20/8/19

«Ασφυξία» στο Βόρειο ΑιγαίοΕποχές προσφυγικής κρίσης θυμίζει η κατάσταση στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, όπου παραμένουν συνολικά 21.550 πρόσφυγες και μετανάστες σε εγκαταστάσεις που δεν μπορούν να φιλοξενήσουν επαρκώς ούτε τους μισούς. Οι αφίξεις από την Τουρκία έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες και εκατοντάδες άνθρωποι έρχονται καθημερινά με μικρά σκάφη και βάρκες. Μέσα σε μια εβδομάδα, από τις 5 έως τις 11 Αυγούστου, έφθασαν στα ελληνικά νησιά 1.607 άτομα, οι περισσότεροι σε Λέσβο και Σάμο. Ωστόσο ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο καταγράφηκαν 318 άτομα, ενώ την ακριβώς προηγούμενη ημέρα (14 Αυγούστου) είχαν φτάσει ακόμα 407 άτομα. Οι αριθμοί των αφίξεων μεταναστών και προσφύγων στα ελληνικά νησιά από τα μέσα Ιουλίου και μετά είναι οι υψηλότεροι από την εποχή της κρίσης του 2015.
Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία των τουρκικών αρχών, η τουρκική ακτοφυλακή σταματάει μεγάλο αριθμό σκαφών και οι επιβαίνοντες συλλαμβάνονται. Χαρακτηριστικά από τις 5-11 Αυγούστου –οπότε και υπάρχουν τα τελευταία συγκεντρωτικά στοιχεία των σκαφών που ξεκίνησαν παράνομα από τα τουρκικά παράλια με προορισμό τα ελληνικά νησιά–, μέσα σε μόλις μία εβδομάδα 132 σκάφη στα οποία επέβαιναν 4.098 άτομα είχαν πρόθεση να περάσουν στην Ελλάδα. Από αυτά η τουρκική ακτοφυλακή σταμάτησε τα 86 σκάφη με αποτέλεσμα να αποβιβαστούν στα ελληνικά παράλια μόλις(!) 1.607 άτομα.

Η κατάσταση στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας (ΚΥΤ ή αλλιώς hotspot) είναι δραματική για ακόμα μια φορά, δεδομένου ότι η χωρητικότητα της συγκεκριμένης δομής είναι 3.000 άτομα και σε αυτήν παραμένει τριπλάσιος αριθμός «φιλοξενουμένων», πάνω από 9.000 άνθρωποι. Στη Χίο, όπου το όριο της δομής είναι τα 1.000 άτομα, βρίσκονται 2.440 και στη Σάμο, όπου στο ΚΥΤ στο Βαθύ υποτυπωδώς χωρούν 600 άνθρωποι, στις 16 Αυγούστου βρίσκονταν 4.005 άτομα. Γεμάτα είναι και τα ΚΥΤ σε Κω και Λέρο. Αν και τα δύο αυτά νησιά είναι εκτός των σχεδιασμών των διακινητών τους τελευταίους μήνες, φιλοξενούν επίσης μεγάλο πληθυσμό μεταναστών και προσφύγων, οι οποίοι μεταφέρθηκαν από τα άλλα νησιά, ώστε να αντιμετωπιστεί έστω για λίγο το πρόβλημα του υπερπληθυσμού.

Η κατάσταση στα νησιά βρίσκεται σε οριακό σημείο, με αποτέλεσμα για ακόμα μια φορά να χρησιμοποιούνται «έκτακτες» τακτικές. Στις 8 Αυγούστου υπογράφηκε σύμβαση εκτός διαγωνιστικών διαδικασιών για τη σίτιση όσων βρίσκονται στη Μόρια για 11 ημέρες με αντίτιμο 497.189 ευρώ. Τη σύμβαση υπέγραψε το ΥΠΕΘΑ για λογαριασμό της κυβέρνησης, κάνοντας χρήση σχετικού άρθρου νόμου που επιτρέπει σε καταστάσεις επείγουσες να συνάπτει συμβάσεις με τρίτους «κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης και να προβαίνει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες».

Ταυτόχρονα η κατάσταση αναμένεται να περιπλακεί περισσότερο τον επόμενο μήνα, καθώς οι νέοι δήμαρχοι θα αναλάβουν καθήκοντα στα νησιά, διεκδικώντας, όπως είναι φυσικό, την επίλυση του μεταναστευτικού που επιβαρύνει τον ντόπιο πληθυσμό που τους εξέλεξε. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νέος δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, με ανάρτησή του στο Facebook δήλωσε ότι η υπηρεσία καθαριότητας του δήμου θα κάνει την περισυλλογή των λέμβων έως το τέλος Αυγούστου. «Από 1/9 ο Δήμος Δυτ. Λέσβου θα στέλνει τον λογαριασμό στην κεντρική διοίκηση. Αν δεν πληρωθεί θα στέλνονται και οι βάρκες στο υπουργείο», αναφέρει.

ΠΗΓΗ: Καθημερινή

2 σχόλια:

 1. 1)Το "Σχέδιο Οζάλ" συνεχίζεται...

  Οι Τούρκοι συνεχώς κάθε χρόνο, στέλνουν εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνους μετανάστες και 'πρόσφυγες' στην Ελλάδα, και προκαλούν τεράστια δημογραφική αλλοίωση του Ελληνικού πληθυσμού.
  Το σχέδιο είναι απλό και πολύ έξυπνο. Κάποια στιγμή, ίσως και στο εγγύς μέλλον, οι πολυπληθείς και υποτίθεται "καταπιεσμένοι" μονίμως πλέον εγκατεστημένοι στην Ελλάδα μετανάστες, θα ζητήσουν αυτοδιάθεση, τύπου Κοσσόβου. Η Ελλάδα τότε προφανώς θα κινδυνέψει να διαμελισθεί, όπως η Γιουκοσλαβία.

  2)Η Ελλάδα, εδώ και χρόνια, πως αμύνεται στο "Σχέδιο Οζάλ"?

  Δέν αμύνεται, αλλά συμμετέχει με όλες τις τις δυνάμεις για την εφαρμογή του, ώστε να γίνει η Ελλάδα ένα πολυεθνικό, πολυπολιτισμικό και πολυθρησκευτικό κράτος. Επιπλέον προωθεί με απίστευτο ζήλο την 'διαφορετικότητα' και τις εκτρώσεις, όλα εν ονόματι της Παγκοσμιοποίησης.

  3)" ... Επαληθεύεται η ρήση του Κωνσταντίνου ΙΑ΄ Παλαιολόγου, του τελευταίου Αυτοκράτορα, ο οποίος απευθυνόμενος προς τον αδελφό του, Ιωάννη Η΄ Παλαιολόγο, είπε τα εξής: «Από την ιστορία μας έχουμε το δίδαγμα πως όσο κυβερνούσαν βασιλιάδες στρατιώτες, η Ρωμανία δοξαζόταν, ενώ μόλις έπαιρναν την αρχή οι ευνούχοι, το κράτος διαλυόταν»."

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%99%CF%89%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82_%CE%93%C2%B4_%CE%94%CE%BF%CF%8D%CE%BA%CE%B1%CF%82_%CE%92%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%84%CE%B6%CE%B7%CF%82

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εγω βλεπω οτι τωρα εχουν αρχισει να ερχονται περισσοτεροι,ρε λες να..............

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.