9/8/19

Καταπληκτική ανάλυση του υποναύαρχου Φυτιρή: Οι μεγάλες αδυναμίες της Τουρκίας και τα πλεονεκτήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας

Η αυξημένη Τουρκική προκλητικότητα με την επίδειξη της στρατιωτικής της ισχύος δεν δείχνει πραγματική δύναμη αλλά τις ουσιαστικές της  αδυναμίες. Για αυτό δεν πρέπει να προκαλείται πανικός και υποχωρητικότητα, αλλά με σύνεση και ψυχραιμία να δράσουμε αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα που μας προσφέρουν οι διεθνείς συγκυρίες.
Οι δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελούν ένδειξη της αδυναμίας και της απομόνωσής της. Έχουν επικεντρώσει όλη την προσπάθεια τους στην Κύπρο- Ελλάδα-Συρία και Ανατολική Μεσόγειο για να κερδίσουν την εσωτερική κοινή γνώμη να αντέξει την κρίση που έχει εδώ και καιρό αρχίσει στην Τουρκία. Προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο να  αντέξει ο Τουρκικός λαός τα οικονομικά προβλήματα. Δεν είναι τυχαίες οι περιοδείες του Ερντογάν και όλων των Υπουργών του -οι οποίοι σε ογκώδεις οργανωμένες από το κόμμα του AKP- συγκεντρώσεις προβαίνουν σε βαρύγδουπες δηλώσεις και απειλές κατά πάντων. Σε μια χώρα που ευημερεί δεν είναι αναγκαίες τέτοιου είδους παραληρήματα. Όμως ο Ερντογάν είναι ασθενέστερος από ποτέ. Η Τουρκία αγωνίζεται να στηρίξει τη ζημιογόνο λίρα, και με τα συναλλαγματικά αποθέματα να μειώνονται, οι επενδυτές προσπαθούν να χαρτογραφήσουν τις επιλογές της Άγκυρας για να αποφύγει την καταστροφική πορεία.
Η Τουρκία δεν έχει ισχυρές συμμαχίες και  γνωρίζει ότι δεν μπορεί να διεκδικήσει τις διαφορές της με την Κυπριακή Δημοκρατία ως διμερές ζήτημα παρά τις προσπάθειες και απειλές της σε όλα τα μέτωπα. Η σχέση της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι σήμερα πολύ ταραγμένη, και το μέλλον προδιαγράφεται ακόμα πιο ζοφερό. Οι Αμερικανοί δεν θα συμφωνήσουν ποτέ με το σχέδιο του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει τη χώρα του σε περιφερειακή δύναμη στη Μέση Ανατολή κάτι που θα είναι σε βάρος του ρόλου του Ισραήλ που για τους Αμερικανούς αποτελεί σταθερή δύναμη ισορροπίας στην Μέση Ανατολή.
Η απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό σύστημα πυραυλικής άμυνας S-400 είναι ίσως η μητέρα όλων των κρίσεων της συμμαχίας ΗΠΑ/ΝΑΤΟ και Τουρκίας. Για τις ΗΠΑ, η ανάπτυξη προηγμένου ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού από έναν σημαντικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ απειλεί τα μυστικά του ΝΑΤΟ, δημιουργεί ένα προηγούμενο που θα μπορούσε να βλάψει τις επικερδείς πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ και καθιστά την Τουρκία όλο και πιο εξαρτημένη από τη Ρωσία. Η Ουάσινγκτον δεν απειλεί πλέον αλλά κτυπά  την Τουρκία με κυρώσεις με πρώτη την απαγόρευση πώλησης αεροσκαφών επόμενης γενιάς F-35.
Η  στρατηγική εταιρική σχέση ΗΠΑ -Τουρκίας έχει πληγεί και δεν είναι προβλέψιμο και σαφές εάν θα βελτιωθεί οποιαδήποτε στιγμή σύντομα ή ακόμα και αν θα  ανακάμψει ποτέ.
Παρόλο που το ΝΑΤΟ δεν αποκλείει την Τουρκία από τη συμμαχία του, καθώς δεν υπάρχει τίποτα προβλεπόμενο στη Βορειοατλαντική Συνθήκη που να αφορά την αποπομπή, ούτε υπάρχει προηγούμενο για την κατάργηση ενός κράτους-μέλους, η Τουρκία απομακρύνεται από το ΝΑΤΟ στην πράξη και είναι πολύ πιθανό τα υπόλοιπα κράτη μέλη να απαιτήσουν την αποπομπή εάν η Τουρκία προβεί και σε άλλες αντι-Νατοϊκές ενέργειες.
Ο Ερντογάν δεν έχει δείξει οποιοδήποτε ουσιαστικό σημάδι τερματισμού της αντιαμερικανικής του στάσης. Προωθεί ακόμη θεωρίες συνωμοσίας εναντίον των ΗΠΑ και κατηγορεί ανοιχτά τη χώρα για πολλά από τα δεινά της Τουρκίας. Είναι φανερή πλέον η προσπάθεια του να αλλάξει ριζικά το δυτικού τύπου κατεστημένο της Δημόσιας υπηρεσίας και των Σωμάτων ασφαλείας και έχει επιταχύνει την αποπομπή όλων όσων είτε εκπαιδεύτηκαν στη Δύση είτε προσπαθούν αν κρατήσουν την Τουρκία στα δυτικά πρότυπα. Η δε νέα Τουρκική κυβερνητική μηχανή  αποτελεί απειλή για Αμερικανούς πολίτες, δημοσιογράφους και κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Η Ουάσινγκτον έχει συνειδητοποιήσει την κατάσταση και προσπαθεί να προετοιμάσει την επόμενη μέρα χωρίς την ανάγκη της Άγκυρας!  Αυτή η «ανάγκη» έχει μειωθεί σημαντικά με την πάροδο του χρόνου. Δεν είναι τυχαία η δημιουργία νέων βάσεων εκτός της Τουρκίας  κοντά στο Κατάρ ή τη Ρουμανία για τον έλεγχο της Μέσης Ανατολής.
