13/8/19

Σαν σήμερα δολοφονήθηκε από Αλβανούς εθνικιστές ο Χειμαρριώτης Αριστοτέλης Γκούμας

 • Σαν σήμερα δολοφονήθηκε από Αλβανούς εθνικιστές ο Χειμαρριώτης Αριστοτέλης Γκούμας
«Να, σ’ αυτό το τραπεζάκι καθόμασταν και πίναμε ένα τσιπουράκι με τον γαμπρό μου και με τον ξάδελφό μου. Ακούσαμε τη μηχανή του παιδιού και καταλάβαμε ότι έρχεται. Ακούσαμε το μπαμ, αλλά δεν πήγε ο νους μας στο κακό. Πήγαμε να δούμε τι συμβαίνει και αντικρίσαμε τον Αριστοτέλη πεσμένο κάτω, μέσα στα αίματα. Είχε τελειώσει…».
Με μάτια στερεμένα από τα δάκρυα και με το μυαλό της βυθισμένο στις σκέψεις, η Αναστασία Γκούμα παρακολουθεί βουβή τον σύζυγό της Ηλία, συχνά βουρκωμένο, να μιλά στο pontos-news.gr για την άνανδρη δολοφονία του παιδιού τους στη Χειμάρρα από εθνικιστές Αλβανούς, επειδή μιλούσε ελληνικά!
Περίπου 150 μέτρα από το σπίτι του, δίπλα στην εκκλησία του Πατροκοσμά, οι δολοφόνοι έκοψαν αναίτια, τυφλωμένοι από τον εθνικιστικό φανατισμό, το νήμα της ζωής του 37χρονου Αριστοτέλη Γκούμα, του τελευταίου εθνομάρτυρα στη Βόρεια Ήπειρο. Ήταν 13 Αυγούστου του 2010.
«Ο Αριστοτέλης έφυγε το 1991 από τη Χειμάρρα για να βρει δουλειά στην Αθήνα. Το καλοκαίρι του 2010 έμεινε μαζί μας για να βοηθήσει έναν φίλο του ο οποίος άνοιξε ψησταριά εδώ. Λίγες μέρες πριν από το θάνατό του, μου είπε ότι θα φύγει για δουλειά στην Κρήτη. Τον παρακάλεσα να φύγει στο τέλος Αυγούστου. Πού να ήξερα ότι θα γίνει το κακό;» λέει και ξεσπάει σε κλάματα ο πατέρας, φέροντας βαρέως το γεγονός ότι δεν άφησε το παιδί να φύγει.
Καρτέρι θανάτου
Με φίλους του σε παραλιακή καφετέρια της Χειμάρρας καθόταν εκείνη την ημέρα του Αυγούστου ο Αριστοτέλης και τους μιλούσε στη μητρική του γλώσσα, τα ελληνικά. Τότε τον πλησίασαν με άγριες διαθέσεις –και με πιστόλια, όπως κατέθεσαν μάρτυρες– επτά Αλβανοί.
Του ζήτησαν επιθετικά το λόγο που χρησιμοποιεί την ελληνική γλώσσα, ενώ βρίσκεται στην Αλβανία. Ο Αριστοτέλης τους απάντησε ότι είναι Έλληνας και ότι αυτή είναι η γλώσσα των προγόνων του.
Με την επέμβαση κι άλλων Ελλήνων Χειμαρριωτών ο καβγάς αποφεύχθηκε, ωστόσο εκείνη την ώρα ένα συμβόλαιο θανάτου είχε υπογραφεί δίχως ο Αριστοτέλης να το γνωρίζει.
Οι ίδιοι άνθρωποι τον ακολούθησαν ενώ πήγαινε προς το σπίτι του στην Άνω Χειμάρρα· λίγο πριν φθάσει, σε μια γέφυρα, εμβόλισαν τη μοτοσικλέτα του. Ο Αριστοτέλης έπεσε και εκείνοι πέρασαν από πάνω του με το αυτοκίνητό τους. Για να είναι σίγουροι ότι τον τελείωσαν, έκαναν όπισθεν και πέρασαν και δεύτερη φορά από πάνω του, πριν χαθούν στα λατομεία της περιοχής...
Το νέο διαδόθηκε γρήγορα και οι Έλληνες Χειμαρριώτες βγήκαν με τις καραμπίνες στους δρόμους. Η αστυνομία επενέβη ώστε να μη γίνουν επεισόδια μεγάλης έκτασης και κυνήγησε τους δολοφόνους. Όλοι τους βρέθηκαν στην περιοχή των λατομείων, εκτός από τον οδηγό, ο οποίος παραδόθηκε δύο μέρες αργότερα στα Τίρανα.
Χιλιάδες Χειμαρριώτες είπαν το στερνό αντίο στον Αριστοτέλη με ελληνικές σημαίες στα χέρια, φωνάζοντας συνθήματα και ψάλλοντας τον Εθνικό Ύμνο. Με ελληνική σημαία ήταν σκεπασμένο και το φέρετρο.
«Ήταν άνθρωπος ήρεμος και πανέξυπνος ο Αριστοτέλης, με υψηλό το πατριωτικό φρόνημα» λέει συντετριμμένος στο pontos-news.gr ο γαμπρός του Ηλία Γκούμα, Μόντης Κολίλας. «Πάντοτε βοηθούσε τους συμπατριώτες του και γι’ αυτό τον αγαπούσαν όλοι στη Χειμάρρα. Ήταν διπλωμάτης και δεν νευρίαζε εύκολα. Γι’ αυτό απέφυγε τη φασαρία με τους Αλβανούς. Όμως οι δολοφόνοι του έστησαν καρτέρι και τον σκότωσαν».
Ποινές - χάδια
Αν και ο ίδιος ο Σαλί Μπερίσα, τότε πρωθυπουργός της Αλβανίας, καταδίκασε τη δολοφονία σημειώνοντας ότι η Χειμάρρα είναι δίγλωσση περιοχή, το δικαστήριο επεφύλασσε ποινές-χάδια για τους δολοφόνους. Ο Ηλίας Γκούμας δεν μπορεί ακόμα να το χωνέψει.
Ο οδηγός του αυτοκινήτου καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια φυλάκιση και βγήκε στα τρία, ο συνοδηγός καταδικάστηκε σε έναν χρόνο φυλάκιση και οι άλλοι σε λίγους μήνες. 
Στο δικαστήριο δεν κλήθηκαν ποτέ οι γονείς του Αριστοτέλη, οι οποίοι έμαθαν εκ των υστέρων ό,τι έγινε. Παράπονα έχει ο πατέρας του δολοφονηθέντος και από την ελληνική πρεσβεία, η βοήθεια της οποίας περιορίστηκε μόνο στην παρουσία του πρέσβη στην κηδεία.
Οι Χειμαρριώτες ετοίμασαν μια προτομή-μνημείο του Αριστοτέλη και την τοποθέτησαν στο προαύλιο του ναού των Αγίων Πάντων. Υπήρξαν όμως αντιδράσεις και τελικά το γλυπτό τοποθετήθηκε στον τάφο του, από τον οποίο πολλές φορές αφαιρέθηκε από αγνώστους η ελληνική σημαία. Ξεριζώθηκαν ακόμα και τα λουλούδια που τον στόλιζαν. Η μνήμη του Αριστοτέλη όμως δεν ξεριζώνεται. 
Ρωμανός Κοντογιαννίδης

