13/8/19

Τα γαλλικά και τα μάτια σας!

Του Γιώργου Παυλόπουλου
Κάθε χώρα που σέβεται τον εαυτό της, πολύ περισσότερο εάν θεωρείται σήμερα υπερδύναμη ή βρέθηκε στο παρελθόν σε τέτοια θέση, έχει κάποια σύμβολα τα οποία υπερασπίζεται κυριολεκτικά ως ιερές αγελάδες.

Στην Ευρώπη, ειδικότερα, είναι γνωστό πως αυτόν τον ρόλο παίζει για τη Βρετανία η στερλίνα της, η οποία ποτέ δεν θυσιάστηκε για χάρη του ευρώ ή της «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης». Η Γαλλία, από την άλλη, έχει να περηφανεύεται για τη γλώσσα της, την οποία προσπαθεί με κάθε τρόπο, εδώ και δεκαετίες, να διατηρήσει αμόλυντη από τους... ξένους εισβολείς -κυρίως δε από τα αγγλικά.

Το βράδυ της περασμένης Κυριακής, 4 Αυγούστου, ο Γάλλος υπουργός Πολιτισμού ήρθε να υπενθυμίσει στους συμπατριώτες του τη σημασία της γλώσσας τους και της καθημερινής χρήσης της, χωρίς κανενός είδους εκπτώσεις. Αφορμή ήταν η συμπλήρωση ενός τετάρτου του αιώνα από την ψήφιση του περίφημου «Νόμου Τουμπόν», το 1994, δηλαδή λίγο προτού φθάσει στο τέλος της η περίοδος της πολιτικής ηγεμονίας του Φρανσουά Μιτεράν και των Σοσιαλιστών.

για τη συνέχεια Liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.