14/7/19

Ο Ιταλός ΥΠΕΞ θα παρουσιάσει αύριο στους ομολόγους του το σχέδιό του για το μεταναστευτικό

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Μοαβέρο θα συζητήσει τις προτάσεις του για την ευρωπαϊκή προσέγγιση στο μεταναστευτικό αύριο Δευτέρα στη διάρκεια της συνάντησής του με του ομολόγους του της ΕΕ.
«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να προχωράμε με βάση κάθε υπόθεση ξεχωριστά, αναζητώντας κάθε φορά έκτακτες λύσεις. Χρειαζόμαστε έναν συγκεκριμένο, σταθερό μηχανισμό», δήλωσε ο Μοαβέρο στην κυριακάτικη έκδοση της Corriere della Sera.
Τις τελευταίες εβδομάδες η απροθυμία της Ιταλίας και της Μάλτας να εξακολουθήσουν να δέχονται μετανάστες που διασώζονται στη Μεσόγειο από πλοία μη κυβερνητικών οργανώσεων έχει ανοίξει ξανά ένα ακανθώδες ζήτημα για το μοίρασμα του βάρους του μεταναστευτικού μεταξύ όλων των χωρών μελών της ΕΕ.
«Οι μετανάστες δεν αναζητούν τις ιταλικές, τις ελληνικές ή τις μαλτέζικες ακτές. Αναζητούν την Ευρώπη. Και άρα πρέπει να βρούμε μια λύση σε ευρωπαϊκό πλαίσιο», τόνισε ο Ιταλός υπουργός.
Ο Μοαβέρε δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της επανάληψης των ευρωπαϊκών ναυτικών επιχειρήσεων στη Μεσόγειο, όπως έχει ζητήσει ο ΟΗΕ, με την προϋπόθεση ότι, αντίθετα με τα όσα συνέβαιναν στο παρελθόν, δεν θα πηγαίνουν όλοι όσοι διασώζονται στην Ιταλία.
Οι μετανάστες από εμπόλεμες περιοχές θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για την παροχή ασύλου εκτός ΕΕ, «σε ένα ευρωπαϊκό γραφείο στην ειρηνική χώρα που είναι πιο κοντά σε αυτούς», πρότεινε ο Μοαβέρο.
Η ΕΕ θα πρέπει να μεταφέρει αεροπορικώς στο έδαφός της όσους δικαιούνται άσυλο κι έτσι να γλιτώνουν από τους διακινητές και το επικίνδυνο ταξίδι στη θάλασσα, πρόσθεσε.
Οι πρόσφυγες που θα φτάνουν στην ΕΕ θα πρέπει να μοιράζονται στις χώρες μέλη «με αντικειμενικά και ξεκάθαρα κριτήρια», όμως «το σύστημα θα λειτουργήσει μόνο αν ένας επαρκής και σημαντικός αριθμός ευρωπαϊκών χωρών συμμετάσχει» σε αυτή την επιχείρηση, υπογράμμισε.
Ο Μοαβέρο πρότεινε επίσης να δοθεί περισσότερη ευρωπαϊκή βοήθεια στις χώρες καταγωγής των μεταναστών και να υπάρξει στενότερη συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών αστυνομικών δυνάμεων εναντίον των διακινητών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Καθημερινή

10 σχόλια:

  1. Και θα βγουν μπλοκ οι βόρειες χώρες, που είναι βολεμένες με την τωρινή κατάσταση και θα αρνηθούν.

    Ο Μοαβέρο, έχει δίκιο, γιατί για παράδειγμα, δεν είναι δυνατόν να "διασώζει" η κάθε Καρόλα της ΜΚΟ, τους "πρόσφυγες" από τη Λιβύη και να πρέπει σώνει καλά, οι διασωσμένοι, να σωθούν στην Ιταλία. Η Τυνησία είναι πιο κοντά. Γιατί ο άλλος που προσφεύγει για να σώσει τη ζωή του (αυτή είναι η έννοια της λέξης πρόσφυγας), να πρέπει να σωθεί σώνει και καλά από Ιταλό και όχι από Τυνήσιο; Πιο κοντά είναι η Τυνησία. Βέβαια και κατά την ιταλίδα δικαστή, η Τυνησία όντως δεν είναι σίγουρη χώρα. Την ίδια ώρα τα ιταλικά πρακτορεία τουρισμού, είναι γεμάτα τουριστικά πακέτα για Τυνησία. Πώς γίνεται να είναι ασφαλής χώρα για τον Ιταλό τουρίστα, αλλά όχι για το Λίβυο πρόσφυγα, είναι μυστήριο...

