19/8/19

Υπόθεση Τσιμιτάκη πάλι στην επιφάνεια: Σκάνδαλο με πολλές ουρές

Του Κώστα Μπετινάκη
Διάβαζα στην Ef-Syn της Δευτέρας 12/8/19, περισπούδαστο άρθρο με τίτλο «Ποιος μπορεί να λέγεται δημοσιογράφος και ποιος όχι;» (Ματθαίος Τσιμιτσάκης).
Σ’ αυτό, ο συντάκτης του αναφέρεται «στον θόρυβο που ξέσπασε από τη δημοσίευση του άρθρου γνώμης μου στους New York Times την περασμένη εβδομάδα για τα πεπραγμένα της νέας κυβέρνησης, ξεκίνησε μια συζήτηση για το ποιος μπορεί να υπογράφει ως δημοσιογράφος και ποιος όχι».
Γράφει στο τέλος πως είναι «Δημοσιογράφος, επαγγελματίας της Ψηφιακής Επικοινωνίας με μεταπτυχιακό τίτλο στην ανθρωπολογία των ΜΜΕ».
Ωραίο είναι να λαμβάνουμε συμβουλές από νεότερους και μάλιστα με τόσο «βαρύ» βιογραφικό.
Οπότε όμως κάτι θυμήθηκα: Πως ο συγκεκριμένος που παρέλειψε να αναφέρει στους ΝΥΤ ότι διετέλεσε σύμβουλος του απελθόντα πρωθυπουργού, είχε πριν λίγα χρόνια παραλείψει να προσκομίσει πτυχίο ώστε να κερδίσει υποτροφία για μεταπτυχιακό από την ΕΣΗΕΑ.
Το πιο περίεργο από αυτά είναι ότι, ο κ. Τσιμιτάκης την ώρα που δηλώνει -και είναι με τις ευλογίες της ΕΣΗΕΑ- κάτοχος μεταπτυχιακού, στερείται... πτυχίου.
Κι όμως ώ τους θαύματος (!): Είχε στηθεί μηχανή για να του δοθεί υποτροφία - μαϊμού (σε κοπέλι του Αλαβάνου) και επειδή δεν προλάβαιναν έδωσαν από τα αποθεματικά της ΕΣΗΕΑ 8.000, ευρώ δήθεν ως δάνειο. 
Η υποτροφία βέβαια, δίνεται για μεταπτυχιακό, αλλά ο υποψήφιος (ηλικίας άνω των 35 ) δεν προσκόμισε πτυχίο, ούτε και κάποιο χαρτί από ΑΕΙ του εξωτερικού.
(Βλέπε: ΕΣΗΕΑ της παρακμής (ρεπορτάζ στυξ) -Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2010
Ίσως αναρωτηθεί κάποιος, μα πώς γίνεται ένα άτομο που δεν πήρε καν πτυχίο να κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο; Κι όμως γίνεται, ειδικά αν στο πλάι του βρίσκεται το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων.
Στις 29 Μαρτίου 2011, πάλι σε ρεπορτάζ ‘styx.gr’ αναφέρεται: 
«Με επιστολή πού κατέθεσε στα πρακτικά της επεισοδιακής συνεδρίασης, ο εκπρόσωπος της ΚΕΔ, μέλος του ΔΣ Δημήτρης Τσαλαπάτης καταγγέλλει και πάλι την περίπτωση υποτροφίας σε "ημέτερο", στον οποίο είχε δοθεί έναντι αυτής, προ τετραμήνου, δάνειο...ώστε να πάρει στο Λονδίνο μεταπτυχιακό «τύπου Δραγώνα».  Προς
το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ
 Κοινοποίηση:  Α) Εξελεγκτική Επιτροπή
                     Β) Νομική Υπηρεσία
                     Γ) Κληροδότημα Γεράσιμου Λύχνου
Οφείλω να καταθέσω στα πρακτικά της σημερινής συνεδρίασης του Δ.Σ. τη διαμαρτυρία μου για την παραποίηση που υπήρξε στο αντίγραφο των πρακτικών της συνεδρίασης του Δ.Σ. του Κληροδοτήματος Γερασίμου Λύχνου.
Στην ψηφοφορία και την έγκριση για τις υποτροφίες του 2010-2011 και την εκταμίευση χρημάτων από την Εμπορική Τράπεζα έκανα συγκεκριμένη δήλωση, λόγω του γνωστού ζητήματος που έχει καταγγελθεί με δημόσια ανακοίνωση.
Παρά τις διαμαρτυρίες μου, προ ημερησίας διατάξεως, βρέθηκα αντιμέτωπος με την επιθετική στάση μελών του Προεδρείου και την άρνησή τους να συμπεριλάβουν την καταγγελία μου στο αντίγραφο του πρακτικού που εστάλη στη Νομαρχία Αθηνών.
