16/8/19

Στρατεύματα σε στάδιο κοντά στο Χονγκ Κονγκ συγκεντρώνει η Κίνα


Υστερα από μήνες σεναρίων ότι το Πεκίνο ίσως καταφύγει στην ισχύ των όπλων προκειμένου να παρέμβει κατά των διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ, η θέα της συγκέντρωσης στρατιωτικού τύπου οχημάτων στην μεθοριακή πόλη Σενζέν της Κίνας, έρχεται να επιβεβαιώσει τους χειρότερους φόβους πολλών στην περιοχή, σημειώνουν οι Financial Times.

Λίγα μόλις χιλιόμετρα από το ασιατικό χρηματοοικονομικό κέντρο, οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Σενζέν είναι πλέον γεμάτες από χιλιάδες άνδρες της Ένοπλης Κινεζικής Αστυνομίας (PAP), μίας ειδικής μονάδας που έχει αρμοδιότητα τη συντριβή εσωτερικών αναταραχών και βίαιων διαδηλώσεων.

«Έφτασαν εδώ πριν από μία εβδομάδα εξαιτίας του χάους που υπάρχει στο Χονγκ Κονγκ» δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ένας από τους εργαζόμενους στην καθαριότητα του αθλητικού κέντρου, υπό τον όρο της ανωνυμίας ώστε να μη χάσει τη δουλειά του.

«Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες εδώ μέσα και δεν μας αφήνουν καν να μπούμε για να καθαρίσουμε», πρόσθεσε.

Επίσημη επιβεβαίωση ώση από κινεζικής πλευράς του λόγου συγκέντρωσης στρατιωτικού προσωπικού στα σύνορα του Χονγκ Κονγκ δεν έχει υπάρξει, σημειώνουν οι Financial Times με τις Αρχές να έχουν δηλώσει νωρίτερα ότι μια προηγούμενη άσκηση είχε να κάνει με τις προετοιμασίες της εθνικής εορτής της Κίνας την 1η Οκτωβρίου.

Το Χονγκ Κονγκ αντιμετωπίζει από τις αρχές του Ιουνίου σφοδρό κύμα διαδηλώσεων, πολλές από τις οποίες καταλήγουν σε συγκρούσεις.

Οι κινητοποιήσεις πυροδοτήθηκαν από σχέδιο νόμου της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ που προέβλεπε να επιτρέπεται η έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα, η ψήφιση του οποίου ανεστάλη. Τα αιτήματα των διαδηλωτών διευρύνθηκαν στη συνέχεια και πλέον αξιώνουν, πέραν της οριστικής εγκατάλειψης αυτού του αμφιλεγόμενου σχεδίου νόμου, η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ να εκλέγεται με καθολική ψηφοφορία.

Το κίνημα αυτό διαμαρτυρίας συνιστά για τις αρχές του Χονγκ Κονγκ και το Πεκίνο τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχουν αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα μετά την παράδοση της κυριαρχίας του το 1997 από το Λονδίνο στο Πεκίνο.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

2 σχόλια:

 1. Aποσταθεροποίηση του Χογκ-κόγκ από τους αγγλους φίλους...
  Αγκαθάκι στην κοιλίτσα της κίνας...
  Προβλέπεται χοντρό "κρακ-ντάουν"...
  Πάμε γιά εξόντωση των πρακτόρων...
  Βλέπε ηλίθια χελλάς...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μα γι' αυτό γίνεται όλη η φασαρία, για να επέμβει ο κινεζικός στρατός ώστε να πεισθεί καθε φουκαριάρης δυτικός, αμερικάνος και ευρωπαίος για το πόσο κακοί είναι όχι μόνο οι Ρώσοι αλλά και οι Κινέζοι, ότι το έχουν στο αίμα τους, γι' αυτό λέγαμε όταν τρέχαμε στην ΚΟρέα ότι "θα πνίξουμε τους κίτρινους στο αίμα για να μάθουν τι θα πει ελευτεριά!". Τώρα πια ούτε κομμουνιστές (ρώσοι ή κινεζοι) ούτε τιποτα το ιδεολογικό. Είναι κακοί επειδή δεν ειναι μαζί μας (με τη Δύση) ως υπακουοι δούλοι όπως τους είχαμε συνηθισει τόσα χρόνια. Ο μόνος στη Δύση που έχει συνεκτικη σκέψη είναι ο Τραμπ και ας λένε οι Κλιντονικοί (ντυμένοι κατά το γούστο τους) ότι τους κατέβει. Ο Τραμπ είναι απλός:Θα κάνω φίλο, λέει, τον πιο ακίνδυνο, τη Ρωσία, για να αντιμετωπισω την επικίνδυνη Κίνα. Εξ ου και η προσπάθεια προσέγγισης της Κορέας μπας και κυκλώσει την Κίνα. Θα ήθελε αλλά δεν του κάθεται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.