12/8/19

Αρίστος Δοξιάδης: "Πυροβολούμε Το Πόδι Μας"

Aρίστος Δοξιάδης είναι εταίρος της BIG PI VENTURES και μέλος του advisory board της διαΝΕΟσις. Μας μίλησε στο πλαίσιο της έρευνας της διαΝΕΟσις για τις άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ιρλανδία. 

 Μπορείτε να μας εξηγήσετε τι ακριβώς είναι τα περίφημα FDI;
Υπάρχουν δύο είδη FDI (Foreign Direct Investments - Άμεσες Ξένες Επενδύσεις), αυτά που είναι εξαγορές επιχειρήσεων και το λεγόμενο greenfield, που σημαίνει ότι έρχομαι και στήνω εργοστάσιο από το μηδέν ή στήνω ξενοδοχείο από το μηδέν. Όλα το FDI στην Ελλάδα είναι το πρώτο είδος. Και στους εθνικούς λογαριασμούς, όταν λέμε επενδύσεις δεν εννοούμε τις εξαγορές, αν σου πουλήσω εγώ το σπίτι μου δεν είναι επένδυση, δεν εμφανίζεται ως νέα επένδυση. Συχνά ακούμε ότι αυξήθηκαν στην Ελλάδα οι ξένες επενδύσεις επειδή ήρθαν π.χ οι Ιταλοί και εξαγόρασαν τον ΟΣΕ, αλλά όταν μετράμε πραγματικά τι σημαίνει αύξηση επενδύσεων δεν κοιτάμε αυτό, κοιτάμε το καινούργιο κεφάλαιο που δημιουργήθηκε.
Γιατί δεν καταφέρνουμε να προσελκύσουμε έναν ικανοποιητικό αριθμό άμεσων ξένων επενδύσεων;
Ο βασικότερος λόγος είναι ότι η γραφειοκρατία είναι πάρα πολύ μεγάλη, και δεν την καταλαβαίνουν οι ξένοι. Είναι πιο εύκολο σε έναν Έλληνα να τη διαχειριστεί και να κάνει μία καινούργια δουλειά, από έναν ξένο που έρχεται από το μηδέν. Γι’ αυτό και όταν γίνονταν στο παρελθόν ξένες επενδύσεις, όπως στην κινητή τηλεφωνία, υπήρχε πάντα ένας Έλληνας συνεταίρος που μπορούσε να “καθαρίσει“ με τα θέματα αδειών κλπ. Η Vodafone, για παράδειγμα, όταν ήρθε στην Ελλάδα ήρθε με Έλληνες συνεταίρους, λεγόταν Panafon τότε. Μετά έγινε η πλήρης εξαγορά.
Για τη συνέχεια dianeosis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.