16/7/19

Κύπρος: «Όχι» από Αναστασιάδη – αρχηγούς στην πρόταση Ακιντζί



Στο Κοινό Ανακοινωθέν, στο οποίο συμφώνησε το Συμβούλιο, αναφέρεται ξεκάθαρα πως η πρόταση αυτή, «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καθώς αποπροσανατολίζει από την ουσία του Κυπριακού, ενώ εμπεριέχει πρόνοιες που δεν εξυπηρετούν το καλώς εννοούμενο συμφέρον»

«Η πρόταση Ακιντζί δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή». Αυτό διαμηνύει μέσα από το Κοινό Ανακοινωθέν το Συμβούλιο των Αρχηγών, μετά από συνεδρία που πραγματοποιήθηκε στο Επαρχιακό Διοικητήριο Λεμεσού, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις στο Κυπριακό υπό το φως της πρότασης του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για συνδιαχείριση των φυσικών πόρων.

Στο Κοινό Ανακοινωθέν, στο οποίο συμφώνησε το Συμβούλιο, αναφέρεται ξεκάθαρα πως η πρόταση αυτή, «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καθώς αποπροσανατολίζει από την ουσία του Κυπριακού, ενώ εμπεριέχει πρόνοιες που δεν εξυπηρετούν το καλώς εννοούμενο συμφέρον».

Παράλληλα, το Συμβούλιο Αρχηγών εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να απαντήσει σε όλους τους εμπλεκομένους.

«Η πρόταση Ακιντζί αποπροσανατολίζει από τον Εθνικό στόχο», δήλωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, διαμηνύοντας πως στηρίζουν απόλυτα τα σημεία του κοινού ανακοινωθέντος.

Σε δηλώσεις του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ξεκαθάρισε πως η πρόταση Ακιντζί δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, ενώ πρόσθεσε πως προτεραιότητά μας θα πρέπει να είναι η επίλυση του Κυπριακού. Τόνισε επίσης πως ένα απλό όχι στην πρόταση Ακιντζί, δεν είναι αρκετό. Είπε ακόμη ότι το Συμβούλιο έχει εξουσιοδοτήσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όπως απαντήσει στον κ. Ακιντζί, στον ΟΗΕ και όλους τους εμπλεκομένους.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, είπε πως η πρόταση Ακιντζί είναι επανάληψη της πρότασης Έρογλου, αλλά σε χειρότερη έκδοση. Πρόσθεσε ακόμη πως βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο και απαιτείται αποτελεσματική διπλωματία.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος εξήγησε πως καλύπτονται από το κοινό ανακοινωθέν και υπέδειξαν στον ΠτΔ να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «όλα τα μέλη του Συμβουλίου απέρριψαν την πρόταση του Μουσταφά Ακιντζί, η οποία αποπροσανατολίζει από την ουσία που είναι η λύση του Κυπριακού».
Πρόσθεσε ότι «θεωρώ ότι αυτή η πρόταση δεν μπορεί να αποτελέσει ούτε καν αντικείμενο για συζήτηση, καθώς υποβαθμίζει την ΚΔ ενώ αναβαθμίζει το ψευδοκράτος».

Θεωρώ ότι το πιο πιθανόν τα όσα διαρρέονται για τα ευρήματα του Φατίχ σχετίζονται με την πρόταση Ακιντζί, επεσήμανε ακόμη.

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι τα όσα αφορούν το Φυσικό Αέριο πρέπει να μη δημιουργούν πρόβλημα στην ουσία που είναι η επίλυση του Κυπριακού.

Στη συνεδρία παρευρέθηκαν επίσης, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Πόλυς Παλλήκαρος και ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης Μάριος Καρογιάν και εκ μέρους του ΕΛΑΜ, ο Γεάδης Γεάδη.

Η πρόταση Ακιντζί
– Οι δύο κοινοί ιδιοκτήτες του νησιού, Τ/κ και Ε/κ να έχουν και ίσα δικαιώματα στις πηγές φυσικού αερίου και πρέπει και οι δύο κοινότητες να επωφεληθούν ταυτόχρονα και με τρόπο δίκαιο από αυτές τις πηγές.

– Η συμφωνία στο θέμα των υδρογονανθράκων να μην παραβιάζει τις υφιστάμενες θέσεις της τ/κ και της ε/κ πλευράς σχετικά με μια περιεκτική λύση στο Κυπριακό.

-Οι δύο κοινότητες να εκπροσωπούνται ισότιμα σε επιτροπή υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με την ΕΕ ως παρατηρητή.

-Στην επιτροπή θα μετέχουν δύο εκπρόσωποι από κάθε κοινότητα και θα λαμβάνουν από κοινού αποφάσεις. Στις συνεδριάσεις μπορούν να μετέχουν δύο ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες ως παρατηρητές.

-Τα δύο μέρη να αποφεύγουν την έκδοση αδειών για εξερεύνηση σε υπό αμφισβήτηση περιοχές.

