17/7/19

Διπλό χτύπημα από ΗΠΑ σε Τουρκία: Ο Τραμπ δεν δίνει τα F-35 - «Βαθιές ανησυχίες» για τις κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ


Βίντεο από τις δηλώσεις του Ρεπουμπλικανού προέδρου, που χρεώνει το ναυάγιο στον Μπαράκ Ομπάμα - Η αγορά των S-400 από την Άγκυρα υπονομεύει το ΝΑΤΟ, δήλωσε ο επικεφαλής του Πενταγώνου - Ερντογάν: Ο Τραμπ έχει την εξουσία να άρει τις κυρώσεις

Η προεκλογική περίοδος για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές το 2020 ξεκίνησε και επισήμως πριν από λίγες εβδομάδες. Ο Ντόναλντ Τραμπ συμπληρώνει σε λίγους μήνες τέσσερα χρόνια στην αμερικανική προεδρία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον κόσμο. Παρόλα αυτά, λίγο πριν τη δύση της πρώτης θητείας του στον Λευκό Οίκο, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος εξακολουθεί να «χρεώνει» με όλα τα δεινά ή τις αποτυχίες του, τον προκάτοχό του, Μπαράκ Ομπάμα. Όπως δήλωσε ο Τραμπ, ο Ομπάμα είναι εκείνος που ευθύνεται για τις αρνητικές εξελίξεις στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία, καθώς, επί της θητείας του, δεν πουλήθηκε το σύστημα Patriot στην Άγκυρα, με συνέπεια η τελευταία να στραφεί στη Ρωσία και στην αγορά του πυραυλικού συστήματος S-400.

Την ίδια στιγμή, η Ουάσιγκτον κτυπά και σε δεύτερο σημείο την Άγκυρα, καθώς με δήλωση του εκπροσώπου του State Department, εκφράζονται οι «βαθιές ανησυχίες» της αμερικανικής κυβέρνησης για τις παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, χαράζοντας ανάλογη γραμμή με εκείνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες την αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των τελευταίου τύπου μαχητικών αεροσκαφών F-35, ως μία από τις κυρώσεις της Ουάσιγκτον προς την Άγκυρα για την αγορά των S-400 από τη Μόσχα. Καθώς ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος δεν κάνει ποτέ λάθη, για το «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, προκειμένου η τελευταία να αποσυρθεί από την αγορά των ρωσικών S-400, ευθύνεται ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος κυβερνούσε τις ΗΠΑ πριν από 3,5 χρόνια!

«Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται και είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία μας έχουν βάλει εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρόλα αυτά που είπα, δουλεύουμε μέσα σε αυτή την κατάσταση. Θα δούμε τι θα συμβεί, αλλά δεν είναι πραγματικά δίκαιο. Και λέμε τώρα στην Τουρκία... δεν πρόκειται να σας πουλήσουμε τα μαχητικά F-35».

Δείτε το βίντεο από τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου:



Όπως ανέφερε το πρακτορείο Bloomberg, ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε για ακόμα μια φορά τον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα για την αγορά στην οποία προέβη η Αγκυρα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο πρώην πρόεδρος δεν επέτρεπε στην Τουρκία να αγοράσει τα αμερικανικά πυραυλικά συστήματα Patriot.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ αφού έκανε ιδιαίτερη μνεία στην «πολύ καλή σχέση» που έχει με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για μια ακόμη μια φορά και σε ακόμη ένα θέμα, επέρριψε την ευθύνη στον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα, υποστηρίζοντας ότι ο Δημοκρατικός πρώην πρόεδρος δημιούργησε το πρόβλημα, καθώς απέτυχε να πουλήσει την καλύτερη εναλλακτική της Αμερικής στους ρωσικούς S-400 – τους πυραύλους Patriot, που κατασκευάζει η εταιρεία Raytheon Co. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η Τουρκία «εξαναγκάστηκε να αγοράσει ένα διαφορετικό πυραυλικό σύστημα».

«Έχουμε μια κατάσταση όπου η Τουρκία είναι πολύ καλή μαζί μας, και τώρα λέμε στην Τουρκία ότι επειδή στην πραγματικότητα αναγκαστήκατε να αγοράσετε ένα άλλο σύστημα πυραύλων, δεν θα σας πουλήσουμε τα μαχητικά F-35».

«Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί. Και είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση που έχουμε βρεθεί εμείς στις ΗΠΑ», πρόσθεσε.