    Μακάρι θα υιοθετηθεί η πρόταση Μοαβέρο, αλλά αν δε με απατά η μνήμη μου, είχε ξαναακουστεί πριν λίγα χρόνια και την απέρριψαν δια ροπάλου οι βόρειες χώρες και οι χώρες Βίζεγκραντ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αρα το ροπαλο πρεπει να το παρει η Ιταλια...( εδω εχουμε ενα αχυρο για οπλο..αχυρανθρωποι ψηφιζονται..δυο.γαιδαρων αχυρα δεν χωριζονται..και καιμε και τις καλαμιες σαν πυρομανεις..ταχα πηραν φωτια ..απ τον ηλιο..απο ..ενα παντα γυαλι σπασμενο..που πευτει παντα στο ιδιο χωραφι μεταφυσικα..)

      Διαγραφή
    2. Κύριε Δημήτρη, η Ιταλία επί Σαλβίνι, μην ανησυχείτε, δεν κάνει αγγαρεία στα θέματα αυτά. Αλλά είναι μια ψήφος. Δε φτάνει μια ψήφος. Χρειάζονται συμμαχίες. Πέρισυ, η Ιταλία απέτρεψε την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου (Από ΙΙ σε ΙΙΙ), που έφερνε σε ακόμα χειρότερη θέση τις χώρες πρώτης εισόδου, γιατί βρήκε άλλους 6 συμμάχους. Οι σύμμαχοι ήταν: Ισπανία, Αυστρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Σλοβακία. Γιατί είναι όλες χώρες που έχουν ένα ή περισσότερα σύνορα, που είναι εκτεθειμένα ως πιθανές χώρες 1ης διέλευσης.

      Και τώρα σας μεταφράζω ακριβώς τι λέει αυτό το απόσπασμα:
      Gli altri 18 membri, pur non soddisfatti della proposta, hanno lasciato la porta aperta al negoziato verso il summit. Tra questi anche Grecia, Malta e Cipro: si sarebbe spaccato, così, il fronte mediterraneo.
      https://tg24.sky.it/mondo/2018/06/05/Trattato-dublino-vertice-ministri-ue.html

      "Τα άλλα 18 μέλη, αν και μη ικανοπόιημένα από την πρόταση (του αναθεωρημένου Δουβλίνου), άφησαν την πόρτα ανοιχτή στο σύσκεψη. Ανάμεσα σ αυτά, η Ελλάδα, η Μάλτα και η Κύπρος: σπάζοντας κατ' αυτόν τον τρόπο, το μεσογειακό μέτωπο.

      Διαγραφή
    3. Δεν χρειαζοταν να το πεις τι εκανε ο ηλιθιος του χωριου...ο πιο σαπιος απ ολους..και ο ...εχων το μεγαλυτερο (!!!) προβλημμα απ ολους (!!!).Ακουσε αγαπητε...εγω δεν δεχομαι οτι ειμαι Ηλιθιος !!! Αλλα εκει ..εξω οπως οι ψηφοι δειχνουν ειναι 70 % τετοιοι...και το δεχονται !!!! Παρα πολλοι ειναι ηλικιωμενοι κιολας...εμπειροι υποτιθεται..!! Χωρις ντροπη κιολας...συμβουλευουν νεα παιδια ....
      Τι δουλεια κανει ο Σαλβινι στην ζωη ?? Ρωτω γιατι θελω να δω..αν με βαση αυτην ..θα εκλεγονταν εδω...και θα μεσουρανουσε...κι αν θες και τι πολιτικη διαδρομη ειχε..διοτι παλι το ιδιο θελω να δω...αν θα υπηρχε εδω ποτε ...εδω που γινονται οπως στα χωρια τον μεσαιωνα προσευχες να ..ψωφησει η κατσικα του διπλανου..και ειναι απολαυση αυτο...κι οχι το ..αποτελεσμα απολαυση..το μετρησημο... Λοιπον ???.

