17/8/19

Αναζήτηση τάφων Ελλήνων αιχμαλώτων του 1974 και στην Τουρκία...

  Φρίξος Δαλίτης  
Οι πληροφορίες για μεταφορά Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων οι οποίοι δεν επέστρεψαν πίσω κατά την ανταλλαγή αιχμαλώτων, δεν είναι καινούργιες. Ποτέ, ωστόσο, δεν δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις από την Τουρκία για το ζήτημα αυτό, παρά την απόρριψη των ισχυρισμών από πλευράς Άγκυρας.
Αποτελεί, ωστόσο, γεγονός το οποίο έχει επισημάνει έντονα κατά καιρούς η Κυπριακή Δημοκρατία, ότι υπήρχαν πληροφορίες για μεταφορά αιχμαλώτων οι οποίοι δεν είχαν δηλωθεί στον Ερυθρό Σταυρό στην Τουρκία. Αυτό ενισχύεται και από δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων την εποχή του 1974, οι οποίοι αναφέρονται σε αριθμούς οι οποίοι δεν συνάδουν με την επίσημη απογραφή.
Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι κάποιες πληροφορίες που φτάνουν στις αρμόδιες υπηρεσίες κάνουν αναφορές για ύπαρξη τάφων στην Τουρκία κοντά στην περιοχή των Αδάνων, αλλά και το γεγονός ότι πλέον οι πληροφορίες που φτάνουν στη ΔΕΑ για ύπαρξη τάφων είναι μηδαμινές, καθιστούν την ανάγκη ανοίγματος των αρχείων του τουρκικού στρατού μονόδρομο. Σε αντίθετη περίπτωση, η εμμονή και επιμονή της Τουρκίας να μη συνεργάζεται στην εξεύρεση αγνοουμένων, καθιστά το έργο της ΔΕΑ εξαιρετικά δύσκολο. Αυτό άλλωστε καταμαρτυρούν και τα στατιστικά στοιχεία της τελευταίας έκθεσης της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους.
Η πεποίθηση των Αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας για τυχόν μεταφορά και άλλων Ελληνοκυπρίων στις τουρκικές φυλακές, πέραν από αυτών που επέστρεψαν στην Κύπρο μετά την τουρκική εισβολή, ενισχύεται και από τα όσα ανέφερε σε συνέντευξη του ο τότε Τούρκος υπουργός Πληροφοριών Ohran Birgit. Η συνέντευξή του δημοσιεύθηκε στις 27 Ιουλίου 1974 -μια βδομάδα δηλαδή μετά την εκδήλωση της πρώτης φάσης της τουρκικής εισβολής- στην εφημερίδα New York Times, αλλά και στην «Jerusalem Post» μια ημέρα προηγουμένως. Ο Τούρκος Υπουργός αναφέρει χαρακτηριστικά στην εν λόγω συνέντευξή του ότι, «793 Ελληνοκύπριοι φυλακισμένοι έχουν μεταφερθεί από την Κύπρο και βρίσκονται στα Άδανα στη νότια Τουρκία».
Η αναφορά του Τούρκου Υπουργού έγινε ασφαλώς κατόπιν ενημέρωσης από τις στρατιωτικές αρχές και ο αριθμός τον οποίο αναφέρει δεν αποτελεί αυθαίρετο συμπέρασμά του. Ως εκ τούτου εγείρεται ένα πολύ σημαντικό ερώτημα, διότι λίγες μέρες μετά, κλιμάκιο του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού επισκέφθηκε τις φυλακές Αδάνων, ετοιμάζοντας σχετική έκθεση αναφοράς. Ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων που αναφέρεται στην έκθεση, όχι απλά δεν συνάδει με τα όσα ο Τούρκος Υπουργός δήλωσε, αλλά είναι σχεδόν ο μισός.
Συγκεκριμένα, στην αναφορά της αντιπροσωπείας του Ερυθρού Σταυρού που επισκέφθηκε για πρώτη φορά τις φυλακές των Αδάνων μια βδομάδα μετά και συγκεκριμένα μεταξύ 3-5 Αυγούστου 1974. Στην έκθεση αναφέρεται ότι στις φυλακές των Αδάνων κρατούνταν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο συνολικά 385 αιχμάλωτοι, στη συντριπτική πλειοψηφία τους Ελληνοκύπριοι, στρατιώτες ή έφεδροι. Σημειώνεται επίσης στην έκθεση ότι οι φυλακισμένοι μεταφέρθηκαν από την Κύπρο στη Μερσίνη, μετά στα Άδανα με φορτηγό, όπου έφτασαν, όπως αναφέρεται στις 31 Ιουλίου 1974.
Αναφορές οι οποίες προκαλούν ερωτήματα τα οποία οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας ήγειραν και στο πλαίσιο επιστολής που εστάληκε στην επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης το 2004. Στην επιστολή, τονιζόταν η ανάγκη συνδρομής της Τουρκίας στις έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων και το γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση ουδέποτε επέτρεψε στην επιτροπή για τους αγνοούμενους να έχει πρόσβαση σε έγγραφα στα οποία υπήρχαν πληροφορίες για Ελληνοκύπριους αγνοούμενους.
Στην επιστολή γινόταν ιδιαίτερη αναφορά και στην επίμαχη συνέντευξη του Τούρκου υπουργού Πληροφοριών, σε αντιπαραβολή και με τη σχετική έκθεση του Ερυθρού Σταυρού. Έκτοτε βέβαια δεν έγινε καμία κίνηση από πλευράς Τουρκίας και καμία ένδειξη καλής θέλησης για συνεργασία. Παρά τις προσπάθειες της ΔΕΑ, σήμερα το έργο έχει φτάσει σε αδιέξοδο με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προχωρήσει παρακάτω.
Είναι για αυτόν ακριβώς τον λόγο που το τελευταίο διάστημα εγείρεται διαρκώς από πλευράς του Επιτρόπου Προεδρίας Φώτη Φωτίου, το ζήτημα του ανοίγματος των αρχείων του τουρκικού στρατού. Το γεγονός ότι σύμφωνα με μαρτυρίες υπήρξαν άνθρωποι οι οποίοι είχαν μεταφερθεί στην Τουρκία αλλά δεν επέστρεψαν, αλλά και οι πληροφορίες για τάφους, καθιστούν ακόμη περισσότερο επιτακτική την ανάγκη άσκησης πιέσεων προς την τουρκική κυβέρνηση για συνεργασία.