«Εξαιτίας του γεγονότος ότι η (Τουρκία) αγόρασε ένα ρωσικό πύραυλο, δεν μας επιτρέπεται να τους πουλήσουμε αεροσκάφη αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. Δεν είναι μια δίκαιη κατάσταση», τόνισε ο Τραμπ, εκφράζοντας απογοήτευση για τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν.

«Η Τουρκία έχει ήδη παραγγείλει παραπάνω από 100 F-35 και έχουν σχέδια να αγοράσουν περισσότερα, αλλά επειδή έχουν ένα σύστημα πυραύλων που κατασκευάζεται στη Ρωσία, πλέον τους απαγορεύεται να αγοράσουν παραπάνω από 100 αεροσκάφη», ανέφερε ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

Σύμπλευση με την Ευρώπη για τις παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ

Την ίδια στιγμή, η Ουάσινγκτον ενστερνίζεται τις ευρωπαϊκές ανησυχίες για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποστήριξε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτέιγκους, λέγοντας ότι οι ισχυρισμοί της Άγκυρας προκαλούν «βαθιές ανησυχίες» στην Ουάσινγκτον.

Υπενθυμίζοντας ότι το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει πρόσφατα σχετική ανακοίνωση, στην οποία είχε καταδικάσει για δεύτερη φορά τις τουρκικές ενέργειες, η κ. Ορτέιγκους ανέφερε ότι «όπως και οι Ευρωπαίοι, έχουμε εκφράσει βαθιές ανησυχίες για τους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις σε αυτά τα νερά της Κύπρου. Και είμαι σίγουρη ότι εκδώσαμε μια ανακοίνωση στις 9 Ιουλίου. Θα σας παραπέμψω λοιπόν στη δήλωση αυτή».


Έσπερ: Η αγορά των S-400 υπονομεύει την ασφάλεια του ΝΑΤΟ

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Πενταγώνου Μάρκ Εσπερ μιλώντας σε επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου είχε ξεκαθαρίσει ότι αν η Τουρκία αναπτύξει τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα δεν θα πάρει τα F-35.

Η αγορά των S-400 από την Τουρκία υπονομεύει την ασφάλεια της και την ασφάλεια του ΝΑΤΟ, δήλωσε στις γραπτές απαντήσεις που κατέθεσε ο προταθείς για επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου Μάρκ Εσπερ, στα ερωτήματα που του έθεσαν τα μέλη της Επιτροπής για ζητήματα ενόπλων δυνάμεων του αμερικανικού Κογκρέσου.

«Η Τουρκία είναι ένας παλιός και σημαντικός σύμμαχος, ωστόσο η επιδίωξη της να αποκτήσει τους S-400 υπονομεύει την ασφάλεια της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ» θεωρεί ο Έσπερ, οι απαντήσεις του οποίου κοινοποιήθηκαν σήμερα με αφορμή την ακρόαση στην επιτροπή του Κογκρέσου που εξετάζει την υποψηφιότητα του για την θέση του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ.

Ο Έσπερ παράλληλα προειδοποίησε για μια ακόμη φορά ότι οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να παραδώσουν στην Τουρκία τα μαχητικά βομβαρδιστικά πέμπτης γενιάς F-35 σε περίπτωση που αναπτύξει τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν σαφές σε όλα τα επίπεδα, ότι αν η Τουρκία αποκτήσει τους S-400, τότε δεν θα πάρει τα F-35», υπογράμμισε ο Έσπερ.

Ο Μαρκ Έσπερ, αναφερόμενος στις σχέσεις Μόσχας και Ουάσιγκτον, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία έχουν κοινά συμφέροντα σε τέτοιους τομείς όπως είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η αποτροπή της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής.

Ερντογάν: Ο Τραμπ έχει την εξουσία να άρει τις κυρώσεις

Να σημειωθεί ότι οι ανακοινώσεις Τραμπ έγιναν λίγες ώρες μετά τις «εκκλήσεις» Ερντογάν προς τον Αμερικανό πρόεδρο να παρακάμψει τις εισηγήσεις για κυρώσεις στην Τουρκία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε προχθές ότι ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ έχει την εξουσία να άρει τις ενδεχόμενες κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 κι ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα πρέπει να βρει «κάποιον συμβιβασμό» στην όλη διαμάχη.

«Αγοράζοντας τους S-400 δεν προετοιμαζόμαστε για πόλεμο. Προσπαθούμε να εγγυηθούμε την ειρήνη και την εθνική ασφάλειά μας» διαβεβαίωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το Haberturk.

