25/8/19

Η ώρα της κρίσης πλησιάζει. Τι θα γίνει με την Τουρκία;

Παντελής Σαββίδης
Τέτοιες μέρες το 1989, πριν από 30 χρόνια δηλαδή, άρχισε η διαδικασία κατάρρευσης των κομμουνιστικών καθεστώτων της Ανατολικής Ευρώπης και περιορισμού της Ρωσίας στα σημερινά της σύνορα.
Η Ρωσία ουδέποτε στην ιστορία της επεκτάθηκε τόσο βαθιά στην Ευρώπη όσο μετά την ήττα του ναζισμού το 1945, υπό τη μορφή της Σοβιετικής Ένωσης.
Ήταν μια κατάρρευση που δεν περιόρισε μόνο τη σοβιετική αυτοκρατορία, αλλά αποκαθήλωσε και τα ινδάλματα μιας ιδεολογίας που από το 1917 υποσχέθηκε πολλά στην ανθρωπότητα. Η Ελλάδα στο παρά πέντε απέφυγε να την βιώσει –ευτυχώς, όπως είπε ο Λεωνίδας Κύρκος–, αλλά τα συμπλέγματα εκείνης της εμπειρίας είναι ακόμη υπαρκτά.
Λίγα χρόνια μετά τον Εμφύλιο, συγκεκριμένα το 1952, Ελλάδα και Τουρκία εντάσσονται στην Ατλαντική Συμμαχία (ΝΑΤΟ). Υποτίθεται ότι η Συμμαχία θα διασφάλιζε τα μέλη της από εξωτερική απειλή, υπονοώντας το σοβιετικό μπλοκ, αλλά και από επιθέσεις κατά της εδαφικής ακεραιότητά τους.
Το άρθρο 5, που προέβλεπε τα σχετικά, επέτρεπε αυτήν την υπόθεση. Ότι, δηλαδή, η ακεραιότητα των χωρών μελών διασφαλίζεται από οποιαδήποτε επίθεση.
Χρειάστηκε όμως η τουρκική εισβολή στην Κύπρο, που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ, και η ερμηνευτική δήλωση του τότε Γενικού Γραμματέα της Συμμαχίας Γιόζεφ Λουνς για να συνειδητοποιήσει η Ελλάδα πως η Συμμαχία δεν την διασφάλιζε από την τουρκική επιθετικότητα.
Το γιατί παραμένουμε είναι μια άλλη ιστορία.
Με τις ευλογίες λοιπόν της Συμμαχίας, ο ελληνισμός έχασε τη μισή σχεδόν Κύπρο, και η Ελλάδα ήρθε αντιμέτωπη όχι μόνο με την Τουρκία αλλά και με την ηγέτιδα δύναμη, τις ΗΠΑ. Όλες οι αμερικανικές θέσεις στα ελληνοτουρκικά είτε κλίνουν υπέρ της Άγκυρας είτε έχουν μια ουδέτερη χροιά που ευνοεί τη γειτονική χώρα. Κάτι άλλαξε τις μέρες αυτές με τη δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ζήτησε την αποχώρηση του τουρκικού «Yavuz» που επιχειρεί στα χωρικά ύδατα της Κύπρου.
Το 1945 και το 1989 αποτέλεσαν για την Ευρώπη και τον κόσμο κομβικά σημεία. Για την Ελλάδα, εκτός από τις δύο αυτές ημερομηνίες, κρίσιμο ήταν και το 1974.
Η Τουρκία, ως προς τις απειλές της στάθηκε τίμια. Δεν μπλόφαρε. Ό,τι έλεγε το εννοούσε και το εννοεί. Πλαγιοκόπησε και πλαγιοκοπεί την Ελλάδα, αλλά οι ελληνικές ηγεσίες είχαν το νου τους αλλού. Στη νομή και την απόλαυση της εξουσίας.
Όλες οι κυβερνήσεις έφεραν τη χώρα στη σημερινή της κατάντια: Οικονομικά είναι απολύτως εξαρτημένη από τους δανειστές της· από πλευράς άσκησης εξωτερικής πολιτικής υποδουλωμένη στην Ουάσιγκτον και εν μέρει στις Βρυξέλλες, ενώ η Τουρκία αμφισβητεί καθημερινά την εδαφική της κυριαρχία, σε βαθμό εξευτελιστικό.
