31/8/19

Αδικαιολόγητος Εφησυχασμός έναντι του Τουρκικού Κινδύνου

του Φοίβου Κλόκκαρη*
Σήμερα η κατάσταση στην Κύπρο  από πλευράς συνθηκών ασφάλειας, μόνο ως τραγική θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί. Η Τουρκία, κατοχική δύναμη του βορείου τμήματος της Κύπρου, έχει εισβάλει και στην ΑΟΖ  τής Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ), με το πολεμικό ναυτικό της, τα ερευνητικά σκάφη και γεωτρύπανα της, για να αρπάξει το φυσικό αέριο των θαλασσών της. Τα ΗΕ  παραμένουν απαθή και η ΕΕ αντιδρά υποτονικά. 
Στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου, οι τουρκικές δυνάμεις κατοχής (ΤΔΚ) παρά την υπεροπλία τους έναντι της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ), ενισχύθηκαν πρόσφατα με νέα επιθετικά οπλικά συστήματα (Γερμανικά άρματα Λέοπαρντ 2Α4 και αυτοκινούμενα πυροβόλα 155χιλ. μακρού βεληνεκούς) και η απειλή κατά των ελεύθερων εδαφών της Κύπρου έχει μεγεθυνθεί επικίνδυνα.
Οι συνεχιζόμενες επιθετικές δράσεις της Τουρκίας, που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο αντιμετωπίζονται υποτονικά από την ΚΔ, η οποία ακολουθεί πολιτική κατευνασμού τής Τουρκίας. Δεν επικεντρώνει την προσπάθεια της στην αντιμετώπιση της νέας εισβολής, αλλά στην επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών. Απόρροια αυτής της στάσης υποβάθμισης του κινδύνου, είναι η συνέχιση της επιθετικότητας της Τουρκίας αλλά και ο εφησυχασμός και η απάθεια των Ελληνοκυπρίων πολιτών, που δεν αντιλαμβάνονται τον Τουρκικό κίνδυνο και την κρισιμότητα της κατάστασης. Ενδεικτικό είναι το γεγονός, ότι υπό συνθήκες νέας τουρκικής εισβολής, αυξάνουν τις δαπάνες τους στις κατεχόμενες περιοχές.

Η εναπόθεση των ελπίδων της ΚΔ στα ΗΕ και την ΕΕ, για ανακοπή της Τουρκικής επέκτασης είναι μία ψευδαίσθηση, αφού τα ισχυρά κράτη αυτών των οργανισμών, έχουν μεγάλα συμφέροντα με την Τουρκία. Οι γειτονικές χώρες της ΚΔ με τις οποίες ανέπτυξε στρατηγικές συνεργασίες δεν επεμβαίνουν γιατί δεν απειλούνται τα δικά τους ζωτικά συμφέροντα, ούτε υπάρχουν με αυτές αμυντικές συμμαχίες. Η Ελλάδα υποστηρίζει την ΚΔ, αλλά δεν διακινδυνεύει δυναμική αντίδραση έναντι της Τουρκίας. Οι διακοινοτικές συνομιλίες, όπως διεξάγονται επί 40 χρόνια με την υποτελή διοίκηση που εγκατέστησε η Τουρκία στη Κύπρο και υπό την απειλή των ΤΔΚ, είχαν ως συνέπεια την παγίωση των τετελεσμένων της κατοχής,  τις συνεχείς υποχωρήσεις των Ελληνοκυπρίων και την κατάληξη σε συγκλίσεις, που οδηγούν σε λύση τουρκικών όρων.