Επιμένοντας στο γεγονός ότι αυτή η αγορά δεν ήταν μια «επιλογή αλλά μια υποχρέωση» αναφορικά με την εθνική ασφάλεια, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι είναι πιθανό να συνομιλήσει σύντομα με τον Αμερικανό ομόλογό του, σύμφωνα με τις δηλώσεις που αναπαρήγαγαν τουρκικά ΜΜΕ που συναντήθηκαν με τον επικεφαλής του τουρκικού κράτους.

«Η συμφωνία για τους S-400 είναι αυτή τη στιγμή η σημαντικότερη συμφωνία στην ιστορία μας» υπογράμμισε ο Ερντογάν, όπως έγραψε η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

16 σχόλια:

  1. Εγώ νομίζω, πως όταν κάτι είναι οριστικό, λες "λυπάμαι προσωπικά, είναι ίσως και άδικο, αλλά είχαμε προειδοποιήσει την Τουρκία και άρα πλέον τίθεται εκτός προγράμματος F35 και δε θα έχει η Τουρκία F35". Δε λες "το δουλεύουμε, θα δούμε τι θα γίνει". Αυτό θυμίζει περισσότερο πάγωμα, γιατί όταν είναι κάτι οριστικό, δεν έχεις τίποτα να δεις. Η απειλή των ΗΠΑ είχαν στόχο την αποφυγή αγοράς του S400. Αφού όμως απέτυχε αυτό, δεν έχει νόημα για 30 χρόνια (που θα πετάει το F35), να αποκλείεις την Τουρκία. Έχει νόημα να την τιμωρήσεις προσωρινά για να σώσεις το γόητρο και μετά με κάποια άλλη συμφωνία, να τα πουλήσεις (πχ να αγοράσει και Πάτριοτ). Άλλωστε, αν η Ελλάδα αγοράσει F35, τα τουρκικά S400 δε θα μπορούν να εξάγουν στοιχεία από τα ελληνικά F35; Τότε ποιος ο λόγος να μην υπάρχουν και τουρκικά;

    O Ερντογάν έχει ανάγκη τη Ρωσία όσο θέλει να ξεκαθαρίσει το τοπίο στη Συρία. Αν το ξεκαθαρίσει, θα έχει μεγαλύτερη ευχέρεια να κάνει μια καζαν-καζάν συμφωνία και με τις ΗΠΑ και να ξεμπλοκαριστούν και τα F35. Άλλωστε ο Ερντογάν από πέρισυ αγόραζε στοκ ανταλλακτικών F16, που σημαίνει ότι ήταν προτετοιμασμένος για εμπάργκο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζητησαμε και μας εδωσαν τηλ.γραμμη στην Ουασιγκτον..Ολα.καλα ηρεμηστε...

      Διαγραφή
    2. Σωστά! Αν και δεν την έδωσαν ακόμα, το...σημείωσαν και θα ενημερώσουν. Το κακό είναι πως την τελευταία φορά που η Ελλάδα βασίστηκε στο τηλέφωνο, βγήκαν οι γκρίζες ζώνες και δεν ξαναπάτησε Έλληνας στα Ίμια και κυνηγούσαν οι λιμενικοί τους νεαρούς που ύψωσαν σημαία στη βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάς, επειδή είναι στη λίστα γκρίζων ζωνών.

      Σήμερα που η Τουρκία δεν είναι η Τουρκία του 1996, με τι θα πληρώσει η Ελλάδα το τηλεφώνημα; Και αν υπάρχει και νηνεμία, δε θα μπορεί να πει κανείς και ότι πήρε ο αέρας τη σημαία...

      Διαγραφή
    3. Ορακολουμ...ησυχασε.!! Βγηκε ο ..Καιριδης !!!! Ξερεις τι θα.πει αυτο ????? Θα ..προτεινει τα ..στηθη στους Τουρκους !!! Ολα ..τα στηθη !!!.. Μην ρωτας ποιος τον ..εβγαλε!!! Οι δρυοκολαπτες .....!!! Τα βελανιδια...οι ...μαχητες ...οι Σπαρτιατες !!! Αυτοι που θα πεσουν σαν ηρωες στις μαχες με Τουρκους !! Ηρεμησες τωρα ???? Εχει ομιχλες το ...Τορινο !!! Αδιαπεραστες .....