      Διαγραφή
    4. Κύριε Δημήτρη, το βιογραφικό του τωρινού διδύμου εξουσίας της Ιταλίας, είναι πάρε τον ένα, χτύπα τον άλλο...Είναι και οι 2 παιδιά κρίσης, κατάπτωσης του παραδοσιακού πολιτικού σκηνικού και παιδιά της οργής... Ο Σαλβίνι είχε αρχίσει να σπουδάζει πολιτικές επιστήμες. Μεταπήδησε στο τμήμα Ιστορίας, όπου τελικά 5 μαθήματα πριν το πτυχίο, τα παράτησε. Έχει εργαστεί σε fast food και στο ραδιόφωνο του κόμματος, όπου έφτασε διευθυντής. Όταν μπήκε στο κόμμα, ήταν ιδρυτής του ρεύματος των "Παδανών κομουνιστών". Μετά εξελίχθηκε γρήγορα στο κόμμα, από δημοτικός σύμβουλος, έφτασε στην κορυφή. Είναι ένα μείγμα χαρισματικής και συχνά λαικιστικής ρητορείας Τσίπρα και πυγμής Ανδρέα Παπανδρέου.

      Η καλή τύχη της Ιταλίας, είναι ότι κάτω από τους πολιτικούς, υπάρχει μια μορφωμένη γραφειοκρατία που συμβουλεύει τον κάθε "ατζαμή" και τρέχει τα της καθημερινότητας χωρίς να περιμένει την πεφωτισμένη ηγεσία να του πει πώς θα το κάνει. Αλλιώς θα είχε χτυπήσει την πόρτα του ESM πολύ καιρό πριν. Το έχω ξαναγράψει πως οι προοπτικές στην οικονομίά που είχε αφήσει η κυβέρνηση Τζεντιλόνι, ήταν καλύτερες από τις τωρινές. Και αν δεν ήταν ο Τρία ΥΠΟΙΚ και ήταν κανένας Βαρουφάκης των 5 αστέρων, θα είχε ήδη μπατάρει η Ιταλία...

      Αλλά, μηδέν κακόν αμιγές καλού, όπως έλεγαν οι αρχαίοι πρόγονοι. Η Λέγκα ήταν ανέκαθεν αντιλαθρομεταναστευτική και μεγάλο μέρος της ξενοφοβική (φανταστείτε Γερουσιαστή να έχει μπει σε τραίνο και να ψεκάζει με ψεκαστικό τα καθίσματα που κάθονταν αλλοδαποί και μαζί να ψεκάζει και μια μαύρη επιβάτη και όλα αυτά μπροστά στην κάμερα) και όταν με το Ρέντσι η Ιταλία βρέθηκε να φιλοξενεί 120.000 πρόσφυγες, αν θες να αντιστρέψεις το φαινόμενο και να βγει η φήμη πως η Ιταλία δεν είναι πια ξέφραγο αμπέλι, δεν υπάρχει καλύτερη λύση από τη Λέγκα. Είναι σα να θες να νικήσεις τον κρατισμό στην Ελλάδα... Το καλύτερο αποτέλεσμα θα το έχεις αν βάλεις κάποιον που ήταν ανέκαθεν εχθρός του κρατισμού και υπέρ της ιδιωτικής οικονομίας.

