20/7/19

Ν. Παναγιωτόπουλος: Οι αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Άγκυρας δοκιμάζουν την αξιοπιστία της ΕΕ«Η τουρκική παραβατικότητα δεν αφήνει κανένα περιθώριο σήμερα για εφησυχασμό και απαιτεί μέγιστη επαγρύπνηση για τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Επομένως, προβληματιζόμαστε, αλλά δε φοβόμαστε. Δεν εφησυχάζουμε, αλλά επαγρυπνούμε»

Το θέμα της αξιοπιστίας της Ευρωπαϊκής Ενώσεως να προστατεύσει τα συμφέροντα των κρατών-μελών της από τις «αποσταθεροποιητικές», όπως τις χαρακτήρισε, ενέργειες της Άγκυρας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, έθεσε ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, με δηλώσεις του από την Κύπρο, όπου βρίσκεται επί διήμερο εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση στις εκδηλώσεις Μνήμης για την τουρκική εισβολή στις 20 Ιουλίου 1974.

«Οι αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Άγκυρας, αφενός συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή της Κυπριακής Δημοκρατίας και αφετέρου αποτελούν, ως εκ τούτου, και μία μεγάλη δοκιμασία της αξιοπιστίας της αποτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και της ικανότητάς της να διαφυλάξει τα κοινά μας συμφέροντα, ενεργειακά και πολιτικά, στην Ανατολική Μεσόγειο» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο ΥΕΘΑ.

Ο υπουργός, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο κατά την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό, «κρατώντας την παράδοση», όπως είπε, μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων, είχε συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του, Σάββα Αγγελίδη, με τον οποίο συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην επίλυση του κυπριακού ζητήματος «στη βάση της εξεύρεσης μιας συνολικής, δίκαιης, αμοιβαία αποδεκτής, βιώσιμης λύσης, τη συνεχώς διευρυνόμενη τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα τόσο στην ελληνική όσο και στην κυπριακή επικράτεια», τη διμερή αμυντική συνεργασία και τις προοπτικές διευρύνσεως των τριμερών σχημάτων συνεργασίας στα οποία συμμετέχουν Ελλάδα και Κύπρος με χώρες της περιοχής.

Μετά την επίσημη υποδοχή του υπουργείο Αμύνης της Κύπρου, ο ΥΕΘΑ, ο οποίος συνοδεύεται και από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Πτέραρχο (Ι) Χρήστο Χριστοδούλου, και μετά τις κατ’ ιδίαν συνεργασίες που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του, όσο και μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών, είχε πλήρη ενημέρωση επί των στρατιωτικών παραμέτρων και των δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς από τον Αρχηγό ΓΕΕΦ Αντιστράτηγο Ηλία Λεοντάρη και τους επιτελείς του και μετά ακολούθησαν οι δηλώσεις των δύο υπουργών.

Αναφορικώς με την τουρκική προκλητικότητα, ο ΥΕΘΑ επανέλαβε ότι «παρακολουθούμε στενά και με μεγάλη ανησυχία τις παράνομες και αντίθετες προς το Διεθνές Δίκαιο τουρκικές ενέργειες στην οριοθετημένη από την Κυπριακή Δημοκρατία, Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και Αιγιαλίτιδα Ζώνη της. Καταδικάζουμε τις εν λόγω αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Άγκυρας, οι οποίες αφενός συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους-μέλους της ΕΕ, δηλαδή, της Κυπριακής Δημοκρατίας και αφετέρου, αποτελούν, ως εκ τούτου, και μία μεγάλη δοκιμασία της αξιοπιστίας της αποτροπής της ΕΕ, όσο και της ικανότητάς της να διαφυλάξει τα κοινά μας συμφέροντα, ενεργειακά και πολιτικά, στην Ανατολική Μεσόγειο». Και πρόσθεσε: «Η τουρκική παραβατικότητα δεν αφήνει κανένα περιθώριο σήμερα για εφησυχασμό και απαιτεί μέγιστη επαγρύπνηση για τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Επομένως, προβληματιζόμαστε, αλλά δε φοβόμαστε. Δεν εφησυχάζουμε, αλλά επαγρυπνούμε», τόνισε χαρακτηριστικώς.

Αναφορικώς με τη διμερή συνεργασία Ελλάδος-Κύπρου, ο ΥΕΘΑ επισήμανε ότι «η καθιέρωση του διακυβερνητικού Συμβουλίου Άμυνας μεταξύ των δύο χωρών, αναβαθμίζει ακόμα περισσότερο τις διμερείς μας σχέσεις στην ολότητά τους, καθώς οι αποφάσεις που λαμβάνονται αποτελούν εχέγγυο της αμυντικής μας συνεργασίας. Τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας είναι θεμελιώδη για την ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων αμφότερων των ΕΔ και την υποστήριξη της αποτρεπτικής αυτών ισχύος».

Επίσης, ο Ν. Παναγιωτόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αφορμή της επισκέψεώς του στην Κύπρο, «την τραγικότερη ημέρα της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου και του Ελληνισμού ευρύτερα, δηλαδή, τη βάρβαρη τουρκική εισβολή στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974. Ήρθα εδώ, για να αποτίσω ελάχιστο φόρο τιμής, εδώ που κάποτε αποδόθηκε βαρύτατος φόρος αίματος από τους ήρωες μαχητές, Ελληνοκύπριους και Έλληνες, που έδωσαν τη ζωή τους και έπεσαν υπερασπιζόμενοι το πάτριο έδαφος. Αυτό ήταν και είναι το ελάχιστο χρέος που εξ ονόματος της Ελλάδος και της νέας ελληνικής κυβέρνησης θα μπορούσα να κάνω εδώ σήμερα», τόνισε με έμφαση.

Ο Έλλην ΥΕΘΑ εξέφρασε την πλήρη ικανοποίηση και ευαρέσκειά του για την παρουσία της Ελληνικής Δυνάμεως Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) στο νησί, «η οποία με τη διαρκή υψηλή επαγγελματική και εθνική ετοιμότητά της, καταδεικνύει με τον πιο κατηγορηματικό, τον καλύτερο τρόπο ότι η Ελλάδα βρισκόταν, βρίσκεται και θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό της Κύπρου».

Τέλος, ο υπουργός μαζί με τον Α/ΓΕΕΘΑ, μετέβη στο «Πανόραμα Αγνοουμένων» στα Πυργά, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 45 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 και παρέστη σε επιμνημόσυνη δέηση για τους αγνοούμενους και τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή.

ΠΗΓΗ: lawandorder.gr

2 σχόλια:

  1. Η αξιοπιστία της ΕΕ. Ενδιαφέρουσα νουβέλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα ενοει την αξιοπιστία της TOTAL. ENI κτλ. Την αξιοπιστία της ΕΕ την γνωρίζουμε κάθε μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.