      Διαγραφή
  2. Δεν μπορώ να καταλάβω από που βγαίνει το συμπέρασμα ότι δεν θα δοθούν τα αεροπλάνα ! Oταν ο πρόεδρος δημόσια λέει ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν δίκαιο μαι μάλιστα προσθέτει ότι θα δούμε τι θα κάνουμε .Αυτο που καταλαβαίνω είναι οτι οι Αμερική θα κάνει τα πάντα να μην χάσει την Τουρκία.
    Άντε το πολυ να τους επιβάλλουν τις πιο ήπιες κυρώσεις και να αναβάλλουν για λίγο την παράδοση των αεροπλάνων. Στην συνέχεια οι Τούρκοι θα παροπλίσουν τα s400 και θα πάρουν και τα F35.

    https://www.whitehouse.gov/briefings-statements/remarks-president-trump-cabinet-meeting-14/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. https://www.whitehouse.gov/briefings-statements/remarks-president-trump-cabinet-meeting-14/

    Q Mr. President, what about Turkey and sanctions? Turkey and sanctions?

    THE PRESIDENT: We’re talking to Turkey. We’re speaking to Turkey.

    Q What are you saying to them, sir?

    THE PRESIDENT: I’ve had a very good relationship. And, frankly, it’s a very complex situation. The Obama administration would not sell them the Patriot missiles. They need the Patriot missiles for defense. They would not sell them, under any circumstance.

    And Turkey tried very hard to buy them, and they wouldn’t sell them, and this went on for a long period of time. And it was as soon as they found out that they were going to have to buy the missiles — a comparable missile — not as good a missile, but a comparable, almost, missile from Russia, all of a sudden everybody started rushing and saying to Turkey, “Okay, we’ll sell you the Patriot missile.” It was only when they found out they couldn’t get it, then, they say, “Let’s go, we’ll sell you the Patriot missile.”

    But, by that time, Turkey had already signed and paid a lot of money to Russia for the missile system that they were not allowed to buy here, foolishly — because Turkey is a NATO member.

    Turkey has also ordered over a hundred F-35 planes — substantially over a hundred — and they have plans to order more. But because they have a system of missiles that’s made in Russia, they’re now prohibited from buying over a hundred planes. I would say that Lockheed isn’t exactly happy. That’s a lot of jobs.

    And, frankly, I’ve always had a very good relationship. We have Pastor Brunson — came back, at my request, when I called up. Pastor Brunson was going to be in jail for 25 years. And I called President Erdogan, and I said, “Listen, he’s an innocent man. He’s a pastor. He’s a religious man. He’s not a spy. He’s not the things they said.” And we had a couple of conversations, and I was able to get him back. Along with many other people, I was able to get back. The press doesn’t want to write about it.

    Our ambassador for hostage negotiations said, “Trump is the greatest of all time.” I only tell you that because you’ll never say it. But I guess we have 21 back. I got 21 back. I don’t pay, either — unlike the $1.8 billion that was paid by the Obama administration to get hostages back. I don’t pay because, once you pay, it doesn’t work out.

    So what happens is we have a situation where Turkey is very good with us. Very good. And we are now telling Turkey that, because you have really been forced to buy another missile system, we’re not going to sell you the F-35 fighter jets. It’s a very tough situation that they’re in. And it’s a very tough situation that we’ve been placed in — the United States.

    With all of that being said, we’re working through it. We’ll see what happens. But it’s not really fair. They wanted to buy — I don’t stick up for countries. I don’t stick up for Turkey. I don’t stick up — other than I’ve had a good relationship with President Erdogan.

    He wanted to buy our Patriot missile. We wouldn’t sell it. And then, when he made a — and he really wanted to buy it. And then, when he made a deal with another country — Russia — to buy their system that he didn’t even want, then, all of the sudden, we say, “Oh, okay. We’ll now sell you the Patriot.” And because of the fact he bought a Russian missile, we’re not allowed to sell him billions of dollars’ worth of aircraft. It’s not a fair situation.

    Do you have something to add to that, Mike?

    SECRETARY POMPEO: No, sir. I think you explained it well.