-Στην πρώτη συνεδρίαση της κοινής Επιτροπής θα συμφωνηθούν τα ποσοστά κατανομής των εσόδων από τις δραστηριότητες των εταιρειών.

-Από κοινού θα συμφωνούνται οι μελλοντικές δραστηριότητες εξερεύνησης και εκμετάλλευσης και η μεταφορά των πόρων.

-Από το ταμείο υδρογονανθράκων σημαντικό μέρος των εσόδων να διατεθεί για την επίλυση του περιουσιακού και τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων που θα συμβάλουν στην αναπτυξιακή ισορροπία των δυο μερών.

-Αν ξεκαθαρίσουν τα πιο πάνω ο Ακιντζι αναφέρει πως εάν η ε/κ πλευρά δεν το επιθυμεί τα τουρκικά γεωτρύπανα δεν θα συνεχίσουν τις εργασίες στους στην ΑΟΖ.

ΠΗΓΗ: lawandorder.gr

2 σχόλια:

  1. Αν το καλοσκεφτεί κανείς όμως:
    Οι υδρογονάνθρακες από το Ιράκ σχεδιαζόταν από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ να κατευθυνθούν στην Μεσόγειο,όπως και από την Σ.Αραβία,το Κατάρ ,τα ΗΑΕ,Κουβέϊτ πλήν του Ιράν...αυτό σχεδιαζόταν να γίνει ως γνωστόν από ένα διάδρομο...Αυτός ο διάδρομος είναι ο κουρδικός στο Β.Ιράκ και στην Β.Συρία.
    Εμπόδιο σε αυτόν τον σχεδιασμό είναι το Ιντλίμπ που κατέχουν οι τούρκοι με τη άδεια της Ρωσίας όπως και η περιοχή Azάζ-Τζαραμπλούς που επίσης κατέχει η τουρκία...
    Αυτός λοιπόν ο διάδρομος,θα έπαιζε τον ρόλο της διοχέτευσης των υδρογονάνθρακων του Περσικού κόλπου στην Μεσόγειο.
    Ετσι,μιά ενδεχόμενη προσβολή του Ιράν από τους Αμερικανούς και το Ισραήλ, δεν θα προκαλούσε ιδιαίτερη παγκόσμια καταστροφική αύξηση των τιμών των υδρογονανθράκων μιάς και τα στενά του Χορμούζ θα έβγαιναν από την εξίσωση της μεταφοράς...

    Οσον αφορά λοιπόν την πρόταση Ακιντζί,αυτή τίθεται επί τάπητος,από τους τούρκους,ως απαραίτητη προϋπόθεση γιά να συναινέσει η τουρκία στο ως άνω σχεδιασμό...δηλ. στο να παύσει να αποτελεί εμπόδιο το Ιντλίμπ και όλη η περιοχή της Τζαραμπλούς στην δημιουργία του ως άνω διαδρόμου...
    Αυτός ο σχεδιασμός βέβαια,χάνει από παντού...Γιατί πού απλά,δίπλα ακριβώς,στην Ταρτούς,ναυλοχεί ο Ρωσικός στόλος και στην Λατάκεια εδρεύουν Ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις.

    Μπορεί όμως να αποτελεί και αντιπερισπασμό στην δημιουργία αγωγών από τον Περσικό κόλπο μέσω Ιορδανίας-Ισραήλ ή Σ.Αραβίας πρός τον κόλπο της Ακαμπα και απόεκεί με πετρελαιοφόρα να μεταφέρονται δια του Σουέζ πρός Ευρώπη...
    Οπότε η τουρκία θα μείνει στα κρύα του λουτρού... ;))))
    Καταλαβαίνουμε λοιπόν όλοι,ότι σε αυτήν την περίπτωση,η Κύπρος αποτελεί απαραίτητο κρίκο ασφαλείας στην αλυσίδα μεταφοράς των υδρογονανθράκων διά μέσω του Σουέζ προς την Μεσόγειο και Ευρώπη και άρα απαραίτητο κρίκο στην ασφάλεια του Ισραήλ...
    Αρα,η ,άμυνα της Κύπρου είναι γιά άλλη μιά φορά επιτακτική,όσο ποτέ άλλοτε.
    Και είναι αλήθεια,ότι η Ρωσία σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να μείνει έξω από την Κύπρο.
    Ειδάλλως θα έχουμε επικίνδυνες περιπλοκές...
    Σε αυτόν τον άξονα θα πρέπει να εργασθεί η αμερικανική διπλωματία με πολύ κόπο και τρόπο Πιστικότατο,γιατί ατυχώς δεν έχει επιδείξει καλό δείγμα γραφής στο παρελθόν.
    Επίσης η Ελλάς θα πρέπει να δώσει ΟΛΗ της την δυνατή υποστήριξη στην Κύπρο και να αφήσει κατά μέρος τις γνωστές χλιαρές μπούρδες του παρελθόντος...
    Οι S-400 τέλος,είναι ένα αγκάθι,όπως αγκάθι είναι και το Ρωσικό υλικό στις Ελληνικές ένοπλές δυνάμεις...αλλά ίσως υπάρχουν λύσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.