Επειδή, εκτός των άλλων, πρόκειται για διαχείριση κληροδοτήματος και χρημάτων της Ένωσης, υποχρεούμαι να καταθέσω τη διαμαρτυρία μου στα πρακτικά της σημερινής συνεδρίασης του Δ.Σ. και σας καλώ έστω και τώρα να τηρήσετε τη νομιμότητα και να αποσταλεί το ακριβές πρακτικό, όπως οφείλετε.
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας αποχωρώ από τη συνεδρίαση, όπως έκανε και άλλος συνάδελφος, για το γεγονός της 3ωρης αναμονής μέχρι να αρχίσει η σημερινή συνεδρίαση.
Ιστορία για αγρίους...
Η υπόθεση του συμβούλου του πρώην πρωθυπουργού, Ματθαίου Τσιμιτάκη, δεν περιορίζεται -ως φαίνεται- στο «φαινόμενο» να είναι κάτοχος μεταπτυχιακού (και μάλιστα με υποτροφία) άνευ προϋποθέσεων, αλλά έχει κι άλλες προεκτάσεις, τις οποίες φέρνει στη δημοσιότητα με σειρά δημοσιεύσεων το zougla.gr.
Με διαδοχικά έγγραφα, το Yπουργείο Οικονομικών κατά τη διάρκεια του 2011 αρνείται να εγκρίνει την υποτροφία και επισημαίνει γκρίζες ζώνες και διαδικασίες που έρχονται σε αντίθεση με τις ισχύουσες διατάξεις για τα κληροδοτήματα και τις υποτροφίες.
Οι επισημάνσεις του Υπουργείου Οικονομικών είναι αποκαλυπτικές...
Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, «οι υποψήφιοι για να λάβουν υποτροφία πλην των οριζομένων στην προκήρυξη προϋποθέσεων» πρέπει να πληρούν και προϋποθέσεις που ισχύουν γενικά στον νόμο, δηλαδή:
  # Να έχουν απολυτήριο, πτυχίο Πανεπιστημίου ή πιστοποιητικό σπουδών με βαθμό τουλάχιστον «λίαν καλώς» (άρθρο 1 περίπτωση β΄ του κδ 18/23-8—1941)
  # Να μην έχουν υπερβεί το 36ο έτος της ηλικίας τους (άρθρο 3 παρ.,2 περ. β’ του κδ 18/23-8-1941), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 36 του ν.1473/1984)
  # Να μην λαμβάνουν για τις ίδιες σπουδές άλλη υποτροφία από την ίδια ή άλλη κληρονομιά. Από τον έλεγχο των δικαιολογητικών των υποψηφίων, το υπουργείο διαπιστώνει ότι ο Ματθαίος Τσιμιτάκης δεν εκπληρώνει τις σχετικές προϋποθέσεις, καθώς διαθέτει απολυτήριο Λυκείου με βαθμό 13 (Καλώς). Ένα στοιχείο επίσης ενδιαφέρον είναι ότι στην προκήρυξη το όριο ηλικίας των υποψηφίων έχει ανέβει στα 37 έτη, σε αντίθεση με προηγούμενες προκηρύξεις που ήταν στα 35.
Και πάλι όμως, ο συγκεκριμένος υποψήφιος με την ημερομηνία γέννησης 7/12/1973 που αναγράφεται στο πιστοποιητικό και λόγω της καθυστέρησης εξαιτίας της έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών ήταν μεγαλύτερος, καθώς, όταν υπέγραψε το συμβόλαιο για την υποτροφία το 2012, ήταν 39 ετών.
Τότε στο προεδρείο της ΕΣΗΕΑ (όπως ακόμη και σήμερα) υπήρχε συνεργασία ΝΔ-Σύριζα και οι Δ. Τρίμης και Μ. Αντωνιάδου, με έγγραφό τους προς το Υπουργείο Οικονομικών (Διεύθυνση Εθνικών Κληροδοτημάτων) ρίχνουν την μπάλα στην εξέδρα για να πάρει την υποτροφία ο συγκεκριμένος υποστηρίζοντας: 
«…Εν πάση περιπτώσει η συμμετοχή υποψηφίων για τη συγκεκριμένη υποτροφία, αναφέρουν, υπήρξε μικρότερη από τις θέσεις που προκηρύχθηκαν. Δεδομένου ότι το ίδρυμα διαθέτει τα χρήματα για τις 5 υποτροφίες και αφού δεν υπήρξαν άλλοι υποψήφιοι ζητάμε την έγκριση σας για την χορήγηση των υποτροφιών …».
