15/7/19

Κυρώσεις ΕΕ κατά της Τουρκίας για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ



Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βρεθούν σήμερα οι παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και η λήψη μέτρων έναντι της Τουρκίας.
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης θα ενημερώσει στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της συνόδου του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, τους Ευρωπαίους ομολόγους του αναφορικά με την κατάσταση πραγμάτων και τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, και θα έχει μια πρώτη συνάντηση με τον νέο Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Δένδια, στο περιθώριο των εργασιών του ΣΕΥ.

Την Παρασκευή έληξε χωρίς να υπάρξει παρέμβαση από οποιοδήποτε κράτος μέλος στις Βρυξέλλες, η σιωπηρή διαδικασία αποδοχής του προσχεδίου των συμπερασμάτων των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για τα μέτρα εναντίον της Τουρκίας σε σχέση με τις συνεχιζόμενες και κλιμακούμενες παράνομες ενέργειες της εντός των χωρικών υδάτων και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ από αρμόδιες πηγές, εφόσον η σιωπηρή διαδικασία αποδοχής έληξε χωρίς να εκφραστoύν αντιρρήσεις από οποιοδήποτε κράτος μέλος, πλέον το κείμενο το οποίο επεξεργάστηκαν οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των 28 Κρατών Μελών της ΕΕ (COREPER) οδηγείται ενώπιον του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών (FAC), σήμερα για υιοθέτηση.

Ως προς την ουσία των μέτρων, όπως αναμενόταν εκ των κειμένων που είχε εισηγηθεί η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, προβλέπεται η περικοπή κοινοτικών κονδυλίων ύψους 146 εκ. ευρώ από τα προενταξιακά κονδύλια της Τουρκίας (ΙPA-II κάτι που έχει προβλεφθεί ήδη στη γενική θέση του Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό του 2020), το πάγωμα της επενδυτικής δραστηριότητας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Τουρκία, το πάγωμα της αεροπορικής συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας και η ακύρωση μιας σειράς διαλόγων υψηλού επιπέδου ΕΕ- Τουρκίας.

Οι 28 θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και θα καλούν την Ύπατη Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να συνεχίσουν την εργασία τους για ενδεχόμενα στοχευμένα μέτρα υπό το φως των συνεχιζόμενων παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στα χωρικά ύδατα και την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Τσαβούσογλου επικοινωνεί με ομολόγους του για αν. Μεσόγειο
Και χθες συνέχισε το Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου την διπλωματία των τηλεφωνικών επικοινωνιών με ομολόγους του σε σχέση με την ανατολική Μεσόγειο, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού.

Επικαλούμενο διπλωματικές πηγές το Ανατολού αναφέρει ότι ο κ. Τσαβούσογλου επικοινώνησε με τους ΥΠΕΞ της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Την Παρασκευή είχε επικοινωνήσει με τους ομολόγους του της Σλοβακίας, του Κιργιστάν, της Σλοβενίας και της Μάλτας χωρίς ωστόσο να γίνουν περισσότερες λεπτομέρειες γνωστές.

Ερντογάν: Ας επιβάλουν κυρώσεις
Η ΕΕ ας επιβάλει τις κυρώσεις της εναντίον της Τουρκίας, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζοντας ότι διεθνώς δεν είναι δεσμευτικές.

Η ΕΕ ας επιβάλει τις κυρώσεις της εναντίον της Τουρκίας, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζοντας ότι διεθνώς δεν είναι δεσμευτικές.

Σε δηλώσεις του στους διευθυντές εφημερίδων και τηλεοπτικών καναλιών, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε: «Εμείς αυτή τη στιγμή κοιτάμε τη δουλειά μας. Ποια είναι αυτή; Εμείς έχουμε ομοεθνείς στη βόρεια Κύπρο. Στη νότια Κύπρο υπάρχουν Ε/Κ. Υπάρχουν τρεις εγγυήτριες χώρες. Η Τουρκία,η Ελλάδα, η Βρετανία. Επομένως αν κάποιοι εδώ έχουν δικαίωμα λόγου είναι οι εγγυήτριες δυνάμεις. Γιατί; Είναι εγγυήτριες. Εμείς έχουμε δικαίωμα λόγου στο θέμα υπεράσπισης των δικαιωμάτων των Ε/Κ και των Τ/Κ ως εγγυήτρια χώρα. Η ΕΕ μπήκε μέσα σε αυτή τη διαδικασία αλλά δυστυχώς έκανε αυτό που όφειλε; Όχι δεν το έκανε. Και τα ΗΕ δυστυχώς δεν το έκαναν. Και η μεγαλύτερη απόδειξη είναι αυτά που έγιναν στο φημισμένο Μπούργκενστοκ. Οι υποσχέσεις που δόθηκαν εκεί δεν τηρήθηκε καμμία», ανέφερε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι έπρεπε να δοθούν και οικονομικές βοήθειες αλλά «δυστυχώς η ΕΕ μέχρι στιγμή δεν τις εφάρμοσε». «Μετά από όλα αυτά δεν γίνεται να βλέπουμε θετικά ακόμα αυτούς που μιλούν εδώ, αυτούς που φωνάζουν. Τώρα βγήκε η ΕΕ και τί λέει; Θα επιβάλει κυρώσεις. Επέβαλε τις κυρώσεις σου. Να μας συγχωρέσεις. Εσείς ούτε μια φορά δεν υπερασπιστήκατε τα συμφέροντα των Τ/Κ. Δεν τηρήσατε ούτε τις υποσχέσεις σας. Στο θέμα της ΑΟΖ ακόμη η ΕΕ συνεχίζει να κινείται μονομερώς. Ενώ εσείς κινείστε μονομερώς εμείς θα σας πούμε μπράβο; Και μάλιστα αυτές οι δηλώσεις και αυτά τα βήματα δεν έχουν καμιά δεσμευτικά διεθνώς. Εμείς τώρα εδώ βάσει ποίου δικαίου προστατεύουμε τα δικαιώματα των ομογενών μας Τ/Κ; Κάνουμε αυτά τα βήματα με την ιδιότητα της εγγυήτριας δύναμης. Η στάση μας εδώ είναι κάθετη, θα διατηρήσουμε αυτή τη στάση μέχρι τέλους», ανέφερε.

ΠΗΓΗ: euronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.