23/8/19

Για «πόλεμο» στη Μεσόγειο προειδοποιεί ο Τούρκος εμπνευστής του δόγματος των δυόμισι πολέμων



Με δηλώσεις του στον τουρκικό Τύπο, ο Τούρκος διπλωμάτης, και εμπνευστής του δόγματος των «δυόμισι πολέμων», Σουκρού Ελεκντάγ, προειδοποιεί για «πόλεμο» στην Α. Μεσόγειο, καλώντας παράλληλα την Τουρκία να ανακηρύξει ΑΟΖ, ενώ αποκηρύσσει τον αγωγό EastMed ως «σιδηρούν παραπέτασμα»
Γνωστός μέσα από την καταξιωμένη πολυετή θητεία του στο διπλωματικό σώμα της Τουρκίας αλλά και ως πρώην βουλευτής Κων/πολης με το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα CHP (για δύο θητείες, την περίοδο από το 2002 έως το 2011), κυρίως όμως γνωστός ως ο εμπνευστής του δόγματος των «δυόμισι πολέμων» με το οποίο καλούσε την Τουρκία, ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, να υιοθετήσει μια στρατηγική «δυόμισι πολέμων» ενάντια σε Ελλάδα (ένας πόλεμος), Συρία (δεύτερος πόλεμος) και Κούρδους (μισός πόλεμος), ο Σουκρού Ελεκντάγ συνεχίζει να ρίχνει βαριά τη σκιά του πάνω από τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

Και τώρα που οι εξελίξεις πλέον τρέχουν με νέα ορμή λόγω της ανακάλυψης ενεργειακών κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και της proxy εμπόλεμης κατάστασης στη Συρία, ο… 95χρονος πρέσβης επί τιμή επιστρέφει.

Με δηλώσεις του στην αντιπολιτευόμενη κεμαλική-εθνικιστική εφημερίδα Sözcü, ο Ελεκντάγ προειδοποιεί ότι το κλίμα, όπως διαμορφώνεται σήμερα στη Μεσόγειο, μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο. Παράλληλα, καλεί την τουρκική ηγεσία να προχωρήσει στην ανακήρυξη της δικής της ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο, πράγμα που ο ίδιος θεωρεί ότι θα έπρεπε να είχε γίνει ήδη από τις αρχές του 21ου αιώνα.

Το επίμαχο άρθρο συνοδεύεται, μάλιστα, και από έναν χάρτη εξωφρενικά μαξιμαλιστικών διεκδικήσεων (μια ματιά αρκεί για να πειστεί κανείς) που εμφανίζει την φερόμενη ως τουρκική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (με κόκκινο χρώμα) να εκτείνεται πολύ δυτικότερα του 28ου Μεσημβρινού, «σβήνοντας» ολότελα το Καστελόριζο, περνώντας εν συνεχεία «ξυστά» από τις ανατολικές ακτές της Κρήτης και καταλήγοντας νοτίως και δυτικά της Ιεράπετρας.

Για να στοιχειοθετήσει μάλιστα τη θέση του, ο Ελεκντάγ επικαλείται ως σημείο αναφοράς και τις θέσεις του νυν επιτελάρχη του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, ναυάρχου Τζιχάτ Γιαϊτζί, ενός ανθρώπου που προωθεί με αξιοσημείωτη ζέση ήδη από το 2011 το στρατηγικό «όραμα» της καλούμενης «Γαλάζιας Πατρίδας» (Mavi Vatan), ένα «όραμα» στο οποίο το τελευταίο διάστημα έχει προστεθεί ως προοπτική και η ιδέα της οριοθέτησης ΑΟΖ ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη.

Συνεχίζοντας, ο εμπνευστής του δόγματος των «δυόμισι πολέμων» εμφανίζεται μάλιστα να αποκηρύσσει ως «σιδηρούν παραπέτασμα» τον προτεινόμενο αγωγό φυσικού αερίου EastMed, έναν αγωγό που, εάν φτάσει στο σημείο της υλοποίησης όπως επιθυμούν ΕΕ και ΗΠΑ, θα ακολουθεί υποθαλάσσια όδευση από τα ενεργειακά κοιτάσματα του Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο (ενδεχομένως και της Αιγύπτου) προς την Κύπρο, τις ακτές της Κρήτης και ακολούθως, μέσω Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, προς τις ακτές της Θεσπρωτίας και την Ιταλία.

«Εάν πραγματοποιηθεί το έργο EastMed, θα υπάρξει μια σημαντική αλλαγή στην ισορροπία και τη γεωπολιτική της περιοχής. Σε αυτή την περίπτωση, η Άγκυρα θα αντιμετωπίζει ένα ισχυρό μπλοκ συμμάχων που αποτελείται από την Ελλάδα, τους Ελληνοκύπριους, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την ΕΕ, το οποίο έχει ως στόχο να αποκλείσει την Τουρκία και την “ΤΔΒΚ” από την Ανατολική Μεσόγειο και να αποτρέψει την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων τους. Επαναλαμβάνω: αυτή η συμμαχία στοχεύει στο να αποκόψει την Τουρκία από την Ανατολική Μεσόγειο υψώνοντας ένα σιδηρούν παραπέτασμα μπροστά από τις ακτές μας», προειδοποιεί ο Ελεκντάγ, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι η «η ΕΕ καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου (σ.σ. EastMed)» το οποίο όμως υποστηρίζουν και οι ΗΠΑ «προκειμένου να αποκτήσουν μερίδιο αυτού του πλούτου και να μειώσουν την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο».