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 2019
ΩΡΑ ΓΙΑ ΨΥΧΡΑΙΜΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΑΞΙΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΓΚΥΡΙΕΣ
Ο απολογισμός και  η αυτοκριτική είναι απαραίτητα στοιχεία για την ρεαλιστική επανασχεδίαση και εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης των προκλήσεων στο παρόν και στο μέλλον. Με αφορμή τις μαύρες επετείους της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής της 37% σχεδόν του εδάφους και την  επιδιωκόμενη κατάληψη των  2/3 της ΑΟΖ της Κ.Δ. θα ήταν πολύ υποβοηθητικό να αναλύσουμε τι πετύχαμε, τι πλεονεκτήματα αποκτήσαμε και χάσαμε  και τι νέες ευκαιρίες υπάρχουν για αντιμετώπιση του αιώνιου εχθρικού γείτονα. Αυτό θα ήταν το καλύτερο μνημόσυνο για όλους τους συμπατριώτες μας που θυσίασαν τη ζωή τους για μια ελεύθερη Κύπρο.
Μετά το 1974 οι Έλληνες της Κύπρου παρά τα τραγικά αποτελέσματα με τους χιλιάδες νεκρούς, την πλήρη σχεδόν καταστροφή των υποδομών και της οικονομίας, με το 1/3 του πληθυσμού πρόσφυγες,  ο λαός μας απέδειξε ότι ενστικτωδώς έχει την ικανότητα επιβίωσης,  ανεξάρτητα από οποιαδήποτε κακουχία και απειλή.
Με  τα χαρίσματα και τα ελαττώματα μας (που δεν είναι λίγα!) καταφέραμε την επίτευξη στρατηγικών στόχων που μας έδωσαν πλεονέκτημα στον αγώνα ενάντια στην Τουρκική επιθετικότητα η οποία υπήρχε ,υπάρχει και θα υπάρχει.  Τα επιτεύγματα αυτά πρέπει να αναφέρονται όχι για να ικανοποιούμαστε με τις επιτυχίες μας και να επαναπαυόμαστε αλλά για να συνειδητοποιούμε ότι πάντα υπάρχει διέξοδος και τρόπος αντιμετώπισης της Τουρκικής επιθετικότητας. Αλλιώς δεν θα είχαμε επιβιώσει για 3 και πλέον χιλιάδες χρόνια και να είμαστε ακόμη εδώ και να αγωνιζόμαστε!
Τι πετύχαμε λοιπόν μετά το 1974?
1. Πλήρης ανάκαμψη της οικονομίας  (έστω και με την έμμεση οικονομική βοήθεια των ξένων ίσως για να ξεχάσουμε !)ενώ αντίθετα η κατεχόμενη από τους Τούρκους περιοχή που περιλάμβανε το 70% βιομηχανικών υποδομών, το λιμάνι Αμμοχώστου, το 90% της τουριστικής υποδομής και το 50% των πιο εύφορων εδαφών του νησιού έπεσαν σε οικονομικό μαρασμό παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας να στηρίξει το ψευδοκράτος από το 1974 μέχρι και σήμερα!
2. Ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε συμπεριλαμβανομένης όλης της Κύπρου και της επικράτειας της με βάση τις διεθνείς Συμβάσεις άρα και την ΑΟΖ περιμετρικά της Κύπρου με Βάση το Δίκαιο της θάλασσας.
3. Συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ  με τα γειτονικά κράτη Αιγύπτου – Ισραήλ και Λιβάνου με βάση την μέση γραμμή όπως προβλέπεται στο Δίκαιο της Θάλασσας και η έναρξη του γεωτρητικού προγράμματος στα αδειοδοτημένα οικόπεδα από  μεγάλες εταιρείες κολοσσούς.
4. Ανάπτυξη στενών σχέσεων με όλα τα γειτονικά κράτη, ισορροπία στις σχέσεις μας με ΗΠΑ και Ρωσία  και μετατροπή της Κύπρου σε κόμβο παροχής ανθρωπιστικών και ειρηνευτικών επιχειρήσεων για όλες τις χώρες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή πλην Τουρκίας.
Αυτά τα τρία επιτεύγματα αποτελούσαν στρατηγικούς στόχους απέναντι στον επεκτατισμό της Τουρκίας.  Η  απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη αυτών των στόχων ήταν η αγαστή συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου, η συνεχής αλληλοενημέρωση και αφοσίωση στον κοινό στόχο  από τον πολιτικο-διπλωματικό , τεχνοκρατικό και επιχειρησιακό τομέα της κυβέρνησης και του δημόσιου τομέα.  Επιπλέον επέδρασε καταλυτικά η συνεργασία του Ιδιωτικού και του Δημόσιου τομέα.
