16/8/19

Έτοιμη να σκάσει η καταναλωτική «φούσκα» της Ρωσίας


Εδώ και μερικούς μήνες, μικρά μηχανήματα έχουν εμφανισθεί στα εμπορικά κέντρα της Αγίας Πετρούπολης. Αρκεί να βάλεις σ' αυτά το διαβατήριό σου, για να λάβεις αμέσως μια μικροπίστωση, με το απαγορευτικό ετήσιο επιτόκιο του 365%, σύμπτωμα ενός πυρετού χρέωσης που ανησυχεί τις αρχές.
Ο ρωσικός πληθυσμός, η αγοραστική δύναμη του οποίου εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλή και σε συνεχή μείωση εδώ και χρόνια, δανείζεται όλο και περισσότερο για τα ψώνια του ή απλώς για να μπορέσει να πληρώσει τους λογαριασμούς. Η θεαματική άνοδος των πιστώσεων εδώ και 18 μήνες έχει φθάσει σε τέτοιο σημείο που ο υπουργός Οικονομίας εξέφρασε τον φόβο ότι μπορεί να σκάσει μια φούσκα που είναι πιθανό να προκαλέσει ύφεση.
Όμως το θέμα είναι εξαιρετικά λεπτό: αν περιοριστεί η χορήγηση πιστώσεων, τα νοικοκυριά θα στερηθούν μια πηγή εσόδων που σε μερικές περιπτώσεις είναι ζωτικής σημασίας και υπάρχει κίνδυνος να επιβραδυνθεί ακόμη περισσότερο μια ανάπτυξη που είναι ήδη άτονη.
«Η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει εκρηκτική το 2021», προειδοποίησε στα τέλη Ιουλίου ο υπουργός Μαξίμ Ορέσκιν μιλώντας στον ραδιοσταθμό Ηχώ της Μόσχας και προσθέτοντας ότι ετοιμάζονται μέτρα για να βοηθηθεί ο πληθυσμός που στραγγαλίζεται από τα χρέη.

Για τη συνέχεια Economistas

8 σχόλια:

  1. Απο τη στιγμη που δεν μπορουν να αποδεσμευσουν την τραπεζα τους απο το Ροτσιλντικο συστημα, αυτα και αλλα χειροτερα θα γινονται. Αληθεια απορω πως δεν εχουν κανει το δικο τους συστημα swift (με τους Κινεζους) γι να παρακαμψουν τον αμεσο εκβιασμο των Αμερικανων. Αλλωστε η Ναμπιουλινα ειναι συγκεκριμενης καταγωγής με το κληρονομικο χαρισμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για δες σύμπτωση! Αυτό το κείμενο αναρτήθηκε μόλις γέμισε το διαδικτυο με ειδήσεις ότι οι δυτικές οικονομίες πάνε για μεγάλη βουτιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό που βλέπω είναι ότι η Ναμπιούλινα είναι Ρωσοτατάρα με ισλαμική καταγωγή, και όχι Εβραία. Εσύ που το βρήκες ότι είναι Εβραία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτά που μαθαίνω είναι ότι τώρα στην πρωτογενή παραγωγή υπάρχει πολύ μεγάλη ανάπτυξη στη Ρωσία, η οποία μπορεί να γίνει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας όχι μόνο σιταριού (όπως είναι τώρα) αλλά και βιολογικών γαλακτοκομικών και κρέτατος, στον κόσμο.

    Οι παγκόσμιες ανάγκες για καθαρή βιολογική τροφή είναι τεράστιες. Η δυτική χημική βιομηχανία έχει δηλητηριάσει τεράστιες εκτάσεις γης και στέλνει καρκίνο στο μισό πληθυσμό των ΗΠΑ και σε ένα στους τέσσερις Ευρωπαίους. Η Ρωσία πρέπει να αρπάξει αυτή την ευκαιρία και να δώσει στην ανθρωπότητα καθαρή βιολογική τροφή. Μετά από αυτό όλος ο κόσμος θα αγαπήσει τη Ρωσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπουρδολογίες αντιπερισπασμού από το βουνό με τις κεραμίδες που άρχισε να ξεφορτώνεται επάνω στο οικοδόμημα με τα τραπουλόχαρτα που αποκαλείται "Δυτική οικονομία". Θα κλάψει πολύς κόσμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πως γίνεται όταν ο απλός άνθρωπος παίρνει παραπάνω μισθό να το λένε πληθωρισμό, ενώ όταν ξεσκίζονται οι αεριτζήδες στα κέρδη να το λένε οικονομική ανάπτυξη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συμπληρωματικά στο πρώτο μου σχόλιο. Όποιος κάνει προπαγάνδα οφείλει να λέει/κάνει/υποστηρίζει πράγματα που έχουν θετική απήχηση σε ικανη μεριδα του κόσμου. Αλλιώς αποτυγχάνει στο έργο του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.