Από το 1974, λοιπόν, η Τουρκία άρχισε να προδιαγράφει τις απαιτήσεις της απέναντι στην Ελλάδα, σε μια αξιοσημείωτα συνεπή και κλιμακούμενη πολιτική έντασης. Τίποτε δεν παίρνει πίσω, συνεχώς κλιμακώνει.
Η προβολή των τουρκικών απαιτήσεων άρχισε με τη βλακώδη ενέργεια των δικτατόρων του ’67 να δηλώνουν περιχαρείς πόσο πλούσια θα γινόταν η χώρα από την ανακάλυψη ενεργειακών αποθεμάτων. Συνεχίζεται, σήμερα, για τον ίδιο λόγο. «Δεν θα σας βλέπουμε να πλουτίζετε» είπε ο αναίσχυντος υπουργός Άμυνας της γειτονικής χώρας σε μια από τις τελευταίες του δηλώσεις.
Σε έναν λαό που τα τελευταία αρκετά χρόνια βελτίωσε το βιοτικό του επίπεδο αλλά δεν έμαθε ότι τίποτε δεν χαρίζεται, όλα κατακτώνται και διατηρούνται με κόπους, η απροκάλυπτα επιθετική πολιτική της Τουρκίας δημιούργησε φοβικά σύνδρομα. Ακόμη και στην ηγεσία του.
Διαβάζω περίοπτους αναλυτές να καλλιεργούν την ιδέα συνεκμετάλλευσης, με την Τουρκία, των ενεργειακών αποθεμάτων του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Και τον απλό κόσμο να βλέπει το χάρτη της ΑΟΖ που δίνει το Διεθνές Δίκαιο στην Τουρκία και να δικαιολογεί τη στάση της.
Αυτά δικαιούται η Τουρκία με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Όπως την ίδια ευνόησε γεωπολιτικά η γεωγραφική θέση της, το ίδιο ευνοϊκή στάθηκε η θέση της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ.
Το τραγικό είναι ότι υπάρχει ελληνική αλλά και αμερικανική κατανόηση για τη συμπεριφορά της Άγκυρας.
Δεύτερον, συνεκμετάλλευση ναι, αλλά με κάποια σοβαρή ανταλλαγή. Αφού δεν μπορούμε να επιβάλλουμε, ας αγοράσουμε μια αξιοπρεπή λύση στο Κυπριακό. Διαφορετικά, όποτε θα θέλει κάτι η Τουρκία, θα δημιουργεί μια κρίση και θα το παίρνει αμαχητί.
Πριν από αρκετά χρόνια ο Πολ Κένεντι έγραψε ένα δίτομο έργο για την άνοδο και την πτώση των Μεγάλων Δυνάμεων και εντόπιζε ως κύρια αιτία της πτώσης την υπερεπέκταση με τους πολέμους.
Η Τουρκία δεν είναι μεγάλη δύναμη, αλλά θέλει να κυριαρχήσει στην περιοχή. Έχει απλωθεί πολύ. Από τη Λιβύη μέχρι τη Συρία και τη Σομαλία. Ακροβάτησε μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας αλλά η ακροβασία αυτή μάλλον φτάνει στο τέλος της. Στη Συρία αντιμετωπίζει έναν θανάσιμο κίνδυνο με το Κουρδικό. Και στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο αναζητά τους πόρους και τον τρόπο που θα την κρατήσουν ζωντανή.
Θα μπορέσει να αντεπεξέλθει; Αν τα καταφέρει θα γίνει η σημαντικότερη δύναμη της περιοχής. Αν όχι, έχουμε να δούμε πολλά επεισόδια.
Πάντως, με την Ελλάδα τα πράγματα φτάνουν σε κρίσιμο σημείο. Θα δούμε αν η τουρκική προκλητικότητα αντιμετωπιστεί με αξιοπρέπεια ή με τη λογική «πάρε ό,τι θες αλλά άφησέ μας ήσυχους».
Αλλά ας γνωρίζουμε πως η βουλιμική Τουρκία δεν θα αφήσει ποτέ ήσυχο έναν λαό που της παραχωρεί χωρίς αντίσταση.

