19/7/19

Απειλητικό μήνυμα Ακάρ στον Τραμπ: Αν δεν πάρουμε τα F-35, αποδυναμώνεται η νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ



Μήνυμα στις ΗΠΑ να αποφεύγουν βήματα που θα βλάψουν τις διμερείς σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ απηύθυνε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, αντιδρώντας στην απόφαση για τερματισμό της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35.
Ο Τούρκος ΥΠΑΜ επιτήρησε μαζί με τους αρχηγούς των τριών όπλων τις συνοριακές δυνάμεις στα σύνορα της χώρας με τη Συρία κι εκεί προέβη σε δηλώσεις στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτριά του Σιγμα, Μαρία Ζαχαράκη ο Χουλουσί Ακάρ στις δηλώσεις του τόνισε πως σε ενδεχόμενη μη παραλαβή των F-35 αποδυναμώνεται η νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

«Δυστυχώς, οι απαντήσεις του στρατηγικού μας εταίρου ΗΠΑ για την προμήθεια μεγάλου βεληνεκούς αντι-αεροπορικού συστήματος στις συζητήσεις που διεξάγονται εντατικά από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, φτάνουν και καθυστερημένες αλλά δεν είναι και ικανοποιητικές. Με την έννοια αυτή η προμήθεια αντι-αεροπορικού συστήματος κατέστη όχι επιλογή, αλλά ανάγκη. Είναι σαφές ότι με αυτή τη μονομερή και άδικη απόφαση κατά της Τουρκίας, η οποία ως σημαντικός εταίρος του προγράμματος, έχει φέρει εις πέρας όλες της τις υποχρεώσεις, γίνεται προσπάθεια αποκλεισμού της από το πρότζεκτ με μία έκνομη δικαιολογία», υποστήριξε ο Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος στη συνέχεια κάλεσε την Ουάσιγκτον να εγκαταλείψει αυτή την προσέγγιση.

«Εκτός από κάποιες διορατικές και λογικές δηλώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, γίνονται και κάποιες άλλες που είναι μονομερείς και ασυμβίβαστες με το πνεύμα της συμμαχίας. Ο αποκλεισμός μας από το πρόγραμμα των F-35, θα επιδράσει αρνητικά στην ισχύ ειδικά της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Είναι φυσικό μας δικαίωμα, ως στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ, να προσδοκούμε από τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τη σημερινή προσέγγιση και να αποφύγουν βήματα που θα μπορούσαν να βλάψουν τις σχέσεις μας», σημείωσε.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

2 σχόλια:

  1. Το'χουμε ξανακούσει αυτό και το 1978 όταν έγινε η άρση του τότε εμπάργκο.
    Θυμάστε ;
    Επί Κάρτερ...
    Δεν το βάζουν κάτω όμως οι τούρκοι...
    Το παλεύουν μέχρι την τελευταία στιγμή όμως έτσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποιά νότια πτέρυγα τοῦ ΝΑΤΟ; Καλῶς ἤ κακῶς, νότια πτέρυγα τοῦ ΝΑΤΟ εἶναι ἡ Ἑλλάδα χωρίς τήν Τουρκία..... ἀπό πολυ παλαιότερα.
    -Μά κανείς Ἀμερικάνος, ἤ γενικά ΝΑΤΟϊκός, ἤ Γερμανός, δέν ἔχει διαβάσει γιά τήν Τουρκία στήν ἱστορία, πῶς πάντα εἶναι ἕνας "ἐπιτήδειος οὐδέτερος"; '

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.