30/8/19

Ο δολοφόνος στον τόπο του εγκλήματος, στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου

ΤΖΕΝΚ ΜΟΥΤΛΟΥΓΙΑΚΑΛΙ
Γιατί κομπάζουμε τώρα; Δεν καταλαβαίνω. Σαν να είναι άλλος που έχει μετατρέψει σε μνημείο ντροπής μια θαυμάσια πόλη όπως το Βαρώσι, τώρα δίνουμε τη χαρμόσυνη είδηση του «ανοίγματος». Την γκρεμίσαμε. Τη λεηλατήσαμε. Την οδηγήσαμε σε σήψη. Αφήσαμε μια τέτοια πόλη να βρομίσει. Κάνουμε πολιτική πάνω στην ντροπή που δημιουργήθηκε αντί να ντραπούμε.
Αντί να ντρεπόμαστε για το γεγονός ότι ισοπεδώσαμε μια τουριστική πόλη με τα ξενοδοχεία και τα μουσεία της, τις κινηματογραφικές της αίθουσες και τα θέατρά της, τις τράπεζες και τις επαύλεις της, κομπάζουμε και από πάνω. Θα την ανοίξουμε. Θα τη μεταβιβάσουμε! Θα τη σώσουμε! Αυτό που ζούμε είναι μια διαδικασία όπως η επιστροφή του δολοφόνου στον τόπο του εγκλήματος. Επιστρέφουμε και κοιτάμε το «ψοφίμι» μας. Εφαρμόζουμε την «καταστροφική» μας διάθεση, εξετάζουμε το μέρος του γεγονότος, βαδίζουμε πάνω από τα ίχνη του αίματος. Χρόνια μετά ζωγραφίζουμε το πορτρέτο όσων κάψαμε και γκρεμίσαμε.
Επιπλέον, εκεί υπάρχει μια αμφιλεγόμενη κατάσταση που δεν τη χωράει ο νους. Το Εβκάφ φωνάζει δυνατά, διοργανώνει εκστρατείες, κάνει ταινίες: «Το μέρος αυτό είναι δικό μας, δεν πωλείται και δεν μεταβιβάζεται περιουσία του Εβκάφ, είναι παράνομοι οι τελευταίοι χρήστες». Στο κλειστό Βαρώσι λειτουργεί διαφορετικά το μυαλό μας και διαφορετικά στην Κερύνεια, στη Μόρφου και στην Καρπασία. Καλά, οι παραλίες, τα ξενοδοχεία, τα εργοστάσια; Το διεθνές δίκαιο λέει ότι μπορεί να πουληθεί η περιουσία του Γιώργου; Αλήθεια, τι θα κάνει το Εβκάφ το ξενοδοχείο του Κατσελλή; Το ίδιο ακριβώς Εβκάφ είναι! Άραγε, σε ποιο πλαίσιο εμπίπτει αυτό; Μπορεί να γίνει βουλή από το εργοστάσιο καπνών του Διανέλλου, έτσι δεν είναι; Θα επιστρέψουμε και το ξενοδοχείο του Ζέφυρου; Ποιος ξέρει; Έχουμε φτιάξει για τον εαυτό μας ένα παραμύθι της «αδικίας», το λέμε μεταξύ μας και το πιστεύουμε, παρηγορούμαστε, πειθόμαστε. Και κομπάζουμε και από πάνω: Θα ανοίξουμε το Βαρώσι. Μετά που δημιουργήσαμε ένα πλήρες σκουπιδαριό! Σε ποιου την πλάτη θα φορτωθεί τώρα η αποζημίωση δεκάδων χρόνων; Μήπως στον στρατιωτικό διοικητή που είπε τότε «προχωρήστε λιοντάρια, κατακτήστε και αυτά τα μέρη»; Ή μήπως στα «μέλη» που βγήκαν εκτός εαυτού από τη λεηλασία; Γυρίζουν με ελικόπτερα τους υπουργούς που έρχονται από την Τουρκία και τους δείχνουν πανοραμικά τα ερείπια. Είμαι περίεργος τι λένε. Μήπως λένε «ιδού το έργο μας»; Ή μήπως «έτσι το καταντήσαμε»;
Πηγή: Πολίτης Κύπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.