10 σχόλια:

  1. Το τραγικο ειναι οτι εμπρακτα δεν αντιδρα κανεις σε τιποτε.Βομβα πυρηνικη να πεσει..δεν θα κουνηθει φυλο.Κατι τρομερο συμβαινει στον λαο και στις αρχες. Ηλεκτρομαγνητικος παλμος εχει σαρωσει ολα τα νοητικα κυκλωματα ολων. Δεν επαρκει η εξηγηση δεν ρισκαρω τιποτε απ οτι εχω.Στατιστικα επρεπε να υπαρχει μια μειοψηφια που θα ρισκαρε.Σαν ρινισματα σιδηρου σε μαγνητικο πεδιο..ολα προσανατολισμενα απ το πεδιο ..χωρις εξαιρεση..μονο τεχνιτο δημιουργημα μπορει ναναι.Δεν ειναι φυσικο φαινομενο.Αυτα εχουν αποκλησεις καπου. Κατι πολυ σοβαρο συμβαινει στην χωρα..Δεν μπορει να κιτρινιζουν απο φοβο ολοι ..καθε μερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 1)Τα εγκληματικά λάθη (και ελεεινές προδοσίες) κάποιων πολιτικών μας από την μιά, καθώς και η ιδιοτέλεια, ο εκφυλισμός και η 'κουτοπονηριά' (ηλιθιότητα) σημαντικού μέρους του γερασμένου λαού μας από την άλλη, έχουν φέρει την χώρα μας στην οικτρή κατάσταση που βρίσκεται σήμερα.
    Το μόνο που μας έχει σώσει έως σήμερα, προφανώς είναι η αποτυχία της Δύσης να ανατρέψει τον, μισητό δια αυτήν, Ερντογάν.

    2)Μετά την προδοτική συμφωνία των Πρεσπών το Σύριζα έλαβε 31,5% και 3,5% το ΜεΡΑ25! Μαζί με το ΠΑΣΟΚ (ή ΚΙΝΑΛ), που υπερχρέωσε την χώρα την δεκαετία του 80, και το ΚΚΕ, η αριστερά αποτελεί την πλειοψηφία στην Ελλάδα.
    Η "ιδεολογία" της αριστεράς είναι προφανώς ότι χειρότερο και ανόητο μπορεί να υπάρξει. (Αθεΐα, εθνομηδενισμός, εκφυλισμός, διαστροφή, κ.λπ.)

    3)Από την άθεη και εθνομηδενιστική Παιδεία, των Ελληνικών σχολείων, περιμένει κανείς πως θα βγούν πολλοί άξιοι άνδρες που θα επανδρώσουν τον στρατό μας και θα αντιμετωπίσουν με σθένος την Τουρκία?
    Μήπως περιμένει κανείς πως οι μαζικά 'Ελληνοποιημένοι' οικονομικοί μετανάστες, μουσουλμάνοι στην πλειοψηφία, θα επανδρώσουν τον στρατό μας και θα πολεμήσουν την Τουρκία για την Ελλάδα?
    Περιμένει κανείς ότι οι πολιτικοί μας, ενωμένοι, θα υπερασπιστούν με αυταπάρνηση τα Ελληνικά συμφέροντα?

