27/7/19

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας! Υπάρχουν πιθανότητες να συγκρουστούν πολεμικά στη Β. Συρία

Τεθωρακισμένο όχημα των ΗΠΑ στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, απέναντι από τουρκικά στρατεύματα που ετοιμάζονται να εισβάλουν στο έδαφος της Συρίας
Σάββας Καλεντερίδης
Οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις είναι ένα τεράστιο ζήτημα όχι μόνο για την Ουάσινγκτον, την Άγκυρα και τις Βρυξέλλες, αλλά και για την Αθήνα. Κι αυτό γιατί από το 1952 που μπήκαμε σαν «δίδυμοι» στο ΝΑΤΟ Ελλάδα και Τουρκία, ο χώρος που καταλαμβάνουν τα δύο κράτη θεωρείται ενιαίος για την ασφάλεια και τα ζωτικά συμφέροντα της Δύσης, με την Ανατολία να έχει μεγαλύτερη αξία λόγω των Στενών και της γεωγραφικής της θέσης, που δεσπόζει σε κρίσιμο χώρο για την κατόπτευση και έλεγχο του Ευξείνου Πόντου, της Ρωσίας, του Καυκάσου, του Ιράν αλλά και της Μέσης Ανατολής.
Κι επειδή η Ελλάδα ως χώρος είχε μικρότερη αξία, η Τουρκία το εκμεταλλεύτηκε και εξόντωσε τον ελληνισμό της Πόλης –υπό τα όμματα, την ανοχή και με τη βοήθεια των ΗΠΑ και της Αγγλίας–, εισέβαλε στην Κύπρο –όπου παραμένει μέχρι σήμερα στο υπό κατοχή τμήμα της–, ενώ ξεδιπλώνει μέρα με τη μέρα τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο, με το ΝΑΤΟ να τηρεί δύο μέτρα και δύο σταθμά για το θέμα, ενισχύοντας στην ουσία την τουρκική επιθετικότητα.

