνη, σταθερότητα και συνεργασία και θα δημιουργήσει το κατάλληλο έδαφος για τη λύση του Κυπριακού». Αυτό είναι το γενικό, προπαγανδιστικό πλαίσιο το οποίο διατυπώνεται για το θεαθήναι, γιατί η ουσία βρίσκεται στη συνέχεια.Σε άρθρο του στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα Kibris Postasi, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφέρει ότι έως ότου οι Ελληνοκύπριοι υιοθετήσουν τις προτάσεις που υπέβαλε το Σάββατο ο κ. Ακιντζί, με τις οποίες τους καλεί σε συνεργασία με τους Τουρκοκύπριους, η Τουρκία θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της σε περιοχές στις οποίες έχει λάβει «αδειοδότητηση» από τις «τ/κ αρχές» με «αποφασιστικότητα και χωρίς να υπάρξει αλλαγή».
Ο ΜΕΒΛΟΥΤ Τσαβούσογλου κινήθηκε στη λογική πως εάν δεν γίνει αποδεκτή η πρόταση Ακιντζί, θα ενισχυθούν οι παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Το τουρκικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του για την πρόταση αναφέρει ακόμη ότι «η χώρα μας είναι αποφασισμένη πλήρως να προστατεύσει τόσο τα δικαιώματά της στη δική της υφαλοκρηπίδα στην ανατολική Μεσόγειο όσο και τα ίδια δικαιώματα των Τ/κ επί των φυσικών πηγών του νησιού». Στην ανακοίνωση αναφέρεται, επίσης, ότι «σε αυτό το πλαίσιο, μέχρι να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα των Τ/κ, θέλουμε για άλλη μια φορά να επιστήσουμε την προσοχή της διεθνούς κοινότητας αναφέροντας ότι θα συνεχίσουμε την αποφασιστική στάση αρχών μας στο θέμα της προστασίας αυτών των δικαιωμάτων».
ΠΕΡΑΝ από την ουσία της πρότασης, που επί της ουσίας καθιστά το θέμα δικοινοτικό και όχι της Κυπριακής Δημοκρατίας, οφείλουμε να αξιολογήσουμε και την τουρκική στάση και συμπεριφορά. Πρωτίστως την εκβιαστική στάση με την οποία διά της ισχύος επιχειρεί να επιβάλει τετελεσμένα στην κυπριακή ΑΟΖ. Το μήνυμα της Άγκυρας δεν θα μπορούσε να ήταν πιο ξεκάθαρο. Οι επιλογές μας, με βάση τη λογική του καθεστώτος Ερντογάν, περιορίζονται σε μια και μοναδική: Να υποταχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία στους σχεδιασμούς της Άγκυρας. Να αποδεχθεί μια φόρμουλα η οποία εξυπηρετεί πρωτίστως τα τουρκικά συμφέροντα στην περιοχή. Ούτε τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων ούτε των Τουρκοκυπρίων εξυπηρετούνται. Κι αυτό θα πρέπει να καταστεί σαφές και προς τους Τουρκοκύπριους, η ηγεσία των οποίων προάγει τα συμφέροντα της ‘Άγκυρα και όχι των ιδίων, της Κύπρου. Με ετσιθελικές συμπεριφορές συνεννοήσεις δεν μπορούν να υπάρξουν. 
 
Φωto: Οι τουρκικοί επεκτατικοί σχεδιασμοί στην πράξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.