    4)Η Ελλάδα μόνον από θαύμα μπορεί να σωθεί. Το δημόσιο χρέος προσεγγίζει το 190%. Τα ασφαλιστικά ταμεία, στο εγγύς μέλλον, προφανώς θα καταρρεύσουν λόγω έλλειψης παιδιών και εργαζομένων. Η χώρα μας εποικίζεται και η άθλια ελίτ της χώρας μας το θεωρεί πρόοδο. Διεφθαρμένα ΜΜΕ προπαγανδίζουν την 'διαφορετικότητα'.
    Οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί, εδώ και πολλά χρόνια, είναι σχεδόν μηδενικοί. Η αύξηση της θητείας καθυστερεί διότι υπάρχουν αντιδράσεις. Αξιόλογες επενδύσεις δέν γίνονται.

    5)Κάποια μέρα η σύγκρουση με την Τουρκία θα γίνει και δυστυχώς δεν θα είμαστε έτοιμοι. Διότι το να είμαστε έτοιμοι προϋποθέτει πολλά χρόνια προετοιμασίας, που δεν έχουμε κάνει. Αντιθέτως μάλιστα έχουν γίνει πολλά τραγικά και πολύ επιζήμια λάθη.
    Από την απέναντι πλευρά η Τουρκία βρίσκεται πανέτοιμη...



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξαιρετικης ευφυιας και συνοπτικης κρισης σχολιο του Φωτη.Τον θαυμασα.Τα κυρια σημεια ολα χωρις σπαταλη ανουσια.Ειναι ασφαλως ετσι κυριολεκτικα και με λιγα λογια.
      Εξακολουθω χωρις να τα αγνοω καθολου ,να υποπτευομαι κατι αφυσικο.Δεν μπορει στατιστικα ναναι τοσο.πληρης ο ελεγχος στα παντα.Δεν μπορει ναχει τοση επιτυχια ολο.Ειναι ..100%..!! Ο Φωτης περιγραφει σωστα το 96% των λογων.Το 4% που λειπει ειναι ανεξηγητο φυσικα.Δεν μπορει να λειπει.Ειναι τεχνητο πληρως.Δεν μπορει!! Πως λειπει η παραμετρος της τρελας ?? Η μη ελεγχομενη ..το πικ μιας κορυφης στο καρδιογραφημμα ?? Ο σεισμογραφος βγαζει μια ευθεια γραμμη συνεχως..γινει δεν γινει σεισμος !! Ενα τρελο δαχτυλο δεν πατησε ποτε μια σκανδαλη !! Δεν στεκει.Απορω τι γινεται..Κατι επρεπε να ξεφυγει !! Καπου...Φυσικα αν δεν γινει τωρα κατι..καπου..καπως..δεν θα ζησει κανεις..κι ας φαινεται αδυνατον.Σαν χωρα βεβαια..και σαν πολιτεια οπως ειχε συμφωνηθει απ ολους οταν την φτιαξαν οι προγονοι μας.Ενα τεραστιο μερος του λαου μας τωρα ,εχει παραβει την αρχικη συμφωνια χιλιαδων ετων.Και δεν ..Ντρεπεται καθολου...ζωντας αδιαφορα για ολα..και καταπατωντας λογικη...ιερα..νεκρους..βασανα..Θεους..ιδρωτα..αιμμα..δικιο...αρχες...συναισθηματα..εργασια..την ιδια την ψυχη του γενους των χιλιαδων ετων...Κατι σοβαρο γινεται πολυ...

      Διαγραφή
  3. " Υποτίθεται ότι η Συμμαχία θα διασφάλιζε τα μέλη της από εξωτερική απειλή, ...., και από επιθέσεις κατά της εδαφικής ακεραιότητά τους.
    Το άρθρο 5, ....προέβλεπε ..... Ότι..... η ακεραιότητα των χωρών μελών διασφαλίζεται από οποιαδήποτε επίθεση.
    ..... η τουρκική εισβολή στην Κύπρο, .....υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ,
    ...ερμηνευτική δήλωση του τότε Γενικού Γραμματέα της Συμμαχίας Γιόζεφ Λουνς...", καί....
    Δέν συνειδητοποίησε η Ελλάδα πως η Συμμαχία τοῦ ΝΑΤΟ καί τῶν ΗΠΑ (βλ. Μ. Βρετανία, ἄρα βλ. καί Γερμανία) δεν την διασφαλίζει καθόλου, μά καθόλου, από την τουρκική επιθετικότητα.

