12/7/19

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης Μητσοτάκη στον τομέα της Άμυνας



Τι προβλέπει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης Ν.Δ. για την άμυνα, ποιές οι άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες.
Με στρατηγική επιλογή «Ασφάλεια στο σπίτι, στην πόλη και στη χώρα» και στόχο την εγγύηση της ασφάλειας και της άμυνας της χώρας, ο Πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο τα βασικά σημεία προγραμματισμού, τα οποία – σε ειδικούς φακέλους – δόθηκαν και στους αρμόδιους υπουργούς.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, η νέα ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας καλείται να ανταποκριθεί στις ακόλουθες άμεσες προτεραιότητες:

– Εξασφάλιση επάρκειας αμυντικού εξοπλισμού. Ιδιαίτερη έμφαση στην τεχνολογική υπεροχή του αμυντικού εξοπλισμού και στην αξιοποίηση των σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων και συστημάτων διοίκησης.

– Θεσμοθέτηση ενός αντικειμενικού συστήματος αξιολόγησης, ώστε να εξασφαλίζεται η αξιοκρατική ιεραρχική εξέλιξη.

– Στρατιωτική θητεία: Απόκτηση και πιστοποίηση δεξιοτήτων που θα είναι χρήσιμες στους νέους για τη συνέχεια της ζωής τους.

– Ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας. Ενθάρρυνση των συμπράξεων της αμυντικής μας βιομηχανίας με τον ιδιωτικό τομέα, και υποστήριξη της αμυντικής έρευνας και τεχνολογίας σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Ιδρύματα της χώρας.

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με το νέο μοντέλο κυβερνητικής λειτουργίας, η απόδοση της ηγεσίας κάθε υπουργείου θα παρακολουθείτε συνεχώς και θα αξιολογείται από το Μέγαρο Μαξίμου και τους κ. Ακ. Σκέρτσο και Γ. Γεραπετρίτη.

ΠΗΓΗ: lawandorder.gr

6 σχόλια:

  1. Αυτή είναι κατάσταση σοβαρής χώρας? Να έχει μοντέρνα υποβρύχια χωρίς σύγχρονες τορπίλες, από το 2002!

    "Από Militaire News -
    09/10/2018 | 06:25

    Μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε να συμβεί το απίθανο χώρα που διαθέτει τα πλέον σύγχρονα συμβατικά υποβρύχια στον κόσμο, να τα έχει χωρίς τορπίλες! Για την ακρίβεια με τορπίλες “παλαιού τύπου” που αφαιρούν πολλά από τα επιχειρησιακά πλεονεκτήματα των υποβρυχίων τύπου 214".

    https://www.militaire.gr/erchontai-36-torpiles-gia-ta-ypovrychia-214-toy-pn/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν θυμάμαι καλά, πριν από την υπουργοποίηση του Στρατηγού ε.α. κ. Φραγκούλη Φράγκου για έναν μήνα, στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Πικραμένου,τα άρματα μάχης HEL των παρελάσεων, δεν είχαν πυρομαχικά, διότι οι αρμόδιοι υπουργοί ΥΕΘΑ έπιναν τον καφέ τους στην Πλατεία Κολωνακίου.

      Ουδέν λοιπόν της απορίας άξιον!!!

      Φιλικά

      Ευμένης Καρδιανός

      Διαγραφή
    2. Μία τορπίλη τελευταίας γενιάς έχει μέγιστη εμβέλεια τουλάχιστον 50 χιλιομέτρων και μέγιστη ταχύτητα περίπου 90 χιλιομέτρων/ώρα.

      Η τορπίλη SUT (Surface Underwater Target) που ανήκει στην προηγούμενη γενιά, έχει μεγιστη εμβέλεια περίπου 30 χιλιομέτρων και μεγιστη ταχυτητα 65χιλιομέτρων/ώρα.

      Στην μέγιστη εμβέλεια, έχει τη μισή σε σχέση με μία τορπίλη τελευταίας γενιάς.
      Στο θεμα της ταχύτητας υστερεί κατά 25χλμ/ώρα.

      Όσον αφορά την εμβέλεια κάθε τορπίλης, πέρα απ’ όσα αναφέρονται επισήμως, έχει να κάνει με το ρυθμό αποφόρτισης του συσσωρευτή της και το πόσους ελιγμούς θα κάνει μια τορπίλη. Κι αυτά με τη σειρά τους έχουν να κάνουν και με το βάθος εξαπόλυσης. Είναι όλα μαζί συντελεστές μιας εξίσωσης και χρειάζεται γρήγορη αντίληψη τακτικής κατάστασης και γρήγορη επιλογή της κατάλληλης τακτικής μάχης ανάλογα τον στόχο, τον αριθμό των στόχων, τη θέση των στόχων, την ταχύτητα των στόχων κι αν το υποβρύχιο θα επιτεθεί μόνο του ή μαζί με ζευγάρι(δεύτερο υποβρύχιο).

      Το θέμα της μεγαλύτερης εμβέλειας τορπίλης νέας γενιάς στο Αιγαίο δεν μετράει για τρεις (3) λόγους:

      Πρώτον, είναι κλειστή θάλασσα και οι αποστάσεις τορπιλισμού μικρές.