Όμως αυτή η σχέση της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ τα τελευταία χρόνια διέρχεται περίοδο σοβαρής κρίσης, η οποία κορυφώθηκε με την παραλαβή των S-400 από πλευράς των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
Θα ήταν όμως λάθος να περιοριστούμε στο θέμα των S-400 και να μη δούμε το βάθος και το εύρος αυτής της κρίσης.
Οι ΗΠΑ από το 1990, με την εισβολή του Σαντάμ Χουσεΐν στο Κουβέιτ, έχουν αρχίσει να υλοποιούν ένα μεγάλο σχέδιο για τον στρατηγικό έλεγχο των αραβικών χωρών και της Μέσης Ανατολής.
Το σχέδιο αυτό υλοποιήθηκε με τον αναίμακτο έλεγχο της Σ. Αραβίας, της Ιορδανίας, της Αιγύπτου, του Κουβέιτ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και εν μέρει του Κατάρ, τον έλεγχο του Ιράκ μέσω της επιχείρησης «Καταιγίδα της Ερήμου» (1991) και της επιχείρησης ανατροπής του Σαντάμ Χουσεΐν (2003), και τον έλεγχο της Συρίας, της οποίας ελέγχει το 40% της επικράτειάς της, σε συνεργασία με τους Κούρδους.
Μέρος αυτού του μεγάλου σχεδίου, σύμφωνα και με τους επιτελείς της Άγκυρας, είναι η ίδρυση σε πρώτη φάση αυτόνομων κουρδικών κρατών στις χώρες που κατοικούν Κούρδοι, ήτοι σε Ιράκ, Συρία, Τουρκία, Ιράν, και στη συνέχεια η δημιουργία του Μεγάλου Κουρδιστάν, μετά από «βελούδινη» ένωση των τεσσάρων αυτόνομων κουρδικών κρατιδίων.
Το πρώτο αυτόνομο κουρδικό κράτος ιδρύθηκε ντε φάκτο το 1991, με την επιχείρηση «Καταιγίδα της Ερήμου» και τη δημιουργία Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων βορείως του 36ου Παραλλήλου, την οποία ζώνη επιτηρούσαν μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ, της Αγγλίας και άλλων ΝΑΤΟϊκών χωρών και αναγνωρίστηκε ντε γιούρε με το Σύνταγμα του Ιράκ, το 2005.
Το δεύτερο αυτόνομο κουρδικό κράτος ιδρύθηκε και λειτουργεί ντε φάκτο από το 2011, στη Β. Συρία και συγκεκριμένα στην ανατολικώς του ρου του Ευφράτη περιοχή, που αποτελεί περίπου το 35% της επικράτειας της Συρίας, αναμένεται δε να αναγνωριστεί και ντε γιούρε με την έγκριση του νέου συντάγματος της Συρίας, που αναμένεται να γίνει το επόμενο διάστημα.
Ακριβώς αυτό το ενδεχόμενο, να αναγνωριστεί ντε γιούρε ένα δεύτερο αυτόνομο κουρδικό κράτος, το οποίο θα διοικείται από Κούρδους που έχουν ιδεολογική σχέση με το PKK και θα υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ –και το Ισραήλ, κατά τους Τούρκους– θέλει να αποφύγει η Άγκυρα και ο ίδιος ο Ερντογάν.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, έχοντας πίσω του το βαθύ κράτος, το απαίτησε από τις ΗΠΑ απειλώντας ότι αν δεν εγκαταλείψουν αυτό το σχέδιο θα στραφούν στη Ρωσία και την Ευρασία, και όταν οι εκβιασμοί της δεν «έπιασαν», τότε η Τουρκία υποχρεώθηκε να κάνει τις απειλές πράξη.
Έτσι ήλθε ο ανταγωνιστικός στα συμφέροντα των ΗΠΑ αγωγός Turkish Stream που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Αμισό και από κει στην Ευρώπη, το πυρηνικό εργοστάσιο ρωσικής κατασκευής στη Μερσίνα, και εσχάτως οι S-400, τα ραντάρ των οποίων, αν και εφόσον ενεργοποιηθούν, θα προσφέρουν στο «πιάτο» των Ρώσων την αεροπορική εικόνα αυτής της νευραλγικής σημασίας χώρας και όχι μόνον.
Τις μέρες αυτές η Τουρκία προετοιμάζεται να εισβάλει στη Β. Συρία για να καταστρέψει τις δομές του δεύτερου αυτόνομου κουρδικού κράτους και να εγκαταστήσει στην περιοχή αυτήν τα τρία εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που φιλοξενεί στο έδαφός της. Έτσι θα έχει πετύχει «μ’ έναν σμπάρο δυο τρυγόνια». Από τη μια θα έχει καταστρέψει τις κρατικές δομές των Κούρδων και από την άλλη θα εξαλείψει τον κίνδυνο δημιουργίας κουρδικού κράτους οριστικά, αφού θα έχει πετύχει δημογραφική αλλοίωση της περιοχής, στην οποία οι Κούρδοι θα είναι πλέον μειοψηφία. Έτσι, όταν εγκριθεί το νέο σύνταγμα της Συρίας, δεν θα προβλέπει αυτονομία για τους Κούρδους.
Ακριβώς αυτήν την περίοδο επισκέφθηκε την Άγκυρα ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Τραμπ για τη Συρία, πρέσβης Τζέφρι, ενώ την ίδια περίοδο ήταν στο ηρωικό Κομπάνι και σε άλλες πόλεις της Β. Συρίας ο διοικητής των Κεντρικών Δυνάμεων των ΗΠΑ (CENTCOM), στρατηγός Κένεθ Μακένζι. Και ο Τζέφρι και ο Μακένζι συζήτησαν ο μεν πρώτος με ανώτατους Τούρκους πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους, ο δε δεύτερος με τους Κούρδους στρατηγούς το θέμα της εγκαθίδρυσης Ζώνης Ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία.
Τα μηνύματα που λαμβάνουμε και από τις δύο πλευρές συντείνουν στο ότι η Τουρκία δεν δέχεται το σχέδιο που τους προτείνουν οι Αμερικανοί και τους εκβιάζουν να υποχωρήσουν και να δεχτούν το τουρκικό σχέδιο, ειδάλλως θα εισβάλουν στη Β. Συρία.
Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά και ενώ οι Τούρκοι συγκεντρώνουν στα σύνορα με τη Β. Συρία άρματα, πυροβολικό, μονάδες κομάντο και συμμορίες τζιχαντιστών που μετέφεραν από το Ιντλίμπ, οι Αμερικανοί μετέφεραν τεθωρακισμένα οχήματα και έξι επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι στην πόλη Γκίρε Σπι, εκεί που αναμένεται να είναι η κύρια προσπάθεια των Τούρκων.
Δηλαδή, τα σημάδια που έχουμε είναι ότι οι Τούρκοι φαίνονται αποφασισμένοι να εισβάλουν στη Β. Συρία, για τους λόγους που προαναφέραμε, παρά τις προειδοποιήσεις των Αμερικανών, οι οποίοι επίσης φαίνονται αποφασισμένοι να προστατέψουν τους Κούρδους και το εθνικό τους σχέδιο, διακινδυνεύοντας και οι μεν και οι δε ακόμα και μια πολεμική σύγκρουση με την Τουρκία.
Η κατάσταση είναι κρίσιμη, με τις ΗΠΑ να κάνουν λογαριασμούς για όλα τα σενάρια.
Το ένα από αυτά αφορά την μετά Ερντογάν εποχή, το οποίο θα αναλύσουμε στο άρθρο μας της Κυριακής.
Δημοσιεύεται στην εφημερίδα δημοκρατία και στο Pontos-news

