18/7/19

Σε τρεις άξονες η επιστολή ΠτΔ - Περιμένει εισηγήσεις



Σε τρεις άξονες θα στηρίζεται η επιστολή που θα αποστείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, με την οποία θα απαντά τόσο στον Μουσταφά Ακιντζί, όσο και στον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, για την πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη για συνδιαχείριση του φυσικού πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η επιστολή, η οποία αναμένεται ότι θα είναι έτοιμη την ερχόμενη εβδομάδα, θα απαντά σημείο προς σημείο στα όσα αναφέρει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, έχοντας ως βάση τους τρεις βασικούς πυλώνες σύμφωνα με την ομοφωνία της προχθεσινής συνεδρίας του Συμβουλίου Αρχηγών στη Λεμεσό.

Πρώτο: Θα γίνεται αναφορά στην κατάθεση συντεταγμένων που κατέθεσε η Κυπριακή Δημοκρατία προς τα Ηνωμένα Έθνη, για την ΑΟΖ.
Δεύτερο: Θα γίνεται αναφορά στις συγκλίσεις Χριστόφια - Ταλάτ και την επαναβεβαίωση των συγκλίσεων από Αναστασιάδη - Ακιντζί, με τις οποίες έχει συμφωνηθεί και το θέμα των υδρογονανθράκων.
Τρίτο: Θα τονίζεται η αναγκαιότητα και η σημασία, αλλά και η προθυμία για συνολική λύση του Κυπριακού.

Στο πλαίσιο της επιστολής, θα γίνεται επίσης αναφορά στην ψήφιση από τη Βουλή, πρόσφατα του νομοσχεδίου για τη δημιουργία Ταμείου Υδρογονανθράκων, χωρίς να αποκλείεται να προστεθεί και κάποια άλλη ιδέα, όχι όμως υπό τη μορφή αντιπρότασης που να εμπεριέχει τον κίνδυνο εξίσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας με το κατοχικό καθεστώς.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναμένει αυτές τις μέρες, τις εισηγήσεις των πολιτικών δυνάμεων σε σχέση την επιστολή, χωρίς να σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι αυτές θα υιοθετηθούν, καθώς τον τελικό λόγο για το περιεχόμενο της επιστολής θα τον έχει ο ίδιος. Σε δηλώσεις του χθες στο ΚΥΠΕ, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας ανέφερε ότι σε μια εβδομάδα το αργότερο αναμένεται να αποσταλεί στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, και στον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, η επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σε ό,τι αφορά τις γραπτές τοποθετήσεις που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε από τους πολιτικούς αρχηγούς, ο κ. Πάλμας είπε πως από το ΑΚΕΛ αναμενόταν να σταλεί χθες το περιεχόμενο της εισήγησής του επί διαφόρων πτυχών. «Ξεκινήσαμε και κάνουμε τον σκελετό της επιστολής και θα δοθούν μια με δυο ημέρες σε όλα τα κόμματα αν έχουν την επιθυμία να στείλουν τις θέσεις τους γραπτώς», είπε. «Θα δώσουμε χρόνο σήμερα και αύριο να μας στείλουν τις προτάσεις τους γραπτώς. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα υιοθετηθούν. Η ευθύνη ανήκει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν μπορούμε να συμπεριλάβουμε στην επιστολή πράγματα με τα οποία διαφωνούμε», σημείωσε ο Υφυπουργός παρά των Προέδρω.

Ερωτηθείς αν στην επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη, εκτός από την επεξήγηση των λόγων για την απόρριψη της πρότασης του κ. Ακιντζί θα γίνεται κάποια αντιπρόταση, ο κ. Πάλμας είπε πως η λέξη αντιπρόταση ενέχει τον κίνδυνο παραπομπής στην εξίσωση ενός αναγνωρισμένου κράτους μέλους της διεθνούς κοινότητας με ένα μη κράτος.

Άρα λοιπόν αν θα υπάρξει κάτι πρέπει να είναι διατυπωμένο με τέτοιο τρόπο που να μην παραπέμπει σε καμία περίπτωση σε αυτό το πράγμα, πρόσθεσε.
Επανέλαβε πως υπάρχει μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού εκ μέρους του κ. Ακιντζί, να φύγουμε από την ουσία του διακυβεύματος, που είναι η λύση του Κυπριακού.

«Υπάρχουν οι συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ, οι οποίες έγιναν συμφωνία, και υπάρχει και η επαναβεβαίωσή τους από τους κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί», ανέφερε. «Η συμφωνία αυτή αφορά το ότι τα ενεργειακά θα τα διαχειρίζεται η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ενώ ψηφίστηκε και η νομοθεσία για το Ταμείο Υδρογονανθράκων όπου θα κατατίθενται τα χρήματα, ενόσω το Κυπριακό παραμένει άλυτο», πρόσθεσε ο κ. Πάλμας. Ο κ. Πάλμας είπε ακόμη πως το πιο πιθανόν είναι η επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη να αποσταλεί με τον ίδιο τρόπο που διαβιβάστηκε η πρόταση του κ. Ακιντζί, δηλαδή μέσω των Ηνωμένων Εθνών.

Οι Τούρκοι δεν ευνοούν επάνοδο στον διάλογο

Οι κλιμακούμενες και διεθνώς καταδικαστέες το τελευταίο διάστημα ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή μας, οι παραβιάσεις στη θάλασσα, στα χωρικά ύδατα, στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποτελούν ενέργειες οι οποίες σαφέστατα με κανένα τρόπο δεν ευνοούν την επανέναρξη των συνομιλιών και τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, που αποδεδειγμένα η δική μας πλευρά επιδιώκει, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε χαιρετισμό του στην αντικατοχική εκδήλωση του δήμου και της ευρύτερης περιοχής Κυθρέας, την Τρίτη το βράδυ.

Στον χαιρετισμό, τον οποίο μετέφερε στους Κυθρεώτες ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε πως απαιτούμε όπως η Τουρκία σεβόμενη τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, τερματίσει τις προκλητικές αυτές ενέργειες, οι οποίες αυξάνοντας την ένταση στην περιοχή δεν οδηγούν προς την επιθυμητή κατεύθυνση.

Κανένα νέο από τη Λουτ

Κανένα νεότερο δεν υπάρχει μέχρι στιγμής σε σχέση με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ και κατά πόσο αυτή θα πραγματοποιήσει νέα περιοδεία στην Κύπρο, όπως αρχικά είχε εκφράσει πρόθεση. Το ταξίδι της είχε προγραμματιστεί για τις 2-3 Αυγούστου, όπως είχε ενημερωθεί αρχικά η Λευκωσία. Ωστόσο η εικόνα αυτή ανετράπην μετά την τηλεφωνική επικοινωνία της την περασμένη εβδομάδα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Ο τελευταίος έδειξε απροθυμία, μεταφέροντάς της το μήνυμα ότι δεν είναι απαραίτητο ένα νέο ταξίδι της προς την Κύπρο αυτή την περίοδο. Ο Πρόεδρος κατέστησε ξεκάθαρο ότι ο ίδιος επιθυμεί την κάθοδό της και την επανέναρξη μίας νέας πρωτοβουλίας. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαρίσει το όλο θέμα.

ΠΗΓΗ: philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.