23/8/19

Όταν οι ΝΑΖΙ τα βρήκαν με τους Σοβιετικούς πριν την έναρξη του Β'ΠΠ!



Με αυτή την ονομασία είναι περισσότερο γνωστό το Γερμανο-Σοβιετικό Σύμφωνο μη Επίθεσης, που υπογράφτηκε στη Μόσχα στις 23 Αυγούστου 1939, ανάμεσα στον Υπουργό Εξωτερικών του Γ’ Ράιχ, Γιόακιμ φον Ρίμπεντροπ και τον σοβιετικό ομόλογό του, Βιάτσεσλαβ Μολότοφ. Παρέμεινε σε ισχύ έως τις 22 Ιουνίου 1941, όταν η Γερμανία το παραβίασε, εισβάλλοντας στη Σοβιετική Ένωση, στο πλαίσιο της Επιχείρησης Μπαρμπαρόσα. Η πρόσκαιρη αυτή σύγκλιση της Σοβιετικής Ένωσης με ένα ορκισμένο ιδεολογικό της εχθρό, την εθνικοσοσιαλιστική Γερμανία, επικρίθηκε με δριμύτητα στη Δύση, ήταν όμως προϊόν ρεαλιστικής αντιμετώπισης από τον Στάλιν, που υπάκουε σε γεωπολιτικούς λόγους.
Στις αρχές τού 1939 ο Χίτλερ ήταν ήδη αποφασισμένος να εισβάλει στην Πολωνία και να την κατακτήσει. Η Πολωνία, από την πλευρά της, είχε εξασφαλίσει εγγυήσεις από τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία ότι θα την υποστήριζαν στρατιωτικά, αν δεχόταν επίθεση από τη Γερμανία. Παρ' όλα αυτά, ο Χίτλερ δεν μετέβαλε το σκοπό του: έπρεπε πρώτα να απαλλαγεί από το ενδεχόμενο αντίδρασης της Σοβιετικής Ένωσης σε μία εισβολή στο έδαφος του δυτικού της γείτονα.

Ο Στάλιν, από την πλευρά του, πίστευε ότι η χλιαρή αντιμετώπιση από τη Γαλλία και την Αγγλία της κατάληψης της Τσεχοσλοβακίας από τη χιτλερική Γερμανία, επιβεβαίωνε τους φόβους του ότι οι καπιταλιστικές δημοκρατίες έχουν αφήσει ελεύθερο το πεδίο στη Γερμανία προς τα ανατολικά, ενδεχομένως και για αντισοβιετικούς σκοπούς. Γι’ αυτό αποφάσισε να υιοθετήσει μία ρεαλιστική στάση και να εγκαταλείψει την πάγια θέση του έναντι των φασιστικών καθεστώτων της Ευρώπης.

Έτσι, ξεκίνησαν μυστικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Γερμανία και τη Σοβιετική Ένωση τον Απρίλιο του 1939, που οδήγησαν στην υπογραφή του Γερμανο-Σοβιετικού Συμφώνου στις 23 Αυγούστου στη Μόσχα. Το σύμφωνο, που υπεγράφη από τους υπουργούς των Εξωτερικών των δύο χωρών, Μολότοφ και φον Ρίμπεντροπ, απείχε πολύ από την έννοια μιας ιδεολογικής συμμαχίας και απλά ανταποκρινόταν στα γεωπολιτικά συμφέροντα των δύο χωρών. Ο Χίτλερ, εξασφαλίζοντας την ειρήνη στα ανατολικά, μπορούσε ανενόχλητος να προωθήσει τα σχέδιά του και να προχωρήσει σε επίθεση πρώτα κατά της Πολωνίας και μετά κατά της Γαλλίας και της Νορβηγίας. Και ο Στάλιν, από τη δική του πλευρά, θα μπορούσε να ησυχάσει από την προοπτική μιας άμεσης επίθεσης εκ μέρους της Γερμανίας και να επικεντρώσει την προσοχή του στην κατάκτηση μιας ευρείας λωρίδας που θα εξασφάλιζε τα δυτικά σύνορα της Σοβιετικής Ένωσης.

