29/8/19

Ιντλιμπ: Σχέδιο απόφασης συζητούν μέλη του ΟΗΕ

Σχέδιο απόφασης για την Περιφέρεια Ιντλίμπ συζητούν ορισμένα μέλη του ΟΗΕ.
Κάποια κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών άρχισαν αυτή την εβδομάδα να συζητούν σχέδιο απόφασης που απαιτεί να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, με πρωτοβουλία του Κουβέιτ, της Γερμανίας και του Βελγίου, ανέφεραν διπλωμάτες.
Το σχέδιο απόφασης ζητεί ιδίως να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον ιατρικών εγκαταστάσεων σε αυτή την περιοχή της βορειοδυτικής Συρίας και προτρέπει τους αντιμαχόμενους να προστατεύουν τους άμαχους και το ιατρικό προσωπικό, κατά τις ίδιες πηγές. Οι συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος με την υποστήριξη της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας, από τη μια, και οργανώσεων τζιχαντιστών και ανταρτών από την άλλη βρίσκονται σε έξαρση στην περιοχή, που η Δαμασκός προσπαθεί να ανακαταλάβει.
"Χρειαζόμαστε μια γερή απόφαση", υπογράμμισε δυτικός διπλωμάτης, που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, κρίνοντας ότι πρέπει να ασκηθεί έντονη πίεση στη Ρωσία για να σταματήσουν τα πλήγματα εναντίον των αμάχων και πολιτικών εγκαταστάσεων. Μια πρώτη επίσημη συζήτηση των κρατών-μελών του ΣΑ του ΟΗΕ για το κείμενο αναμένεται να γίνει πριν από το τέλος της εβδομάδας, ανέφερε άλλη διπλωματική πηγή.
Τα τελευταία χρόνια η Μόσχα ασκεί συχνά το δικαίωμα βέτο που διαθέτει στο ΣΑ για να εμποδίζει τη λήψη αποφάσεων για τη Συρία. Από την άνοιξη, το Κουβέιτ, η Γερμανία και το Βέλγιο, που χειρίζονται την ανθρωπιστική πτυχή των ενεργειών του ΟΗΕ στη Συρία, πολλαπλασίασαν τις συνεδριάσεις του ΣΑ σε μια προσπάθεια να ασκήσουν πίεση στη Ρωσία και να μεταβάλουν τη δυναμική, μάταια.
Στα τέλη Ιουλίου, δέκα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ινδονησία, Κουβέιτ, Περού, Πολωνία, Δομινικανή Δημοκρατία) πρότειναν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να διενεργηθεί εσωτερική έρευνα για τις επιθέσεις εναντίον εγκαταστάσεων που υποστηρίζονται από τον Οργανισμό. Η Ρωσία "έγινε έξαλλη", σχολίασε διπλωμάτης.
Εντός της ημέρας το ΣΑ αναμένεται να ενημερωθεί για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία και την εξέλιξη των μεσολαβητικών προσπαθειών του ειδικού επιτετραμμένου του ΟΗΕ για τη Συρία, του Νορβηγού διπλωμάτη Γκάιρ Πέντερσεν.
Στο μεταξύ, αεροπορικά πλήγματα του συριακού καθεστώτος και της Ρωσίας, του ισχυρότερου συμμάχου του, που συνεχίζουν την έφοδο εναντίον των τζιχαντιστών και των ανταρτών στη βορειοδυτική Συρία, στοίχισαν τη ζωή σε 16 αμάχους χθες Τετάρτη, ανέφερε μια ΜΚΟ.
Εξ αυτών των θυμάτων, 12 άμαχοι, ανάμεσά τους έξι παιδιά, σκοτώθηκαν σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς των δυνάμεων του Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ σε συνοικίες της πόλης Μααρέτ αλ Νούμαν, στην επαρχία Ιντλίμπ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η πόλη βρίσκεται πάνω στον αυτοκινητόδρομο στρατηγικής σημασίας που συνδέει την πρωτεύουσα Δαμασκό με το Χαλέπι, τη μεγαλούπολη της βόρειας Συρίας. Και οι δύο πόλεις βρίσκονται στα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων. Μεγάλο μέρος της επαρχίας της Ιντλίμπ (βορειοδυτικά) και γειτονικών τομέων στις επαρχίες του Χαλεπιού και της Λαττάκειας παραμένουν υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών της Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ, ο άλλοτε βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Συρία).
