8/8/19

Στρατηγέ ιδού η φρεγάτα μας...



"Γιατί η Ελλάδα δεν κατασκευάζει τις δικές της φρεγάτες;", αναρωτήθηκε πρόσφατα δημόσια μέσω των κοινωνικών δικτύων ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος, ένας από πλέον διακεκριμένους Έλληνες και Ευρωπαίους στρατιωτικούς.
Το ερώτημα είναι εύλογο και στρατηγικής σημασίας τόσο για την οικονομία της χώρας όσο και για την αμυντική της ισχύ.
Η απάντηση είναι απλή….
Το πρώτο σκέλος της έχει να κάνει με το γεγονός πως η Ελλάδα δεν κατασκευάζει φρεγάτες για τον ίδιο λόγο που δεν κατασκευάζει αυτοκίνητα ή έστω ελαστικά για αυτοκίνητα. Πριν 30-40 χρόνια η Ελλάδα κατασκεύαζε και αυτοκίνητα, ελαστικά, ψυγεία κλπ…
Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’90 η Νισσάν κατασκεύαζε αυτοκίνητα στην Ελλάδα, όπως κατασκεύαζε και η ελληνική ΝΑΜΚΟ το Πόνυ. H Πιρέλι και η Γκουτγιάρ κατασκεύαζαν τα περισσότερα ελαστικά που "φορούσαν" τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούσαν στους ελληνικούς δρόμους.
Η ανάδυση των χωρών χαμηλότερου εργατικού κόστους, υψηλότερης εργασιακής ευελιξίας και σταθερής εργασιακής ειρήνης σε συνδυασμό με την μεταπολιτευτική, με την κακή έννοια δημοκρατικοποίηση της χώρας μας  που οδήγησε σε συνδικαλιστική ασυδοσία, κατέστησε την Ελλάδα μη ανταγωνιστική και σταδιακά παραγωγικά άβουλη.

για τη συνέχεια Capital

10 σχόλια:

  1. Αρα ..ολη η ακριβη βιομηχανια οπλων Αμερικης...Γαλλιας...κλπ ..πρεπει να παει στο Μπαγκλαντες..λογω χαμηλου κοστους....οπως και της Ρωσιας...δεν την γλυτωνουν την ...νομοτελεια...Η θα γινει το αλλο : θα φωναξει η Λοκχιντ τα συνδικατα και θα πει " η Ρωσια παραγει αεροπλανα στο 1/5...και η ...θα παιρνετε μισα λεφτα...η θα φερουμε Ρωσικα εδω...".... !!!!! Βρε φιλε γιατι δεν γινεσαι υλοτομος ??? Θα δουμε αν κι εκει μπορεις...γιατι θα σου πουμε το εξης : η θα κοβεις τα ξυλα με λεφτα στο 1/10...η θα φερουμε απ την Μαλαισια στα κοστη τα Μαλαισιανα...Υπαρχει βεβαια και το Κατμαντου... πιο φτηνα...Τρομερη αναλυση εκανες...Μας φωτισες με φως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο ρε Δημήτρη.....
      Μιλάμε η απόλυτη προπαγάνδα που θέλει να αναγάγει την μπουρδολογία του νεοφιλελευθερισμού σε ορθή/κοινή λογική.
      ΚΑΠΟΙΟΣ έχει ανάγκη το εργασιακό κόστος στην Ελλάδα να βυθιστεί κι άλλο και να ισχύουν λιγότερα δικαιώματα....

      Ποιός να είναι άραγε αυτός....;

      Διαγραφή
    2. Άλλα πού να ξεφύγει από τα σαΐνια!

      Διαγραφή
    3. Τα σαινια δεν διδαξαν.Ο ανω διδαξε κιολας..Τι δουλεια κανεις εσυ ?? Το λεω γιατι μπορει στο Πακισταν ναναι καποιος φτηνοτερος...και μπορει να το δει ο εργοδοτης σου αυτο...και να σου θεσει διλημματα ....