15 σχόλια:

  1. Πιστεύω ότι αν είναι να εισβάλουν θα το κάνουν μετά τήν πλήρη ετοιμότητα των S-400.
    Αρα μετά τον Οκτώβριο κατά τα φημολογούμενα.
    Σε μένα τον αδαή δε,φαίνεται,ότι αν θέλουν κάποιο ποσοστό επιτυχίας,ίσως θα πρέπει να ποντάρουν σε δύο ή και τρία μέτωπα.Τα δύο είναι της Συρίας και του Ιράκ.
    Το τρίτο η Κύπρος.
    Και ω τι παράξενο!
    Και στα τρία μέτωπα: ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ...
    Αρα λοιπόν,είναι επιτακτική ανάγκη να υπογράψει ο κος Αναστασιάδης τον επίσημο διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων της Κυπριακής ΑΟΖ με τους "αδελφούς" τουρκοκυπρίους,αλλά και η μητέρα Ελλάς να κάνει νέες υποχωρήσεις στις απαιτήσεις νοτίως της Στρογγύλης και όπου αλλού θέλουν οι τούρκοι, μπας και καταπραύνουμε το θηρίο,γλυτώσουν οι κούρδοι και ικανοποιηθούν οι Ισραηλινοί.
    Παραμένει όμως σε εκκρεμότητα η υπόθεση του Ιράν.
    Αλλά αυτό είναι αλλουνού πονοκέφαλος.
    Εμείς τον δικό μας τον λύσαμε με την βοήθεια των φίλων μας Δυτικών.
    Θα πληρώσουμε εμείς,γιά να έχουμε εμείς ειρήνη και οι φίλοι μας ότι άλλο ποθούν...
    Οσον αφορά τις στενές σχέσεις του βαθέος τουρκικού κράτους με την ρωσία και τους μετανάστες που καιροφυλακτύν να έρθουν προς τα εδώ αν δεν διοχετευτούν στην Β.Α.Συρία,
    δεν φαίνεται να σκάνε όύτε αυτοί,αλλά ούτε και εμείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ερώτηση κ. Σαββα είναι, αν αληθεύει αυτό το σενάριο από πλευράς των Αμερικανών, ποιος είναι ο λόγος που οι Αμερικάνοι έχουν συμβάλει τόσα χρόνια στην αύξηση της ισχύος της Τουρκιας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι διακρατικές σχέσεις, είναι δυναμικές, δεν είναι του στυλ γονέων και παιδιών.
      Η πρώτη παράγραφος του άρθρου, απαντά στο γιατί. Ο τούρκος εκμεταλλεύθηκε τη θέση του και σε συνεννόηση με τη ρωσία τις περισσότερες φορές, προκαλούσε όλα αυτά τα προβλήματα που βιώνουμε ώς χώρα τον 20ο και 21ο αιώνα. Όντος σίγουρη ότι ο αμερικάνος θα τρέξει να σβήσει τη φωτιά. Το ερώτημα είναι γιατί δεν κάναμε και εμείς το ίδιο, δηλαδή, έκανες την τάδε κίνηση, πάρε νάχεις επί 10 άμεσα και περιμένουμε τον θείο σαμ να μας κάνει και τους δυό ντά. Το σίγουρο όμως είναι ότι για 50 χρόνια ο τούρκος θα το θυμάται. Όπως έκανε ο Πάγκαλος με τους Βούλγαρους, αντιγράφοντας τον Βουλγαροκτόνο. Ακόμη οι βούλγαροι το θυμούνται.