      Διαγραφή
  2. Κ.Ουρακουλουμ....σορυ ..αλλα συζητας πολυ καλα....Τι συστημα εχει η Ελλαδα κατα την γνωμη σου ?? Ειναι δημοκρατια ...πρωτα....ολιγαρχια...δεσποτεια του Δαρειου...Ινδικες καστες φιγδην ..μιγδην...τι ?? Ειναι ..καπιταλισμος...κομμουνισμος...οπλαρχηγοικαι κλεφτες...σοσιαλθολουρα αχταρμα της τσεπης και στον πισινο του διπλα ?? Τι στο καλο ειναι αυτο το ...αλλα αντι αλλων ?? Τι κοκορευονται εδω πως ειναι ταχα ...σε ολα ταχα......?? Ρωτω ....τι λες ?? ( αυτο το..ταχα σε τρελενει....ταχα δουλευει...ταχα ειναι αρρωστος...ταχα δεν εχει οταν εχει..ταχα μιλα Αγγλικα...ταχα ζει σαν στην Καλιφορνια...ταχα κανει σκι διοτι ..ταχα ειναι στο τζετ σετ...ταχα ειναι ανθρωπιστης ενω ειναι καθηκι καθημερινα...κλπ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Ελλάδα έχει κοινοβουλευτική ολιγαρχία. Και γιατί διορίζονται οι ανώτατοι δικαστές και γιατί οι πολιτικοί δεν έχουν κανέναν απολύτως σεβασμό στη λαική βούληση (από το περίφημο δημοψήφισμα ως το γεγονός πως ακόμα κι αν δεν ψηφιστεί ένας πολιτικός, τον ξαναβάζουν στην πολιτική από το παράθυρο ή τον αμοίβουν σε κάποια διευθυντική θέση). Επίσης το ολιγαρχικό πνεύμα εκφράζεται και από το γεγονός πως δημοψηφίσματα γίνονται κάθε 40 χρόνια και αυτά μόνο με απόφαση της Βουλής (στην Ιταλία με κάποιες εξαιρέσεις, μπορεί να προκληθεί δημοψήφισμα από το λαό, με συλλογή υπογραφών και τα δημοψηφίσματα είναι γενικά κοινά, κάθε λίγα χρόνια και συχνά είναι πολλαπλά τα ερωτήματα). Δε μιλάω για αθηναική δημοκρατία. Το αγγλικό κοινοβουλευτικό σύστημα είναι στην ουσία η τωρινή "δημοκρατία". Στην Ιταλία αναπαράγεται ακόμα το ρωμαικό μοντέλο, γιατί πέρα από τη Βουλή, υπάρχει η Γερουσία, που ονομάζεται Senato (κατά το Senatus Romanus), όπου μάλιστα 6 μέλη είναι "εφ όρου ζωής". Ένα καλό αυτής της κυβέρνησης, ήταν που πριν λίγες μέρες έκοψε κατά 1/3 τα μέλη Βουλής και Γερουσίας (από 945 βουλευτές και Γερουσιαστές, τους έριξε στους 600).

      Το οικονομικό σύστημα της Ελλάδας είναι κρατικοδίαιτος παρασιτικός καπιταλισμός και γι αυτό καταρρέοντας το Δημόσιο κατέρρευσαν οι πάντες και γι αυτό η Ελλάδα δε μπορεί να εξάγει μόνη της το λάδι και τις ελιές και το πουλάει χύμα στους Ιταλούς. Γιατί ο Έλληνας δεν έχει know how του επιχειρείν. Η επιχείρηση που ξέρει ότι μπορεί να κάνει, είναι να ανοίξει ένα μαγαζί. Και σε αυτό φταίει όχι μόνο ο τρόπος που ήταν δομημένη η οικονομία, αλλά προφανώς και το σχολείο.

      Διαγραφή
    2. Επιτελους ενας ανθρωπος να μιλησεις σαν ανθρωπος..Ευχαριστω κ.Ορακουλουμ...
      Αρα λογικα με τετοιο παρελθον ο Σαλβινι στην Ελλαδα θαχε ταφο 12 χιλιομετρα βαθυ...οσο η υφαλοκριπιδα και 5 εκατομμ. Φτυαρια θα εριχναν χωμα. Υποπτευομαι τι θα γινει αν γινει...κατι αναλογο εδω. Ολοι θελουν να διορθωσουν τον Θεο ..οπως τον φανταζονται.Αλλο που ειναι καθηκια οι ιδιοι καθε μερα.Για το πολιτευμα τι να πουμε ?? Κι εδω φαντασια .Οτι φανταζεται ο καθενας φανταστικο.Αρκει να μην ειναι πραγματικο.Απο μαθηματικη αποψη κανεις δεν κανει προσθεσεις..δεν τηρει αρχειο..δεν μετρα με το συστημα το μετρικο .Μετρα αλλος σε λευγες...αλλος σε σταδια...αλλος σε Μπακτουν...κλπ.Βαβελ ειδικα οταν τα ...συγκρινουν !! Της Ποπης οι ερμηνειες.Φαινεται ολο ενα "ταχα" πολιτευμα.Εχει και κανονες !!!!! Μου φαινεται πιο κοντινο.στις Ινδικες καστες.( εδω ειναι επαγγελματικες και κρατικοδιαιτες αφου επικρατει η αποφη δωστε μου το χρηματοκιβωτιο ολων .το κεντρικο.) Ευχαριστω παντως καταλαβα τι γινεται εκει.Εδω οχι...