Γυμνοί και ξυπόλητοι…
Στην έκθεση της αντιπροσωπείας του Ερυθρού Σταυρού μετά την επίσκεψη στη φυλακή των Αδάνων, περιγράφονται και οι συνθήκες κράτησης των Ελληνοκύπριων αιχμαλώτων. Είναι προφανές ότι, λόγω της παρουσίας της αντιπροσωπείας του Ερυθρού Σταυρού, οι τουρκικές αρχές των φυλακών και ο στρατός είχαν λάβει τα μέτρα τους. Παρόλα αυτά είναι εμφανείς οι άθλιες συνθήκες κράτησής τους στις τουρκικές φυλακές και η αγωνία τους για το πότε θα επιστρέψουν πίσω στην Κύπρο.  Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση, η ενδυμασία των φυλακισμένων ποικίλλει. Κάποιοι αιχμάλωτοι φορούσαν μόνο εσώρουχα ή μαγιό και πολλοί ήταν γυμνοί από πάνω και φορούσαν παντελόνια.
Σημειώνεται ακόμα ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των φυλακισμένων δεν έφερε υποδήματα, ελάχιστοι είχαν στρατιωτικές μπότες, μερικοί χαμηλά παπούτσια ή σανδάλια. Αναφέρεται ακόμα ότι οι φυλακισμένοι είχαν δικαίωμα σε καθημερινή βόλτα, υπαίθρια σε μία εσωτερική αυλή της φυλακής από η ώρα πέντε μέχρι η ώρα εφτά το απόγευμα. Προστίθεται ακόμα ότι οι φυλακισμένοι ήταν όλοι Χριστιανοί και ουδεμία μέριμνα υπήρχε που να τους επέτρεπε να εξασκούν τη θρησκευτικής τους λατρεία, ενώ μεταξύ των αιχμαλώτων δεν υπήρχε ιερέας.
Τονίζεται ακόμα ότι, οι στρατιωτικές αρχές του στρατοπέδου είχαν δηλώσει στους εκπροσώπους ότι θέλησαν να εφαρμόσουν πλήρως τις Συμβάσεις της Γενεύης. Ορισμένα σημεία, επισημαίνεται, απαιτούν μεγαλύτερη ή μικρότερη χρονική περίοδο ώστε να εφαρμοστούν και σημειώνεται ότι οι αρχές των φυλακών, είχαν στη διάθεσή τους, λεπτομερές αντίγραφο των Συμβάσεων της Γενεύης, τόσο στα τούρκικα όσο και στα αγγλικά, ενώ αντίθετα, οι αιχμάλωτοι δεν είχαν κανένα.
Μέσα από τα όσα οι φυλακισμένοι εξέφρασαν αναδεικνύεται η αγωνία τους για το πότε θα επιστρέψουν στην Κύπρο αλλά και την επιθυμία τους όπως έχουν νέα από την οικογένειά τους.