    THE PRESIDENT: I think so. Good. You said the right thing. (Laughter.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΠΡΟΧΕΙΡΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ
      Κύριε Πρόεδρε, τι γίνεται με την Τουρκία και τις κυρώσεις; Τουρκία και κυρώσεις; ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μιλάμε στην Τουρκία. Μιλάμε στην Τουρκία.
      Τι τους λέτε, κύριε;
      ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είχα μια πολύ καλή σχέση. Και, ειλικρινά, είναι μια πολύ περίπλοκη κατάσταση. Η κυβέρνηση Ομπάμα δεν θα τους πουλούσε τους πυραύλους Patriot. Χρειάζονται τους πυραύλους Patriot για άμυνα. Δεν θα τoυς πουλούσαν κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Και η Τουρκία προσπάθησε πολύ σκληρά να τους αγοράσει και δεν θα τους πουλούσαν, και αυτό συνεχίστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και μόλις διαπίστωσαμε ότι ηταν ετοιμοι να αγοράσουν τους πυραύλους S400 - ένα συγκρίσιμο πυραύλλο - όχι τόσο καλό βλήμα, αλλά συγκρίσιμο σχεδόν πυραύλο από τη Ρωσία, ξαφνικά όλοι άρχισαν να σπεύδουν και να λένε Τουρκία, "Εντάξει, θα σας πουλήσουμε τον πυραύλο Patriot." Μόνο όταν ανακάλυψαν (στηνΑμερικη) ότι δεν μπορούσαν να πάρουν (τους Σ400, τότε, λένε: "Ας πάμε, θα σας πουλήσουμε τον πυραύλο Patriot." Αλλά, τότε η Τουρκία είχε ήδη υπογράψει και πλήρωσε πολλά χρήματα στη Ρωσία για το σύστημα πυραύλων που δεν τους επιτρέπεται να αγοράσουν εδώ, ανόητα - επειδή η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ.Η Τουρκία παρήγγειλε επίσης πάνω από εκατό αεροσκάφη F-35 - ουσιαστικά πάνω από εκατό - και έχουν σχέδια να παραγγείλουν περισσότερα. Αλλά επειδή διαθέτουν ένα σύστημα πυραύλων που κατασκευάζεται στη Ρωσία, απαγορεύεται τώρα να αγοράζουν πάνω από εκατό αεροπλάνα. Θα έλεγα ότι ο Lockheed δεν είναι πολυ ευχαριστημένη. Αυτη είναι μεγαλη δουλειά. Και ειλικρινά, είχα πάντα μια πολύ καλή σχέση. Έχουμε τον Pastor Brunson – που επαναπατρίστηκε , κατόπιν αιτήματός μου, όταν τηλεφώνησα. Ο πάστορας Brunson επρόκειτο να είναι στη φυλακή για 25 χρόνια. Κάλεσα τον Πρόεδρο Ερντογάν και είπα: "Ακούστε, είναι ένας αθώος άνθρωπος. Είναι πάστορας. Είναι θρησκευόμενος άνθρωπος. Δεν είναι κατάσκοπος. Δεν είναι αυτά που είπαν. "Και κάναμε μερικές συνομιλίες και ήμουν σε θέση να τον επαναπατρίσω . Μαζί με πολλούς άλλους ανθρώπους, ήμουν σε θέση να τους επαναπατρισώ. Ο Τύπος δεν θέλει να γράψει γι 'αυτό. Ο πρεσβευτής μας για τις διαπραγματεύσεις με ομήρους είπε: "Ο Trump είναι ομεγαλύτερος διαπραγματευτής όλων των εποχών". Το λέω μόνο αυτό γιατί δεν το λέτε ποτέ. Αλλά οπως βλεπετε έχουμε επαναπατρισει 21 . Πήρα 21 πίσω. Δεν εχουμε πληρώσει λύτρα ούτε - σε αντίθεση με τα 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια που κατέβαλε η κυβέρνηση Ομπάμα για να επιστρέψουν όμηροι. Δεν πληρώνω γιατί, μόλις πληρώσετε, το κόλπο δεν λειτουργεί. Συνεπώς, έχουμε μια κατάσταση όπου η Τουρκία είναι πολύ καλή μαζί μας. Πολύ καλά. Τώρα λέμε στην Τουρκία ότι, επειδή πραγματικά αναγκαστήκατε να αγοράσετε ένα άλλο σύστημα πυραύλων, δεν πρόκειται να σας πουλήσουμε τα μαχητικά μαχητικά F-35. Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Και είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία εχουμε βρεθεί - στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτο που θεεω να πω ειναι οτι , εργαζόμαστε πανω σ αυτό. Θα δούμε τι θα συμβεί. Αλλά δεν είναι πραγματικά δίκαιο. Ήθελαν να αγοράσουν - δεν κολλάω με χώρες. Δεν στηρίζω την Τουρκία. Δεν κολλάω με αυτο -περα από την καλή σχέση μου με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Ήθελε να αγοράσει τον πυραύλο Patriot. Δεν θελαμε να τον το πουλήσουμε. Και τότε, όταν έκανε ένα ( δεν ακουγεται)- και ήθελε πραγματικά να το αγοράσει. Και τότε, όταν έφτιαξε μια συμφωνία με μια άλλη χώρα - τη Ρωσία - για να αγοράσει το σύστημά τους που δεν ήθελε καν, τότε, ξαφνικά, λέμε, "Ω, εντάξει. Τώρα θα σας πουλήσουμε τοθς Πατριοτ ». Και επειδή αγόρασε ένα ρωσικό βλήμα, δεν του επιτρέπεται να του πουλήσουμε αεροσκάφη αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. Δεν είναι μια δίκαιη κατάσταση.