    Γι' αὐτό καί οἱ ἀποφυγή θετικῶν ἤ καί οἱωνδήποτε (!!!) προγνώσεων τῶν γνωστῶν οἴκων οἰκονομικοπολιτικῆς ἀξιολογήσεως, νά ἀξιολογήσουν τήν Ἑλλάδα, εἶναι ἄκρως ἀνησυχητική γιά τίς προθέσεις στίς ΗΠΑ, τῶν ΗΠΑ, ἄρα καί τοῦ ΝΑΤΟ.

    Ἀλλά ἀκόμη πιό ἀνησυτικό, εἶναι ὁ πρόδηλος στρουθοκαμηλισμός μιᾶς ἡγεσίας "μας", πού οὔτε τήν παρουσία ἀνθρώπων τοῦ Σόρος, στά πράγματα τῆς Ἑλλάδος, δέν ἀντιμετωπίζει, οὔτε προσπαθεῖ ἐμπράκτως νά ἔχῃ σύμμαχο τήν Ρωσία, τουλάχιστον ὅσο ἡ Τουρκία.

    Τό "ἀνήκομεν εἰς τήν Δύσιν" εἶναι συνώνυμο τῶν ἐθνικῶν ταπεινώσεων, στό Κυπριακό, στούς Ρωμηούς τῆς Κωνσταντινουπόλεως καί τῶν νήσων Ἴμβρου καί Τενέδου, στό Βορειοηπειρωτικό, στό ἤδη "Μακεδονικό" (ἀπό ἁπλό "Σκοπιανό") πρόβλημα. Καί φαντάζεται κανείς ὅτι καί στό Αἰγαῖο, μιά θάλασσα Ἑλληνική ἐπί τρεῖς χιλιάδες χρόνια, πάλι μέ πλήρη εὐθύνη τοῦ ΝΑΤΟ καί τῶν ΗΠΑ (βλ. δηλώσεις γιά μοίρασμα του Αἰγαίου, τοῦ πρέσβη τῶν ΗΠΑ στήν Ἀθήνα), ἑτοιμάζεται μιά ἀκόμη, πλήρως καταστροφικῶν πλέον συνεπειῶν, τελευταία ἐθνική ἤττα γιά τόν Ἑλληνισμό.

    Ἄμα ἔχεις τέτοιους φἰλους, τί τούς θέλεις τούς ἐχθρούς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμπληρώνω: Τήν ἀνήθικη ἐρμηνεία, ὅτι τό ἄρθρο 5 τῆς συμμαχίας τοῦ ΝΑΤΟ δέν διασφαλίζει τά μέλη τοῦ ΝΑΤΟ ἀπό ἐπίθεση ἀπό ἄλλο κράτος μέλος τοῦ ΝΑΤΟ, εἶναι γνωστό ὅτι τήν ἐφηῦρε ὁ τότε πολύς κ. Χένρυ Κίσσινγκερ.
    Ἀλλά, ἄν εἶναι ἔτσι, ἄν ἐπιτεθοῦμε ἐμεῖς στή Τουρκία, μποροῦμε νά ἐπικαλεσθοῦμε ὅτι κατά τό ἴδιο ἄρθρο 5, τό ΝΑΤΟ πρέπει νά μείνῃ ἔξω ἀπό κάθε ἀνάσχεσή μας, καί ὅτι, γιά τήν περίπτωση πού δέν συμβῆ αὐτό (παρά τήν ὡς ἄνω ἑρμηνεία τοῦ ἄρθρου 5 πού ἔχει ἤδη ἐπικαλεσθῆ τό ΝΑΤΟ σέ βάρος μας, τό 1974), ἔχουμε κάθε δικαίωμα νά ζητήσουμε τήν βοήθεια τῆς Ρωσίας, τουλάχιστον ὡς πρός τήν ἄμυνά μας καί τήν ὑπεράσπιση τοῦ Αἰγαίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν νομίζω πως είναι σοβαρή επιλογή η συνεκμετάλλευση όταν συζητάμε με έναν γείτονα όπως η Τουρκία. Αυτό γιατί προφανώς όσες "Πρέσπες" και να υπογράφαμε μαζί τους πάντα θα υπήρχε το ενδεχόμενο σύρραξης. Εδώ με τα ταπεινά Σκόπια και δεν πρόκειται να μπει τέλος με μια συμφωνία, το να δώσουμε γη και ύδωρ για μια λύση που ουσιαστικά θα αγόραζε μόνο χρόνο για εμάς δεν είναι σοβαρή λύση.