      Διαγραφή
  2. Ari Gold, εμπρός, με 500 ευρώ μηνιαίο μισθό, λίγα εργασιακά δικαιώματα και οικογένεια με δύο τουλάχιστον παιδιά...

    Οχι τίποτα άλλο, για να αισθανθείς και συ ένα απλό Σαΐνη....Από αστυνόμος Σαΐνης που το παίζεις τώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. https://youtu.be/SzfvCKDAXiA

      Ο Στέφανος Μάνος το 2007 κατήγγειλε επιδόματα των 500 ευρώ, και ο Ελληνικός λαός τιμώρησε τον Μάνο για αυτήν την γενναία του στάση.
      Ακόμα και τώρα σε δουλεύουν φίλε. Για να συνεχίζουν να παίρνουν την πρόσοδό τους. Ο Δήμητρης Κ. υπονοεί ότι είναι δυνατόν με κάποιον τρόπο η Ελλάδα να επιτύχει αμοιβές πάνω από την ανταγωνιστικότητά της. Ούτε οι Αμερικάνοι δεν μπορούν να το κάνουν. Παίρνουν μισθούς παραπάνω από τους Πακιστανούς γιατί έχουν κολοσσιαία μεγαλύτερη παραγωγικότητα. Δεν υπάρχει κάποιο άλλο μυστικό.
      Εγώ νοίκιαζα σπίτι σε φύλακα Δημοσίου Οργανιμού και το νοίκι του το πλήρωνε ο Οργανισμός (1200 ευρώ). Ο φύλακας δούλευε 1 ώρα την ημέρα. Μετά από αυτόν το σπίτι το νοίκιασα στον διευθυντή της Huawei για 500 ευρώ το μήνα (του τα πλήρωνε η εταιρία) και ο διευθυντής ήταν Κινέζος διδάκτορας ηλ/μηχ και δούλευε 11 ώρες την ημέρα. Την πρόσοδο του φύλακα πληρώνεις.
      Θα σου κάνω μια ερώτηση, πως είναι δυνατόν ένας κούριερ σήμερα να παίρνει λιγότερα από την σύνταξη ταχυδρόμου των ΕΛΤΑ; Που γίνεται αυτό στον κόσμο ολόκληρο; Πως είναι δυνατόν ο οδηγός νταλίκας να παίρνει λιγότερα από την σύνταξη οδηγού του ΟΣΕ; Πως είναι δυνατόν ο οδηγός του ΟΣΕ να έπαιρνε (πριν το 2011) περισσότερα λεφτά από οδηγό νταλίκας (αφού το τραίνο έχει μισό βαθμό ελευθερίας (η οδήγηση νταλίκας είναι συντριπτικά πιο πολύπλοκη και δύσκολη διαδικασία)); Ξέρεις πόσο έπαιρνε ο οδηγός ΟΣΕ: 9 χιλιάρικα τον μήνα ( https://www.kathimerini.gr/329129/article/epikairothta/ellada/mhxanodhgos-me-amoivh-109000-eyrw-ethsiws ). Ξέρεις τι μισθό παίρνουν οι μηχανικοί στην κορυφαία τεχνολογική εταιρία πυραύλων στον πλανήτη στην SpaceX: 6 με 8 χιλιάρικα. Ξέρεις πόσες ώρες δουλεύουν; (Σε παρακαλώ κάτσε στην καρέκλα σου) εώς 80 ώρες την εβδομάδα. Τι να πρωτοθυμηθεί κάποιος για το πλιάτσικο που έγινε (και συνεχίζει να γίνεται).
      Ξέρεις ποια θα ήταν η ορθολογική λύση. Να μειωθούν οι συντάξεις και οι μισθοί των ΔΥ μέχρι να μειωθεί η ανεργία και να εξισορροπηθούν οι αμοιβές ΔΥ και ΙΥ (δηλαδή μέχρι η αμοιβή των Ελλήνων εξισορροπηθεί με την ανταγωνιστικότητά τους). Όποιος προτείνει κάτι άλλο σε ΔΟΥΛΕΥΕΙ. Όπως σε δούλευε ο Άκης και ο Παπαντωνίου.

