12/8/19

Η συντρόφισσα Ρωσία και ο μύθος περί ξανθού γένους


Προκλητική και με ιστορικο-παρασκηνιακές ανακρίβειες η ρωσική εφημερίδα «Moskovsky Komsomolets» επιχειρεί να αναλύσει τη στρατηγική της Τουρκίας, κάνοντας αναδρομή από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης μέχρι την εισβολή στην Κύπρο, την οποία χαρακτηρίζει δικαιολογημένη! Η εφημερίδα εκτιμά ότι η Τουρκία έχει αδικηθεί από τη Δύση, σε αντίθεση με την Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίες έχουν την εύνοιά της.

Το δημοσίευμα δικαιολογεί την τουρκική εισβολή στην Κύπρο προβάλλοντας το επιχείρημα ότι «(…) το πρώτο πρόβλημα ξεκίνησε όταν η Τουρκία προσπάθησε να υπερασπισθεί τον εαυτό της για να μη θιγούν τα εθνικά της συμφέροντα. Έτσι, η κρίση της Κύπρου του 1974, κατά την οποία η Τουρκία έστειλε στρατό στο νησί για την προστασία του τοπικού πληθυσμού, αποτέλεσε την πρώτη έκπληξη», γράφει η εφημερίδα. Η Τουρκία έχοντας «απόλυτο δίκαιο στις ενέργειές της», αποφάσισε να μη συμβαδίσει με το ΝΑΤΟ και τη Δύση, αλλά επέλεξε το «μοντέλο εταίρος» με τις Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς καμία υποστήριξη.
«Από τότε και μέχρι σήμερα», προστίθεται στο δημοσίευμα, «η Τουρκία δεν κατάφερε να συμψηφίσει την κυπριακή κρίση», ούτε να κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση για την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)».

Κατ' αρχάς δεν χρειάζεται να διερωτηθούμε αν τις θέσεις αυτές ενστερνίζεται η επίσημη ρωσική κυβέρνηση. Ασφαλώς και ναι, με τα σημερινά πάντα δεδομένα, όπως έχουν διαμορφωθεί. Ιδιαίτερα μετά από το άνοιγμα της Άγκυρας στην οπλική αγορά της Ρωσίας. Συμφέροντα, βλέπετε... Ακόμα, και την περίοδο της τουρκικής εισβολής του 1974, η συντρόφισσα Ρωσία και βεβαίως η Αμερική ήταν υπέρμαχοι της επέμβασης. 

Η μόνη χώρα που αντέδρασε και τήρησε επιφυλάξεις, όσο παράδοξο και αν ακούγεται, ήταν η Αγγλία, για ευνόητους βέβαια λόγους. Αφενός λόγω Βάσεων και αφετέρου η προσπάθεια που κατέβαλλε τότε με τη δημιουργία ενός τρίτου πόλου, του ευρωπαϊκού, υπό την ηγεσία της. Αυτού που ήδη βρισκόταν στα σκαριά, ευελπιστώντας να αναλάβει τα ηνία πάνω από τα συντρίμμια που άφησε ο Β' παγκόσμιος πόλεμος για τη Γερμανία και μιας Γαλλίας που ψαχνόταν να βρει τη χαμένη αίγλη της από τη ναζιστική συντριβή. Τελικά δεν της βγήκε και οι εξελίξεις είναι γνωστές. Οι εταίροι της την υπερκέρασαν, ανέλαβαν τα ηνία με αποτέλεσμα σήμερα να μην έχει λόγο ύπαρξης σε ένα συναιτερισμό που κουμάντο κάνουν άλλοι. Για αυτό άλλωστε έχει πάρει και την απόφαση αποχώρησης (Βrexit). Αυτό όμως είναι άλλο κεφάλαιο. 

Μ' αυτά και μ' αυτά, η συντρόφισσα Ρωσία και τα περί ξανθού γένους δεν έχουν σύμπλευση ούτε με θρησκευτικές μα ούτε και με άλλες πεποιθήσεις, όπως στον μύθο, αλλά μόνο με συμφέροντα οικονομικά και στρατηγικά. Όσο για το αν η Τουρκία έχει αδικηθεί από τη Δύση, όπως επικαλείται και η εφημερίδα, αυτό διαφαίνεται ξεκάθαρα μέσα από την πορεία επίλυσης του Κυπριακού... Η Δύση θα το έλυνε στο πι και φι αν μη τι άλλο αποδίδοντας δικαιοσύνη (εφαρμόζοντας το δίκαιο στο πλαίσιο συμφωνιών και ψηφισμάτων). Δυστυχώς, τα πράγματα είναι αλλιώς όσο και αν θέλει η Ρωσία σήμερα να εξυμνήσει την καινούργια συντρόφισσα για την απόφασή της, η οποία εξυπηρετεί τα οικονομικο-στρατηγικά της συμφέροντα με αποτέλεσμα να απολαμβάνει και την εύνοια του ξανθού γένους. 

Σε μιαν άλλη προκλητική δήλωση -από τις πάμπολλες το τελευταίο διάστημα- προέβη και ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος είπε ότι «εμείς δεν γνωρίσαμε όσους ζουν στην Κύπρο μόνο το 1974, η συγγένεια και το δίκιο (νομικά δικαιώματα) μας πάνε μέχρι το 1571.» Τότε δηλαδή που κατέκτησαν το νησί για πρώτη φορά και άρχισαν την παράνομη εποίκησή του από κουβαλητούς που έφερναν από τα βάθη της Τουρτζιάς στην προσπάθειά τους να αλλάξουν τα πληθυσμιακά δεδομένα με την πάροδο του χρόνου και κατ' επέκταση νομιμοποίησης των όποιων μελλοντικών απαιτήσεων θα προέκυπταν, στο πλαίσιο της πληθυσμιακής αναλογίας. Γεγονός που ουσιαστικά το έχουν πετύχει. Κάτι ανάλογο έπραξαν και μετά από την εισβολή του '74 και πράττουν ακόμη και μέχρι σήμερα. Φυσικά και ο Τούρκος Υπουργός, όπως και κάθε αξιωματούχος των κατακτητών γνωρίζουν πολύ καλά πως ο ελληνικός πληθυσμός του νησιού ζει εδώ και 2000 χρόνια πριν από την κάθοδο των βαρβάρων της ανατολίας.

Το θέμα είναι, τι κάνει για όλα αυτά η δική μας πλευρά; Τι ρόλο βαράει στις διπλωματικές-παρασκηνιακές εξελίξεις που παίζονται στην περιοχή; 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.