Αυτό έγινε κατορθωτό μ’ ένα συμπληρωματικό μυστικό πρωτόκολλο στο σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότοφ, με το οποίο οι δύο συμβαλλόμενες χώρες προχώρησαν στο μοίρασμα της βορειοανατολικής Ευρώπης σε «σφαίρες συμφερόντων»: τη Γερμανική, που περιλάμβανε την Πολωνία μέχρι τον ποταμό Βιστούλα και τη Λιθουανία) και τη Σοβιετική (Φιλανδία, Εσθονία, Λετονία και η περιοχή της Βεσαραβίας). Με τη συναίνεση της χιτλερικής Γερμανίας, η Σοβιετική Ένωση πέτυχε την κατάργηση των εδαφικών συνόρων της, όπως αυτά είχαν διαμορφωθεί και επικυρωθεί εις βάρος της με τους όρους της ειρήνης του Μπρεστ - Λιτόφσκ μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας στις 3 Μαρτίου 1918.

Σε εφαρμογή του Συμφώνου Ρίμπεντροπ - Μολότοφ, ο Χίτλερ επιτέθηκε στην Πολωνία την 1η Σεπτεμβρίου 1939, ανοίγοντας την αυλαία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και ο Στάλιν με τη σειρά του λίγες ημέρες αργότερα, στις 17 Σεπτεμβρίου. Η λυκοφιλία μεταξύ των δύο ιδεολογικών εχθρών θα κρατήσει έως τις 22 Ιουνίου 1941, οπότε η εθνικοσοσιαλιστική Γερμανία θα επιτεθεί στην κομμουνιστική Σοβιετική Ένωση, στο πλαίσιο της Επιχείρησης Μπαρμπαρόσα.

ΠΗΓΗ: sansimera.gr

10 σχόλια:

  1. Γιατί επικαλείσθε συνεχώς το σύμφωνο Μολότωφ - Ρίμπεντροπ;
    Πρόκειται περί τού ορισμού τής προπαγάνδας!!!
    Ενα χρόνο (9/1938) πριν οι Γάλλοι και οι Αγγλοι υπέγραψαν το σύμφωνο τού Μονάχου!!!
    Τι διαφορετικό έκαναν οι Σοβιετικοί όταν οι Αγγλογάλλοι έλυσαν τα χέρια τού Χίτλερ ώστε αυτός να επιτεθεί στούς Σοβιετικούς απερίσπαστος;
    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΤΡΟΠΗ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σωστό το σχόλιο του Μιχαήλ, ολόκληρο το σχόλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ενώ όλη η υπόλοιπη ιστορία δεν περιέχει προπαγάνδα ...Βέβαια οι Σοβιετικοί ήταν καλοί και κομμουνιστές...δηλαδή φιλάνθρωποι...οι Γερμανοί κακοί και οι Αγγλοαμερικανοί σωτήρες του κόσμου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χωρίς υποστήριξη από Βρετανικούς και Αμερικανικούς κύκλους η Γερμανία δεν θα είχε κάνει τον β πόλεμο με στόχο το γονατισμα Σοβιετικών και Γαλλίας. Ο δε Στάλιν δεν υπήρξε η διάνοια που μας λένε πολλοί, και είναι μεγάλο δράμα για το Ρωσικό λαό το ότι ποτέ στη Ρωσία δεν έγινε σοβαρή αποσταλινοποιηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ουτε δυτικα εγινε αποκοπη Στοων και υπογειων..Εξ ου οτι βλεπουμε σημερα.Η καθε κλικα κατηγορει την αλλη κλικα οτι δεν εκανε απο-κλικοποιηση...Κι σναλογα με την βιδα του καθενα ..λεμε συτη η αλλη κλικα δεν κατηργησε τον εαυτο της..Χαζη ειναι να το κανει ?? Οχι..εμεις ειμαστε αυτο.Κοπρια εδω..κοπρια κι εκει.Δεν πρεπει νασαι καθαρος ο ιδιος για ναχεις ενα δικιο να λες για τον αλλον ?? Τι καθαρο εχει η Δυση ?? Εχει κατι ?? Μοναχο ο ενας...Μολοτωφ ο αλλος..κλπ.Σταλιν η μια κλικα..30 Σταλιν σταιλ οι κλικαδωροι οι αλλοι με 200 ληστρικους πολεμους...Μιλουσες ανοιχτα στην Ρωσια ..πηγαινες Γκουλαγκ. Μιλας στην Δυση ανοιχτα ?? Η θα φας σφαιρα ..σαν τον Κενεντυ..η θα σε βρουν σε χαντακι..η αυτοκτονησες ..ετσι σε βρηκαν...η σε χτυπησε τραμ..κι αντε βρες στα ψιλα των ΜΜΕ...τι και πως..κι αν νοισζεται κανεις.Δυστυχως εχουμε φαει χοντρο παλτο..γενικα.

