14/8/19

Ο Θεόδωρος Καρυώτης ερωτά τον ΥΠΕΞ κ. Δένδια: Γιατί δεν καταθέτε τις συντεταγμένες της υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ στον ΟΗΕ;

Για τον Κύριο Δένδια:
"Μπορεί η υφαλοκρηπίδα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας να μην έχει οριοθετηθεί, αλλά η Άγκυρα έχει φροντίσει να καταθέσει συντεταγμένες και χάρτες, ξεκαθαρίζοντας ποιες θαλάσσιες περιοχές θεωρεί δική της υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ. Μεταξύ αυτών είναι εκτεταμένες θαλάσσιες περιοχές που --με βάση την αρχή της μέσης γραμμής-- ανήκουν στην Ελλάδα.
Το γεγονός αυτό μπορεί να μην συνιστά ακριβώς μονομερή οριοθέτηση, αλλά οπωσδήποτε δημιουργεί ένα διπλωματικό τετελεσμένο, όσο στην πράξη μένει αναπάντητο. Γιατί η Ελλάδα, ως απάντηση, δεν έχει καταθέσει τις δικές της συντεταγμένες στον ΟΗΕ, ώστε να καταστεί σαφές πως υφίσταται διαφορά; Γιατί δεν έχει κυκλοφορήσει στις ξένες κυβερνήσεις τον αντίστοιχο χάρτη, ώστε να μην αφήνει ελεύθερο έδαφος στην τουρκική διπλωματία; Και βεβαίως προκαλεί απορία, γιατί δεν έχει ανακηρύξει (όχι οριοθετήσει) ΑΟΖ, όπως μονομερώς έχει δικαίωμα σύμφωνα με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία έχει υπογράψει και κυρώσει εδώ και πολλά χρόνια.
Η απάντηση είναι ότι η Αθήνα φοβάται. Είναι το ριζωμένο φοβικό σύνδρομο που την ακινητοποιεί, παρότι οι συνθήκες στη διεθνή σκηνή δεν ήταν ποτέ στη μεταπολεμική περίοδο τόσο ευνοϊκές. Κι αυτό όχι λόγω της ελληνικής διπλωματίας, αλλά λόγω του ρήγματος ΗΠΑ-Τουρκίας. Γιατί, όμως, φοβάται η Αθήνα; Η ανακήρυξη ΑΟΖ είναι μία τυπική πράξη, η οποία δεν αλλάζει τους όρους της διμερούς διαφοράς. Αλλά και η κατάθεση συντεταγμένων αποτελεί στοιχειώδη αμυντική διπλωματική κίνηση στην αντίστοιχη κίνηση της Τουρκίας κι όχι κάποιου είδους πρόκληση που μπορεί να ερεθίσει το "θηρίο".

12 σχόλια:

  1. Κύριε Καρυώτη, χαίρειν!!! Ενώ είσαι ΑΟΖαγωνιστής εδώ και δεκάδες χρόνια, προς κέντραν λακτίζεις. Οι πολιτικοί μας το μόνο τους νοιάζει είναι να κάνουν τάχα τους πολιτικούς. Έτσι, είναι τόσο ευήθεις που νομίζουν και ποντάρουν στον κατευνασμό του θηρίου. Τους διαφεύγει το γεγονός πως η Τίγρης κατευνάζεται μόνο αν σε κατασπαράξει. Δυστυχώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΜΕ ΚΑΛΥΨΑΤΕ ΠΛΗΡΩΣ ΑΓΑΠΗΤΕ ΚΥΡΙΕ. ΜΙΑ ΖΩΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΚΥΒΔΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ.

      Διαγραφή
  2. Γιατί δεν του δίνει το ο.κ. ο κος Πάϊατ και το υπουργείο εξωτερικων των ΗΠΑ...
    θέλει και ερώτημα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απλα αν καταθεσουμε συντεταγμενες, οι εταιρειες εξορυξεων θα ειναι υποχρεωμενες να πληρωσουν για την εκμεταλλευση. Ηλιθιοι ειναι λοιπον οι Αμερικανοι (συμμαχοι να σου πετυχουν) να το επιτρεψουν? Αλλωστε ηθικον ειναι το συμφερον του ισχυρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. α) Πού το βρήκες ότι "αν καταθεσουμε συντεταγμενες, οι εταιρειες εξορυξεων θα ειναι υποχρεωμενες να πληρωσουν για την εκμεταλλευση"; Και τι ακριβώς εννοείς με το "πληρωσουν για την εκμεταλλευση"; "Τώρα δεν πληρώνουν; Στην Κύπρο δεν πληρώνουν;