      Διαγραφή
    2. Chris σε συνεννόηση όχι μόνο με τους Ρώσους αλλά και τους Κινέζους τους βορειοκορεατες τους Κουβανούς τους Ιρανούς ξέχασα τον μαδουρο

      Διαγραφή
    3. Κρις απλο ειναι : φιλοτομαρισμος ,φιλαυτια, ιδιοτελεια, ανανδρεια.
      Η ανανδρεια ειναι στην βαση- φυση του αρρωστου οδιοτελους φιλοτομσρισμου.Τρεμει το απληστο τομαρι μην χασει ζωη, φαι, προνομια. Ειναι εκ φυσεως ..ανανδρο. Αυτη την γνωμη εχω..( η πολιτικη ειναι η δικαιολογια των ανωτερω χαρακτηριστικων. Αυτα τα ατομα ( πολλα εδω) δεν αλλαζουν κατω απο οποιεσδηποτε πολιτικες συνθηκες.Δεν γινεται να τα φυλαγεις ενα ενα με αστυνομικους...με στρατο...με νομους. Οταν βρεθουν στην εξουσια...μονο κλαις...δεν γελας ποτε. Να γιατι δεν κανουν οσα λες... Ειναι ανανδρα εξ ορισμου...δειλοι...και τελικα προδοτες.

      Διαγραφή
    4. απλη διατυπωσις της πραγματικοτητος.Τα λοιπα αποτελουν δικαιολογιες , χρησιμοποιωντας την συμπαντικη ελληνικη γλωσσα και πλαστικοτητα αυτης, η οποια ως διεπιστωνουμε καταπολεμειται σφοδτα, ωστε οι τυχον αντιρρησιες να θεωρουνται οι μη ικανοι πρφς συζητηση συνομιλητες συμπολιτες. Ειναι σαν να λεμε οτι ιατρος δεν εγχειριζει ασθενη διοτι ειτε δεν γνωριζει απο τι πασχει η γνωριζει αλλα φοβειται ως ατολμος την απιτοουμενη εγχειρηση διοτι σε περιπτωση αποτυχιας φοβειται τυχον αναλογισθεισες ευθυνες που ισως προκυψουν, Ετσι αφηνει να πεθανει ο ασθενης επικαλουμενος ασθενεια ανιατη μη ανιχνευσιμη και μη ιασιμη. Ο ασθενης εν προκειμενω ειναι η Ελλας. Δεν σημαινει οτι δεν υπαρχουν αξιοι ιατροι. Αντιθετως υπαρχουν οι καλλιτεροι ιατροι εις την υφηλιο, στην ελλαδα, και αυτο δεν ειναι σχημα λογου. Απομενει αναζητηση εντοπισμος αυτων και παροτρυνση ικεσιες να αναλαβουν την εγχειριση, Μολις γινει αυτο ο ασθενης θα ιαθει, Αυτο ομως απαιτει μη χρονοτριβες διοτι ο ασθενης μπορει να πεσει σε κωμα,και μετα να αποβιωσει. Σπευσατε λοιπον απαντες. Ο αθενης θα ιαθει μολις πεσει σε καλα χερια, Και τετοια εχουμε αφθονα.
      Με σεβασμο στους συνελληνες.Παρασυρθεντες και μη.
      Η Ελλας ποτε δεν πεθαινει.
      Το θεμα ειναι οχι τι κανει ο τουρκος και καθε τουρκος αλλα τι καωμεν εμεις.Τα σεβη μου και στον κ Κλαεντεριδη. Παρων ιστολογιο κρινεται χρησιμον και ωφελιμον δια Ελληνοπαιδας και Ελληνιδες.

