31/8/19

Με αφορμή το διορισμό νέου διοικητή της ΕΥΠ


του ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ
Σε μια εποχή που δεν διακρινόταν τίποτε στον ορίζοντα, ο διευθυντής του Stratfor, (μυστικής CIA), Τζώρτζ  Φρίντμαν, είχε γράψει για την αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ και υποστήριξης της συνεργασίας του Ισραήλ με την Ελλάδα.
Ήταν μετά την ισραηλινή επιχείρηση στο Mavi Marmara. Η Ελλάδα εισερχόταν στη γνωστή οικονομική κρίση. Μου έκανε εντύπωση το ύφος του άρθρου του Φρίντμαν. Δεν έθετε κάποιους δελεαστικούς όρους προς την Αθήνα, ως δημόσιος εκφραστής κέντρων διαμόρφωσης πολιτικής, αλλά λίγο πολύ έλεγε πως στα κακά χάλια που βρίσκεται η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή από το να δεχθεί αυτήν την πολιτική παρακαλώντας. Γενικώς, μιλούσε με απαξιωτικούς όρους για την Ελλάδα και τους Έλληνες σε βαθμό πολύ ενοχλητικό.
Και ενώ, τότε, δεν διακρινόταν τίποτε, λίγο αργότερα ο Γιώργος Παπανδρέου άρχισε την προσέγγιση με το Ισραήλ. Μια προσέγγιση που με βρίσκει σύμφωνο, υπό τον όρο να μην χαλάσουν οι σχέσεις της Ελλάδας με τους Παλαιστίνιους ούτε και η υποστήριξη ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του ’67.
Η εξέλιξη της σχέσης αυτής οδήγησε στη γνωστή τριμερή με την Κύπρο και το Ισραήλ, στην οποία προστίθενται και οι ΗΠΑ, ad hoc, προς το παρόν.
Άλλαζε από τότε η αμερικανική πολιτική; (μιλάμε για το 2010). Δεν μπορώ να το βεβαιώσω.
Πάντως, εκείνο που προκαλεί τη σημερινή αναφορά στο άρθρο του Φρίντμαν είναι ο περιφρονητικός τρόπος που αναφερόταν στην Ελλάδα και το γεγονός ότι θεωρούσε δεδομένη τη συνεργασία της Αθήνας, την οποία, όπως ανέφερα παραπάνω, υποστηρίζω.
Την υποστηρίζω, όμως, στη βάση μιας ισοτιμίας. Και ενός σεβασμού, από οποιονδήποτε, της χώρας μας και του λαού της.
Γενικώς, διακρίνω μια περιφρόνηση προς την Ελλάδα από κρατικούς δρώντες της περιοχής. Σε κοινωνικό επίπεδο κανείς δεν μπορεί να ελέγξει τα αισθήματα ενός λαού προς τον άλλο. Ούτε και τη δημόσια έκφρασή τους. Σε κρατικό επίπεδο, όμως, υπάρχει ένα modus vivendi μεταξύ των κυβερνήσεων.
Δείτε με πια απαξίωση αναφέρονται στην Ελλάδα και τους Έλληνες κυβερνητικοί παράγοντες της Τουρκίας. Και μη μου πείτε ότι πρόκειται για επεισόδια ενός ασύμμετρου πολέμου στα οποία δεν πρέπει να απαντήσουμε.  Το ηθικό ενός λαού διαμορφώνεται και από το σεβασμό που απολαμβάνει από άλλους. Και το σεβασμό αυτό τον επιβάλουν οι κυβερνώντες του.
Πλήρης η αποτυχία στον τομέα αυτό. Είναι τέτοια η ανοχή που επιδεικνύει η Αθήνα που φτάσαμε στο σημείο όποιος επιθυμεί να κερδίσει εκλογικούς πόντους ακόμη και στα Τίρανα, να επιτίθεται κατά της Ελλάδας και των Ελλήνων. Να θυμίσω, ακόμη, το ιταμό ύφος της ανακοίνωσης του αμερικανικού ΥΠΕΞ προς την Ελλάδα όταν την προειδοποιούσε για το ιρανικό δεξαμενόπλοιο;
Δεν προτείνεται από το σχόλιο αυτό να τα βάζουμε με όλους τους γείτονες με το παραμικρό. Αλλά δεν μπορεί η Ελλάδα και οι Έλληνες να γίνονται ο σάκος του μπόξ.
Στην περίπτωση της Τουρκίας, μάλιστα, η δήλωση και του Ερντογάν και του αντιπαθέστατου υπουργού άμυνας της χώρας ότι είναι έτοιμοι να επαναλάβουν το ’22 αποτελεί απειλή πολέμου. Και οι απειλές πολέμου δεν επιτρέπονται από κράτη μέλη του ΟΗΕ. Γιατί δεν γίνεται μια προσφυγή στο διεθνή οργανισμό; Γιατί δεν καταγγέλλεται η Τουρκία στη διεθνή κοινότητα ότι παραβαίνει τις αρχές του Οργανισμού;
