11/8/19

Παυλόπουλος: Αβάσιμες και αυθαίρετες οι «αμφισβητήσεις» της Τουρκίας στο ΑιγαίοΗ καλή γειτονία προϋποθέτει τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου επεσήμανε από τη Νάξο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Μήνυμα προς όλους τους γειτονικούς λαούς για ειρήνη και ασφάλεια έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος από τη Νάξο, όπου αναγορεύτηκε επίτιμος δημότης του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

«Δίχως ίχνος έπαρσης, αλλ' όλως αντιθέτως εφοδιασμένοι με την απαραίτητη για την προπαρασκευή ενός καλύτερου μέλλοντος για τον Τόπο μας και τις νεότερες γενιές ιστορική αυτογνωσία, καλούμε εμείς, οι Έλληνες, όλους τους γειτονικούς μας λαούς να εργασθούμε από κοινού για την Ειρήνη και την Ασφάλεια στην ευαίσθητη γεωπολιτική περιοχή στην οποία ζούμε. Είμαστε, πρωτίστως, Λαός και Έθνος της Ειρήνης, κατ' ουδένα τρόπο όμως υποστέλλουμε -ούτε πρόκειται να υποστείλουμε- την Σημαία υπεράσπισης της Πατρίδας και της Ελευθερίας μας, έναντι οιουδήποτε θα διανοείτο να τις υπονομεύσει» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε: «Με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα, λοιπόν, να υπενθυμίσω προς κάθε κατεύθυνση, ιδίως δε προς την γείτονα Τουρκία -και, μάλιστα, για μια ακόμη φορά, από εδώ, την ιστορική Νάξο- ότι η Ελλάδα είναι Χώρα ειρηνική που επιδιώκει με συνέπεια και συνέχεια την ανάπτυξη φιλικών σχέσεων μαζί της».

Η καλή γειτονία, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «προϋποθέτει τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου. Προϋποθέτει, επίσης, τον σεβασμό του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, αν αναλογισθούμε ότι το Διεθνές Δίκαιο καθορίζει, βεβαίως μεταξύ άλλων, την Επικράτεια και τα Σύνορα της Ελλάδας στην περιοχή, καθορίζει όμως, ταυτοχρόνως, και την Επικράτεια και τα Σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Και πρόσθεσε: «Με αφορμή, μάλιστα, το γεγονός ότι σήμερα δύο περιοχές του Νησιού σας, μέρος της παραλιακής ζώνης και ο υγρότοπος της αλυκής Νάξου, έχουν χαρακτηριστεί τόποι ιδιαίτερης οικολογικής και κοινωνικής αξίας και ως εκ τούτου ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο "Natura 2000", επιτρέψατέ μου να τονίσω, για μιαν ακόμη φορά, ότι αναπόσπαστο τμήμα του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου αποτελεί και το πρόγραμμα "Natura 2000", που αφορά τον επακριβή καθορισμό των εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης περιοχών με προστατευόμενα οικοσυστήματα. Οι περιοχές αυτές -συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους νησίδων και βραχονησίδων, δίχως να έχει οιαδήποτε νομική σημασία το ποια είναι η έκτασή τους και, a fortiori, το αν κατοικούνται ή όχι -βρίσκονται εντός των συνόρων της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Κατά συνέπεια, είπε ο κ. Παυλόπουλος, οι κάθε μορφής «αμφισβητήσεις» που, κατά καιρούς και κατά το δοκούν, εγείρει η Τουρκία, είναι αβάσιμες και αυθαίρετες. «Συνακόλουθα δε βρίσκονται σ' ευθεία αντίθεση με το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο», τόνισε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμα ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αναπόσπαστο μέρος του Διεθνούς Δικαίου είναι το Δίκαιο το Θάλασσας, με βάση το οποίο καθορίζεται η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Και αυτό το Δίκαιο της Θάλασσας, κατά την Συνθήκη του Montego Bay του 1982 -όπως πολλές φορές έχω πει και δεν θα κουρασθώ να το λέγω- είναι δεσμευτικό για όλους, ακόμα και για εκείνους που δεν έχουν προσχωρήσει στην Συνθήκη αυτή. Διότι η ως άνω Συνθήκη παράγει γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, που δεσμεύουν όλους».

«Κατόπιν όλων των ανωτέρω, κωδικοποιώ αυτά που είναι η αυταπόδεικτη αλήθεια: Ναι, είμαστε εκείνοι που θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά με όλους τους γείτονες. Εκείνοι, όμως, οφείλουν να σεβασθούν Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, να σεβασθούν τα Σύνορα, το Έδαφος, την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας, που είναι Σύνορα, Έδαφος και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε και πρόσθεσε: «Σε αυτό δεν μπορεί να υπάρξει καμία υποχώρηση, καμία υπαναχώρηση. Το λέγω διότι η υπεράσπιση αυτών των αρχών αποτελεί, από την πλευρά μας, υπεράσπιση και της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Νομιμότητας. Εμείς, οι Έλληνες, είμαστε αποφασισμένοι να το πράξουμε αυτό. Μπορούμε να το κάνουμε και μόνοι μας. Μόνο που σήμερα δεν είμαστε πια μόνοι. Διότι, αντιλαμβανόμενη η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Διεθνής Κοινότητα, τι αρνητικό και επικίνδυνο προηγούμενο θα δημιουργούσε οποιαδήποτε έκπτωση προς αυτή την κατεύθυνση και, ιδίως, σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση της ΑΟΖ, έχουμε τώρα πια και την συμπαράστασή τους. Αυτό πρέπει να είναι σαφές προς την γείτονα Τουρκία. Και το λέμε και για το δικό της συμφέρον. Γιατί είμαστε οι πρώτοι που αντιλαμβανόμαστε την αξία της Ειρήνης. Αλλά είμαστε και οι πρώτοι που αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει η υπεράσπιση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άνοιξε την ομιλία του αναφερόμενος στην ιστορία του νησιού από τα χρόνια της αρχαιότητας εκφράζοντας την «βαθύτατη συγκίνηση» του, επισημαίνοντας ότι «η τιμή αυτή δεν αφορά το πρόσωπό μου αλλά τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, θέλω να σας διαβεβαιώσω πως έχω πλήρη επίγνωση του ότι η ανακήρυξή μου ως Επίτιμου Δημότη σας μου επιβάλλει, μεταξύ άλλων, και το αντίστοιχο χρέος τόσο της υπεράσπισης της Ιστορίας του Νησιού σας, όσο και της άντλησης από την Ιστορία αυτή των αντίστοιχων διδαγμάτων, πρωτίστως για τα Εθνικά μας Θέματα».