Στις ίδιες περιοχές είναι παρούσες οργανώσεις ανταρτών που υποστηρίζονται από την Τουρκία. Με την υποστήριξη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος ανακατέλαβαν τις τελευταίες ημέρες πολλές κοινότητες, συνεχίζοντας τη χερσαία επιχείρηση που άρχισαν την 8η Αυγούστου, έπειτα από τέσσερις μήνες σχεδόν καθημερινών βομβαρδισμών.
Νωρίτερα χθες, το καθεστώς ή η ΠΑ της Ρωσίας εξαπέλυσαν αεροπορικά πλήγματα στην περιοχή Σέιχ Μάγαρ, στο βορειοδυτικό τμήμα της επαρχίας της Χάμας, κοντά σε "σημείο παρατήρησης" - προκεχωρημένη βάση - του τουρκικού στρατού, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυσε την Τρίτη ότι θα λάβει "όλα τα απαραίτητα μέτρα" για την προστασία των τουρκικών δυνάμεων, που είναι ανεπτυγμένες σε περίπου 12 τέτοια "σημεία παρατήρησης" στη βορειοδυτική Συρία. Η ΜΚΟ δεν ήταν σε θέση να εξακριβώσει εάν επρόκειτο για πλήγματα ρωσικών αεροσκαφών ή αυτών του συριακού καθεστώτος.
Αεροσκάφη βομβαρδίζουν εντατικά από τα τέλη του Απριλίου την Ιντλίμπ και τους γειτονικούς τομείς υπό την κατοχή της ΧΤΣ. Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή διαβεβαίωσε ότι η τουρκική βάση δεν χτυπήθηκε. Μια τέτοια βάση της Τουρκίας περικυκλώθηκε την περασμένη εβδομάδα από τα στρατεύματα της Δαμασκού.
Μερικές ημέρες νωρίτερα, αεροσκάφη της συριακής ΠΑ έπληξαν την εμπροσθοφυλακή μεγάλης στρατιωτικής οχηματοπομπής που είχε στείλει η Άγκυρα στην Ιντλίμπ. "Η κατάσταση είναι τόσο πολύπλοκη πλέον που οι στρατιωτικοί μας βρίσκονται σε κίνδυνο. Δεν θέλουμε να συνεχιστεί αυτό. Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα", προειδοποίησε ο Ερντογάν την Τρίτη, προσθέτοντας ότι "συζήτησε" το ζήτημα με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μόσχα.
Διαβεβαιώνοντας ότι "κατανοεί" τις ανησυχίες της Άγκυρας για την ασφάλεια των τουρκικών συνόρων, ο Πούτιν συμπλήρωσε ότι συζήτησαν με τον Ερντογάν "κοινά επιπρόσθετα μέτρα" για να "εξομαλυνθεί" η κατάσταση, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Η περιοχή της Ιντλίμπ υποτίθεται ότι θα προστατευόταν χάρη σε μια συμφωνία για τη δημιουργία "αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης" στην οποία κατέληξαν τον Σεπτέμβριο του 2018 η Τουρκία και η Ρωσία και προέβλεπε τον διαχωρισμό των ζωνών που έλεγχαν τα κυβερνητικά στρατεύματα από τις περιοχές στα χέρια τζιχαντιστών και ανταρτών.
Όμως οι τζιχαντιστές αρνήθηκαν να αποσύρουν τις δυνάμεις τους και η συμφωνία εντέλει δεν σταμάτησε την επίθεση των συριακών στρατευμάτων. Από τα τέλη του Απριλίου, οι βομβαρδισμοί του συριακού καθεστώτος και της Ρωσία έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 900 αμάχους στην Ιντλίμπ και περιοχές γύρω από αυτή, κατά τις πληροφορίες που έχει δημοσιοποιήσει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ενώ, κατά εκτιμήσεις που έχει δημοσιοποιήσει ο ΟΗΕ, 400.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί.
ΚΥΠΕ, Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.