Όταν σχηματίστηκε η παρούσα κυβέρνηση υπήρξε μια δήλωση εβραϊκού στελέχους των ΗΠΑ κατά του υπουργού αγροτικής ανάπτυξης κ. Βορίδη για το παρελθόν του στις τάξεις του καρατζαφερικού ΛΑΟΣ.
Συμπεριφορές που επιδιώκουν να αναπαράγουν ή να υποστηρίξουν τα ναζιστικά εγκλήματα κατά των Εβραίων είναι απολύτως καταδικαστέες. Αν είχε τέτοια συμπεριφορά ο κ Βορίδης στο παρελθόν, κακώς την είχε και είναι καταδικαστέα. Αλλά τι λόγο έχουν οι Εβραίοι των ΗΠΑ να κρίνουν και να υπαγορεύσουν τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης.
Η δημόσια δήλωση του Βορίδη εκείνες τις ημέρες, απλώς, τον γελοιοποίησε. Και επιβεβαίωσε πως για την παραμονή του στην κυβέρνηση είχαν και άλλοι λόγο, πλην του κ. Μητσοτάκη.
Με το Ισραήλ, ως χώρα, πρέπει να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας. Και να σεβαστούμε την ιστορία και τα δεινά που υπέστησαν οι Εβραίοι. Αλλά και αυτοί να σεβαστούν την ύπαρξή μας ως ανεξάρτητου κράτους και ως λαού.
Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τον τίτλο του κειμένου; Τι σχέση έχουν με τον νέο διοικητή της ΕΥΠ;
Έχουν, λέει το παρασκήνιο. Ο νέος διοικητής είναι επιλογή των φίλων μας αμερικανών, πάντα κατά το παρασκήνιο. Μπορεί οι πληροφορίες να τον αδικούν και να αδικούν και τη στάση των ΗΠΑ. Αλλά αν έχουν βάση;
Δεν τον γνωρίζω τον άνθρωπο. Δεν γνώριζα ούτε καν την ύπαρξή του πριν προταθεί από τον πρωθυπουργό για την πιο κρίσιμη θέση. Εύχομαι να αποβεί αντάξιος της εμπιστοσύνης που του έδειξε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος υπέστη και πολιτική φθορά αλλάζοντας τον σχετικό νόμο και προσαρμόζοντάς τον στα τυπικά προσόντα του νέου διοικητή.
Αλλά, η επιβολή στην κρισιμότατη αυτή θέση ενός προσώπου από δυνάμεις πέραν του πρωθυπουργού, τι εχέγγυα παρέχει; Ποιος θα ενημερώνεται πρώτος;
Ναι στις συμμαχίες, ναι στις συνεργασίες, ναι στη δυτική επιλογή. Αλλά με αξιοπρέπεια.
Το επιχείρημα ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να απολέσει κυριαρχία ή κυριαρχικά της δικαιώματα αν δεν υπακούσει στην Ουάσιγκτον, δεν ισχύει. Τίποτε δεν έχει να χάσει η χώρα.
Στο κυπριακό προωθείται μια λύση που μόνο τα συμφέροντα της Ελλάδας και του κυπριακού ελληνισμού δεν εξυπηρετεί. Παράδοση ολόκληρης της νήσου στην Τουρκία δεν εξυπηρετεί τις ΗΠΑ.
Στα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου δεν εξαρτάται ούτε από την Ελλάδα ούτε από την Κύπρο αν θα γίνει συνδιαχείρηση ή συνεκμετάλλευση με την Τουρκία. Θα γίνει αυτό που θα θελήσουν οι ΗΠΑ.
Στο Αιγαίο, στο θέμα της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων, οι ΗΠΑ είναι αντίθετες. Στο θέμα της ΑΟΖ η θέση της Ουάσιγκτον είναι να μη γίνει καμιά ανακήρυξη από την Ελλάδα χωρίς συνεννόηση με την Τουρκία.
Στο σκοπιανό, όταν θέλησαν να επιβάλλουν μια λύση την επέβαλαν. Επέβαλαν μια κακή λύση.
Τι θα χάσει η Ελλάδα αν απαιτήσει σεβασμό και κινηθεί με αξιοπρέπεια;
Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε- και να προσφέρουμε σε συμμαχίες. Και στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. Αλλά ας απαιτήσει λίγο σεβασμό στην ύπαρξή μας η κυβέρνηση. Τον έχουμε ανάγκη.  Χωρίς αυτοσεβασμό και σεβασμό από τους άλλους δεν μπορεί να ζήσουν ούτε οι άνθρωποι μεμονωμένα, ούτε οι κοινωνίες που διαμορφώνουν.