2 σχόλια:

 1. >του τελευταίου εθνομάρτυρα στη Βόρεια Ήπειρο<

  Το άρθρο γράφτηκε στις 13 Αυγούστου 2018 και μέχρι τότε ήταν ο τελευταίος. Πού να φανταζόταν ο αρθρογράφος ότι μόλις δύο μήνες μετά, την 28η Οκτωβρίου 2018, θα γινόταν προτελευταίος, με τελευταίο (;) τον Κωνσταντίνο Κατσίφα. Είμαι υποχρεωμένος να βάλω το ερωτηματικό, όσο απαισιόδοξο, ή/και μακάβριο κι αν φαίνεται, διότι τίποτε δεν μού λέει ότι το κακό θα σταματήσει εκεί, όσο υπάρχουν Έλληνες στην Β. Ήπειρο και όσο το ελληνικό κράτος (δεν περιμένω τίποτε από την ΕΕ ή άλλους) είναι αυτό που είναι.

  Ας είναι η μνήμη των αιωνία και ας βλέπομε τα χάλια και την κατάντια τού ψοφοδεούς μας κράτους, που δεν έχει την δύναμη να τρίξει τα δόντια του σε κανέναν.

  ΥΓ: Με την δολοφονία τού Γκούμα, η "Καθημερινή" καθιέρωσε την λέξη "ομογενής" για τούς γηγενείς/αυτόχθονες Β/Ηπειρώτες, ρίχνοντας νερό στον μύλο των Αλβανών, οι οποίοι ακριβώς αρνούνται ότι οι άνθρωποι αυτοί ευρίσκονται στις πατρογονικές των εστίες. Κάποιοι έστειλαν επιστολές προς την εφημερίδα, επισημαίνοντας το λάθος. Αντί να διορθωθεί, καθιερώθηκε και για άλλους (π.χ. Ποντίους).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ανωτερω θεμα με αλλα συναφη , παραμενει εκρεμμες και τακτοποιηθει με τα ηθη και εθιμα της Ηπειρου, αρχεγονου Ελλαδος.Οι Αλβανοι, γειτων λαος γνωριζοντες και εφαρμοζοντες το αντιστοιχο κανουν (κωδικα) ειναι βεβαιον οτι θα αντικηφθουν καταλαβουν κατανοησουν αποδεχθουν και εν τοιαυτοι πειπτωσει υποκυψουν. Το θεμα τουτο αφορα την και τους εν Ηπειρω καταγομενους και διαβιουντας.Καθοσον το παρακρατος των Αθηνων ουδεν επραξεν πραττει και ουτε προκειται πραξει.Και διατι εξαλλου, Η Ηπειρος κειται μακραν.
  Τα ονοματα των δολοφονων του Αειστοτελη Γκουμα ειναι γνωστα,
  Οπως και γνωστα ειναι στοιχεια και αλλων νταηδων, Τα λοιπα επονται.
  ΒΤΡοπη σε ολα τα ελληνικα κοπροσκυλα που δεν αρχισαν απο αθηνα τις απαιτουμενες εκκαθαρισις των νεννεκων.
  Ουδεν προβλημα,
  Θα αναλαβουν αλλοι.
  Οιε ντολς Κολοκοτρωνη θα εκτελεσρουν,
  ΦΑΛΙΜΕΝΤΕΡΙΤ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.