      Έχετε κάτι να προσθέσετε σε αυτό, Mike;
      SECRETARY POMPEO: Όχι, κύριε. Νομίζω ότι το εξήγησατε καλά.
      ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Νομίζω ότι έτσι. Καλως. Είπατε το σωστό. (Γέλιο.)

      Διαγραφή
  4. Δεν βλέπω κάτι κακό στο αγγλικό κείμενο wan wert.
    Ενα ψιλό-χοντρό-δουλεματάκι διπλωματικό βλέπω...
    Τίποτα κακό γιά εμάς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάριε καλησπέρα
      αυτό που με προβληματίζει
      α)είναι μισό ψέμα ότι ο Ομπαμα δεν ήθελε να πουλήσει τους πατριοτ. Η αλήθεια είναι ότι δεν ήθελε να τους πουλήσει ¨”ξεκλείδωτους” ,δηλαδή να μη είναι συνδεδεμένοι με τα κεντρικά των πυραυλικών συστημάτων της Αμερικής .Πάντα οι Πατριοτ έτσι πουλιούνται. Η Τουρκία όμως ήθελε να είναι τελείως αυτόνομοι οι πύραυλο αυτοί. Ο Τραμπ λέει ψέματα, γιατί και ο ίδιος δεν θα τους πουλούσε χωρίς να έχει έλεγχο επ αυτών η Αμερική.
      Αφού λοιπόν αυτή είναι η πραγματικότητα ,γιατί παίρνει το μέρος της Τουρκίας και δεν λέει το αυτονόητο;
      β)Τα νέα δεν είναι καλά γιατί πολύ σπάνια ένας Αμερικάνος πρόεδρος που έχει δικαίωμα βέτο , έχει τύχει ,να βγει σε συνέντευξη μετά το υπουργικό συμβούλιο και να παίρνει το μέρος μιας ξένης χωρας ,όταν μάλιστα οι υπηρεσίες τόσο του υπουργείου εξωτερικών όσο και άμυνας της δικής του χωρας είναι κάθετα αντίθετοι στην πώληση και ζητούν αυστηρές κυρώσεις .Πως είναι δυνατόν αυτός που θα επιλέξει τις κυρώσεις να λέει προκαταβολικά ότι είναι πολύ άδικες ;
      Φοβουμε ότι αφ ενός η Αμερική είναι δέσμια του στρατηγικού ρόλου της Τουρκίας και αφ ετέρου ίσως ο Τραμπ ως επιχειρηματίας που είναι, να είναι δέσμιος (sic)των δωροδοκιών του σουλτάνου.

      Διαγραφή
    2. Νομίζω ότι κρύβεται ειρωνεία στα λόγια του Τραμπ...
      Κανείς δεν αμφιβάλλει γιά την περίπτωση των δωροδοκιών...
      Αλλά στην τρέχουσα φάση,νομίζω ότι θέλει να πει: Ναι είναι "κρίμα",η τουρκία ήθελε μεν την πρόσβαση στα Patriot (το οποίο είναι αληθές),αλλά επειδή εμείς δεν το αποδεχθήκαμε,είναι "κρίμα" να μην πάρει τα F-35(υποννοώντας ότι όντως δεν θα τα πάρει) επειδή η τουρκία αποφάσισε να πάρει αντ'αυτού το ρωσικό σύστημα που εξ'άλλου το έχει ήδη πληρώσει(αυτή είναι η δικαιολογία που του παρουσίασε ο Ερδο σε κατ'ιδίαν συζήτηση)...
      Ειναι μιά σαφής διπλωματικότατη άρνηση όσον αφορά τα F-35 η οποία όμως δεν κλείνει κατάμουτρα την πόρτα στους τούρκους,γιά την περίπτωση που θα βρεθεί μιά αμφότερα ικανοποιητική εναλλακτική λύση.
      Γιά το τι έχει στο μυαλό της η αμερικανική πλευρά δεν ξέρω.
      Πολλά όμως μπορούν να εικασθούν.
      Στην τρέχουσα φάση όμως,κατά την γνώμη μου,ο Τραμπ δίνει ένα ρεσιτάλ διπλωματίας.
      Nομίζω,ότι πάντα πρέπει να είμαστε στο 50/50...Σε κάθε δεδομένο.
      Αλλο τόσο είναι πιθανό να συμβεί κάτι,όσο και απίθανο.
      Και βέβαια,αν το κακό γεγονός έχει 50% θεωρητική πιθανότητα να συμβεί,εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι γιά το 100% της πιθανότητας.