Με αυτά τα 3 κύρια επιτεύγματα αποδείχθηκε περίτρανα  ότι οι νίκες δεν είναι ταυτόσημες με το μέγεθος της στρατιωτικής ισχύος που αναμφισβήτητα ανήκει στην Τουρκία,  αλλά με την   κουλτούρα, την παράδοση, την εφευρετικότητα και την ικανότητα του λαού μας να βρίσκει τρόπους να επιβιώνει και να προοδεύει μέσα από καταστροφές και κακουχίες, παρά τον ανηλεή «πόλεμο» από την Τουρκία σε όλα τα μέτωπα.
Αποκτήσαμε πλεονέκτημα ενάντια στην Τουρκική προκλητικότητα η οποία επεδίωκε και επιδιώκει με έντονες προκλήσεις και εκφοβισμούς την ολοκλήρωση του σχεδίου της για «καταβρόχθιση» της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν πρέπει να το χάσουμε! Τα λάθη διορθώνονται με πείσμα, θέληση και συνεχή προσπάθεια εξεύρεσης νέων δρόμων που θα μας εξασφαλίζουν πλεονεκτήματα διατήρησης της Εθνικής μας ταυτότητας, της αξιοπρέπειας μας και της ευημερίας του Ελληνισμού στην Κύπρο, χωρίς να παραγνωρίζουμε τα νόμιμα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.
2019: ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ή ΧΑΣΑΜΕ ΤΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ?
Όσον αφορά στην οικονομική υπεροπλία των Ελευθέρων περιοχών της Κ.Δ,  χάσαμε εν μέρει το πλεονέκτημα της πλήρους οικονομικής ευρωστίας έναντι των κατεχομένων από την στιγμή που άνοιξαν τα οδοφράγματα ! Η οικονομική «ένεση»  που δόθηκε για να συμβάλει στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και προώθησης μιας λύσης «αξιοποιήθηκε» από την Τουρκική πλευρά για την οικονομική ανάκαμψη των κατεχομένων που τελικά όμως, στην πράξη,  απομάκρυνε ακόμη περισσότερο  την πιθανότητα  λύσης. Μπορεί κάποιος να θεωρήσει ότι η επαφή των δύο κοινοτήτων χωρίς οποιαδήποτε προβλήματα και διαμάχες συμβάλλει στην εξεύρεση λύσης, όμως αυτό θα ίσχυε εάν το πρόβλημα ήταν μεταξύ των 2 κοινοτήτων.  Το Κυπριακό ζήτημα όμως  μετατράπηκε με την εισβολή του 1974 σε ζήτημα κατοχής ενός κράτους από άλλο κράτος  άρα  μεταξύ της Κ.Δ και της Τουρκίας.
Η πλήρης εξάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία αφοπλίζει πλήρως την Τουρκοκυπριακή ηγεσία  από την δυνατότητα να διαπραγματευτεί χωρίς εξαναγκασμό από την Τουρκία. Νομικά αλλά και λογικά στις διαπραγματεύσεις για λύση του προβλήματος εισβολής και κατοχής - όπως αναγνωρίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ - στην ίδια πλευρά  θα έπρεπε μετά το 1974 να κάθονται Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι εκπρόσωποι και στην άλλη πλευρά η Τουρκία με την οποία υπάρχει το πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Προφανώς οι Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι θα αρνηθούν αλλά από την στιγμή που το κράτος μας είναι η Κυπριακή Δημοκρατία με Ε/Κ και Τ/Κ,  είναι υποχρέωση μας να τους προσκαλέσουμε με ανοικτή πρόσκληση και ας μην έρθουν.
Η ένταξη της Κ.Δ στην Ευρωπαϊκή Ένωση  με το πρωτόκολλο να αναφέρει  ότι εντάσσεται όλη η Κύπρος σε ξηρά , θάλασσα και αέρα άρα και ΑΟΖ, μας έχει θωρακίσει σε τεράστιο βαθμό. Για τον λόγο αυτό η Τουρκία και οι άσπονδοι φίλοι μας προσπαθούν να διαλύσουν την Κ.Δ μέσω μιας νέα λύσης. Όμως χωρίς την σύμφωνη γνώμη μας ΔΕΝ αλλάζει το πρωτόκολλο ένταξης όσες πιέσεις και να δεχθούμε. Η Ε.Ε παρά τις αδυναμίες που παρουσιάζει το σύστημα λήψης αποφάσεων της  και της εμφανούς προτεραιότητας προώθησης των εθνικών συμφερόντων από κάθε κράτος μέλος, αναμφισβήτητα αποτελεί το  λιμάνι ασφάλειας μας. Ο αγώνας είναι δύσκολος για να πετύχουμε αυτά που επιθυμούμε στην Ε.Ε και κατά πάσα πιθανότητα ΔΕΝ θα εμπλακεί στρατιωτικά οποιαδήποτε χώρα σε περίπτωση σύρραξης εάν δεν θίγονται τα ζωτικά εθνικά τους συμφέροντα, αλλά σίγουρα η Τουρκία θα υποστεί τεράστιο κόστος στην οικονομία και την πολιτική της. Η προστασία μας είναι  πολιτική με οικονομικές και γεωστρατηγικές διαστάσεις. Κατά την άποψη μου είναι λάθος να κρίνονται τα πάντα από την στρατιωτική ισχύ η οποία είναι εργαλείο στα χέρια της πολιτικής και όχι ο στρατηγικός στόχος. Διαφορετικά  η Τουρκία θα είχε κάνει μέχρι τώρα την κίνηση της με τα στρατιωτικά της μέσα τα οποία είναι πολλαπλάσια από τα δικά μας.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