      Διαγραφή
    5. Γεώργιε,
      τόσα ξέρεις, τόσα λές.

      Διαγραφή
    6. Κρις αυτο ισχυει για ολους μας..

      Διαγραφή
  3. Του ΤΡΑΜΠ του είναι αδιάφοροι οι Κούρδοι ,οι Έλληνες κλπ τον ενδιαφέρουν μόνο οι οικονομικές συμφωνίες για αυτό ανέχεται την Τουρκία που πρέπει να είναι η νο 1 παγκόσμια προβληματική ώς προς τους γείτονές της χώρα. Αυτός που επηρεάζει είναι το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία λόγω του ότι κρατάει την σύνδεση δολαρίου πετρελαίου και κάνει μεγάλες εξοπλιστικές συμφωνίες.Οι Κούρδοι Δυστυχώς έχουν προδωθει πολλές φορές. Σαν Ελλάδα δεν αρμεξαμε την Αμερική όπως οι Τουρκία. Δυστυχώς σαν Ελλάδα δεν δώσαμε σε κανένα να καταλάβει που θα πάνε οι επενδύσεις τους εάν η Τουρκία κάνει πόλεμο με την Ελλάδα Και βέβαια οι Κύπριοι νομίζουν ότι είναι Κατάρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παραμύθι τῆς "Δύσεως" εἶναι αὐτό:
    Αὐτό εἶναι ἀληθές: "....στο ΝΑΤΟ, Ελλάδα και Τουρκία, ο χώρος που καταλαμβάνουν τα δύο κράτη θεωρείται ενιαίος για την ασφάλεια και τα ζωτικά συμφέροντα της Δύσης"

    Αὐτό δέν εἶναι ἔτσι: "...με την Ανατολία να έχει μεγαλύτερη αξία λόγω των Στενών και της γεωγραφικής της θέσης, που δεσπόζει σε κρίσιμο χώρο για την κατόπτευση και έλεγχο του Ευξείνου Πόντου, της Ρωσίας, του Καυκάσου, του Ιράν αλλά και της Μέσης Ανατολής",

