30/8/19

Επίκαιρη, μέσω… Πολωνίας η απαίτηση για πολεμικές αποζημιώσεις

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου
Μέσω… Πολωνίας, επανέρχεται στο επίκεντρο το θέμα της πληρωμής πολεμικών αποζημιώσεων από την Γερμανία προς τις χώρες που υπέστησαν μεγάλες απώλειες κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σημειώνεται βέβαια, ότι παραμένει ανοικτή και η ελληνική διεκδίκηση για την οποία στις αρχές του καλοκαιριού υπήρξε και ρηματική διακοίνωση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με την οποία η ελληνική κυβέρνηση καλούσε την γερμανική πλευρά "να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του εκκρεμούς ζητήματος των αξιώσεων της Ελλάδας από τη Γερμανία για την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων από τον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο". Βεβαίως, η απάντηση από την γερμανική πλευρά ήταν ότι το θέμα "θεωρείται λήξαν". Ωστόσο, πρόκειται για ένα ζήτημα που σαφώς υπερβαίνει τις κομματικές γραμμές και είναι προφανές ότι η κυβέρνηση που θα καταφέρει να το αξιοποιήσει διπλωματικά – έστω – θα μπορέσει ίσως να αποκομίσει ορισμένα σημαντικά οφέλη.
Το όλο ζήτημα λοιπόν ξαναγίνεται επίκαιρο μέσω Πολωνίας. Καθώς η Βαρσοβία ζητεί πλέον δισεκατομμύρια ευρώ σε πολεμικές αποζημιώσεις. Όπως έγραφε και το Capital.gr, η έλευση στην εξουσία των συντηρητικών εθνικιστών στην Πολωνία, για τους οποίους οι επιφυλάξεις έναντι της Ε.Ε. και της Γερμανίας είναι ένα πολιτικό θέμα που τους φέρνει ψήφους, έχει αλλάξει τα δεδομένα. Την περασμένη μόλις εβδομάδα, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, τόνισε ότι η Πολωνία που έχασε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έξι εκατομμύρια ανθρώπους, δεν έχει λάβει ακόμη την πρέπουσα αποζημίωση, όταν άλλα κράτη, σύμφωνα με τον Πολωνό πρωθυπουργό έχουν λάβει σημαντικές αποζημιώσεις…
Για το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων και των ελληνικών απαιτήσεων από τη Γερμανία, έχουν γραφεί ασφαλώς πάρα πολλά. Και έχει δοθεί πλήθος ερμηνειών, νομικών, διπλωματικών, ιστορικών, πολιτικών κλπ. Για το ύψος των απαιτήσεων, για το αν αυτές έχουν υπόσταση, για το αν η Γερμανία δικαίως ή όχι ομιλεί περί "λήξαντος" θέματος, για το αν οι ελληνικές απαιτήσεις μπορούν να έχουν τύχη, αν το θέμα μπορεί ακόμη και να γυρίσει μπούμερανγκ, αν εντός της Ευρωπαϊκής  Ένωσης υπάρχουν ευήκοα ώτα, αν πρόκειται για κυνήγι ανεμόμυλων και άλλα πολλά. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι νέες πιέσεις που ασκούν οι Πολωνοί, για όποιο λόγο και αν αυτό γίνεται, διατηρούν την όλη υπόθεση στο επίκεντρο.
Πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι για τις απαιτήσεις της χώρας και το κατά πόσο αυτές είναι εύλογες ή νομικά ορθές, έχει κατ’ επανάληψη παρέμβει μέσω δηλώσεων και αρθρογραφίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος. Ο οποίος έχει χαρακτηρίσει τις ελληνικές διεκδικήσεις "νομικά ενεργές και δικαστικά επιδιώξιμες". Για όσους δεν γνωρίζουν ή δεν θυμούνται καλά την υπόθεση να υπενθυμίσουμε ότι ουσιαστικά πρόκειται για δύο εντελώς  διαφορετικά ζητήματα από νομική άποψη. Καθώς το πρώτο αφορά στο κατοχικό δάνειο το οποίο συνήφθη με υποχρεωτικό, δηλαδή καταναγκαστικό και εκβιαστικό τρόπο, μέσω της κατοχικής ελληνικής κυβέρνησης και της Γερμανίας για τη συντήρηση των στρατευμάτων κατοχής. Και το δεύτερο αφορά στις αποζημιώσεις για τα ανθρώπινα θύματα και τις υλικές καταστροφές που υπέστη η Ελλάδα από τις δυνάμεις κατοχής. 
Πόσο μπορεί να φτάνει το ποσό των απαιτήσεων της χώρας; Στο σχετικό άρθρο του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε τότε αναφέρει τα εξής: "Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, το ελάχιστο των κατά τα προαμνημονευόμενα ελληνικών απαιτήσεων έναντι της Γερμανίας είναι σήμερα, περίπου, 60 δισ. ευρώ από το κατοχικό δάνειο και 110 δισ. ευρώ λόγω αποζημιώσεων. Ήτοι σύνολο, περίπου, 170 δισ. ευρώ."
Πηγή: capital

3 σχόλια:

  1. Είμαστε τόσο ξεφτίλα που τρέχουμε για αποζημιώσεις ακόμη και από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Ας το κυνηγήσουν επιτέλους να κάνουνε κάτι τώρα που έχουμε ανάγκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτοι οι ..δρομεις εκτος απ οτι τρεχουν 100 κολουαρ πισω απ την εικοσαδα...λενε , οτι εχασαν και τα ποδια τους στην γεννα...

      Διαγραφή
  2. Τις δευτερες τις διεγραψε ...διεθνως ...ο Μεταξας..
    Τις επανεφεραν πονοψυχα ενα πρωι ..οι Παπανδρεου...Μητσοτακης .κλπ...Ξυπνησαν το πρωι βουρκωμενοι ...ξαφνικα !!! Ειπαν...κριμα τα καημενα. Μπορει ενα μερος ακομη του χρεους μας ναναι ....αυτα !!!!!!! Αφανταστο εεε ....????

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.