16/8/19

Αεροπορική Ισχύς και Κύπρος: Πόσο Μακρυά είναι η Κύπρος, Αλήθεια;

Οὐδὲν ἔθνος δύναται νὰ θαλασσοκρατεῖ ἐφ᾿ ὅσον δὲν θεωρεῖ τὰ πολεμικὰ πλοῖα προορισμένα νὰ κινδυνεύουν»

Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης

 το παρόν άρθρο αφιερώνεται ευλαβικά στη μνήμη του Λοχαγού (ΜΧ) Σωτήριου Σταυριανάκου.
Έπεσε στις 16 Αυγούστου 1974 στο Ύψωμα Β’ του Στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ στον Γερόλακκο.
Σταυριανάκος
Λοχαγός (ΜΧ) Σωτήριος Σταυριανάκος

1. Εισαγωγή

Τις ημέρες αυτές συμπληρώνονται σαράντα πέντε χρόνια από την πιο μαύρη σελίδα της μεταπολεμικής ιστορίας της Ελλάδας, κι την πιο τραγική της Νεότερης Ιστορίας μας μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή: είναι ήδη σαράντα πέντε χρόνια από τότε που οι Τούρκοι κατέκτησαν το 38% της Ελληνικής Κύπρου, κατανίκησαν ταπεινωτικά τις ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις και εκδίωξαν τους κατοίκους από το βόρειο μέρος του Νησιού, με την ίδια ακριβώς βαρβαρότητα που αποτελεί το πιο σταθερό στοιχείο της ταυτότητάς τους από τότε που εμφανίζονται στην Ιστορία.
Από ελληνικής πλευράς, η τραγωδία είχε μία πολύ «χρήσιμη» ιστορική λειτουργία: αποτέλεσε τη βασικότερη αιτία της πτώσης της Δικτατορίας του 1967, η οποία, ήδη από την απόσυρση της «Μεραρχίας» έφερε βαρύτατη ευθύνη για τις εξελίξεις που οδήγησαν στην τουρκική εισβολή, και πολύ περισσότερο για την αποτυχία της αντιμετώπισής της. Η πτώση της Χούντας ακολουθήθηκε από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Χώρα και την επάνοδο του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην πρωθυπουργία, με Υπουργό Εθνικής Αμύνης τον Ευάγγελο Αβέρωφ και Υπουργό Εξωτερικών τον Γεώργιο Μαύρο.

για τη συνέχεια belisarius21

3 σχόλια:

 1. Εξαιρετικό!!!

  Πολύ μεγάλη σε έκταση, αλλά αξιολογότατη μελέτη του εγνωσμένης άριστης ποιότητας Ιστολόγιου Belisarius21 στο οποίο γράφουν σπουδαίοι στρατηγικοί αναλυτές.

  Τόσο, ώστε να διερωτάται ο απλός πολίτης, αν όντως υπάρχουν άλλοι ανώτατοι αξιωματικοί, οι οποίοι, όπως ο Αντιστράτηγος ε.α. κ. Φραγκούλης Φράγκος ο οποίος μέσα σε να μήνα που ήταν υπηρεσιακός ΥΠΕΘΑ, έκαμε θαύματα.

  Σταχυολογώ μερικά από αυτά, όπως ότι παρήγγειλε τα βλήματα για τα άρματα μάχης και ότι έδωσε εντολές στους αξιωματικούς των επιτελείων ΓΕΣ/ΓΕΑ/ΓΕΝ να προχωρήσουν σε σχεδιασμό στρατηγικών κινήσεων υψίστης σημασίας για την άμυνά μας.

  Ο Αντιπτέραρχος κ.Βρεττός είναι δυστυχώς τόσο ανακριβής, εσφαλμένος και απαισιόδοξος, και απαισιόδοξος στο πόνημά του ώστε που διερωτάται κανείς αν όντως θέλει να προσβάλει την νοημοσύνη μας.

  Το αντέγραψα και το εκτύπωσα για να το μελετήσω λεπτομερώς!!

  Μπράβο Andpik σπουδαία ανάρτηση!!!

  Φιλικά

  Ευμένης Καρδιανός

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η Κύπρος Θα έπρεπε να έχει και αεροπορία και ναυτικό τι περιμένουνε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Βασίλη, δεν το περίμενα. Και δυστυχώς, ο συνάδελφος που ""απάντησε"" στην επιστολή σου μέσω της belisarius21, τα είπε όλα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.