19/7/19

FaceApp: Το FBI διερευνά εάν η Ρωσία κατέχει τώρα τα δεδομένα των αμερικανών πολιτών



Του Zak Doffman

Το FaceApp, η εφαρμογή που δείχνει πως θα είμαστε ηλικιωμένοι, έχει γίνει το viral του μήνα. Χτες 17 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με το εάν η εφαρμογή αποτελεί απειλή για την ιδιωτική ζωή. Και η απάντηση είναι σχετικά απλή: "Όχι το FaceApp δεν παίρνει φωτογραφίες του προσώπου σας και τις στέλνει πίσω στη Ρωσία για κάποιο κακόβουλο σχέδιο. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία".
Με οδηγό τις διασημότητες, ήταν δύσκολο να ξεφύγει κανείς από την τρέλα της εφαρμογής αυτή την εβδομάδα. Τώρα μια μέρα μετά οι ανησυχίες μετατοπίστηκαν από την ιδιωτική ζωή στην εθνική ασφάλεια μετά τις ειδήσεις που κάνουν λόγο για πιθανά νομικά ζητήματα γύρω από την εφαρμογή που έχει καταγράψει περισσότερα από 150 εκατομμύρια πρόσωπα, αφού ο Chuck Schumer κάλεσε το αμερικανικό FBI και την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου να ξεκινήσουν έρευνα.

Ο γερουσιαστής ζήτησε έρευνα για πιθανά "σκοτεινά" σημεία στη χρήση δεδομένων των χρηστών. Ο Schumer επίσης διερωτήθηκε εάν τα δεδομένα των αμερικανών πολιτών θα αποσταλούν, θα αποθηκευτούν και θα χρησιμοποιηθούν από τη Ρωσία και συγκεκριμένα εάν "η πλήρης και αμετάκλητη πρόσβαση σε προσωπικές φωτογραφίες και δεδομένα αποτελεί κίνδυνο εθνικής ασφάλειας και προστασίας της ιδιωτικής ζωής των εκατομμυρίων πολιτών των ΗΠΑ. Η θέση της FaceApp στη Ρωσία εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πώς και πότε η εταιρεία παρέχει σε τρίτους, συμπεριλαμβανομένων και ξένων χωρών, πρόσβαση στα δεδομένα των πολιτών των ΗΠΑ".

Ο Schumer έκλεισε την επιστολή του συνδέοντας το FaceApp με τις ανησυχίες σχετικά με την ανεξέλεγκτη αναγνώριση προσώπων. "Είναι σημαντικό οι χρήστες να έχουν τις πληροφορίες που απαιτούνται για να διασφαλίσουν ότι τα προσωπικά και βιομετρικά δεδομένα τους παραμένουν ασφαλή ακόμα και από εχθρικά ξένα κράτη".

Δεν υπάρχουν πραγματικές ανησυχίες για την FaceApp και όπως επεσήμανε και το TechCrunch "οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του Schumer, αν επιλέξουμε να τις πιστέψουμε, είναι ότι τα δεδομένα των χρηστών δεν αποστέλλονται στη Ρωσία, η εφαρμογή δεν παρακολουθεί τους χρήστες και συνήθως δεν μπορεί, δεν πουλάει τα δεδομένα σε τρίτους και διαγράφει τις περισσότερες φωτογραφίες μέσα σε 48 ώρες".

Η FaceApp δεν κάνει τίποτα διαφορετικό από αυτό που κάνουν άλλες viral εφαρμογές. Παίρνει μία φωτογραφία, τη χειρίζεται για τη διασκέδαση των χρηστών και των φίλων τους και ενθαρρύνει την κοινή χρήση της στα κοινωνικά δίκτυα.

Υπάρχει ένα ευρύτερο ζήτημα γύρω από την πρόσβαση και τη δημιουργία εσόδων από τα δεδομένα των χρηστών των κοινωνικών μέσων. Και οι χρήστες θα πρέπει να ανησυχούν περισσότερο για τα likes σε Facebook και SnapChat παρά από μια απλή εφαρμογή, δεδομένης της τεράστιας κλίμακας και του όγκου των δεδομένων.

Πέρα από αυτή την τρέλα υπάρχει ένα ευρύ φάσμα άλλων απειλών στον κυβερνοχώρο που συμπεριλαμβάνουν εφαρμογές που δημιουργούν κακόβουλο λογισμικό, δεδομένα πρόσβασης και εκμεταλλεύονται αδυναμίες. Και όλες αυτές οι απειλές γίνονται πιο έξυπνες και είναι δυσκολότερο να εντοπιστούν μέρα με την μέρα.

Τον περασμένο μήνα μια νέα έρευνα αποκάλυψε πως χιλιάδες επικίνδυνες εφαρμογές που "κρύβονται" στο Google Play, εξαπατούν τους χρήστες καθώς μιμούνται άλλες δημοφιλείς. Οι εφαρμογές που γίνονται viral όπως η FaceApp δεν είναι από αυτές που προκαλούν ανησυχία.

Η είδηση πως η Microsoft έχει προειδοποιήσει 10.000 επιχειρηματίες και μεμονωμένους πελάτες ότι έχουν δεχτεί επίθεση από χάκερ τον περασμένο έτος θα έπρεπε να προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία από την εφαρμογή FaceApp ή κάποια παρόμοια.

ΠΗΓΗ: Capital.gr - Forbes

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.