Στοιβαγμένοι σε κοιτώνες
Στην έκθεση του Ερυθρού Σταυρού από την επίσκεψη στις φυλακές των Αδάνων σημειώνεται ότι οι φυλακισμένοι χωρίστηκαν δυσανάλογα σε 10 κοιτώνες οι οποίοι βρίσκονται στους δύο ορόφους του κτηρίου. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην έκθεση, σε κάθε κοιτώνα είχαν τοποθετηθεί ως επί το πλείστον 40-50 άτομα. Κατά την επίσκεψη, όπως σημειώνεται, όλοι οι χώροι ήταν πολύ καθαροί, και ο κάθε κοιτώνας είχε ξεχωριστό δωμάτιο τουαλέτας, το οποίο διαχωριζόταν με μία ξύλινη πόρτα. Αναφέρεται επίσης ότι οι αιχμάλωτοι φάνηκαν σε καλή κατάσταση και ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο στρατόπεδο υπήρχαν 22 ασθενείς υπό παρακολούθηση από το ιατρικό προσωπικό. Γίνεται επίσης ονομαστική αναφορά σε τέσσερις τραυματίες που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο.
Φιλελεύθερος

6 σχόλια:

  1. Με εξοργίζει που δεν γίνεται τίποτα ακόμη. Πόσες δεκαετίες πρέπει να περάσουν για να γίνει κάτι. Πρέπει να τους πάμε στο δικαστήριο. Μέ στενοχωρεί πάρα πολύ η άθλια κατάσταση και της Ελλάδος και της Κύπρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μονο εαν οι συλλογοι αγνωουμενων κινηθουν νομικα μπορει να γινει κατι και οχι μονο εναντια στη Τουρκια αλλα και κατα του Ελληνικου κρατους.Συμφωνα με τα λεγομενα Ελληνα στρατοδικη η νομιμη κυβερνηση Καραμανλη επερεπε ειται να υποστηριξει τους Ελληνες στρατιωτες (ελδυκ) και οπου υπηρχε Ελλαδιτης Αξκοσ και Σ/ης η να τους επαιρνε απο εκει.Απο τη στιγμη που δεν εκανε τιποτα απο τα 2 τοτε ειναι εκθετη νομικα με οτι αυτο συνεπαγεται απο αποζημιωσεις μεχρι προσαγωγες πολιτικων και στρατιωτικων.Γ αυτο ο ιδιοτητα ΑΓΝΩΟΥΜΕΝΟΣ βολευει τους παντεσ εντοσ και εκτοσ συνορων....

