18/7/19

Το ΝΑΤΟ «καλύπτει» Τουρκία για s-400 - Αποστάσεις από ΗΠΑ για F-35

Tην σημασία του ρόλου της Τουρκίας για το ΝΑΤΟ υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γιανς Στόλενμπεργκ λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ για αποκλεισμό της Άγκυρας από το πρόγραμμα των αεροσκαφών F-35 λόγω της αγοράς του ρωσικού συστήματος S-400, σημειώνοντας ότι οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και της Συμμαχίας δεν περιορίζονται από το πρόγραμμα.
Μιλώντας στο ετήσιο φόρουμ ασφάλειας του Ινστιτούτου Aspen στο Κολοράντο, ο Στόλενμπεργκ δήλωσε ότι ανησυχεί για τον αποκλεισμό της Τουρκίας, καθώς τόνισε τις αμέτρητες συνεισφορές της χώρας στο ΝΑΤΟ.
«Ανησυχώ για τις συνέπειες της τουρκικής απόφασης, διότι σημαίνει ότι η Τουρκία δεν θα συμμετέχει στο πρόγραμμα F-35», δήλωσε προσθέτοντας «Δεν είναι καλό, δυστυχώς για όλους μας", πρόσθεσε.
Η Άγκυρα κάλεσε την Ουάσιγκτον να διορθώσει την απόφασή της, η οποία δήλωσε ότι θα βλάψει ανεπανόρθωτα τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
«Η συμβολή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ είναι πολύ πιο βαθιά και πολύ ευρύτερη από τα F-35. Αυτό είναι σημαντικό», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας ότι ο διεθνής συνασπισμός στη Συρία μπόρεσε να νικήσει το Ντάες «λόγω της συμβολής της Τουρκίας».
«Χρησιμοποιήσαμε τις βάσεις και  τις υποδομές τους και η Τουρκία διαδραμάτισε βασικό ρόλο σε αυτόν τον αγώνα». ανέφερε, προσθέτοντας ότι τα τουρκικά στρατεύματα συμβάλλουν σε διαφορετικές αποστολές και επιχειρήσεις, αναφέροντας το Κοσσυφοπέδιο και το Αφγανιστάν.
Είπε επίσης ότι κανένα άλλο μέλος του ΝΑΤΟ δεν έχει εγείρει τον αποκλεισμό της Τουρκίας  από το ΝΑΤΟ επειδή «όλοι βλέπουμε ότι είμαστε εξαρτημένοι ο ένας από τον άλλο».
Ο Στόλενμπεργκ επανέλαβε ότι το S-400 δεν θα μπορούσε να γίνει μέρος της κοινής πυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ, αλλά η Τουρκία διαθέτει αεροσκάφη και ραντάρ που θα παραμείνουν μέρος του συστήματος.
«Το S-400 δεν είναι δυνατό να ενσωματωθεί στο ολοκληρωμένο σύστημα αεράμυνας και πυραύλων του ΝΑΤΟ, το οποίο είναι για την ανταλλαγή εικόνων ραντάρ, για την κοινή αεροπορική  επιτήρηση, η οποία αφορά κοινές δυνατότητες και η Τουρκία δεν το ζήτησε», δήλωσε ο Stoltenberg.
«Η ευθύνη μου είναι εν μέρει να προσπαθήσω να βοηθήσω στην επίλυση του προβλήματος. Αλλά όσο δεν λύνεται το θέμα, πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε τις αρνητικές συνέπειες», πρόσθεσε.
«Ο ρόλος της Τουρκίας είναι πολύ ευρύτερος από τα F-35 ή τα S-400», σημείωσε και προειδοποίησε παράλληλα για τον κίνδυνο ενός κόσμου γεμάτο με ρωσικούς πυραύλους. 
Sigmalive

6 σχόλια:

  1. 1)George Friedman: The Turkey Coup Dashes the US' Hopes
    Published on Jul 26, 2016

    https://www.youtube.com/watch?v=XpeHmhTL1zg

    2)Κατά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15/7/16, όπως λένε στο ανωτέρω βίντεο, κάποια στιγμή, F16 των πραξικοπηματιών σημάδευαν το αεροπλάνο του Ερντογάν, είχαν την ευκαιρία να το καταρρίψουν, αλλά δεν τόλμησαν.
    Είναι επόμενο λοιπόν, ο Ερντογάν, να μην εμπιστεύεται πιλότους που εκπαιδεύτηκαν ή εκπαιδεύονται στις ΗΠΑ.
    Επομένως είναι λογικό να προτιμά τους Ρωσικούς S-400 από τα F-35.

    3)Είναι αδύνατη η συμφιλίωση Ισλαμικής Τουρκίας με Δύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει διάσταση μεταξύ ΝΑΤΟ και ΗΠΑ, απλώς παίζεται ένα θέατρο ''κακού και καλού μπάτσου'' αφήνοντας ανοικτή την πόρτα της επίστροφής της Τουρκίας στο μαντρί, διότι είναι ξεκάθαρο ότι δεν θέλουν να τη χάσουν, όπως κάποτε το Ιράν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτοι στο ΝΑΤΟ ειναι ..καντηλαναφτες.Θυμιατιζουν εικονες.Ψελουν και σε νεκροταφεια των αλλων. Ειναι ιερεις χωρις Θεο...γιαυτο ο κοσμος λεει : Δεν εχουν τον Θεο τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παίζει οι ΗΠΑ να χάσουν και το ΝΑΤΟ;
    Λέω...
    Εξάλλου ποιό ΝΑΤΟ;
    Κάτι βρωπαίοι είναι,χωρίς καν την Γαλλία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παντως ο Δενδε συνεχιζει την επιτυχημενη περιοδια του στις ΗΠΑ. Τι ακριβως εγγυησεις πηρε δεν καταλαβα απο τους στρατηγικους μας εταιρους, ξεχωρα απο το photo opportunity με Τραμπ. θα μπορουσε να προσφερει αλλις τοσες βασεις δωρεαν ευελπιστωντας να αυξηθει το ΑΕΠ μας απο τις π....ανες που θα δραστηριοποιουνται σρα περιξ αυτων μπαρακια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.