31/8/19

Γιγάντιο απολίθωμα 7,5 εκατομμυρίων ετών ανακαλύφθηκε στην Τουρκία



Η περιοχή που βρέθηκε κρύβει περισσότερες εκπλήξεις σύμφωνα με αρχαιολόγο.

Ένα γιγάντιο απολίθωμα που χρονολογείται ότι είναι 7,5 εκατ.ετών βρέθηκε κατά τη διάρκεια εκσκαφών κοντά στη Γιάμουλα Νταμ στην επαρχία της Καισάρειας.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Οξάν Μπάσογλου, που είναι ακαδημαϊκό μέλος του τμήματος αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου, Χατζή Μπαϊράμ, το απολίθωμα θεωρείται, ότι ανήκει σε εξαφανισμέμνο είδος, το οποίο ήταν ο πρόγονος του ελέφαντα και λεγόταν «Χοερολοφόδων».

Μέρη του απολιθώματος ανακαλύφθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2018 από βοσκό, ο οποίος ανέφερε την κατάσταση στις αρχές και στη συνέχεια ξεκίνησαν οι εκσκαφές στην περιοχή.

Το απολίθωμα είναι ύψους 2,70 μέτρων και είναι από τα μεγαλύτερα απολιθώματα Χοερολοφόδοντα που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής στον κόσμο.

Οι εκσκαφές στην περιοχή σύμφωνα με τη Μπάσογλου θα μπορούσαν να διαρκέσουν ακόμα και 30 χρόνια και να προσελκύσουν επιστήμονες από τη Γερμανία και τη Φινλανδία.

Ο λόγος; «Φαίνεται, ότι η περιοχή περικλείει περισσότερες εκπλήξεις. Το απολίθωμα θα βγει από το έδαφος με ειδική μέθοδο και θα μεταφερθεί σε επιστημονικό κέντρο», απαντά η Μπάσογλου.







1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.