Η παρούσα κυβέρνηση της ΚΔ αλλά και οι προηγούμενες, έδωσαν το βάρος στους τομείς της διπλωματικής και ενεργειακής θωράκισης και παραμέλησαν την αμυντική. Προχώρησαν σε πρόγραμμα αξιοποίησης του φυσικού αερίου της ΑΟΖ τής Κύπρου, χωρίς να μεριμνήσουν για την εξασφάλιση των αναγκαίων συνθηκών ασφάλειας, αλλά και σήμερα που η Κύπρος τελεί υπό νέα τουρκική εισβολή στην ΑΟΖ της και αυξημένη απειλή κατά των ελεύθερων εδαφών της ,δεν υπάρχει ενεργός κινητοποίηση
 για ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης. Αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό γιατί φαίνεται ότι η τουρκική απειλή δεν έχει αξιολογηθεί στις πραγματικές διαστάσεις της και η αμυντική θωράκιση της ΚΔ, που πάσχει, δεν έχει τεθεί στις επείγουσες προτεραιότητες του κράτους μας που πρέπει να περιλαμβάνουν την ενίσχυση της ΕΦ, την επιδίωξη σύναψης στρατιωτικών συμμαχιών και την αναζωογόνηση του δόγματος του ΕΑΧ Ελλάδας – Κύπρου.

Η Τουρκία στον θαλάσσιο χώρο, έθεσε υπό τον έλεγχο της το μεγαλύτερο μέρος της ΑΟΖ της Κύπρου. Επί του εδάφους οι ΤΔΚ με την ενίσχυση τους, σε συνδυασμό και με τα άλλα πλεονεκτήματα τους (πλήρης επάνδρωση, προωθημένη διάταξη, πεδινό έδαφος χωρίς σοβαρά κωλύματα, δυνατότητα υποστήριξης τους από θαλάσσης και αέρος) έχουν αυξήσει τις δυνατότητες τους να διεξαγάγουν αιφνιδιαστικά επιθετικές επιχειρήσεις και να επιτύχουν σε μικρό χρόνο τον έλεγχο ζωτικών χώρων της ΚΔ μεγάλης στρατηγικής αξίας πλησίον της γραμμής αντιπαράταξης, με πολιτικό στόχο να αναγκάσουν την ΚΔ να αποδεχθεί λύση στο κυπριακό, που θα εξυπηρετεί την Τουρκική στρατηγική για έλεγχο όλης της Κύπρου. Η δυνατότητα αυτή των ΤΔΚ δεν πρέπει να υποτιμάται, ούτε να αποκλείεται  επιθετική ενέργεια της Τουρκίας κατά των ελευθέρων εδαφών αν δεν πετύχει τον πολιτικό στόχο της με τα άλλα μέσα που χρησιμοποιεί: Την θαλάσσια περικύκλωση τού νησιού και την αρπαγή του φυσικού αερίου του, τις διακοινοτικές συνομιλίες υπό την απειλή των ΤΔΚ, τους εκφοβισμούς, τις απειλές και την δημογραφική αλλοίωση.

Η ΚΔ διατρέχει θανάσιμο κίνδυνο από την συνέχιση της τουρκικής επέκτασης και πρέπει να ενεργοποιήσει όλους τους συντελεστές ισχύος της και πρωτίστως την αμυντική ικανότητα της που απαιτεί επείγουσα ενδυνάμωση. Είμαστε ουσιαστικά μόνοι έναντι ενός ισχυρού αδίστακτου επιδρομέα κατακτητή, αλλά δεν πρέπει να παραδοθούμε. Πρέπει να διασώσουμε το κράτος της ΚΔ και τις ελεύθερες περιοχές και να μην νομιμοποιήσουμε την διχοτόμηση με την υπογραφή λύσης  τουρκικών όρων. Να αγωνισθούμε με όλα τα μέσα για την επιβίωση μας και αυτό πρέπει να είναι το υπέρτατο χρέος της κυβέρνησης και του πολιτικού κόσμου μας. Αυτό το μήνυμα να διαποτίσει την σκέψη και την θέληση  όλου του Κυπριακού Ελληνισμού.