      https://youtu.be/8ahVghkW5WI

      ("Για τον σοσιαλισμό αγωνιζόμαστε")
      https://youtu.be/uLxLD2odjb8

      Διαγραφή
    2. Διόρθωση ο Μάνος στο βίντεο αναφέρεται σε επίδομα 550 ευρώ και όχι 500 που ανέφερα εγώ.

      Διαγραφή
    3. Αγαπητέ Γιώργο,

      ευχαριστώ που μπήκες στον κόπο να γράψεις όλα αυτά, αν κατάλαβα καλά με αφορμή το σχόλιο που έκανα. Ενδιαφέροντα πράγματα λες, αν και τα έχω ξανακούσει πολλές φορές.
      Ξέρεις ο Μάνος έκανε μια σειρά άλλα πράγματα και όταν ήταν στην ΝΔ αλλά και όταν δεν ήταν στην ΝΔ. Για παράδειγμα στήριζε την μεταρρύθμιση Γιαννίστη το 2001 στο ασφαλιστικό. Ξέρεις πόσο θα ήταν η βασική σύνταξη αν περνούσε το νομοσχέδιο αυτό; 91 ευρώ.

      Κατά την γνώμη μου οι Αμερικανοί πετυχαίνουν «κολοσσιαία παραγωγικότητα» κυρίως εξαιτίας του δολαρίου και του στρατού τους. Οι πακιστανοί τίποτα από τα δυο δεν έχουν, ούτε είχαν ποτέ στο παρελθόν το ΠΛΑΙΣΙΟ αυτό, που επέτρεψε τους Αμερικανούς να πετύχουν αυτά τα δυο. Δεν υπάρχει κάποιο άλλο μυστικό.

      Για το ενοίκιο στον φύλακα του δημοσίου και στον κινέζο, δεν θέλω να κάνω κάποιο σχόλιο, εμπλέκεσαι προσωπικά…

      Ρωτάς «πως είναι δυνατόν ένας κούριερ σήμερα να παίρνει λιγότερα από την σύνταξη ταχυδρόμου των ΕΛΤΑ». Είναι δυνατόν, αν βρίσκεται η χώρα σε διαδικασία «εσωτερικής υποτίμησης»…όπως η Ελλάδα

      Για τους συνταξιούχους με υψηλές συντάξεις. Εγώ θα δεχθώ ότι έτσι είναι όπως τα περιγράφει η καθημερινή (αν και σ΄ αυτό υπάρχει αντίλογος). Πόσα άτομα νομίζεις ότι αφορά αυτό το φαινόμενο (οι συνταξιούχοι με 9000 ευρώ του δημοσίου). Επ’ αυτού έχει δημοσιεύσει τίποτα η καθημερινή;

      Αυτό που προτείνεις είναι περεταίρω «εσωτερική υποτίμηση»….εύγε!

      Να ρωτήσω και γω κάτι:
      Με 500 ευρώ μηνιαίο μισθό, λίγα εργασιακά δικαιώματα και οικογένεια με δύο τουλάχιστον παιδιά ΕΣΥ μπορείς να ζήσεις;
      Μάγος είσαι και ξέρεις ότι έχω ψηφίσει ή προέρχομαι από το ΠΑΣΟΚ, ε;
      Ελπίζω μετά τον Μητσοτάκη, μην πεις ότι δεν ήταν καλός νεοφιλελεύθερος ή ότι ήταν «κρατιστής» ή ότι τον εμπόδισαν τα συνδικάτα, γι’ αυτό δεν έγινε τίποτα…