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

6 σχόλια:

  1. "Για «πόλεμο» στη Μεσόγειο προειδοποιεί ο Τούρκος εμπνευστής του δόγματος των δυόμισι πολέμων" Τρεις πολέμους κάνουν ηδη , ενα στη Λιβυη , ενα στη Συρία και ενα στο Κουρδισταν , θα ανοιξει και άλλα μετωπα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν νομίζω πως αυτό που κάνουν αυτή τη στιγμή στη Λιβύη και στη Συρία μπορεί να θεωρηθεί κανονικός πόλεμος, από άποψη δυνάμεων δηλαδή είναι αμελητέες οι ποσότητες σε έμψυχο και μη υλικό που διαθέτουν. Μόνο στη περίπτωση των Κούρδων θα μπορούσες να πεις ότι είναι κανονικός πόλεμος, από τις απώλειες που έχουν, εναλλακτικά από το πόσο γρήγορα βράζει πιλάφια ο αλάχ (τον έχουν κάνει μάγειρα).

      Διαγραφή
  2. Δυόμιση πολέμους ταυτόχρονα, έτσι όπως τους φαντάζεται ο Ελεκντάγ, κανένα κράτος δεν μπορεί να συντηρήσει και πιθανότατα δεν πρόκειται να χρειαστεί. Παρακάτω αναλύω, με βάση καθαρά τη προσωπική μου εκτίμηση, τη τακτική της Τουρκίας.

    Αυτό λοιπόν, που παρατηρεί κανείς στις κινήσεις της Τουρκίας, είναι η μεγιστοποίηση της δράστης σε δύο βασικούς άξονες, τις διεκδικήσεις και τις προκλήσεις.

    Πρώτον, διεκδικεί τα μέγιστα και έξω από το διεθνές δίκαιο σε κάθε μέτωπο. Με άλλα λόγια ρίχνει άδεια για να πιάσει γεμάτα.

    Δεύτερον, δημιουργεί εντάσεις σε κάθε μέτωπο, ταυτόχρονα, με σκοπό να κάνει τις "εχθρικές" της δυνάμεις να πιστεύουν πως εάν ταχθούν όλοι μαζί εναντίον της θα την κάνουν να πάψει τις διεκδικήσεις.

    Και αυτή είναι η μεγάλη παγίδα πιστεύω, διότι εάν όντως υπήρχε μια σταθερή και σίγουρη συμμαχία Ελλάδας Κύπρου Ισραήλ ενάντια στη Τουρκία πράγματι η Τουρκία θα σταματούσε κάθε παράνομη ενέργεια. Θα σταματούσε τις παραβιάσεις του Ελληνικού εναέριου χώρου, θα ανακαλούσε τα ερευνητικά σκάφη από την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν θα τολμούσε να στείλει ενισχύσεις στους τζιχαντιστές της Ιντλίμπ στη Συρία και θα επεδίωκε ειρήνη με τους Κούρδους εντός και εκτός των συνόρων της.

    Η Τουρκία ωστόσο δημιουργώντας αυτή τη πολύπλοκη κατάσταση με τα τόσα, εν δυνάμει ανοιχτά μέτωπα, γνωρίζει πως μια ενιαία συμμαχία εναντίον της θα ήταν αδύνατη. Και πιστεύω πως αυτό είναι εύκολα κατανοητό, εάν σκεφτεί κάποιος τα επιμέρους πιθανά σενάρια.

    Για παράδειγμα, ποιες θα ήταν οι πιθανότητες να συνδράμει το Ισραήλ στη περίπτωση που είχαμε κατάρριψη Ελληνικών μαχητικών μετά από Τουρκική προβοκάτσια;

    Ή ποια θα μπορούσε να ήταν μια ουσιαστική ενίσχυση του Ισραήλ από την Ελλάδα εάν η Τουρκία αποφάσιζε να χτυπήσει το στόλο του Ισραήλ στη περίπτωση που αυτό βύθιζε κάποια νηοπομπή προς τη Γάζα;

    Οπότε η Τουρκία, γνωρίζοντας αυτή τη δυσκολία, αυτό που ουσιαστικά επιχειρεί, έχοντας στήσει 2,5 παγίδες, είναι ο ένας εκ των "αντιπάλων" της να κάνει το λάθος να ανταπαντήσει έμπρακτα στις προκλήσεις της.

    Στο σενάριο αυτό, η Τουρκία θα είχε ένα και μόνο ανοιχτό μέτωπο με όλες τις δυνάμεις της να επικεντρώνονται σε αυτό. Και λέγοντας όλες τις δυνάμεις της αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο τις στρατιωτικές μονάδες αλλά μέσω της διπλωματίας και τις "τρίτες δυνάμεις" Ρωσία,ΗΠΑ,κλπ, που θα μπορούσε να πάρει με το μέρος της από τους υπόλοιπους "αντιπάλους" της που θα σταματούσε να προκαλεί.

    Φυσικά το σκηνικό στη πραγματικότητα είναι αρκετά πιο σύνθετο, αλλά η γενική ιδέα πιστεύω πως είναι αυτή.

    "Διεκδικώ τα μέγιστα από όλους, προκαλώ τους πάντες, χτυπάω των έναν που θα τολμήσει να απαντήσει, κερδίζω δια της πλαγίας οδού έστω και 10 εκατοστά και στο τέλος της ημέρας έχω κέρδος."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μακάρι να κάνει αλλα δεν βλέπω τέτοια τύχη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ενταξει λενε οτι λενε.Κερδισαν ομως καποιον πολεμο,? Δεν θυμαμαι..Δεν πρεπει ναχεις αποδειξει οτι κατι εκανες ? Ετσι κι εμεις μπορουμε 19.5 πολεμους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πότε θα καταλάβουμε ότι αυτοί οι κραγμένοι προστατευόμενοι της Σια,διαφημίζουν τα αμερικανικά καμώματα στην Μεσόγειο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.