13/7/19

Τσερκέζ Κορκμάζ: Μετά το δικαστήριο του είπαν "Είσαι ελεύθερος" κι εκείνος είπε "Θα είμαι ελεύθερος όταν ελευθερωθεί το Κουρδιστάν"

  Πάμπος Βάσιλας  
Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας διά του δικαστή Μιχάλη Χαραλάμπους απέρριψε χθες το αίτημα του Χανσεατικού Δικαστηρίου του Αμβούργου για έκδοση στη Γερμανία του εκζητούμενου Κούρδου αγωνιστή της ελευθερίας, Τσερκέζ Κορκμάζ. Σε μια ενδιαφέρουσα δικαστική απόφαση, που σύμφωνα με νομικούς κύκλους θα συζητηθεί σε όλη την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο δικαστής αποφάνθηκε ότι: «Το αίτημα των Γερμανικών Αρχών για έκδοση του εκζητούμενου στη Γερμανία απορρίπτεται εφόσον το Δικαστήριο καταλήγει ότι υπό τις περιστάσεις το Ένταλμα Έκδοσης, έχει εκδοθεί προς τον σκοπό της δίωξης του εκζητούμενου για τα πολιτικά του φρονήματα. Συνεπακόλουθα, η παρούσα αίτηση (του γερμανικού δικαστηρίου), απορρίπτεται».  
Μέσα από την απόφαση, είναι ολοφάνερο, ότι το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, δεν πείσθηκε ότι η συμμετοχή του Τσερκέζ Κορκμάζ σε δύο πολιτικές οργανώσεις του ΡΚΚ, συνιστούν τρομοκρατική δράση, όπως ισχυρίζονταν διά του αιτήματος έκδοσής τους οι Γερμανοί. Η πέραν των 50 σελίδων απόφαση του Επαρχιακού Δικαστή Μιχάλη Χαραλάμπους και η νομική του άποψη ότι σκοπός του γερμανικού εντάλματος ήταν η δίωξη του Κορκμάζ για τα πολιτικά του φρονήματα, φαίνεται ότι υποχρεώνει πλέον τη Γενική Εισαγγελία να μελετήσει εκ νέου το ενδεχόμενο υποβολής έφεσης. Ενώ μέχρι προσφάτως αφηνόταν να νοηθεί ότι σε περίπτωση απόρριψης του γερμανικού αιτήματος έκδοσης του Τσερκέζ, θα υποβαλλόταν έφεση, χθες, πηγές της Νομικής Υπηρεσίας δήλωναν λακωνικά «ότι η απόφαση του Δικαστηρίου, στο παρόν στάδιο θα μελετηθεί».  
Της απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, προηγήθηκαν στιγμές αγωνίας και δακρύων απόγνωσης από δεκάδες Κούρδους που μαζί με Κύπριους, συνωστίσθηκαν στην αίθουσα του Επαρχιακού Δικαστηρίου της Λάρνακας. Δάκρυα και απόγνωση που έγιναν δάκρυα χαράς και θερμό χειροκρότημα μόλις ο δικαστής διέταξε να παραδοθεί το διαβατήριο στον Τσερκέζ Κορκμάζ και να αφεθεί ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους.  
Περίπου 40 ώς 50 άνθρωποι μέσα στην αίθουσα έγιναν ένα κουβάρι που έπνιξε σε αγκαλιές και φιλιά τον Κούρδο αγωνιστή που για πρώτη φορά μετά από τον Μάρτιο που άρχισε η νομική του περιπέτεια, χαμογέλασε. 
Σε δηλώσεις μέσω μεταφραστή ο Τσερκέζ Κορκμάζ ανέφερε ότι «επιτέλους η Δικαιοσύνη μίλησε και δεν έγινε εργαλείο στα οικονομικά συμφέροντα της Τουρκίας και της Γερμανίας. Για να πετύχουμε το σημερινό αποτέλεσμα διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο οι Κύπριοι φίλοι μας, τα πολιτικά κόμματα, οι διάφορες οργανώσεις και τα ΜΜΕ που μας στήριξαν». Ταυτόχρονα εξέφρασε ευχαριστίες «στον Κυπριακό λαό, στο Δικαστήριο, στην κυπριακή Δικαιοσύνη και σε όσους κοπίασαν για να υποστηρίξουν» την υπόθεση του και σημείωσε πως «όπως ήταν φυσικό, η Κύπρος άσκησε τα δημοκρατικά της καθήκοντα. Μετά την απόφαση του Δικαστηρίου η διαχρονική φιλία μεταξύ του Κουρδικού και του Κυπριακού λαού δυνάμωσε περισσότερο».  
Ερωτηθείς πώς αισθάνεται μετά την απόφαση του Δικαστηρίου, απάντησε πως «είμαι πολύ χαρούμενος γιατί αποδόθηκε δικαιοσύνη. 
Παρ’ όλο που είμαι συνηθισμένος στις φυλακές και στα επακόλουθα που έχει μια φυλάκιση, εντούτοις νιώθω πολύ χαρούμενος διότι στην Κύπρο αποδόθηκε η δικαιοσύνη όπως έπρεπε». Σε ερώτηση ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνει ως ελεύθερος άνθρωπος ο κ. Κορκμάζ απάντησε πως δεν νιώθει ελεύθερος, ελεύθερος θα νιώθει όταν ελευθερωθεί το Κουρδιστάν. Ωστόσο, είμαι πολύ χαρούμενος που βγήκα ελεύθερος από τη συγκεκριμένη δικαστική διαδικασία». 
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.