    διότι α) τά στενά εἶναι καί τῆς Ἑλλάδος, μέ τήν ἔνοια, ὅτι γίνονται στενά κυριαρχίας της Τουρκίας καί "περικλείσεως" τῆς Ρωσίας, μόνο ὑπό τή προϋπόθεση ὅτι "ἡ Ἑλλάδα ανήκει στήν Δύση" μέχρι βλακείας,
    β) για την κατόπτευση και έλεγχο του Ευξείνου Πόντου, της Ρωσίας, του Καυκάσου, τοῦ Ἰράν..., σέ πλεονεκτική θέση βρίσκεται ὄχι ἡ Τουρκία ἀλλά ἡ Ρωσία - συνεπῶς ἡ ὀρολογία πού χρησιμοποιεῖται ἀπό τήν Δύση καί τό ΝΑΤΟ, προϋποθέτει ὄτι εἶναι ἐχθρός τους ἡ Ρωσία, ὄχι ὁ κουμουνισμός, ἀλλά ἡ Ρωσία,
    ἀκόμη κι ἄν δέν εἶναι πράγματι ἐχθρική ἡ Ρωσία, ἀλλά ἡ Δύση καί τό ΝΑΤΟ.
    Ἡ ὁρολογία ὅμως αὐτή ἔχει καί μία δεύτερη προϋπόθεση, ὅτι ἡ Τουρκία ἐλέγχεται, πράγμα ἀδύνατο (ψάξτε ὅλη τή ἱστορία και δέν θά βρῆτε ὅτι χρησιμοποιήθηκε ἡ Τουρκία ἀπό ἄλλον - οὔτε από τήν Γερμανία ποτέ πράγματι).
    Ὑπάρχει ὅμως καί μιά τρίτη προϋπόθεση, ὅτι ὁ ἐλεγχόμενςο εἶναι μικρώτερος ἀπό τήν Τουρκία τόσο, ὥστε αὐτή νά μήν τόν φοβᾶται, διότι ἄν τόν φοβᾶται, καί ἡ τούρκικη νοοτροπία πάντα φοβᾶται τόν μεγαλύτερο, ἀλλά καί τόν ἴσο σέ δύναμη, τότε τί ἔλεγχος διά μέσου τῆς Τουρκίας εἶναι αὐτός;
    Πουλάει τόν "ἔλεγχό της" ἡ Τουρκία τήν ἄλλη στιγμή, γιά νά σιγουρέψῃ τή δική της ἀσφάλεια ἀπό κάθε ἀπειλή, ἀλλά καί γιά νἀ ἀντιμετωπίσῃ κάθε δική της ("ψυχολογική") ἀνασφάλεια (πανικό ἐμπρός στόν μεγαλύτερο ἤ ἰσχυρότερο).

    Ὅσο γιά τό ὅτι ἡ Τουρκία "δεσπόζει.... για την κατόπτευση και έλεγχο ....και της Μέσης Ανατολής": Πόσο καί πῶς δεσπόζει; Τό βλέπουμε στήν Βόρεια Συρία. Μέχρι ἐκεῖ καί δή ἐν μέρει μόνον. Οὔτε κάν στό βόρειο Ἰράκ, πολυ λιγώτερο στό Ἰράν.
    Τί μένει; Ἡ κατόπτευση! Ἔ αὐτό δεν εἶναι πλέον ἔτσι. "Κυττάζει" κανείς κι ἄλλιῶς πλέον, καί ἀπό αλλοῦ πλέον, δέν εἴμαστε στό 1950, ἤ στό 1979 ἤ στό 1980.