      Διαγραφή
  5. ΕΥΡΙΠΊΔΗΣ ΜΠΙΛΛΗΣ
    Το Μέγα λάθος του συντάκτη είναι και το ότι ομιλεί για ¨ΝΑΖΙ". Οι γερμανοί ήταν αγαπητέ μου. Η χρήση της λέξης ναζί που απαλλάσσει τη σημερινή γερμανία και τους γερμανούς για τα τρομερά τους εγκλήματά είναι απαράδεκτη. Ιδίως αν γίνεται εσκεμμένα. Οι γερμανοί λοιπόν. Όχι οι ναζί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύστοχη η παρατήρηση περί Γερμανών και όχι Ναζί.
      Οι Δυτικοί πάντα αναφέρονται σε Ρώσσους και όχι σε Σοβιετικούς γιατί αντίθετα από το να απαλλάσσουν τούς Γερμανους, ήθελαν και θέλουν, τότε, επί ΕΣΣΔ,και σήμερα, να θεωρούν εχθρό τήν Ρωσσία. Προσέξτε τήν προπαγάνδα τους: ο Στάλιν και ο δικτάτωρ Πούτιν!
      Είναι φανερό αυτό και σήμερα που κάποιοι αναφέρονται στην επέμβαση στην Τσεοσλοβακία, που είναι καταδικαστέα, ενώ στην Ελλάδα είχαν ήδη επέμβει στρατιωτικά διά τής χούντας οι Αμερικανοί και αργότερα πάλι οι Αμερικανοί διά τής χούντας και τής νατοϊκής Τουρκίας στην Κύπρο!

      Το πιό τραγικό, συνάμα και διασκεδαστικό, είναι η λύπη που εξέφραζαν και εκφράζουν πολιτικοί μας και δημοσιογράφοι μας γιά τούς καϋμένους τούς ανατολικούς που δεν ειχαν δημοκρατία, ενώ εμείς είχαμε...
      Πότε είχαμε δημοκρατια μεταπολεμικά μέχρι και το 1974;
      Μήπως έχουμε από το 2010 μέχρι σήμερα;;;

      Διαγραφή
    2. Κ.Μπιλλη ευγε !!! Ακριβως αυτο γινεται !!! Ειναι σαν να λενε το τρελο οτι την Περσια την πολεμησε η ..σχολη του Πλατωνα που ειχε οπαδους στην ηγεσια των Αθηνων στην μαχη του Μαραθωνα..!!! Οχι οι Αθηναιοι ολοι !! Κι ομως αυτα τα παρανοικα περνανε νερακι στον κοσμο.Οι Γερμανοι λοιπον..και μονο οι Γερμανοι ..κι ουτε μας νοιαζει αν ηταν μπλε η ροζ.Αν μας επιτεθει η Τουρκια τι θα λενε ?? Οι του ΑΚΡ η οι του ..Γκιουλεν φταινε ?? Οχι οι Τουρκοι ???

      Διαγραφή
    3. Ο κ.Μιχαηλ απολυτα σωστος.Ετσι ειναι οπως τα λεει ολα.Ωραιο επεξεργαστη εχετε κ.Μιχαηλ...Οπως μιλαμε ολοι για δημοκρατια εδω...ενω και δεν εχουμε..και οτι εχουμε λεγεται ρεπουμπλικα..( ετσι λεγανε παλια και τα καπελακια.Διοτι αυτα μας φορεσαν ..οπως και τα χοντρα παλτα ) Παντως με τις χονδροειδεις απλουστευσεις σε ενα σωρο εννοιες τοχουμε φαει ολο το παλτο.Αυτη η ταση οτι ολα ειναι ιδια αρκει καπου να θυμιζουν κατι..ειτε λεκτικα..ειτε σαν ηχος..ειτε σαν οτιδηποτε καπου στο 1/10000 ιδιο, ειναι καθολικη σε ολα.

      Διαγραφή
  6. Μη μας θεωρείτε ανιστοριτους γκεμπελισκοι της προπαγάνδας.
    Οι Αγγλογάλλοι είχαν υπογράψει ΣΥΜΦΩΝΟ ΦΙΛΙΑΣ και όχι απλά μη επίθεσης.
    Για προσέξτε μην τυχόν σε κάνα επόμενο άρθρο μα πείτε για την "ανθιση
    της οικονομίας τον καιρό της χουντας"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.