      β) Από πού κι ως πού πρέπει να το επιτρέψουν οι Αμερικανοί; Για ν' ανέβει κάποιος στην πλάτη σου, πρέπει να σκύψεις. Οι Κύπριοι γιατί δεν έσκυψαν, παρά το ότι είναι κράτος μικρό και κατά το ήμισυ κατακτημένο από την Τουρκία; Δεν έσκυψαν ούτε στον Ανάν, ούτε στην ανακήρυξη και οριοθέτηση τής ΑΟΖ των.

      Όταν βέβαια θέλομε συνεχώς να δικαιολογούμε τα αδικαιολόγητα, γράφομε ότι πάντα οι άλλοι φταίνε.

      Διαγραφή
    2. Διόρθωση: Στην Κρήτη (η Κύπρος έχει συντεταγμένες, όπως γράφω και παρακάτω) δεν πληρώνουν;

      Διαγραφή
  4. Τα πράγματα είναι απλά. Εάν οριοθετήσουμε ΑΟΖ θα πρέπει και να την υπερασπιστούμε. Με λίγα λόγια θα μας γελοιοποιήσουν οι Τούρκοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γέλα καλύτερα ο τελευταίος, και αυτός δεν θα είναι η Τουρκία. Εμείς, αν σταματήσουμε τις εκτρώσεις, σε ένα μήνα θα αλλάξουμε τα πάντα.

      Διαγραφή
  5. Ο Τούρκος απόστρατος δήλωσε δημόσια ότι οι ΗΠΑ δίνουν τα ελλαδικά και κυπριακά κοιτάσματα σε Τουρκία αν τα βρουν ΗΠΑ και Τουρκία στο κουρδικό κτλ. Αυτά δεν τα διαβάσατε; Σας τα λέω και εγώ ακόμα και πριν τον απόστρατο, και απορώ γιατί δεν τα αναφέρει ο Καρυώτης διότι και αυτός τα γνώριζε. Στο τέλος θα εκτελέσουμε τύπους Κοτζιά και Δένδια και οι καθοδηγητές τους θα βγάζουν τα δις ανενόχλητοι. Όλοι όμως αρχίζουν να κατανοουν ότι δεν θα την βγάλουν καθαρή με την Τουρκία ισχυρή, και ο Άγιος πολύ σωστά τα προφήτευσε ολα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γιατί, το μόνο που μετράει για τους πολιτικάντηδες, τους οποίους ψηφίζει ο ελληνικός λαός, είναι η καρέκλα. Και δε θα ήθελαν να ρισκάρουν την'παραμονή στην καρέκλα, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη φύλαξη της ΑΟΖ. Θα έπρεπε να αυξήσουν τα κονδύλια για την άμυνα και έτσι δε θα έμεναν φράγκα για να μοιράζουν στους ψηφοφόρους τους. Ποιός Έλληνας θα ψήφιζε, έναν πολιτικό που θα διέθετε τα χρήματα του κράτους στην άμυνα, αντί να τα μοιράσει υπό τη μορφή 13ης σύνταξης, κοινωνικού μερίσματος ή κάτι παρόμοιο;;;;
    Και έπειτα, εδώ και δεκαετίες, έχουν "εκπαιδεύσει" τους Έλληνες, να θεωρούν κορόιδο όποιον θα κάτσει να υπερασπιστεί την πατρίδα, σε μια σύγκρουση με τους Τούρκους. Οι περισσότεροι, λένε: Αν γίνει κάνας πόλεμος, το πρώτο που θα κάνω, θα είναι να φυγαδέψω τα παιδιά μου στο εξωτερικό... Τέτοιος λαός, τέτοιους πολιτικούς εκλεγεί και φυσικά το μέλλον του είναι προδιαγεγραμμένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φιλε μου μην βιαζεις την ελληνικη γλωσσα.... Το γραφεις που το γραφεις, γραψε το τουλαχιστον σωστα. Ελεος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.