      Διαγραφή
    3. Αλλά συνήθως,κάνουμε το αντίθετο...γιατί θέλουμε λέει να επικαλούμαστε την "θετική ενέργεια" κι'άλλα τέτοια μαγικά...

      Διαγραφή
    4. Ευχαριστίες και στον κύριο Wan Wert και στον κύριο Μάριο, τόσο για τον κόπο της μακροσκελούς μετάφρασης, όσο και για τα ενδιαφέροντα σχόλια.

      Ο κύριος Μάριος έχει απόλυτο δίκιο στην κατακλείδα του, αλλά η Ελλάδα, φαίνεται πως εξοπλιστικά η Ελλάδα μάλλον συνεχίζει να βρίσκεται αλλού:

      https://www.militaire.gr/quot-lefta-yparchoyn-alla-gia-lathos-opla-quot-arthro-pterarchoy-giati-meiname-quot-xypolitoi-st-agkathia-quot/

      Κάθε μέρα, όλοι ασχολούνται με το τι θα κάνει η Τουρκία, τι είπε η Τουρκία. Από ελληνικής πλευράς, το μηδέν. Δεν υπάρχει τίποτα. Πήγε και ο κ. Δένδιας στον Πομπέο, ζητώντας καθαρή αμερικανική θέση στα ελληνοτουρκικά και...απευθείας γραμμή (προφανώς για να ευχαριστήσουμε τους Αμερικανούς για μια ακόμη φορά) και η απάντηση Πομπέο, ήταν "το σημειώνουμε". Δεν τον λες και στρατηγικό εταίρο...

      Διαγραφή
    5. Σπαταλαμε μυαλο σε θεματα εκτος θεματος.Το θεμα ειναι τι θα παρει η οχι η Τουρκια ?? Μηπως δεν ειναι τι κανει αυτη την στιγμη στην χωρα μας ?? Μηπως δεν ειναι ...τι δεν κανουμε εμεις οσο...αυτοι κανουν ?? Η μηπως δεν ειναι ..τι θα κανουν απο στιγμη σε στιγμη αλλο ??
      Ετσι κανουν ολες οι χωρες ? Το κουβεντιαζουν επ απειρον οταν οι αλλοι μπαινουν στα οικοπεδα τους ?? Το ιδιο θα κανουμε αν οι Τουρκοι φτασουν στην Αθηνα ?? Ειτε με Σ-400 ειτε με Φ-35...ειτε περπατωντας ? Υπαρχει μια αποτυχια θαρρους για οτιδηποτε. Με οποια οπλα ..κοιταμε να διαφυγουμε αποφασεων.Ειναι παραδοξο αλλα και ιπταμενους δισκους ναχαμε θαταν παρκαρισμενοι.Με το ζορι δουλεια δεν γινεται.Ψαχνουμε με αγωνια εναν οποιοδηποτε λογο να ξεφυγουμε της ευθυνης και του καθηκοντος...Κι αν δεν υπαρχει...τον κατασκευαζουμε μονοι .Εχουν κι εχουμε προθεση να υπερασπιστουμε την χωρα ?? Ναι η οχι ?? Αν ειχαν...γιατι δεν λενε που ακριβως αρχιζει αυτο ??Διοτι δεν εχουν τετοια προθεση !! Η Τουρκια ειπε μια προθεση. Καζους μπελι ...τοτε !! Σε λιγο θα πει κι αλλα.Τωρα αν εμεις εδω ψαχνουμε λουφα ..πονηρη...ανανδρη...αχαρακτηριστη...οκ...Ας το παμε ολο ετσι.. Θα βαφτιζουμε τις ηττες..τις ανανδρειες ..την λουφα...καθε μερα με αλλο ονομα... Μπορει και θαυματα του παραδεισου..και μεγαλειωδεις νικες . Γιατι οχι ?? Δεκανικια ψαχνουμε .Θαχουμε μια δικαιολογια για τις ψυχες.." Ηθελα...αλλα ξερεις δεν ειχα οδοντογλυφιδα .Δεν μου εδωσαν ...οι Αμερικανοι..οι Κινεζοι...τα καβουρια...κλπ"...