1. Η Τουρκική ηγεσία έχει εισέλθει σε περίοδο εσωτερικής κρίσης και προσπαθεί να εκτονώσει τα εσωτερικά της προβλήματα στις γειτονικές της χώρες Ελλάδα-Κύπρο- Συρία -Κουρδιστάν με εκφοβισμό, απειλές και στρατιωτική επέμβαση ΜΟΝΟ όταν πάρει σύμφωνη γνώμη από τις μεγάλες δυνάμεις. (βλέπε πρόσφατη ακύρωση επέμβασης στη Συρία λόγω μη έγκρισης από ΗΠΑ). Για το λόγο αυτό θεωρείται απίθανη μια δυναμική επέμβαση της Τουρκίας στην ΑΟΖ ή στο έδαφος της Κύπρου.
2. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα πρέπει να συρθεί σε συνομιλίες οι οποίες δεν εξασφαλίζουν εκ των προτέρων δέσμευση της Τουρκικής πλευράς, ότι με την εφαρμογή της λύσης και επίβλεψη της από διεθνή δύναμη, θα αποχωρήσουν τα Τουρκικά στρατεύματα.
3. Το πρόγραμμα των γεωτρήσεων και η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στα οικόπεδα που έγιναν πετυχημένες γεωτρήσεις, θα πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα και  δεν θα πρέπει να τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όσες πλατφόρμες και να φέρει στην ΑΟΖ μας η Τουρκία. Σημειώνεται ότι η Κ.Δ έχει ήδη νομοθετήσει την διανομή των κερδών από τους υδρογονάνθρακες που περιλαμβάνει και τους Τ/Κ. Το θέμα των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ με το πρόσχημα συμμετοχής των Τ/Κ είναι αστείο. Ο στόχος της Τουρκίας είναι ο έλεγχος των αγωγών  μεταφοράς και η κατοχή μεγάλου μεριδίου στην ΑΟΖ Κύπρου- Ελλάδας.
4. Έναρξη εφαρμογής στο επιχειρησιακό πεδίο των διμερών και τριμερών συμφωνιών  με τις γειτονικές χώρες (Ελλάδα, Λίβανος, Αίγυπτος, Ισραήλ, Ιορδανία) και τις χώρες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή (κυρίως με την Γαλλία) με την δημιουργία αεροναυτικής δύναμης και Κοινού Κέντρου επιτήρησης και ελέγχου της Ανατολικής Μεσογείου στα πρότυπα της UNIFIL (από Σουέζ , Κύπρο μέχρι Κρήτη) με σκοπό την διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας επ΄ ωφελεία της παγκοσμίου κοινότητας.  Ενδεικτικά σημειώνεται ότι η Ανατολική Μεσόγειος ουσιαστικά ρυθμίζει την παγκόσμια οικονομία αφού το 60% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου μεταφέρεται μέσω ΣΟΥΕΖ ενώ ετησίως 2,500,000 πολιτικά αεροσκάφη υπερίπτανται των FIR των χωρών της Αν. Μεσογείου. Η Ανατολική Μεσόγειος είναι ίσως η πιο σημαντική περιοχή για την παγκόσμια οικονομία.
5. Όσον αφορά στην αμυντική μας ικανότητα είναι πλέον απαραίτητη και κατεπείγουσα ανάγκη η αναβάθμιση της Ε.Φ με κέντρο βάρους την ανάπτυξη αντιμέτρων  που σε περίπτωση επιθετικής ενέργειας της Τουρκίας θα έχει την δυνατότητα να επιφέρει σημαντικό κόστος στην επιθετική πολεμική μηχανή της Τουρκίας. Η ασφάλεια στο μέτρο των δυνατοτήτων μας είναι κύριος πυλώνας της κρατικής και εθνικής μας οντότητας.  (βλεπε άρθρο «Σφίγγει ο κλοιός ! Υπάρχει διέξοδος?»)
ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ
Κλείνοντας αυτή την προσωπική ανάλυση -εισήγηση θα ήθελα να σημειώσω ότι σε ένα κόσμο που αλλάζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα -άρα  αλλάζουν και τα δεδομένα- πρέπει να αλλάζει και ο τρόπος αντιμετώπισης της κάθε κατάστασης με επιδίωξη την  βελτιστοποίηση του αποτελέσματος. Εισηγήσεις και προτάσεις που έγιναν προ πολλών ετών, προφανώς οι εκφραστές τους είχαν υπόψη τους άλλα δεδομένα και όχι τα σημερινά. Κατά συνέπεια οι ταγοί μας θα πρέπει να έχουν την δύναμη και αποφασιστικότητα να αναλάβουν νέες πρωτοβουλίες με βάση τα νέα δεδομένα και διεθνείς συγκυρίες. Εκτός και αν  βολεύει να κρυβόμαστε πίσω από ιδέες ηλικίας 50 και πλέον ετών. Οποιαδήποτε δε νέα ιδέα σε οποιοδήποτε τομέα -πόσο μάλλον όταν αφορά το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού- απαιτεί, εφόσον είναι δυνατόν, πιλοτική δοκιμή, ανάλυση αποτελεσμάτων , διόρθωση και εκ νέου ολική εφαρμογή. Μόνο έτσι μπορεί να εξασφαλίζεται η επιτυχία του αύριο σε σχέση με τις πολιτικές, γεωπολιτικές ,κοινωνικές, τεχνολογικές και περιβαλλοντικές αλλαγές.
*Υποναύαρχος ε.α
Πηγή: Σημερινή