      Διαγραφή
  2. Δεν μπορώ άλλο να διαβάζω τέτοια πράγματα Δεν το διάβασα όλο γιατί μου κάνει κακό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 1. καιρός το Ελληνικο κρατος να βαλει μια σοβαρη επικήρυξη ισος 1.000.000$ σε οποιον Τουρκο δωση πληροφορίες..
    2. Το Ελληνικο κρατος να ζητηση τεράστιες αποζημιώσεις απο την Τουρκια, για καθε δηλωμένο αιχμαλωτο που δεν γυρισε πισω...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ξερουν τα παντα.και οι ελληνες και οι τουρκοι.
    και οι δυο ξερουνε οτι οποιος μιλησει πρωτος θα χει συνεπειες.ο τουρκος απο τον τουρκο και ο ελληνας απο τον μεχρι τωρα πατρωνα του.
    Την στιγμη λοιπον που αντι να λυθει διευκρινιστει το ανωτερω ζητημα εγκλημα, οι απο 1974 κυβερνησεις συζητουν με τουρκια, τοτε το προβλημα ειναι πολυ σοβαρωτερο απο οτι γνωριζωμεν.
    Μονη ελπις????? η προς προστασια των , κατζητουμενων τουρκων κομμαντος εκτελεστων του ερδογαν.Οι ανωτερω θα μπορουσαν καλλιστα οδηγουμενοι αρμοδιως να δωσουν ακριβη στοιχεια δια ανωτερω θεμα.Διχως να χρειαζεται να δωσουν απολυτως κανενα αλλο στοιχειο.
    Αυτο το θεμα , οι αγνοουμενοι θα ειναι η πραγματικη αιτια πολεμου μεταξυ ελλαδος και τπυρκιας.ΕΑχει τετοια δυναμικη που καμμια δηθεν κυβενηση θα μπορεσει να χαλιναγωγησει αυτον τον ταλαιπωρο αλλα εκδικητηκο λαο.
    Λυπαμαι για οσους θα την πληρωσουν.
    Η Ελλας οθδεποτε θα επρεπε να εζει σχεσεις με την γειτωνα οσο θα εκκρεμουσε το θεμα αγνοουμενων.
    Τ α δεοντα λοιπον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λυπούμαι αλλά, ούτε ενας από τους σχολιαστές δεν αναφέρεται στην καμπάνια που δεν έγινε από Ελληνικής πλευράς στα ΜΜΕ και στα διάφορα «κυβερνητικά» έντυπα για το θέμα αυτό.

    Θυμάμαιπως μας είχανε μπουκώσει κυριολεκτικά στην δήθεν ελληνοτουρκική φιλία την εποχή των σεισμών, καθ΄ήν στιγμή οι Τούρκοι μας εφέροντο σκοπίμως βαρβαρότατα για να μας τρομάξουν και να καταπνίξουν κάθε φυσιολογική αντίδραση της Ελληνικής κοινωνίας!

    Θυμάται κανείς τις «κουμπαριές» με τον Ερντογάν, του πλαδαρού χοντρού που ελέω ονόματος είχε γίνει πρωθυπουργός της χώρας, για να μας οδηγήσει στον.....Γιωργάκη αυτό το πολιτικό φυτό, (και αυτός ελέω ονόματος είχε γίνει πρωθυπουργός της χώρας) ανίκανο πολιτικά, ουσιαστικά πράκτορα ξένων συμφερόντων.

    Οι τουρκικές αρχές εφήρμοσαν την τακτική του ανελέητου βασανισμού μέχρι θανάτου των Ελλήνων αιχμαλώτων πολέμου για να μας τρομάξουν.

    Μέρος και αυτό του ψυχολογικού πολέμου που διεξάγετε κατά της "-κάποτε-" γενναίας Ελληνικής κοινωνίας, ιδίως στους αποκαλούμενους από τους εθνομηδενιστές-, [οι οποίοι μετά από ….102 χρόνια από την Οκτωβριανή επανάσταση του 1917 επιμένουν αφελώς και ψευδέστατα να θεωρούν εαυτούς ......προοδευτικούς...,....αυτοί που πιστεύουν χωρίς βέβαια να ερευνούν...., ένα απηρχαιωμένο δόγμα.....!], - «δεξιούς», αυτούς οι οποίοι Έλληνες νοικοκυραίοι ήσαν πρόθυμοι να θυσιάσουν τα πάντα για την Ελλάδα !!

    Οι τουρκικές αρχές προσπαθούν να μας πείσουν πως είμαστε μαζί τους ένας λαός!

    Ε λοιπόν δεν είμαστε ίδιοι!

    Φιλικά

    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.