    Καί γι'αὐτήν τήν κατόπτευση, εἶναι γεωπολιτικά ἀνώτερη τῆς Ἑλλάδος ὡς σὐμμαχος ἡ Τουρκία;
    (Προσοχή, ἄλλο σύμμαχος, καί ἄλλο χῶρος. Ὁ χῶρος τῆς Μικρᾶς 'Ασίας, ἄν δέν ἦταν Τουρκία, ἄν ὁ χῶρος αὐτός ἦταν χωρίς τήν κυριαρχία τῆς Τουρκίας, θά ἦταν πράγματι γεωπολιτικά σημαντικός καί γιά Ἀνατολή καί γιά Δύση, ἐξ ἴσου μέ Ἑλλάδα-Κύπρο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ολοι βλεπουν τις μεζουρες της Αμερικης..Ολοι.Το προβλημμα εμφανιζεται στις ερμηνειες.Καλα μετρα βρησκουν οι ομοιοι στην ζωη.Ομοιοι στις αρχες κι ομοιοι στην καθημερινοτητα τους.Το μεγαλο γινεται απ τα πολλα ιδια μικρα.Δεν υπαρχει περιπτωση η Αμερικη να διαλλεξει εμας σε σχεση με την Τουρκια..Ετσι ειναι το συτημα αξιων της. Τα υλικα μεγεθη.Θα το κανει μονο αν καει .στην απελπισια δηλ.Και θαναι με μιση καρδια και τοτε.Οσο ομως δεν φτανει στην απελπισια..θαναι με την αλλη πλευρα ..Η λογικη λεει οτι δεν θαναι καλες οι μερες μας..Προσποιηση θα υπαρξει καποια. Δεν θα θελει η προθεση της ναναι φανερη.Ο Ερτογαν αυτα τα ξερει...κι οσο κανακευεται τοσο θα ξεχειλωνει το λαστιχο.Το θεμα θα γινει μεγαλο οταν ....οχι μονο παρει οσα του δινουμε απλοχερα...αλλα οταν αυτα ...δεν του ...φτανουν !! Οταν θελησει πιο πολλα σπ οσα θα του δωσουν οι ...κοτες...Ειναι πιθσνον ξερωντας και βλεποντας τι σοι κοτες εχει απεναντι..να υποκειψει σε μια παρορμηση του να παρει ολα η το μεγαλυτερο κομματι..Ολα κρεμονται απ τον καλυτερο φιλο των εδω ηγετων εως σημερα ..: την απληστια ...αλλα του απεναντι αυτη την φορα..οχι των ιδιων..Φαινεται πως καποιος θελει να χρησιμοποιησει το οπλο των μεσα....απο εξω ! Το οπλο τους ..εναντιον τους...
    Θαχει ενδιαφερον ...φωτια να πολεμησει ..φωτια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σαββα,Θα τολμησω να πω οτι ισως ημουν σχεδον ο μοναδικος εδω μεσα που εγραφα οτι οι τουρκοι οχι μονον τους S-400 θα παρουν αλλα και τα F-35 και οτι αλλο θελησουν,μαλιστα ηταν η εποχη που οι τουρκαλαδες κατερριψαν το Ρωσικο μαχητικο.
    Δεν χρειαζεται να εισαι μαντης ουτε να κοιμασε με τον ερντογκαν,ειναι φως φαναρι η συμπεριφορα ολων εναντι της τουρκιας.
    Μεχρι ο παλληκαρας ο Τραμπ εκανε πισω με οτι αυτο σημαινει για το πρεστιζ των ΗΠΑ,η Γερμανια επενδυει σε εργοστασιο VW αντι για κυρωσεις,ο Παιατ μας ξεκαθαριζει οτι Ιονιο και λιγη Κρητη μας ανηκουν αν βεβαια αφαιρεσουμε τις Αλβανικες και Ιταλικες απαιτησεις και παει λεγοντας,μεχρι νεα εισβολη μας απειλει ο σουλτανος και εμεις τον φοβεριζουμε με αυστηρα διαβηματα και το υπεροπλο Jason-Αντιγονη,με λιγα λογια ειμαστε η τζαμπα πορνη της περιοχης που δεχεται να πληρωσει κιολας.
    Για ποια συγκρουση και ονειρωξεις μιλαμε ;.
    Α μα δεν εχεις νυχια ποιος θα σε ξυσει ;.Εμεις οχι νυχια αλλα ουτε δαχτυλα δεν εχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το διασκεδάσωμεν με ένα άσμα του αδελφού μας Μαϊκ Ροζενστάϊν :
      https://youtu.be/v0sR-Y2HFx4

      Διαγραφή
  7. Ο Τραμπ παίζει το ρόλο του "καλου μπατσου" στην προκειμενη.

    @Ναιας, όλες οι χωρες που ανεφερες εχουν τεραστια (το τονίζω) προβληματα δεν εχουμε μονο εμεις , το γνωρίζω οτι η κατασταση ειναι χάλια στη χωρα μας , αλλα παρακαλω να μην μας διακατεχει ηττοπάθεια, ακομη και επι τουρκοκρατίας ο κοσμος εκανε παιδια δεν αυτοκτονουσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κυριε Τ δεν ειμαστε ηττοπαθεις..
      Αγανακτησμενοι ειμαστε που δεν μας αφηνουν να δωσουμε μια μαχη....Τρεχουν πιο γρηγορα απο μας ....ξεπουλανε ολα...και δεν προλαβαινουμε μια μαχη..Την καταστελουν δινοντας νυχτα..παντα..Εχουν βρει ολες τις λεξεις που αρχιζουν απο ..- Αει...
      Αεικινητο...αεικλεφτικο...αειδανειο...αειπαρταολα...αειπηδημα...και φυσικα ....Αειπαρθενο...(αγνο δηλ.για το καλο ολων)....

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.