13 σχόλια:

  1. Τα σέβη μου σε ανθρώπους με τόσο σύνθετη σκέψη...
    Ομολογώ ότι εγώ δεν διαθέτω αυτήν την ικανότητα...
    Ωστόσο να υπενθυμίσω απλώς: Τα καλύτερα σχέδια είναι τα λιτά και τα απλά.
    Οταν λοιπόν αποδεχόμαστε την παντοδυναμία των "επικυριάρχων",νομίζω ότι όλα αυτά είναι περιττά.
    Ας μην βαυκαλιζόμαστε λοιπόν, ότι εμείς έχουμε τη πρωτοβουλία των κινήσεων.
    Αλλά καλύτερα να έχουμε ενοχές που αφήσαμε τον εαυτόν μας να ξεπέσει σε αυτό το επίπεδο.
    Δεν έπρεπε ποτέ να αποδεχθούμε το αμερικανικό σχέδιο περί "ειρήνευσης" στην Κύπρο το 1974.
    Οι τούρκοι εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο την ηλιθιώδη μας προσήλωση στην Δύση και αντί μιάς βάσεως, κατέλαβαν το 37% της νήσου,διαμορφώνοντας αυτοί τα δεδομένα,αφού έπεισαν τους Δυτικούς.
    Αυτοί πρότειναν και οι Δυτικοί αποδέχθηκαν.
    Εμείς,απλά παίξαμε το παιχνίδι τους,ενώ δεν θα έπρεπε καν να το συζητήσουμε.
    Το ίδιο έκανε και ο Τσίπρας με το Μακεδονικό.
    Οι σκοπιανοί πρότειναν και οι αμερικανοί αποδέχθηκαν.
    Και εμείς παίξαμε το τρελλό-αλλοπρόσαλλο παιχνίδι τους.
    Θα μου πείτε ,ναι,αλλά αυτοί έχουν όλα τα όπλα επιβολής (βλέπε: Μνημόνια,προπαγάνδα,χρήμα,11 ναυτικές ομάδες μάχης-κρούσης με σχεδόν 1200 μαχητικά αεροσκάφη κ.ο.κ.).
    Πιστεύουμε λοιπόν,ότι οι αμερικανοί θέλουν μιά ενιαία Κύπρο υπό τον τουρκικό ζυγό;
    Προφανώς όχι.
    Οι τούρκοι όμως πιέζουν γιά συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων σε Κύπρο και Αιγαίο.
    Και αυτό το ζητούν με ανταλλάγματα τα οποία θα πρέπει να αναζητήσουμε στην μυστική αμερικανο-τουκική διπλωματία.
    Και πολύ σωστά,δεν πρέπει η Ελληνική πλευρά να ενδώσει σε αυτόν τον σχεδιασμό.
    Αλλά πως;
    Τα μέτρα που προτείνει ο στρατηγός όσον αφορά την "ενεργοποίηση" των αναφερομένων συμμαχιών,όχι μόνο δεν είναι επαρκή,κατά την άποψή μου,αλλά τουναντίον είναι αυτό που θέλουν ο Δυτικοί.
    Και ως γνωστόν,οι Δυτικοί είναι αυτοί που μας πιέζουν να αποδεχτούμε την συνεκμετάλλευση,τόσο στο Αιγαίο,όσο και στην Κύπρο.
    Πιστεύω λοπόν,ότι απαραίτητη προϋπόθεση να επιβάλλουμε τα δικά μας συμφέροντα,αφού οι δυτικοί δεν φαίνεται να είναι πρόθυμοι να ανταλλάξουν κάτι με εμάς, παρά μόνο την "πολυπόθητη ειρήνη" που τόσο πολύ αγαπούμε,είναι να πάψουμε να την σκεφτόμαστε ως θέσφατο και να πάρουμε την άμυνα του χώρου μας στα χερια μας,όπως και την πραγματική οικονομική ανάπτυξη,επίσης στα χέρια μας.
    Αν νοιώθουμε λίγοι ή μικροί,θα πρέπει να προσαιτεριστούμε άλλους ισχυρότερους παίκτες,
    όπως έκανε και πολύ πρόσφατα,αν και προσκαίρως,η τουρκία.
    Αλλά,προς θεού,να πάψουμε πιά να επικαλούμαστε την "Αγία Ειρήνη".Δεν είναι προς συμφέρον μας.
    Ας ακούσουμε και την άποψη ενός ειδικώτερου : https://youtu.be/Xy3U1Z-VIFU