13 σχόλια:

  1. ...Γενικώς, μιλούσε με απαξιωτικούς όρους για την Ελλάδα και τους Έλληνες σε βαθμό πολύ ενοχλητικό....

    Γιατι? Εχει αδικο κυριε Σαββιδη? Για κοιταξτε γυρω σας να σειτε τηυν καταντια του νεοραγια που εξακολουθει να καταναλισκει μεσα στο Συβαριτισμο του σα να μη συμβαινει τιποτα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατ΄αρχήν ο βάλτος της Ουάσιγκτον ομιλεί εδώ και δεκαετίες απαξιωτικά σε εχθρούς και φίλους, αν και αμφιβάλλω ότι έχει κανένα "φίλο" εκτός των υποτελών συμμάχων.

    Πλέον τούτου αν η επιλογή των Αμερικάνων είναι ένας σεκιουριτάς με 10 "επιτελική" προυπηρεσία στο LIDL, αλλοίμονο στην ξεφτίλα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι ότι δεν προβλεπόταν διορισμός πχ υπουργού, αποφοιτήσας με το ζόρι από το λύκειο στα 20 φεύγα.
      Απορώ με τα προβλήματά σας. Επι 4,5 χρόνια διορίζατε καρανίκες σε απίθανες θέσεις και βγάζετε τώρα γλώσσα? Και ένα τελευταίο. Αν πετύχεις σε οποιαδήποτε -μα οποιαδήποτε δουλειά του ιδιωτικού τομέα, είναι πανευκολάκι να πετύχεις και στο δημόσιο.

      Διαγραφή
    2. Η προηγούμενη κυβέρνηση όριζε Υπουργούς και στελέχη Διοίκησης πολιτικά πρόσωπα που είχαν εκτεθεί στην μάχη του σταυρού και συνεπώς ήταν γνωστοί για το ποίοι ήταν.

      Και μη μου πείς ότι ξέρεις όλα τα σκοτεινά κολλητάρια που διορίζει ο Κούλης, γιατί αυτούς δεν τους ξέρει ούτε ο θυρωρός τους. Ιδιωτικό μαγαζί του Κούλη στις πλάτες της Ν.Δ.

      Οι μόνοι που ξέρει ο κόσμος είναι οι εκπρόσωποι της κλεπτοκρατίας του Σημίτη, αλλά εδώ γελάμε βέβαια με κάτι παράσιτα όπως ο πολύς Τάκης.

      Διαγραφή
    3. "Υπουργούς και στελέχη Διοίκησης πολιτικά πρόσωπα που είχαν εκτεθεί στην μάχη του σταυρού..." δεν αποδεικνύεις με αυτο οτι ειχαν τα απαραιτητα προσοντα για τη θεση.

      Διαγραφή
  3. Περί σεβασμού.