Η ενδυνάμωση της στρατιωτικής ισχύος ενισχύει και την διπλωματική ικανότητα της ΚΔ, την δυνατότητα αυτοάμυνας της, την αποτρεπτική ικανότητα της και την προοπτική σύναψης αμυντικών συμμαχιών. Να υπολογίζει η Τουρκία κόστος σε αίμα και διεθνή κατακραυγή, αν επιχειρήσει επιθετική ενέργεια κατά των ελεύθερων εδαφών.

Η ΕΦ ,που στερείται αδικαιολόγητα πολεμικού ναυτικού και αεροπορίας, αντιμετωπίζει  προβλήματα και ελλείψεις λόγω μείωσης των προϋπολογισμών άμυνας και τής θητείας. Απαιτείται έστω και καθυστερημένα η λήψη άμεσων μέτρων ενίσχυσης της και ο προγραμματισμός μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων. Εξαιρετικά επείγουσα είναι η προτεραιότητα, να δοθεί βαρύτητα στην τεχνική υποστήριξη και τον εκσυγχρονισμό των μεγάλης ηλικίας μέσων και οπλικών συστημάτων που διαθέτει η ΕΦ, να συμπληρωθούν με νέα προς κάλυψη κρίσιμων κενών, να επανεξετασθεί η αναδιοργάνωση της και το βάρος της επάνδρωσης να δοθεί στις μονάδες εκστρατείας, τής δε εκπαίδευσης στις ΤΑΜΣ και την διακλαδικότητα. Για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης, απαιτείται πρωτίστως πολιτική βούληση και διάθεση όλων των εισπράξεων του ΤΑΘ για τους εξοπλισμούς της ΕΦ. Για να υπάρχει πολιτική βούληση πρέπει να συνειδητοποιηθεί το μέγεθος της τουρκικής απειλής και να κατανοηθεί η αξία της στρατιωτικής ισχύος για την επιβίωση ενός κράτους.  Επιδίωξη της Τουρκίας είναι η διάλυση της ΚΔ και η αντικατάσταση της από ένα κρατικό μόρφωμα, υπο την κηδεμονία  της .Η διαμόρφωση της  στρατηγικής μας για εθνική επιβίωση, πρέπει να λαμβάνει  υπόψιν  τον αμετακίνητο διαχρονικό στόχο τής Τουρκίας, να θέσει όλη την Κύπρο υπό τον έλεγχο της. Στόχος ο οποίος υλοποιείται σταδιακά, αδίστακτα και μεθοδικά, προς εξυπηρέτηση των  συμφερόντων της Τουρκίας, που σχετίζονται με την ασφάλεια  της, την ενέργεια και την ενίσχυση του ρόλου της στην Ανατολική Μεσόγειο.

*αντιστράτηγος ε.α.

3 σχόλια:

  1. Φοίβος Κλόκκαρης, Άντης Λοϊζίδης, Γιάννος Χαραλαμπίδης και Κωνσταντίνος Φυτιρής - Ίσως τα μόνα μυαλά που αναλύουν την κατάσταση στην Κύπρο με τρόπο που βοηθά τον κόσμο να αντιληφθεί ορθά τους κινδύνους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσθέτω επίσης τον Δρ. Άριστο Αριστοτέλους αλλά και τον Χρήστο Ρότσα ο οποίος αν και παρουσιάζεται από κάποιος ως γραφικός εντούτοις έχει πολύ δυνατές τοποθετήσεις για θέματα άμυνας - ασφάλειας - ηθικού.

      Διαγραφή
  2. Πικρές διαπιστώσεις περί ανύπαρκτης Εθνικής Πολιτικής ως αποτέλεσμα του ανόητου Δόγματος " Η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται". Ο Φοίβος ο Κλόκκαρης κατά δύο τάξεις αρχαιότερος μου στην ΣΣΕ χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης από όλους τους συναδέλφους για την καθαρότητα του πνεύματος και του χαρακτήρα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.