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι οι αντιρρήσεις κάμφθηκαν, μολονότι υπάρχει ζήτημα διαχείρισης χρημάτων από δημόσιο κληροδότημα και παρά τις σφοδρές αντιρρήσεις μελών του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, επειδή δεν τηρείτο η νομιμότητα.
(zougla.gr- Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2016)
Αλλά πλέον δυσάρεστο ήταν ότι είχε προηγηθεί υπερασπιστικό άρθρο του Δημήτρη  Κανελλόπουλου για εκείνον που αναλάμβανε ως «νονός» να βαφτίζει ποιους νομίζει δημοσιογράφους και υποστήριζε: «Όχι πως οι New York Times είναι ΣΚΑΪ, ούτε και ο Ματθαίος είναι Παντελής βέβαια...».
«Σάλος από άρθρο πρώην συνεργάτη του Τσίπρα στους NY Times κατά του Μητσοτάκη», έγραψε το iefimerida.gr. «Ματθαίος Τσιμιτάκης: ο άνθρωπος που ξέχασε πού εργαζόταν» ο Απόστολος Δοξιάδης (που έχει για όλα άποψη). «Ο Τσιμιτάκης ήθελε να προπαγανδίσει, παίρνοντας και γαλόνια που το έκανε στους αξιόπιστους NYT» ο Προκόπης Δούκας. «Απόγνωση. Εβαλαν τον Καρτερό να αρθρογραφήσει κατά του Κυριάκου και εκτός συνόρων» ο Γιάννης Κουρτάκης, από τα «Παραπολιτικά». Και άλλοι πολλοί...».
… Αλλά πού είναι όλοι αυτοί όταν βλέπουν συναδέλφους μας να αρθρογραφούν κανονικά, τώρα, ενώ πριν ήταν βουλευτές, υπουργοί, στα γραφεία Τύπου κ.ο.κ. Να πω ένα παράδειγμα; Ο Παντελής Καψής. Ηταν υπουργός αλλά τώρα είναι σχολιαστής στον ΣΚΑΪ και κάνει εκπομπές και στο ραδιόφωνο. Είναι αξιόπιστος ο Παντελής Καψής; Αν ναι, γιατί να μην είναι και ο Ματθαίος Τσιμιτάκης;
Κρίμα κ. Κανελόπουλε. Επειδή υπάρχουν τα αρχεία αλλά και κάποιοι που κάνουν ακόμη ρεπορτάζ…
Θυμίζουμε ακόμη την ομολογημένη σχέση του κ. Τσιμιτάκη με το περιβόητο «Ίδρυμα Σόρος» με το οποίοσυνεργάστηκε το 2015 επ΄αμοιβή.
Τον Αύγουστο του 2016 είχαν προκαλέσει σάλο οι αποκαλύψεις των DC Leaks (αντίστοιχα των wikileaks), ότι ο κ. Ματθαίος Τσιμιτάκης, υπεύθυνος για την Επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στα social media, συνεργάστηκε το 2015 επ΄αμοιβή με το αμφιλεγόμενο Ίδρυμα του φιλοσκοπιανού δισεκατομμυριούχου και επενδυτή Τζόρτζ Σόρος για τη θέση της Ελλάδας έναντι Ουκρανίας-Ρωσίας.
Ο ίδιος παραδέχθηκε το γεγονός, λέγοντας ότι το έκανε «επειδή είχε ανάγκη τα χρήματα» και πως «δεν βλέπει κάτι κακό στη συνεργασία με το Ίδρυμα του Σόρος…» !
Πηγή: zougla.gr

1 σχόλιο:

  1. Η δημοσιογραφία είναι το κατεξοχήν επάγγελμα απόκρυψης των καθε λογής ρουφιανοπρακτόρων.Κανένας από δαυτους δεν πρόκειτε να σου πεί οτι είναι τέτοιος.Πολλές φορές δεν το καταλαβαίνει κιόλας γιατί είναι ένας χρήσιμος ηλίθιος,από μαθητής ακόμη,τώρα όμως..., έμμισθος χρήσιμος ηλίθιος.Σημασία έχει, λίγη δουλειά πολλά λεφτά.Αυτό μόνο.Θα βρούμε και μια δικαιολογία,ένα ιδεολογικό περιτύλιγμα και όλα καλά.Τα παιδιά από το συνδικάτο του μισελληνισμού θα μας στηρίξουν και ποιός νοιάζεται;Καλύτερα στο συνδικάτο του μισελληνισμού παρά στο συνδικάτο των οικοδόμων.Εκεί προυποθέτει πραγματική δουλειά. Είναι πολλά τα λεφτά Άρη.Η μήπως το κάνουμε και για δυό σουβλάκια και ένα μπάφο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.