19/8/19

Οι κατοχικές δυνάμεις σε επιθετική διάταξη στα κατεχόμενα, αλλά οι πλείστοι πολίτες ζουν στον κόσμο τους

Του δρα ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ( ΝΤΙΝΟΥ) ΑΥΓΟΥΣΤΗ*
Αν κατά τύχη βρεθείς σε μια παρέα στην Κύπρο κάθε ηλικίας και αρχίσεις να μιλάς για το Κυπριακό και τα άλλα εθνικά προβλήματα και τα όσα ζούμε μετά την τουρκική εισβολή του 1974, κινδυνεύεις να θεωρηθείς περιθωριακός, παρανοϊκός, «κολλημένος», γραφικός, μην σας πω ακόμα και εξωγήινος (όχι πως στην Ελλάδα είναι καλύτερα τα πράγματα). Το έζησα αυτό πολλές φορές, το βλέπω να συμβαίνει και τώρα.
Αποτελεί, δίχως άλλο, παγκόσμια πρωτοτυπία, ένας τόπος να στενάζει κάτω από τη μπότα ενός άρπαγα και απολίτιστου εισβολέα (τώρα κάτι σας είπα), και οι πολίτες του να μη αντιλαμβάνονται το δράμα της πατρίδας τους. Εισβολέας και κατακτητής της γης μας ασφαλώς είναι η Τουρκία και όχι (εκτός λιγοστών εξαιρέσεων φυσικά), οι Τούρκοι Κύπριοι (εξισλαμισθέντες Έλληνες για να μην ξεχνιόμαστε), οι πλείστοι των οποίων εγκατέλειψαν τα κατεχόμενα μετά την τουρκική εισβολή του 1974 και αντικαταστάθηκαν από κουβαλητούς εξ Ανατολίας. Τα επίσημα στοιχεία λένε ότι ο πληθυσμός των κατεχομένων αποτελείται κατά 70%, τουλάχιστον, από εποίκους!
Σε μια κρίσιμη περίοδο, όπου η Άγκυρα απειλεί καθημερινά με μια νέα εισβολή (κατ’ ακρίβεια διενεργείται ήδη), αφού το νησί βρίσκεται περικυκλωμένο από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό και από κάθε είδους πλωτά σκάφη που εκτελούν εργασίες διερεύνησης και γεωτρήσεις προκειμένου να διαπιστωθεί η ύπαρξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (Α.Ο.Ζ.) της Κυπριακής Δημοκρατίας, η λογική λέει πως η σκέψη μας θα έπρεπε να είναι στραμμένη στην επόμενη μέρα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γιατί τίποτε δεν έχει καμιά απολύτως αξία αν στον τόπο σου δεν υπάρχει ασφάλεια. Και με την Τουρκία να απειλεί καθημερινά δεν μπορεί κανείς να αισθάνεται ασφαλής. Είναι σαν να κτίζεις πύργους και παλάτια σε σεισμογενές έδαφος χωρίς αντισεισμική προστασία…
Ο καθημερινός πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν θέλει να ξέρει ποια είναι η κατάσταση σχετικά με τις ενέργειες της Τουρκίας που ήδη διενεργεί νέα εισβολή! Αν αυτό δεν είναι παραλογισμός, τότε πραγματικά έχασαν οι λέξεις το πραγματικό τους νόημα. Η Τουρκία προχωρεί σε νέα τετελεσμένα και απειλεί με νέα στρατιωτική επίθεση (το τίμημα θα είναι βαρύ σε όποιον τολμήσει να δοκιμάσει την ισχύ της Τουρκίας, διαμηνύει η Άγκυρα) και οι πολίτες της χώρας που δέχεται τις ιταμές απειλές, ζουν στην κοσμάρα τους… Λες κι όλα αυτά δεν τους αφορούν! Μήτε ο πύραυλος που έπεσε τυχαίως (;) στον Πενταδάκτυλο δεν τους αφύπνισε!
Πλήρης άγνοια κινδύνου ή κάτι άλλο να συμβαίνει, άραγε; Ειλικρινά δεν έχω ιδέα! Ούτε και η επιστήμη μπορεί να δώσει απάντηση…
Όχι δεν είναι όλοι ίδιοι. Κάποιοι σίγουρα ανησυχούν και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Είναι τόσοι λίγοι, όμως! Θλιβερή μειοψηφία, δυστυχώς!
Υπάρχει ελπίδα…
Ρώτησα ένα νιόπαντρο ζευγάρι με καταγωγή από το κατεχόμενο χωριό Χάρτζια (κοινότητα της επαρχίας Κερύνειας) που βρεθήκαμε τυχαίως, και τη Στέλλα που συνάντησα στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών στη Λεμεσό, επίσης με καταγωγή από την κατεχόμενη κοινότητα Γιαλούσα της Καρπασίας, αν επεσκέφθησαν τα κατεχόμενα χωριά τους. Όχι μου απάντησαν. Διότι δεν μπορούν να δείξουν ταξιδιωτικά έγγραφα στους κατακτητές της γης μας! Δεν είμαστε μόνοι τελικά. Υπάρχουν κι άλλοι, πόσοι δεν ξέρω, μα υπάρχουν. Είναι η μαγιά για το αύριο του τόπου μας…
Έκπληξη μου προκάλεσε η μόλις δεκατριών χρόνων Μικαέλλα, για τις εύλογες απορίες και ανησυχίες της. Αν αυτά που κάποιοι υποστηρίζουν για τις προφητείες του Αγίου Παϊσίου περί πολέμου και καταστροφών είναι αληθινά! Νομίζω πως καλά κάνουμε να ηρεμήσουμε και να αφήσουμε τον Άγιο στην ησυχία του!
Υστερόγραφο: Άλλο και πάλιν τούτο: Ξέρετε, τα παιδιά στην Κύπρο δεν ενηλικιώνονται ποτέ! Πάνε στρατιώτες (όσοι πάνε γιατί η φυγοστρατία με τα τρελόχαρτα έχει γίνει μάστιγα), γίνονται εργαζόμενοι, κάνουν οικογένειες και οι γονείς τους τα αποκαλούν ακόμα μωρά! Εννοείται πως και στην περίπτωση αυτή ο κανόνας έχει τις εξαιρέσεις του.
*Αναπλ. καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