      Διαγραφή
    4. Κάθε λέξη που έγραψες είναι τελείως εκτός πραγματικότητας. Δεν έχεις διαίσθηση της άγνοιάς σου.
      Δεν ψηφίζω στις εκλογές, και δεν πιστεύω ότι είναι ο Μητσοτάκης ικανός να λύσει το οικονομικό πρόβλημα της χώρας. Αυτό που θα γίνει η Ελλάδα σε 3 χρόνια θα είναι σε χειρότερη οικονομική κατάσταση από την Ρουμανία και Βουλγαρία (η διαφορά είναι ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα θα γινόταν Βενεζουέλα, ενώ με τον Μητσοτάκη θα έχουμε ένα κάπως λειτουργικό Βαλκανικό κράτος (χειρότερο από της Ρουμανίας)). Εγώ την έχω αποδεκτή αυτήν την κατάσταση και πορεύομαι αναλόγως. Γι' αυτό και δεν ψηφίζω. Μάλιστα, αναρωτιέμαι ότι αφού δεν ψηφίζω γιατί μπαίνω και σχολιάζω σε ένα πολιτικό ιστολόγιο. Μάλλον πρέπει να σταματήσω να το κάνω εάν είμαι έντιμος.
      Δουλεύω στον Ιδιωτικό Τομέα, σε έναν τομέα με κτηνώδη ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ανταγωνισμό. Ποτέ στην ζωή μου δεν έχω πάρει ένα ευρώ από το δημόσιο με οποιοδήποτε τρόπο. Το δημόσιο μου έχει κάνει τεράστια ζημιά πολλαπλώς. Αλλά δεν παραπονούμαι ποτέ γιατί έχω αποδεχτεί τι σημαίνει Ελληνικό Δημόσιο και την πραγματικότητα.
      Για τα 500 ευρώ να ζητήσεις τον λόγο από τις κυβερνήσεις που ψηφίζεις.
      Και ναι θα μπορούσα να ζήσω με 500 ευρώ γιατί είμαι πάρα πολύ λιτοδίαιτος.Για παράδειγμα, έχω να πάω διακοπές 7 χρόνια.

      Διαγραφή
    5. Συμπέρασμα (νέο)φιλελεύθερος, αντιφατικός, απογοητευμένος με «σοβαρά» διλλήματα και αυταπάτες, όπως ότι μπορεί να ζήσει κανείς με 500 ευρώ (λίγα εργασιακά δικαιώματα και δυο παιδιά) γιατί είναι απλά πάρα πολύ λιτοδίαιτος. Αναρωτιέσαι μάλιστα: αφού δεν ψηφίζω γιατί μπαίνω και σχολιάζω σε ένα πολιτικό ιστολόγιο. Μάλλον πρέπει να σταματήσω να το κάνω εάν είμαι έντιμος

      Δεν σου μπαίνουν διλήμματα εντιμότητας όταν παίρνεις χρήματα από ενοίκιο σπιτιού (1200 ευρώ) για φύλακα Δημοσίου Οργανισμού, το οποίο πλήρωνε ο Οργανισμός, τουτέστιν δημόσιος κορβανάς, άρα εσύ ο ίδιος; Κατά τα άλλα δεν έχεις πάρει ποτέ χρήματα από το δημόσιο ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ.

      Αλλά εσύ, κοιτάς το προσωπικό σου συμφέρον (και τα παίρνεις τα 1200), δεν ψηφίζεις, είσαι ανταγωνιστικός (μάλλον φθηνός) εργασιακά και βρίζεις σχεδόν για όλα το δημόσιο τομέα. Έτσι όπως ακριβώς σε θέλει η οικονομική ελίτ της χώρας…

      Η γνώση της πραγματικότητας στο μεγαλείο της. Συγκλονίστηκα!

      Τι να σου πει κανείς… περαστικά

      P.S. είμαι σίγουρος ότι έχεις ψηφίσει ΝΔ επανειλημμένα

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.