      Διαγραφή
    3. Παντως στην χωρα εδω οταν λες ειμαι δεξιος η αριστερος συνηθως εννοεις προς τα που εχεις στριμενη την βιδα τερμα.Οτι την εχεις ..στριμενη ειναι βεβαιο.Απλα λες την κατευθυνση ,, το βελος δηλ.Πολλοι ταξειδευουν εξω..απλοι ανθρωποι οχι ειδικοι..οχι φοιτητες..κλπ.Κανεις απο περιεργεια δεν ρωτα η παρατηρει..η μαθαινει πως εκεινοι λειτουργουν.Οχι για μιμηση..οχι..για τροπο σκεψης ..για μελετη χρησιμη ..για ενα συμπερασμα που παμε ....Περιεργο δεν ειναι να πας μονο για βολτα ?? Για διασκεδαση ?? Για αυτοβελτιωση διαβολε..οχι για πλακα.Ας ειναι...Μα ναχουμε ολιγαρχια και να υποκρινομαστε αιωνια ο ενας στον αλλον ?? Τι νοημα εχει αυτο πρακτικα ?? Που θα παει ο χαβαλες ?? Αντε καναμε αρκετον...Εστω.Αλλα σιωνια ?? Δεν γινεται διαβολε...

      Διαγραφή
    4. Κύριε Δημήτρη, έχω γράψει την άποψή μου, η Ελλάδα είναι κατά βάση αριστερή χώρα. Γι αυτό και η ΝΔ, αυτοπροσδιορίζεται από εποχής Κώστα Καραμανλή ως το κόμμα του μεσαίου χώρου. Στην Ιταλία, ο κεντροδεξιός, βγαίνει με καμάρι σε λόγο και λέει "εμείς ο κόσμος της δεξιάς" και χειροκροτείται.

      Ο Σαλβίνι, είναι αυτό που λέμε έξυπνος και καπάτσος. Ο Ντι Μάιο είναι λιγότερο και από τα δύο και το έχω ξαναπεί, η κυβέρνηση αυτή είναι δυσλειτουργική και κάθε μέρα υπάρχουν ενδοκυβερνητικές κρίσεις. Η μισή Λέγκα θέλει εκλογές. Τα μισά 5 αστέρια, παρακαλάνε να βρεθεί ότι ο Σαλβίνι πήρε ρωσικά λεφτά. Το μόνο καλό είναι ότι τελικά, έστω και κουτσαίνοντας, ακούν συνήθως και τη γνώμη τρίτων τεχνοκρατών, πριν πάρουν τελικές αποφάσεις. Καμιά φορά, οι συνεχείς συμβιβασμοί μεταξύ κομμάτων, έχουν και πλεονεκτήματα.

      Για παράδειγμα, ο Μοαβέρο, δεν είναι ούτε Λεγκίστας ούτε 5 αστέρων. Είναι τεχνοκράτης, γνωστός στις Βρυξέλλες, ήταν υποψήφιος με το Μάριο Μόντι και ενώ όλοι μπορούν να βρίζουν το Σαλβίνι ως φασίστα, κανείς στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ, δε μπορεί απλά να του απαντήσει με την εύκολη ρετσινιά του "φασίστα" και να του πετάξει στα μούτρα το σχέδιο, ως γραμμένο από έναν "φασίστα".

      https://en.wikipedia.org/wiki/Enzo_Moavero_Milanesi


      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.