15/8/19

Σε κρίσιμη καμπή η αναταραχή του Χονγκ Κονγκ


Του Κώστα Ράπτη
Η αναταραχή στο Χονγκ Κονγκ, η οποία ήδη μετρά δέκα εβδομάδες, έχει εισέλθει σε μια κρίσιμη φάση, με αισθητό τον διεθνή αντίκτυπό της. Ό,τι ξεκίνησε ως ένα κίνημα διαδηλώσεων εναντίον του νόμου που θα επέτρεπε την έκδοση κατηγορουμένων στην ηπειρωτική Κίνα έχει μετατραπεί σε πολύ περισσότερο βίαιο, καίτοι λιγότερο μαζικό.
Οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ έχουν πολλούς λόγους να δυσφορούν. Σε αντίθεση με την ηπειρωτική Κίνα, όπου οι βάσιμες προσδοκίες οικονομικής ανέλιξης του πληθυσμού εξασφαλίζουν πολιτική σταθερότητα, η πρώην βρετανική αποικία αποτελεί μια ανεπτυγμένη οικονομία δυτικού τύπου που βλέπει το ειδικό της βάρος διαρκώς να υποχωρεί (από 27% του όλου κινεζικού ΑΕΠ την δεκαετία του '90 στο 3% σήμερα). 

Για τη συνέχεια Capital

2 σχόλια:

  1. Το Hong Kong είναι Κινέζικο έδαφος, όπως ήταν και πρό του 1840 όταν οι Εγγλέζοι αποικιοκράτες το κατέλαβαν με την χρήση όπλων.

    Από το 1997 απολαμβάνει ενός ειδικού καθεστώτος που αφορά μόνον τα θέματα Οικονομίας και Κοινωνικής Πολιτικής. Όλα τα υπόλοιπα καθορίζονται από το Πεκίνο.

    Το 1984 το ΑΕΠ του Hong Kong ήταν το 29% του ΑΕΠ της Κίνας, σήμερα είναι το 2,4 %. Συνεπώς η "αξία" του για την Κίνα είναι αμελητέα.

    Ο καυγάς δημιουργείται από τους Αμερικάνους με την βοήθεια (στην περίπτωση) των ρακένδυτων Εγγλέζων, με στόχο την μέσω βίας ανακήρυξη από "ντόπιους" της Ανεξαρτησίας του Hong Kong, της άμεσης αναγνώρισης του νέου κράτους και στρατιωτικής υποστήριξης με σκοπό την δημιουργία στρατηγικού προγεφυρώματος στην επικράτεια της Κίνας.

    Όλα αυτά έχουν κατά καιρούς αναφερθεί με σοβαρότητα από αφελείς Αμερικάνους πολιτικούς όπως πχ ο Ted Cruz.

    Δυστυχώς αυτές οι γελοιότητες είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από τα γεγονότα του Hong Kong, σε μία κοινωνία βαθύτατα διεφθαρμένη από την πολύχρονη κατοχή των αποικιοκρατών με την εξουσία και τον πλούτο στα χέρια ολιγαρχών που ονειρεύονται να μην τελειώσει ποτέ το πάρτυ. Δύσκολο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γάτες οι Άγγλοι φεύγοντας το 1999 αποτο Χονγκ Κονγκ άφησαν πολυ έωλα τα πράγματα σε πολτικο και πολιτειακό επιπεδο ακριβώς για να χρησιμοποιηθεί η ασάφεια αυτή για το θεμα σε μελλοντικό πόλεμο μετσξυ Κίνας και της μητέρας των Αγγλοσαξονων ΗΠΑ ! Μόλις ξέσπασε ο οικονομικός και γεωπολιτκος,πόλεμος μετσξυ ΗΠΑ και Κίνας άρχισαν προστριβές για διαφορά θέματα ! Δεν ειναι μονο για 5η συνθήκη έκδοσης.Τωρα με τη συνθήκη τα πράγματα φούσκωσαν.
    Οι Κινέζοι κακώς δέχθηκαν να πάρουν το Χονγκ Κονγκ.Την πάτησαν.Επρεπε μα αφήσουν το κρατίδιο σε καθεστώς Ταιβαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.