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΕΕ είναι όργανο κύκλων που έκαναν την Τουρκία μεγάλη δύναμη και που παραδοσιακά καταστρέφουν τον Ελληνισμό εδώ και χίλια χρόνια. Οι συμμαχίες Γερμανών και Τούρκων κατά Ελλήνων δεν έχουν σταματημό. Γερμανικοί κύκλοι επιθυμούν και πάλι ο Τουρκικός στρατός να εισβάλει μέχρι την Πολωνία, όπως έκανε τον 17ο αιώνα έπειτα από Γερμανικές προσκλήσεις. Θέλουν την ανατολική Ευρώπη να γίνει ένας κιμάς, ώστε αυτοί να αναλάβουν και πάλι ρόλο σωτήρα και απόλυτου ιδιοκτήτη μας.

    Με τους υπερεξοπλισμούς της Τουρκίας από Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Βρετανία, ο κύριος υποναύαρχος δεν θέλει να δει ότι η ΕΕ ετοιμάζει την Τουρκία για να καταστρέψει την Κύπρο και την Ελλάδα, ώστε η τιμή των κοιτασμάτων να φτάσει στον πάτο. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε ας εξετάσει ο υποναύαρχος τα όπλα τα οποία μεταφέρει η ΕΕ προς την Τουρκία.

    Μόνο η ένωση χριστιανικών ΗΠΑ και Ρωσίας και η εξουδετέρωση τις ΕΕ και του Ισλάμ θα πάνε την ανθρωπότητα και τον Ελληνισμό μπροστά. Αντί επι αυτού να εργαζόμαστε, περιμένουμε φως από τη Γερμανοκρατούμενη Ευρώπη που γέννησε τον Κομμουνισμό, Κοντσιτισμό, Ναζισμό, και που θρέφει τον Ισλαμισμό.

    Αν θέλουμε μέλλον, οι Αμερικάνοι πρέπει να γίνουν περισσότερο Ορθόδοξοι και εμείς περισσότερο Προτεστάντες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μεγαλυτερη ειρηνη υπαρχει απ το ..νεκροταφειο ??
    Οι σφοδρες αγαπες σ αυτην εκει χτυπανε ταβανι...Θελεις ?? Οκ....Παρε......
    Δεν θελεις ετσι ??? Οκ..κουνα τον .κωλο σου...κι ασε ολα τα ..σαπια για τα ψαραδικα..Βλεπω πως θελεις ομως..!!! Αλλιως ..φερε αποδειξεις πως " τον κουνησες καπου "...!!!!!
    Μαριε εσυ βλεπεις ...κινηση ??? Αλλος τις...βλεπει γυρω του κατι ?? Θεωριες υπαρχουν πολλες...αλλα χωρις αποδειξη καμμια...Φυσικα ολα ειναι απλα..Ο κεραυρος οταν πευτει δεν κανει ενα μηνα ζικ ζακ στον αερα....Φαινεται οτι εδω κανει και δεκα χρονια...!!! Αυτο δεν ειναι κεραυνος...ειναι...Ουφο.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αμα ακους αυτο το ...
    " κατα παγια τακτικη"....το λες πια μηχανικα παντου...και στο μσρκετ ακομη...
    " πηρατε τοματες και κρεμμυδια σημερα ???" Ρωτουν στο ταμειο ..
    Και λες κι εσυ ..
    " Κατα παγια τακτικη συμφωνως με το δικιο..των αστρων"....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καταρχάς να πω μπράβο στον αρθρογράφο για τον τρόπο που εκφράζεται και οργάνωσε τη σκέψη του και το κείμενο. Συμφωνώ με το μεγαλύτερο κομμάτι του κειμένου έχω ωστόσο μια πολύ σημαντική ένσταση και διαφωνία. Δεν θα ασχοληθώ με τα κομμάτια που συμφωνώ για πρακτικούς λόγους και θα επικεντρωθώ στην διαφωνία μου.

    Στην πρώτη παράγραφο ο αρθρογράφος κάνει ανάγνωση αδυναμίας της Τουρκίας λόγω των πράξεων της και αναγιγνωσκςι τα γεγονότα με βάση την εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία. Διαφωνώ ριζικά με αυτή την προσέγγιση και ειδικά με το να την αναγράφει κάποιος πρώτη στη σειρά γιατί δίνει και την αίσθηση ότι η εσωτερική κατάσταση είναι η βασική κινητήριος δύναμη για τα όσα κάνει η Τουρκία.

    Η προσέγγιση αυτή ακολουθείται συλληβδην από την πολιτική ηγεσία Ελλάδος και Κύπρου και αποδειχθεί στην πράξη ότι και οι δύο σφαλουν αλλά εμμένουν σε αυτή την τοποθέτηση και υποψιάζομαι γιατί με αυτό τον τρόπο ενεργούν οι δικές μας ηγεσίες.

    Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω τον ρόλο των εσωτερικών μιας χώρας και το πως επηρεάζουν την εξωτερική της πολιτική επικεντρωνοντας εκεί τη σκέψη μας χάνουμε τις βασικές αιτίες που επεξηγεί παρακάτω ο αρθρογράφος και αναπόφευκτα οδηγούμαστε σε λανθασμένα συμπεράσματα.

    Η Τουρκία έχει αποδείξει εμπράκτως πως στις διεθνείς της σχέσεις κινείται με συγκεκριμένους στόχους ασχέτως κυβέρνησης. Αλλάζει ίσως η επιθετικότητα και το μέγεθος της φιλοδοξία ή και ο τρόπος που επιδιώκεται η επίτευξη των στόχων αλλά οι στόχοι παραμένουν σταθεροί. Εδώ και δεκαετίες οι Τούρκοι σταθερά προσπαθούν να επεκτείνουν την κυριαρχία τους στο Αιγαίο την Κύπρο και το Κουρδιστάν. Το κάνουν αυτό δημιουργώντας τετελεσμενα χρησιμοποιώντας στρατιωτική ισχύ και με τη σύμφωνη γνώμη των μεγάλων δυνάμεων την οποία ενεργώς επιδιώκουν.