    1)'σεβασμός < ελληνιστική κοινή < σεβάζω < σέβομαι'
    'η εκτίμηση που δείχνουμε σε κάποιο πρόσωπο για τα ψυχικά και πνευματικά του χαρίσματα και τα κάθε λογής προσόντα του.'

    2)Τι σεβασμό ή εκτίμηση μπορεί να έχουν οι ξένοι για εμάς, όταν η χώρα μας είναι καταχρεωμένη και χρεοκοπημένη, ο πληθυσμός της κατά το πλείστον εκφυλισμένος και ημιμαθής, και οι ηγέτες της 'μαριονέτες'? Καμία.
    Έχουμε γίνει περίγελος της υφηλίου και δεν το έχουμε καταλάβει.
    Λαός χαμηλού πολιτιστικού επιπέδου, που κάθε χρόνο χειροτερεύει.
    (Μπορείτε, π.χ., να παρακολουθήσετε ελληνικές σειρές, των τελευταίων ετών στην τηλεόραση?)
    Γελάνε μαζί μας στο εξωτερικό, δυστυχώς.

    3)Την Τουρκία των 82 εκατομμυρίων, οι σύμμαχοι μας, την περιμένουν να επιστρέψει είς τα αγκάλας τους, στην μετά τον Ερντογάν εποχή. Η Τουρκία επιβίωσε του πραξικοπήματος - εμφυλίου πολέμου του 2016, σχεδόν αλώβητη, παρ' όλες τις 'εκκαθαρίσεις' που έγιναν.
    Ελπίζουμε ότι τα προβλήματα της με τους Κούρδους, καθοριστικά, θα την διαλύσουν. Απατώμεθα οικτρώς. Η Τουρκία είναι πανέτοιμη από καιρό για 2,5 πολέμους.

    4)Εάν θέλουμε τον σεβασμό των ξένων πρέπει να τον κερδίσουμε.
    Χρειαζόμαστε γερή οικονομία, ισχυρό στρατό, καλή παιδεία, δυναμικό ομογενή λαό. Αυτά τα χαρακτηριστικά θα κάνουν την Ελλάδα αξιοσέβαστη σε εχθρούς και φίλους.
    Με τους γελοίους κυβερνήτες που είχαμε, αυτό ήταν αδύνατο.
    Καλή τύχη στην νέα κυβέρνηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απ'τη στιγμή που ακούστηκε ότι το περσικό πλοίο θα κατέπλεε στην Καλαμάτα (άκου Καλαμάτα!) Μήπως η κυβέρνηση Μητσοτάκη έπρεπε να βγάλει μια ανακοίνωση, ή οποία δια έλεγε ότι δεν θα επιτρεπόταν να ελλιμενισθεί;
    Δεν μπορούσαν να καταλάβουν ότι θα το κάνανε αργότερα μετά από κλωτσιές (όπως τελικά το κάνανε).Η Κυβέρνηση και κατ'επέκταση η Ελλάδα κέρδισε κάτι;

    Βορίδης (το είχα και για έξυπνο!τρομάρα του!) : Όλοι ήξεραν ότι θα αναλάβει καλό Υπουργείο.
    Μάλιστα παλαιότερα αμφιταλαντεύηκε για να διεκδικήσει την Προεδρία της ΝΔ.
    Γιατί δεν έγραφε και να δημοσιεύσει Ένα έντιμο κείμενο κατά του Αντισημιτισμού και κατά του Αντιεβραϊσμού (εκτός κι αν παραμένει τέτοιος).
    Να πει ότι έκανε (κάποτε!) ένα λάθος.
    Είναι καλύτερα τώρα που αναγκάστηκε μετά από "σφαλιάρες"να υπαναχωρήσει και να ξευτιλίζεται.