3 σχόλια:

  1. Λάθος κ. Αυγουστή: στην Ελλάδα ενδιαφερόμαστε περισσότερο για τα εθνικά θέματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απάντηση: Τον Ιούνη του 2018, ακριβώς την επομένη της "Συμφωνίας των Πρεσπών" πήγαμε 2 άτομα, το πρωί, σε καφετέρια μεγάλου εμπορικού κέντρου στη Θεσσαλονίκη (ΙΚΕΑ) όπου το 75% των παρευρισκομένων (περ. 200-230 άτομα) ήταν μεταξύ 60-75 ετών.... Φίλε μου ΜΙΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΔΕΝ ΑΚΟΥΓΑ ΠΟΥΘΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ!!!!!! ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΚΟΣΜΑΡΑ ΤΟΥΣ όπως γράφει ο κος καθηγητής, να συζητάνε τις καθημερινές ανοησίες και κοινοτυπίες. Σε διαβεβαιώ μία κουβέντα δεν ακούστηκε για το θέμα.... Φυσικά ούτε και από τα μπαλκόνια της γειτονιάς που μένω άκουγες τίποτα εκτός από τα απλοϊκά καθημερινά λόγια. Αυτά....δυστυχώς!

      Διαγραφή
  2. Τους εχει φαει ολους η καλοπεραση..το φαι...και οι γυναικες...και νομιζουν οτι ζουν στην Ελβετια.
    Ομως ο Θεος τα βλεπει αυτα ολα...
    Και θα ..τα παρει ολα αυτα ..πισω συντομα..! Αυτα που ..λατρευουν ...απερισκεπτα σαν αιωνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.