22/7/19

Οι διαδρομές των πολυεθνικών που αποχωρούν από την Κίνα

50 κολοσσοί μεταφέρουν μέρος της παραγωγής τους λόγω των δασμών
Του Γιάννη Παγκαλιά
Περισσότερο από έναν χρόνο μαίνεται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας, με εκατέρωθεν επιβολή δασμών σε προϊόντα, ένας πόλεμος που έχει αυξήσει το κόστος παραγωγής για τις εταιρείες που διατηρούν μονάδες παραγωγής των προϊόντων τους στην ασιατική χώρα ή συνεργάζονται με προμηθευτές που δραστηριοποιούνται εκεί.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας Nikkei Asian Review, περισσότερες από 50 μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, όπως η Apple και η Nintendo, έχουν ανακοινώσει σχέδια για μεταφορά της παραγωγής τους από την Κίνα σε άλλες χώρες, με σκοπό να αποφύγουν τους δασμούς 25% που έχει επιβάλει η κυβέρνηση Τραμπ στις εισαγωγές προϊόντων κινεζικής προέλευσης, αξίας 250 δισ. δολαρίων. 
Το Πεκίνο, από την άλλη, έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα να κρατήσει τις ξένες επιχειρήσεις στο εσωτερικό της χώρας, προσφέροντας ειδικά οφέλη και κίνητρα, σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει το κόστος για τις εταιρείες, που έχει αυξηθεί εξαιτίας των αμερικανικών δασμών. 
Όμως την πρακτική αυτή δεν την εξετάζουν μόνο οι ξένες εταιρείες, αλλά και κινεζικές, όπως και κάποιες από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Ταϊβάν, συμπεριλαμβανομένων κατασκευαστριών προσωπικών υπολογιστών, smartphones και άλλων ηλεκτρονικών ειδών.
Για τη συνέχεια Naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.