    Απόδειξη η Κύπρος, τα Ίμια, το Κουρδιστάν και σήμερα η Συρία. Αυτό σημαίνει πως ακόμα και αν δεν έχουν ΤΏΡΑ την έγκριση των μεγάλων δυνάμεων για να επέμβουν στην Κύπρο ή στο Αιγαίο ή στο Manbij θα επιδιώξουν να την πάρουν θα βρουν κατά πάσα πιθανότητα τον τρόπο να την πάρουν ενώ έχουν ήδη ετοιμάσει το έδαφος στρατιωτικά. Ήδη έχουν συγκεντρώσει ισχυρά στρατεύματα σε όλη τη μεθωριο με τη Συρία ενώ έχουν στείλει ήδη leopard 2 στην Κύπρο και σίγουρα δεν πήγαν τα άρματα εκεί για βολτα. Η Τουρκία εργάζεται ενεργά για να πάρει την έγκριση των μεγάλων δυνάμεων να ενεργήσει στρατιωτικά ήδη για αυτό έχει στείλει τα στρατεύματα στα συγκεκριμένα σημεία. Το μέγεθος της ενέργειας σίγουρα εξαρτάται από διάφορους παράγοντες αλλά αυτή η αναλυση απαιτεί αλλού τύπου δεδομένα και ανάλυση .

    Το σημαντικό όμως είναι να καταλάβουμε ότι η Τουρκία δεν ενεργεί με βάση τα εσωτερικά σε αυτά τα ζητήματα ενεργούν όλοι οι πολιτικοί χώροι μαζί και ήδη ενεργούν στο να κερδίσουν έγκριση από τις μεγάλες δυνάμεις

    Ο αρθρογράφος δε τα αναγνωρίζει αυτά που γράφω και έχω να παρατρησηρησω ότι η πρώτη σύσταση που κάνει είναι αντιφατική με τις επόμενες 4 με τις οποίες συμφωνώ μέχρι κεραίας.

    Όπως είπα επικεντρωθηκα στα σημεία που διαφωνώ γιατί ως προς το μεγαλύτερο κομμάτι συμφωνώ με το άρθρο, αλλά η διαφωνία είναι ουσιαστική στο σημείο που αναφέρω και σίγουρα έχει συνέπειες αυτο στις συστάσεις του αρθρογράφου γιατί είναι βέβαιο ότι θα βρεθούν εκείνοι που θα επικεντεωθουν μόνο στην πρώτη σύσταση και την ανάγνωση της πρώτης παραγράφου αγνοώντας όλο το υπόλοιπο κείμενο με ο, τι αυτό σημαίνει και συνεπάγεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συμφωνώ με όλη την ανάλυση του αρθρογράφου και επίσης με αυτό που πρόσθεσε ο Αλέξανδρος πιο πάνω, ότι δηλαδή αυτά που κάνει η Τουρκική κυβέρνηση είναι η υλοποίηση του δικού τους Εθνικού σχεδίου επέκτασης και επιρροής, και αυτά τα σχέδια συνεχίζουν απρόσκοπτα ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά στην Τουρκία. Και όπως πολύ σωστά επισημάνθηκε, όλες οι Τουρκικές πολιτικές δυνάμεις στηρίζουν.

    Όμως, έχει και βάση το αρχικό σχόλιο του Υποναύαρχου. Το υπερβολικό "αφηνίασμα" της Τουρκίας των τελευταίων μηνών είναι και ένδειξη αδυναμίας και ταυτόχρονα εκδήλωση του εκνευρισμού της που βλέπει ότι οι εξελίξεις στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου τρέχουν και εκείνη παραμένει εκτός του παρονομαστή. Εξ'ου και φωνάζει και απειλεί...

    Απαιτείται και ελπίζω να σταθούν όρθιες οι κυβερνήσεις Ελλάδος και Κύπρου καθώς και οι πολίτες. Υπάρχουν και όρια στο πόσο σε απειλεί ο γείτονας σου και εσύ να υποχωρείς από θέσεις ΑΡΧΩΝ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι εύστοχο το σχόλιο που κάνετε και δεν στάθηκα κι εγώ αρκετά ως προς την "αδυναμία" και τον "εκνευρισμό". Προσωπικά θα απέφευγα τέτοιους χαρακτηρισμους γιατι χωράνε πολύ συζήτηση ως προς το τι σημαίνουν. Που δηλαδή είναι αδύναμη η Τουρκία και σε σχέση με ποιον; Αν δε διασαφηνιζεται αυτό οι όροι αυτοί γίνονται εύκολα προβληματικοι.