    Κ.Σαββίδη, γνωρίζω ότι κατέχετε καλά τον Θουκυδίδη,άρα καταλαβαίνετε ότι ισότιμες Διεθνείς σχέσεις δεν υπάρχουν.Γιατί λοιπόν, τα γράφετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπάρχει έλλειμμα αυτοσεβασμού και αξιοπρέπειας στη χώρα μας, οπότε είμαστε δεκτικοί σε κάθε προσβολή. Οι αρχαίοι πρόγονοι κληροδότησαν τη δημοκρατία και οι επίγονοί τους τον "μαλάκα", που αποτελεί την πιο συχνή και πλέον οικεία προσφώνηση. Όταν μεταξύ μας χρησιμοποιούμε τη λέξη αυτή με τόση οικειότητα, οι τρίτοι πως θα συμπεριφερθούν σ' εμάς;Ως ΜΑΛΑΚΕΣ, φυσικά!
    Οι δε Αμερικανοί εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα και (σύντομα) θα δώσουν "γη και ύδωρ" της Ελλάδας για να επιστρέψουν οι Τούρκοι στο δυτικό μαντρί. Σ' εμάς με λόγια, στους Τούρκους με έργα! Οι γείτονές μας έχουν ήδη υποδείξει στους "φίλους" μας τι θα ήθελαν ως αντάλλαγμα -εκτός από την Κύπρο-: το Αιγαίο, την υφαλοκρηπίδα (μαζί με το Καστελόριζο φυσικά)σε πρώτο χρόνο, και κατόπιν λίγο από Θράκη και πάει λέγοντας, όσο οι δικοί μας "πολιτικοί" θα προτάσσουν την ηρεμία τους αφήνοντας τα προβλήματα στους επόμενους. Μέχρι στιγμής, πάντως, μα σώζει το θέμα της Συρίας και το Κουρδικό, αλλά όχι για πολύ. Θα έρθει και η σειρά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δηλαδή ο Σαββίδης εισηγείται να μείνουμε πειθήνιοι υπηρέτες και έτοιμοι για όλα τα θελήματα των αφεντικών, σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ,ΕΕ, αλλά να "απαιτήσουμε" να κόψουν την κακομεταχείριση και τις φραστικές σφαλιάρες για να περισώσουμε τον "αυτοσεβασμό" μας...
    Σπουδαία συνταγή της Ψωροκώσταινας! Και υψηλός εθνικός στόχος Ζητιάνων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματι υπαρχει μια σχιζοφρενεια σε οτι κανουμε, λεμε, πιστευουμε ..η σκεφτομαστε. Δεν υπαρχουν ξεκαθαροι στοχοι σαν εθνικα αξιωματα.Λογικα γινεται χαβρα εβραιων.Διακοσια μεν οργανα αλλα καθενα παιζει δικο του σκοπο..Θορυβος προκειπτει μονο.Εκατομμυρια ατομικες αποψεις καθε ειδους δεν ειναι αξιωματα.Αν συμφωνησουμε σε μια λιστα 10-20 βασικων τοτε ισως ξημερωσει..Αν ο καθενας αναλογα με τις επιρροες πουχει δεχτει καθοριζει μια ταση για ολους , τοτε αυτο δεν εχει λυση το προβλημμα , αφου συγκρουεται με μια αλλη διπλα ταση διαφορετικη κι εγωιστικη . Αποκλειεται να επικρατησει και να βρεθει λυση καπου. Λειπουν δεκα αρχες οροσημα για ολους.Το αλλο ειναι απλα χαος.

      Διαγραφή
  7. Αυτή την στιγμή οι Αμερικάνοι και οι Ρώσοι προετοιμάζουν την μετά Ερντογκάν εποχή. Ψάχνουν αν δεν έχουν ήδη βρει ποιός θα αντικαταστήσει τον Σουλτάνο που απο υγεία δεν πάει καλά. Είναι σίγουρο ότι θα έχουμε σοβαρές ταραχές στο εσωτερικό της Τουρκίας, μέχρι να γύρει η πλάστιγγα η προς τους Ρώσους πάλι (Ακάρ, Τσαβουσογλου) η προς τους Αμερικανούς (Γκιουλ, Νταβούτογλου, η ο άρτι εκλεγείς δήμαρχος της Πόλης Ιμάμογλου). Μεχρι τότε όλοι θα κανουν τα χατήρια της Τουρκίας, προσπαθώντας να κερδίσουν "πόντους" στην μετά Ερντογκάν εποχή που έρχεται. Η Ελλάδα παίρνει τα ψίχουλα της Αμερικής και τις υποσχέσεις της Ε.Ε μη έχοντας τίποτε καλύτερο να κάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.