      Δεύτερον, οι τομείς στο Αιγαίο που θα επιτεθούν τα υποβρύχια μας είναι συγκεκριμένοι όταν θα πάνε να κινηθούν οι Τούρκοι σε περίοδο πραγματικών επιχειρήσεων.

      Τρίτον, οι τορπιλισμοί μεγάλης εμβέλειας εκθέτουν ένα υποβρύχιο στα ανθυποβρυχιακά μέσα(και οι δυο χώρες έχουν πολλά ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα, έχουν και αεροσκάφη αλλά και διάφορους αισθητήρες) για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Σκοπός είναι να ρίξεις και να γίνεις λαγός. Σύστημα κομμάντος...χτυπάμε-φεύγουμε. Δεν το λιβανίζουμε.

      Η SUT είναι η καλύτερη της γενιάς της, είναι ιδιαίτερα αξιόπιστη, έχει ισχυρή κεφαλή που μπορεί να βυθίσει σκάφος κατηγορίας 6.000-7.000 τόνων μόνο με ένα πλήγμα. Αρκεί να τον βρει έστω και μία SUT κι ας αποφύγει τις υπόλοιπες. Επίσης αν και “παλιά” είναι ΑΘΟΡΥΒΗ ειδικά όταν την βάζεις να κινηθεί με χαμηλή ταχύτητα προς τον στόχο.
      Το αναφέρουν και ξένες πηγές(θα αναφερθούν παρακάτω) αυτό:

      “The SUT torpedo is a classic 70s-design electric torpedo: very quiet and accurate...”

      Μπορείς λοιπόν να στείλεις την “παλιά” και την κατάλληλη στιγμή να της δώσεις εντολή να επιταχύνει στο μέγιστο για να μειωθούν σε μεγάλου ποσοστό τα περιθώρια αντίδρασης του στόχου με χρήση αντιμέτρων και αύξηση ταχύτητας (προς εκτέλεση ελιγμών σποφυγής της τορπίλης).
      Επίσης τα νέα συστήματα εντοπισμού και διεύθυνσης βολής των υποβρυχίων Τ214 αναβαθμίζουν και την ίδια την επίδοση της SUT. Τα υποβρύχια Τ214 με τα συστήματα τους εντοπίζουν τα πάντα(θέση, ταχύτητα του κ.α) για τον στόχο κι έτσι ένα προηγούμενης γενιάς όπλο(τορπίλη SUT) μπορεί να χρησιμοποιηθεί με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

      Αυτό στη στρατηγική ονομάζεται μετατροπή μειονεκτήματος σε πλεονέκτημα και είναι βασική αρχή για έναν ηγέτη (από αρχηγό κράτους μέχρι τον τελευταίο “μικρό” ηγέτη μιας πολύ μικρής στρατιωτικής μονάδας).

      Περί SUT

      https://www.forecastinternational.com/archive/disp_old_pdf.cfm?ARC_ID=1821

      Διαγραφή
    3. Πραγματικό πρόβλημα με τις SUT θα αρχίσουμε να έχουμε από το 2022 και μετά όταν θα έχουν αρχίσει να “ωριμάζουν” τα νέας γενιάς τουρκικά αντι-τορπιλικά συστήματα. Μέχρι τότε θα έχουμε προμηθευτεί τελευταίας γενιάς τορπίλες και γιατί όχι να αναβαθμίσουμε και κάποιες από το απόθεμα SUT που έχουμε(περίπου 100, έχουμε καλό απόθεμα). Υπάρχει πακέτο εκσυγχρονισμού τους που τις μετατρέπει κατά 90% σε τορπίλη τελευταίας γενιάς.
      Με δικούς μου υπολογισμούς με δαπάνη περίπου 100 εκατομμυρίων μπορούμε να αποκτήσουμε έναν βασικό αριθμό τορπιλών νέας γενιάς(περίπου 30) και να αναβαθμίσουμε το μισό απόθεμα των SUT. Έτσι θα έχουμε 80 τορπίλες τελευταίας γενιάς έτοιμες για χρήση από τα υποβρύχια μας.
      Από το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού μπορούμε να αποκτήσουμε τεχνογνωσία για τον σχεδιασμό της δικιάς μας Εθνικής τορπίλης για υποβρύχια τύπου 214. Ένα πρόχειρο όνομα που σκέφτηκα για την Εθνική τορπίλη είναι το Τr12/ “Trident (ή Triaina) 12”. Τρίαινα το όπλο του Ποσειδώνα, 12 για το 1912 και η συντόμευση Τr12 για να θυμίζει στους γείτονες μας Τούρκους(Τurks) τι πάθανε το 1912 και τι θα ξαναπάθουν αν τολμήσουν.

      Για τις 30 νέες τορπίλες “άμεσης λύσης” προτείνω γερμανικές που δεν θα χρειαστούν πιστοποίηση στο σύστημα μάχης του γερμανικού υποβρυχίου όπως τορπίλες άλλων χωρών. Οι τροποποιήσεις και η τελική πιστοποίηση χρειάζεται παραπάνω χρήματα και χρόνο. Ψυχρή ανάλυση, ταχύτητα λήψης αποφάσεων και άμεση εφαρμογή των αποφάσεων-λύσεων.
      Με τη γκρίνια δεν πάμε μπροστά.
      Μόνο με επαγγελματισμό και αποφασιστικότητα.

      Διαγραφή
  2. Ωραιο.κουστουμι παντως εχει ο ...αναπηρος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.