30/7/19

Μάριος Ευρυβιάδης: Για την Τουρκία δεν υπάρχει Κυπριακή Δημοκρατία - Ορθόν που παίρνει αποστάσεις η Ελλάδα από μια νέα πενταμερή διάσκεψη.

Συνέντευξη στον Γιώργο Σαχίνη
Ο καθηγητής  Διεθνών Σχέσεων και Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, Μάριος Ευρυβιάδης, με αφορμή την Τουρκική εισβολή στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά και το παιχνίδι γύρω από την επανέναρξη συνομιλιών με μια νέα πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό , ανέλυσε γιατί σε όλο το φάσμα των τουρκικών προκλήσεων , επί της ουσίας Κυπριακή Δημοκρατία δεν υφίσταται.
Γι αυτό όπως είπε, αυτό που ούτε με την εισβολή πέτυχε η Τουρκία την διάλυση του Κυπριακού κράτους, πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού. Απάντησε ακόμη γιατί οι προκλήσεις στα Βαρώσια της  Αμμοχώστου, έχουν και νομική απάντηση στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και με δεδικασμένα για να αποτραπούν και εξήγησε γιατί η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη με πρακτικά βήματα αποτροπής  στον θαλάσσιο χώρο της αλλά και με ενεργητικότερη παρουσία στη Κύπρο, όπως πράττουν άλλοι μεγάλοι ή μικρότεροι παίκτες ισχύος  στην περιοχή.
Ο Μάριος Ευρυβιάδης, σημείωσε ότι η οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, είναι πρωταρχικής σημασίας, ενώ τόνισε πως πρέπει πλέον η Τουρκική προπαγάνδα να μην περνάει αμάσητη στην Ελλάδα και να αντιμετωπιστεί και διεθνώς, αφού μιλάμε για μια χώρα με εισβολή και κατοχή τμήματος ευρωπαϊκής χώρας, ταραξία στην ευρύτερη περιοχή , από το Ιράκ και την Συρία , μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο, που στο εσωτερικό της οι Ισλαμιστές του Ερντογάν , έχουν φυλακίσει από πανεπιστημιακούς και δημοσιογράφους μέχρι το μισό πληθυσμό, ολοκληρώνοντας το έργο που είχαν ξεκινήσει πριν από αυτούς οι Κεμαλιστές.

6 σχόλια:

  1. Να προσθέσω,ότι οι Κύπριοι όπως το πάνε και όπως τα σκέφτονται τα πράγματα,θα γίνουν μέρος της Οθωμανικής τουρκίας...
    Πιστεύει κανείς,ότι το Ισραέλ ή η αμερική θα το αποτρέψει αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ὅταν ἡ Τουρκία προβάλλει ὅτι Κυπριακή Δημοκρατία δέν ὑφίσταται, αὐτό συνεπάγεται αὐτομάτως ὅτι de jure δέν ὑπάρχει οὔτε κράτος Τουρκία (ἀρχή του estoppel).

    Δηλαδή μετατρέπεται ἔτσι ἀπό μόνη της ἡ Τουρκία σέ μία de facto μόνον δύναμη στρατιωτικής καί ἀστυνομικῆς ἐπιβολῆς στήν Μικρά Ἀσία, χωρίς πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα,
    ἀφοῦ μέ τό νά μήν ἀναγνωρίζῃ πλήρως τήν Κύπρο, κράτος μέλος τοῦ ΟΗΕ, καθίσταται ἡ ἴδια ἀνίκανη ἀπό ἀπόψεως διεθνοῦς δικαίου γιά ἄσκηση δικαιωμάτων πού ἡ ἴδια δέν ἀναγνωρίζει στήν Κυπριακή Δημοκρατία.

    Μεταξύ τῶν δικαιωμάτων πού ἔτσι χάνει, καί ἔχει χάσει πράγματι, τουλάχιστον [τουλάχιστον: ἀκόμη δηλαδή κι ἄν ὑποτεθῆ ὅτι ἡ ἀρχή τοῦ estoppel δέν ἔχει γενική ἰσχύ ἀλλά μόνο δικονομικά ἀποτελέσματα μεταξύ τῶν λοιπῶν μερῶν: Κύπρο καί Ἑλλάδα ἰδίως, ἀλλά τυπικά καί Ἀγγλία] εἶναι τό καθεστώς τῆς Τουρκίας ὡς ἐγγυήτριας δύναμης γιά τή Κυπριακή Δημοκρατία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά...άμα μπουκάρει στην Τζύμπρον να δούμε τι θα λέει ο ΟΗΕς...

      Διαγραφή
  3. Μαριος.
    Πως σου φαινονται αυτα τα ...εστοππελ...ντε γιουρε...ντε φακτο...ντε προφουντις...ντε αντε ντε...εξ οφιτσιο..εξ λα σαπελ...ντε εργκα ομνες...εργκα πορνες...ντε καταφυγιους ποντικους...?? Σαν οπλα εννοω...θερμοπυρηνικα..
    Δεν παραλυει ο αντιπαλος που τα ακουει αναυδος ??? Καλα οπλα...εχουμε πολλα τετοια...Αυτο το ....ντε ..ειναι ολα τα λεφτα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εχουν βγαλει την καταληξη βεβαια...
    Ολη η λεξη ειναι : Ντεφι....για αρκουδες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν βλέπω τίποτε σχετικό με προφητείες και δεν ξέρω τί να πω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.