    Στο κάτω κάτω η φράση με την οποία κλείνει το άρθρο αυτό ακριβώς δείχνει, ότι δηλαδή δεν είναι σοβαρή λύση διότι απλώς θα διαιώνιζε το πρόβλημα.

    "Αλλά ας γνωρίζουμε πως η βουλιμική Τουρκία δεν θα αφήσει ποτέ ήσυχο έναν λαό που της παραχωρεί χωρίς αντίσταση."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η διαθεση του λαου για ολα ,φαινεται και δειχνει αγαθη σε βαθμο εξωφρενικο.Δειχνει ανθρωπιστικη,Χριστιανικη,ανεκτικη,μεγαλοψυχη,καλοπροαιρετη,δικαια..κλπ.Αλλα δεν ειναι τιποτε απ αυτα αφου στην καθημερινοτητα της ειναι εντελως τα αναποδα.Σκληροκαρδη,κυνικη,απληστη,καιροσκοπικη κλπ.Μοιαζει με θετρικη παρασταση.Για υποκρισια .Ανακαλυπτει ταχα καλες προθεσεις και στους ξενους αλλους.Επικαλειται το δικιο ολη μερα...τους νομους..τις συμβασεις..κλπ.Την πνιγει το δικιο.Αλλα εκει εξω αυτα δεν ισχυουν πουθενα.Ο Τουρκος ειναι τουρκος.Ο Γερμανος Γερμανος.Το δικιο δεν ειναι το δικο μας δικιο.Ειναι ασχετο δικιο.Ας το λενε με την ιδια λεξη.Συνεκμεταλευση με Τουρκο δεν υπαρχει ουτε στην Αγια Γραφη.Συμφωνια με την κοζα νοστρα δεν ισχυει.Η θα τα παρουν ολα..η υστερα θα τα..παρουν απο λιγο. Ειναι λαος λεηλατης.Δεν ειναι ταγμα Αγγελων.Θα πανε σε συγκρουση αργα η γρηγορα...με η χωρις Ερτογαν.Οτι και να δωσουμε τωρα.θαρθουν για το υπολοιπο μετα.Ειδικα αν παρουν χωρις αντισταση..παει η χωρα.Ο κινδυνος ομως κυρια ειμαστε εμεις. Ο εαυτος μας.Δεν ειναι σταση αυτο λαου με επιγνωση τι γινεται σε ολα.Δεν υπαρχει επιγνωση σε τιποτε σχεδον.Απο αγνοια θα παμε ? Και αφελεια..
    Εμπρακρα δεν κανουμε τιποτε.Μονο λογια..η ...σιωπες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Απλά να συμπληρώσω: Ή οι τούρκοι ή εμείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όσο Πιστεύουμε σε αυτήν την σαχλαμάρα που λέγεται ανήκουμε στην Δύση αυτά θα παθαίνουμε .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Παντως δεν ειναι κατι σπουδαιο οι Τουρκοι...Κλανουν ρεγγες συνηθως..Μαχαιρια δεν εχουμε εδω γιατι γεμισε ο τοπος ...ζαρτιερες..και φρου φρου .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.