      Η δική μου η οπτική είναι πως οι τουρκικές κυβερνήσεις καταλαβαίνουν ότι τόσο το Ισραήλ όσο και οι ΗΠΑ δεν θέλουν την Τουρκία να αποκτήσει έναν ρόλο ισχυρότερου από του Ισραήλ στην περιοχή. Ωστόσο, συνεχίζουν να θέλουν μια Τουρκία φιλοδυτικη και ισχυρή ώστε να εξισορροπούν τη Ρωσία και το Ιράν. Επιπλέον, παρά το ότι προσπαθούν οι ΗΠΑ να μειώσουν την εξάρτησή τους από την Τουρκία η άποψη της πολύ ισχυρής γεωπολιτικής θέσης της Τουρκίας συνεχίζει να επικρατεί στην αμερικανική σκέψη όπως συνεχίζει να επικρατεί η ψευδαίσθηση πλέον ότι η Τουρκία ανήκει στο δυτικό στρατόπεδο. Έχω εξηγήσει αλλού ότι αυτό έχει πάψει να ισχύει προ πολλού και πως λόγω της στρατηγικής πλέον σχέσης Τουρκίας Ρωσίας και Ιράν είναι αδύνατο να επανέλθει η Τουρκία στο δυτικό στρατόπεδο κατουσιαν. Η ελληνική κυβέρνηση και κάθε ελληνική κυβέρνηση οφείλει να ενισχύσει τις συμμαχίες της στην περιοχή να αυξήσει την στρατιωτική ισχύ της χώρας και ταυτόχρονα να δείξει ότι κατανοεί πως παίζεται το παιχνίδι των διεθνών σχέσεων και κατανοεί το πως χρησιμοποιείται η ισχύς σε αυτές. Και ξαναλέω ότι η πηγή ισχύος δεν είναι ούτε ο πληθυσμός ούτε η οικονομία ούτε ο στρατός ούτε τίποτα μετρήσιμο. Πηγή ισχύος είναι το φρόνημα, αυτόν τον όρο χρησιμοποίησε σε μια συζήτησή μας ο ιδιοκτήτης του αντίβαρου και τον δανείζομαι γιατί τον θεωρώ ιδανικό. Όλα τα άλλα είναι εργαλεία εφαρμογής της ισχύος που πηγάζει από το φρόνημα, την ύπαρξη δηλαδή ισχυρής εθνικής συνείδησης και επιθυμίας για εθνική ανεξαρτησία και εθνική πρόοδο. Τρανό παράδειγμα το Ισραήλ αλλά υπάρχουν και άλλα τηρουμένων των αναλογιών και των συνθηκών

      Διαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ καλό το άρθρο και τα σχόλια συνάδουν με το πνεύμα του άρθρου. Έναν παράγοντα που δεν βλέπω να αναδύεται είναι τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας που απογύμνωσαν πλήρως την Τουρκία.
    Έμαθε πλέον όλος ο κόσμος πως Τούρκος σημαίνει βάρβαρος και ύαινα εξ ορισμού. Ο Τούρκος πρώτα είναι τούρκος και μετά άνθρωπος. Έμαθαν πως από την εμφάνισή τους στην περιοχή μας, δεν έχτισαν ούτε μία πόλη. Στις δικές μας πόλεις μένουν. Γενοκτόνησαν όλους τους γηγενείς πληθυσμούς πέρα από κάθε αμφιβολία. Και σήμερα πραγματώνουν στην Συρία ό,τι και πριν 1000 χρόνια. Στις μαύρες ψυχές τους έχει φωλιάσει η παροιμία τους: "Δεν φταίει πάντα το τσεκούρι, αλλά, και το δέντρο" Δηλαδή, το θελουμε αυτό το μέρος που κατέχετε και θα σας κόψουμε για να το πάρουμε. Άρα το φρόνημα και ταχύτατα εξοπλισμοί έστω και με ενοίκιο είναι σε άμεση προτεραιότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Παντως ολοι οι εξοπλισμοι με τον συνηθη τροπο, ειναι απελπιστικα αργοι για τις περιστασεις , αφου τα αφησαμε ολα πριν για αλλα κριματα πληρωτεα ..η ..τα φορτωσαμε
    στον κοκκορα..Ειναι τετοια η δυναμικη της αναγκης μετα απο μια εγκληματικη παραλειψη ,που δεν προλαβαινουμε πια.Φυσικα εχουμε και το πελωριο προβλημμα αν θελουν αντισταση στην ηγεσια.Επεισης αν κατανοουν την κρισιμοτητα των στιγμων και της καταστασης συνολικα που βρησκομαστε.Δεν λεω λεξη για την πιθανοτητα ναναι η ηγεσια στζεντης ξενων.Εναν παραγοντα ευνοικο δεν βλεπω.Απο την αργοσυρτη ενασχοληση τους με την κριση των στιγμων και απο τα αντικειμενα με τα οποια ασχολουνται τωρα σαν ...πρωτα , απο τα ανακλαστικα τους και τους χρονους που νομιζουν οτι εχουν ,,δεν ειμαι καθολου αισιοδοξος . Λειτουργουν με την ..απαισια ρουτινα τους ολων των ετων ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ενα παρσδειγμα ενδεικτικο..Ο Κουλης εκλεισε τριπ στο Παρισι για σκαφη..πλοια κλπ ( που νεα..θελουν 5 χρονια ναρθουν κι αν. ) τον μηνα....Οκτωβριο...μονο για εναρξη συζητησης !!!! Ανεση ..χρονου εεε ?? Ναι αλλα ( γελαστε αφοβα ) τοτε..θα αντλουν αεριο Κυπριοι κι εμεις ! Και η Τουρκια αυτο θα το εμποδισει . Σε 1...2 ..μηνες !!!! Ασε που θα τρυπαει στο Καστελοριζο.....Κρητη ..και η ..ιδια .!!! Δεν εχουν συναισθηση χρονου τα ...ζωα μου αργα ??? Σκεφτομαι πως ...εχουν...Γιαυτο παραγγελουν του....Αγιου Βαρθολομαιου !!! Δεν θα τα παρουν για ...τους Τουρκους ...!!!!! Αυτο υποπτευομαι τοχουν ...λυσει ..!!! Για μας θα το κανουν !!! Για να μην πουμε ...οτι δεν εκαναν κατι..( συν ...οτι καθησει σαν πουρμπουαρ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.