13/8/19

Τουρκία: Έχασε 202 δισ. δολάρια σε έξι χρόνια

EPA/SEDAT SUNA
Φτωχότερη κατά 202 δισ. δολάρια τα τελευταία έξι χρόνια εμφανίζεται η Τουρκία, σύμφωνα με στοιχεία της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας που δημοσίευσε η εφημερίδα Cumhuriyet.
Όπως καταγράφεται το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) της Τουρκίας το 2013 είχε φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ των 950 δισ. δολαρίων, ενώ το 2019 υποχώρησε στα 748 δισ. δολάρια, γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο της γειτονικής χώρας.
Αυτή η μείωση των 202 δισ. είναι το βασικό πρόβλημα καθώς στα μάτια του τουρκικού λαού η πολιτική επιτυχία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ταυτιστεί και με την αύξηση του πλούτου, καθώς από το 2002 είχε τριπλασιάσει το ΑΕΠ της χώρας.
Σε σχέση με το 2013 ο μέσος Τούρκος πολίτης έγινε φτωχότερος κατά 3.424 δολάρια, καθώς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ το 2019 μειώθηκε στα 9.076 δολάρια, όταν πριν από έξι χρόνια είχε αγγίξει τα 12.500 δολάρια.
Την ίδια ώρα, σε διεθνές επίπεδο η οικονομία της Τουρκίας έχασε τέσσερις θέσεις και από την 16η υποχώρησε στην 20η.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Birgun η ανεργία των νέων από το επίπεδο του 16% αυξήθηκε στο 26% ενώ αντίστοιχα ο πληθωρισμός από το 7% το 2013, είχε ξεπεράσει το 20% και σήμερα βρίσκεται στο 16,6%.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Μπεϊράτ Αλμπαϊράκ υπόσχεται πως τους επόμενους μήνες η κατάσταση της οικονομίας θα ισορροπήσει, για να ξεκινήσει μια νέα αρχή.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΙΒΝΑ

5 σχόλια:

  1. Σύντομα να το χιλιάσει με τα Erdoganomics πού εφαρμόζει …

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΤΟΥΡΚΙΑ, δεν φαίνεται να πτωχεύει, ότι και να παθαίνει, ότι και αν της κάνουνε, και η οποία σε έναν πιθανό μελλοντικό ελληνοτουρκικό πόλεμο, αυτοί θα έχουν το δικό τους χρήμα για να τον χρηματοδοτήσουν, ΕΝΩ εμάς ποιός θα μας τον χρηματοδοτήσει τον πόλεμο, η... Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και τι θα αγοράζουν με τουρκικές λίρες;
      Εμάς μπορεί να μην μας βοηθήσουν στρατιωτικά, αλλά οι κρουνοί του χρήματος θα ανοίξουν.Η Ευρώπη δεν έχει πρόβλημα με ευρώ,υπάρχουν άπειρα.

      Διαγραφή
    2. @ Giannitsis.
      Οχι μονον δεν πτωχευει αλλα εχει γινει η Ελβετια του Ισλαμικου κοσμου που εναποθετει το μεγαλυτερο μερος των χρηματων του στις τουρκικες τραπεζες ενω τεραστιος αριθμος εταιρειων δραστηριοποιειται σε ολοκληρο τον μουσουλμανικο χωρο και ιδιως κατασκευαστικες.
      Αν προσθεσουμε πολεμικη βιομηχανια,εξαγωγες κλπ. βλεπουμε μια τεραστια δυναμη που απαντες ειναι προθυμοι να την προσεταιριστουν,η Κινα προχτες της εδωσε 1 δις.

      Διαγραφή
  3. Σε μια χώρα όπως η Τουρκία με φθηνό νόμισμα, που είναι υποχρεωμένη να συναλλάσσεται με το εξωτερικό σε ευρό ή σε δολάριο όταν η τούρκικη λίρα έχει καταρρεύσει είναι αδύνατο να ανταποκρίνονται οι Τούρκοι επιχειρηματίες στις διεθνείς υποχρεώσεις τους γιατί στο εσωτερικό εισπράττουν λίρες Τουρκίας και στο εξωτερικό πληρώνουν σε σκληρά νομίσματα(εβρό ή δολάρια)
    Διεθνώς η θέση της έχει υποχωρήσει,η ανεργία αυξήθηκε στο 26%, ο πληθωρισμός είναι σε υψηλά επίπεδα, και μέσα σε έξ χρόνια έχασε 200 δις δολ από το το ΑΕΠ
    Πολλές από τις βιομηχανίες τους ανήκουν σε Γερμανούς και Ολλανδούς.
    Απέναντι στην όχι καλή οικονομική κατάσταση της προβάλει ως αντίβαρο την στρατιωτική της δύναμη με την οποία προκαλεί τα γειτονικά κράτη για να πετύχει εδαφικά και οικονομικά οφέλη.
    Νομίζω ότι σήμερα η Τουρκία δείχνει διεθνώς την εικόνα του μεγαλομεσαίου ασθενούς.
    Σίγουρα λόγω της οικονομικής της θέσης βρίσκεται σε μια πορεία οπισθοδρόμησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.