15/7/19

Δένδιας: Στη σωστή κατεύθυνση τα αποτελέσματα του Συμβουλίου για την τουρκική προκλητικότητα

Η τουρκική προκλητικότητα στην Κύπρο αντιμετωπίστηκε «ομόφωνα» στο Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, δήλωσε ο Νίκος Δένδιας, προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα θα είναι «προς τη σωστή κατεύθυνση».
Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, για τα αποτελέσματα του σημερινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που ασχολήθηκε με το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην Κύπρο.
«Είχα σήμερα τη μεγάλη χαρά να συμμετάσχω στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών και μου έκανε ιδιαίτερα θετική εντύπωση η ομόφωνη τοποθέτηση όλων των συναδέλφων στα ζητήματα που αφορούν την τουρκική προκλητικότητα έναντι των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, μετά το πέρας της συνεδρίασης.
Ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα αποτελέσματα του Συμβουλίου, όταν δημοσιευτούν, «θα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».
«Προς την κατεύθυνση της υπενθύμισης προς την Τουρκία του Διεθνούς Δικαίου, του περιβάλλοντος στο οποίο πρέπει να κινείται, αλλά και των συνεπειών που μπορεί να έχει μια συμπεριφορά που δεν είναι συμβατή με το Διεθνές Δίκαιο», επεσήμανε.
Embedded video
Δήλωση ΥΠΕΞ @NikosDendias στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ στις Βρυξέλλες
Διαβάστε ➡ https://www.mfa.gr/epikairotita/proto-thema/delose-upourgou-exoterikon-dendia-meta-to-peras-ton-ergasion-tou-sumbouliou-exoterikon-upotheseon-tes-ee-bruxelles-15-iouliou-2019.html 

Δείτε ⤵
Αναφορικά με τα υπόλοιπα θέματα που συζητήθηκαν, ο κ. Δένδιας εξήγησε ότι επί τάπητος τέθηκαν το Ιράν, το Ιράκ, το μεταναστευτικό, καθώς και θέματα που αφορούν την κεντρική Αφρική και την υποσαχάρια Αφρική
«Σε όλα αυτά είχε η χώρα μας σημαντική παρουσία», υπογράμμισε.
Υπενθυμίζεται ότι η ένταση έχει κλιμακωθεί στην ανατολική Μεσόγειο μετά την απόφαση της Τουρκίας να στείλει πλοία - γεωτρύπανα στην κυπριακή ΑΟΖ, έχοντας προηγουμένως δηλώσει ότι θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις.
Την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι θα συνεχίσουν τις γεωτρήσεις, αν η Λευκωσία πει όχι στην πρόταση για συνεργασία, που υπέβαλε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Μέτρα που φέρεται να συζητήθηκαν κατά της Τουρκίας

Το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αναμενόταν να αποφασίσει συγκεκριμένα μέτρα κατά της Τουρκίας. Μεταξύ αυτών των μέτρων, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ΕΡΤ, ήταν και τα εξής:
  1. Το πάγωμα των συναντήσεων σε ανώτατο επίπεδο με την Άγκυρα.
  2. Το πάγωμα των δανείων από την ΕΚΤ.
  3. Η αναστολή της χορήγησης κονδυλίων ως προενταξιακή βοήθεια.
  4. Η αναστολή της συμφωνίας αεροπορικής σύνδεσης.
  • Πηγή: Σπούτνικ

3 σχόλια:

  1. Δεν ειναι αμελητέα τα μέτρα αυτά αλλά δεν ειναι και κρίσιμα.Σηζητηθησαν βέβαια , γνωρίζουμε αν θα εφαρμοστούν ? Δεν νομίζω οτι η Τουρκία θα πεισθεί η θα πειαθαναγκαστει να υποχωρήσει οταν παίζεται η επιβίωση της σε πλήθος μετώπων.Η ΕΕ χρησιμοποιείται απο την Τουρκία χρονια ώστε οι κυβερνήσεις να κρατούν τα ανώτερα τμήματα τηε αστικής τάξης της Τουρκίας σε λήθαργο...Περαν τούτου δεν νομίζω οτι αποτελεί στρατηγική επιλογή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ολα τα λεφτα για τα τρεχοντα και τα μελλοντα οι δηλωσεις του Ισπανου ΥΠΕΞ..Οπως λεει και ο Δενδιας ..στην σωστη κατευθυνση.
    " Δωστε οι Κυπριοι...και οι ...αλλες χωρες της περιοχης (!!) στο μελλον (!!!)...."
    Αυτο ναι ειναι κατευθυνση σωστη.Δεν υπηρξε αντιρρηση καμμια...Καλοφαγωτα...!!!Ειμαστε στο σωστο μονοπατι .Οχι μοναχοφαιδες.Ολα πολιτισμενα.Ηρεμα.Εγινε αλλωστε αλλαγη φρουρας στο Καπιτωλιο.Αλλαξε ο Μανωλιος .οπως και ο λυκος δερμα.Σαμπουαν εχουμε .Λουξ ο λυκος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι εταιροι μας εχουν επενδυσει πολλα λεφτα στην τουρκια για να την χτυπησουν ουσιαστικα. ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.