      Διαγραφή
    6. Έχετε δίκιο, κύριε Δημήτρη. Αλλά όταν δεν έχεις εσύ σχέδιο, κάθεσαι και κοιτάς τα σχέδια των άλλων. Το τραγελαφικό θα είναι η Τουρκία να ορίσει ΑΟΖ με τη Λιβύη και μετά να έρθει με μανδύα νομιμότητας και να πει "εγώ έχω ορίσει ΑΟΖ με το άλλο κράτος. Εσύ, Έλληνα πειρατή, τι δουλειά έχεις εδώ; Τη γαλάζια μου πατρίδα την αναγνωρίζει και η Λιβύη! Εσένα ποιος την αναγνωρίζει;".

      Και μόνο το αίτημα του κ. Δένδια για γραμμή σωτηρίας από Ουάσινγκτον, λέει πολλά για το πώς σκέφτονται οι Έλληνες πολιτικοί. Τουλάχιστον στην Κύπρο, έχουν το άλλοθι ότι δεν έχουν ναυτικό και αεροπορία (και φρόντισαν να μην έχουν, ακριβώς για να μην εξευτελίζονται, παρκάροντάς το, όπως λέτε). Στην Ελλάδα, ο εξευτελισμός θα είναι απόλυτος, αν η αποτροπή αποτύχει. Και αν συνεχίσει η Ελλάδα το ίδιο βιολί στα εξοπλιστικά, είναι θέμα χρόνου να αποτύχει. Φέτος, παρηγοριά ότι δεν έχει πιλότους. Του χρόνου; Του παραχρόνου; Ας καθήσει η Ελλάδα άλλα 10 χρόνια χωρίς να αγοράσει σφαίρα και μετά ας παρηγοριέται με φανταστικά σενάρια, για λαική κατανάλωση. Η Τουρκία πάντως που δεν είναι σε θέση να διεξάγει επιχειρήσεις λόγω εκκαθαρίσεων, κινητοποίησε 80.000 στρατιώτες. Δηλαδή όσο το σύνολο του ελληνικού στρατού. Πότε ήταν η τελευταία φορά που η Ελλάδα κινητοποίησε όλο το στρατό και οι αξιωματικοί διοικούσαν πλήρως επανδρωμένες μονάδες;

      Αλλά, γιατί να ρωτάμε τέτοια, όταν ο κ. Πομπέο το σημείωσε και θα απαντήσει για το αίτημα για τη γραμμή διάσωσης; Υπάρχει και ως εναλλακτικό το σχέδιο "ας μην είμαστε μοναχοφαγάδες".

      Διαγραφή
    7. Παιζουμε με τις λεξεις υπερβολικα..
      Συγγνωμη αυτο που κανουμε με τον εχθρο.στις πυλες ξεκαθαρο τι θελει....ειναι πολεμικη προετοιμασια χωρας ??? Δεν λεω μονο στρατιωτικα που ουτε εκει ειναι. Σε ολα λεω.Μεχρι και ψυχολογικα στον λαο.Ειναι αυτο...προετοιμασια χωρας στα προθυρα απειλης μεγαλης ??
      Επικρατει ενδομυχα μια λαιτ αποψη ...." εε και ?? Ακομη και να ξεφυγει λιγο...2-3 μερεα θαναι και....στην Λεσβο !! Μακρυα..." Σοβαρα ?? Πολυ σοβαρα ?? Ποσο ...σοβαρα ??Τι ηταν σοβαρο τοσα χρονια ?? Ουδεν....
      Ας πεθανουν λιγοι...Λεσβιοι μακρυα ??? Θα καθησουμε μετα..θα μας βαλουν στο τραπεζι !! Δηλ. Να ...δωσουμε παλι !! Εε και ?? Νερο ειναι.. θαλασσα...αερας..και ..Λεσβος !!! Μακρυα ολα....Η Κυπρος ασε...ειναι στον γαλαξια Ε Του Ηριδανου...καπου 20.000 ετη φωτος μακρυα απ την Αθηνα...
      Ειναι αυτα ολα προετοιμασια ??? Πειτε εσεις ...τι προετοιμαζεται....θα φερουμε και χαρτοριχτρα να ερμευει καθε λεξη του Τραμπ και καμμια λεξη των Τουρκων !!!! ( και της....Μογκερινι των κομικς)

      Διαγραφή
    8. Θα υπερασπιστουν την χωρα η ....Τζακρη....η Δουνια...η Νοτοπουλου ... η Μονα Λιζα...η Τζιοκοντα...η νταμα κουπα....κλπ. Ολα καλα....Αλλωστε θηλυκο εχουμε κι απεναντι....Την Ανακοντα !!!!! (Φιδι καλο ..και καλλιστο )

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.