20/8/19

Προελαύνουν στη νεκρή ζώνη, αλλά δεν βαριέσαι


Από το 2006 ο κατοχικός στρατός αναζητούσε τρόπο να προελάσει και να ελέγχει τη νεκρή ζώνη ανάμεσα στο ελληνοκυπριακό φυλάκιο της Λήδρας και το τουρκικό. Λίγο πριν ανοίξει το οδόφραγμα της Λήδρας έστησε γέφυρα στην οδό Κύκκου, που είναι στη νεκρή ζώνη, ώστε με το άνοιγμα της διόδου να εδραιώσει την προωθημένη θέση του και να ελέγχει τη διέλευση. Όταν άρχισαν οι έντονες συζητήσεις για το άνοιγμα του οδοφράγματος, και οι διαδηλώσεις των δικών μας φωστήρων, που ζητούσαν να ανοίξει το οδόφραγμα για «να πέσει το τείχος της ντροπής» (αυτοί που νόμιζαν ότι εδώ δεν έχουμε κατοχικό στρατό αλλά ένα πραγματικό τείχος, όπως του Βερολίνου, που άμα πέσει θα απελευθερωθεί ο τόπος) ο τότε Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, έθεσε όρο να αποχωρήσει από τη νεκρή ζώνη ο κατοχικός στρατός και να κατεδαφιστεί η γέφυρα προτού συγκατανεύσει στο άνοιγμα της Λήδρας. «Είναι απλό το θέμα», έλεγε ο Τάσσος στις 30/10/2007. «Εάν η τουρκική πλευρά αφήσει το θέμα του καθεστώτος της ενδιάμεσης γραμμής να λυθεί από τα ΗΕ, όπως έχουμε προτείνει εμείς, αντί να επιμένουν τώρα να τους αναγνωριστεί καθεστώς επικυριαρχίας σε αυτό τον χώρο, και αν δεχτούν να μετακινηθούν τα στρατεύματα από την περιοχή, μπορεί να ανοίξει πολύ-πολύ σύντομα η δίοδος. Δεν πρόκειται όμως να ανοίξουμε τη δίοδο, και ούτε πιστεύω κανένας το επιθυμεί –όποιος το επιθυμεί ας το πει– με την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων και υπό διεκδίκηση της νεκρής ζώνης από τον τουρκικό στρατό».

Το επιθυμούσαν πολλοί, όμως. Και διαδήλωναν στη Λήδρας, όχι εναντίον του κατοχικού στρατού και της προέλασής του, αλλά εναντίον του Τάσσου, που δεν άνοιγε τη δίοδο. «Ελάτε να δείτε τα έργα σας, έλα Τάσσο να δεις τα έργα σου», κραύγαζε ο Τάκης Χατζηδημητρίου τον Μάρτιο του 2007, όταν διαδήλωνε στη Λήδρας με τις γνωστές πλατφόρμες του ναι-ναι. Μαζί του ο Παπαπέτρου, η Καίτη, ηθοποιοί, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, οργισμένοι όλοι με τον Τάσσο που δεν ήθελε να αποδεχθεί τους εξευτελιστικούς τουρκικούς όρους, και όχι με τον κατοχικό στρατό και τον εκπρόσωπό του (τον Ταλάτ, τότε). Λες και ήταν ο Ελληνοκύπριος Πρόεδρος ο υπεύθυνος για την αδιαλλαξία του κατοχικού στρατού, που φρόντισε να χτίσει μέσα σε μια νύχτα τη γέφυρα με τις προωθημένες θέσεις.

Λοιπόν, η γέφυρα κατεδαφίστηκε, η Λήδρας άνοιξε, αλλά οι πλατφορμιστές φωνάζουν ακόμα στο ίδιο μοτίβο (τώρα φωνάζουν με τον Αναστασιάδη, που τότε ήταν μαζί τους), και αρνούνται να δουν ότι ο κατοχικός στρατός κάνει ανενόχλητος αυτό που ήθελε να κάνει. Στις αρχές Αυγούστου, στο σημείο που ήθελαν τη γέφυρα, στην οδό Κύκκου, κατασκεύασαν στέγαστρο, κίνηση που συνιστά προέλαση εντός της νεκρής ζώνης. Στο Λήδρα Πάλας τοποθέτησαν βαρέλια εντός της νεκρής ζώνης, σε σημείο που ελέγχουν την πρόσβαση διοικητικών γραφείων της Ουνφικύπ. Στο αγγλικό νεκροταφείο Wayne’s Keep, στη νεκρή ζώνη Αγίου Δομετίου, κινήθηκε ο κατοχικός στρατός και ενημέρωσε εργαζόμενους εκεί ότι η περιοχή είναι υπό τον έλεγχό του. Σε αυτά να προστεθούν οι κινήσεις στα Στροβίλια (που δικοί μας φωστήρες έβγαιναν στις τηλεοράσεις κι έλεγαν ότι δεν άλλαξε τίποτε, διότι έτσι τους είπαν οι Βρετανοί), στη Δένεια, στον Αστρομερίτη…

Ο κατοχικός στρατός προελαύνει, καταλαμβάνει περιοχές της νεκρής ζώνης, και αμφισβητεί στην πράξη την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά ταυτόχρονα και τον ρόλο της Ουνφικύπ. Ούτε η Ουνφικύπ αντιδρά, ούτε η Κυπριακή Δημοκρατία. Κάνουν όλοι πως δεν βλέπουν. Ο Φιλελεύθερος το πρόβαλε κύριο πρωτοσέλιδο την Κυριακή για να μην παριστάνουν ότι δεν ξέρουν. Αλλά, ουδείς ασχολήθηκε. Είναι απασχολημένοι με το ξέπλυμα των Ρώσων ολιγαρχών, μια ιστορία που όποτε καπνίσει μιας ξένης ιστοσελίδας να κάνει φασαρία μπορεί να το αναμασά κι εμείς εδώ να νομίζουμε πως αυτό είναι τώρα το πρόβλημά μας. Εξάλλου, τι μας νοιάζει που προελαύνει ο κατοχικός στρατός αφού δεν ενοχλεί κανέναν όταν διασχίζει τα οδοφράγματα για τις θερινές του διακοπές.

aristosm@phileleftheros.com

2 σχόλια:

  1. Ούτε η Ουνφικύπ αντιδρά, ούτε η Κυπριακή Δημοκρατία. Κάνουν όλοι πως δεν βλέπουν.
    Αυτά τα λάθη των Ελλήνων συνεχίζουν !!!!!! Μετά από πολλά χρόνια θα λένε. ....... έγιναν λάθη, τώρα τι να κάνουμε ;
    Να τους τα δώσετε !!!!!! ότι θα κάνουν και στο Αιγαίο οι ανάξιοι !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κωμικοτραγική εικόνα του σύγχρονου ''επαναστάτη'' με φανελάκι Che καί πλακάτ πού παραπέμπει σε συμφιλίωση με την κατοχή καί τον κατακτητή .
    Η επανάσταση όπως αυτή μεταλαμπαδεύτηκε σε αδαείς με κομματικές παρωπίδες απόικανότατους κομματικούς μηχανισμούς .
    Αυτοί οι ίδιοι μηχανισμοί που με κάθε ευκαιρία προσπαθούν να μειώσουν στα κομματικά ακτίβ τον αγώνα της ΕΟΚΑ .
    Ένα αγώνα που ο ίδιος ο Τσέ σε ομιλία του στην Γ.Σ του ΟΗΕ χαιρέτησε θερμά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.