ΠΗΓΗ: protothema.gr

5 σχόλια:

 1. Ήσαν άτυχοι οι Τούρκοι ! Τα κοιτάσματα ευρέθησαν στο μέρος μας.Εις δε την Κύπρο πήραν το βόρειο τμημα και τα κοιτάσματα ειναι στο Νότιο.Αυτο αντί να το δεθχουν και να ψάξουν στη Μαύρη Θάλασσα μπας και βρουν τιποτα θα μας ζαλιστούν τα φρύδια...Δε νομίζω βέβαια οτι θα συνετιστούν ... Θα διεκδικήσουν αφενός μεν να χωρίσουν τα κοιτάσματα ειρηνικά και αφετέρου πολεμικά αν και το τελευταίο το φοβούνται.Το πρωτο συμφέρει αν οι συνθήκες το επιτρέψουν ελεω πολιτικών και μεγάλων δυνάμεων

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Στο Αιγαίο Πακη...όχι στην Κύπρο ε;
  Ρε ματσούκι που σας χρειάζεται...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. "Η καλή γειτονία, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «προϋποθέτει τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου»."

  A)International law

  International law or the law of nations refers to laws that govern the conduct of independent nations in their relationships with one another. It differs from other legal systems in that it primarily concerns provinces rather than private citizens. In other words it is that body of law which is composed for its greater part of the principles and rules of conduct which States feel themselves bound to observe, and therefore, do commonly observe in their relations with each other and with international institutions or organizations, and certain foreign nationals.

  B)International Law Quotes:

  1)"No country can allow its safety to be wholly dependent on faithful observance by other states of rules to which they are obliged."
  Arthur Balfour

  2)"International law? I better call my lawyer; he didn't bring that up to me."
  George W. Bush

  (George W. Bush Discusses Year-End Accomplishments in Cabinet Meeting, georgewbush-whitehouse.archives.gov. December 11, 2003)

  3)"In the corporeal world, international law is whatever the United States and Great Britain say it is."
  Ann Coulter

  4)“International Law has never stopped men in their pursuit of conquest or revenge.”
  ― Allen Drury, Into What Far Harbor?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Οπως ειδες ο Θεος τους εκανε σπασιμο.Πηγε τα αερια στον Νοτο.
  Τωρα αυτοι πανε νοτια για να το χαλασουν.Αλλα ...εμπλεξαν..Οχι με μας.Οχι.Ετσι κι αλλιως εμεις λεμε ..ειναι μακρυα ..Τωρα θα παιξει αλλο γκεημ ο Παιχτης.θα φερει τα κοιτασματα κοντα μας !!! Τι θα πουν τοτε ?? Ειναι μακρυα ???Αν το πουν ...αν...θα τα φερει στην Αθηνα απ εξω !!! Θαρθουν Τουρκοι στην Αθηνα..Τι θα πουν λοιπον ? Συνργειες ...Ναι αλλα αυτα ειναι του Θεου ..οχι δικα τους !! Οποτε εμπλεξαν ολοι !! Θα πει ο Υψιστος ...παιδια μου ολα...δεν καταλαβατε καλα ολοι ...!! Με ρωτησατε ???? Και θα παρει στο Αγιο Του χερι ...το ...ΑΖΑΞ.....για τα λιπη....Θα γινει το πιατο ολο...λουξ..Ολα τα λιπη...θα πανε στον υπονομο.Το αεριο θα βγει ...αλλα σε πιατο καθαρο απο λιπη...ξυγκια...κλπ..Και ποιοι ειχαν λιπη...ξυγκια κσι φρου φρου..?? Μα οι φαγωμενοι ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Για ν' αναπαράγει στρεοτύπως, χωρίς καν την παραμικρή παραλλαγή για πρωτοτυπία, τις ίδιες και τις ίδιες βλακείες, πληρώνεται €11.561 μηνιαίως, συν έξτρα (κατοικία, προσωπικό, αυτοκίνητο, οδηγό, φρουρά κλπ., κλπ.). Άχρηστος, εντελώς άχρηστος και σαν θεσμός και σαν άνθρωπος. Ποιος αξιοπρεπής άνθρωπος θα δεχόταν να αμείβεται έτσι, από τούς φόρους ενός δεινά δοκιμαζομένου λαού, για να μην κάνει τίποτε, εκτός από τού να επαναλαμβάνει τα ίδια και τα ίδια σαν παπαγάλος;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.