17/8/19

Το “δέσιμο” του Τραμπ από τον Ερντογάν και ο “χρησμός” του Τσαβούσογλου για F-35 και S-400Του Μιχάλη Ιγνατίου

Μία δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην οποία άφηνε δήθεν παράθυρο για συμβιβασμό με τις ΗΠΑ αναφορικά με το ρωσικό σύστημα S-400, «πυροδότησε» συζητήσεις ότι η κατοχική δύναμη ενδεχομένως να επιχειρήσει «ηρωική έξοδο» από την στρατηγική σχέση με τη Ρωσία και να επιστρέψει στη Δύση. Ο κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος συχνά κάνει δηλώσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καθώς ηγείται της τουρκικής προπαγανδιστικής μηχανής, υποστήριξε επίσης ότι η Αμερική δεν έχει ακόμα εκδιώξει την Τουρκία από το πρόγραμμα παραγωγής των F-35.

Γενικά μιλώντας θα μπορούσε να έχει δίκιο, διότι η εκδίωξη θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2020, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική για την Τουρκία. Τα μαχητικά F-35, θεωρούνται παρελθόν για την Άγκυρα, αν πιστέψουμε τις επίσημες ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου και του Πενταγώνου, αλλά και της κατασκευάστριας εταιρείας.

Ήδη, η Ουάσιγκτον έχει προχωρήσει σε πρωτοβουλίες, που ακυρώνουν την τουρκική συμμετοχή στο εν λόγω πρόγραμμα ενώ έδιωξε και τους Τούρκους πιλότους που εκπαιδεύονταν σε βάσεις στην Αριζόνα και την Φλόριντα για να πιλοτάρουν τα αμερικανικά μαχητικά που θα έφεραν την τουρκική σημαία. Επίσης διαπραγματεύεται την πώληση των “τουρκικών” F-35 με την Ολλανδία και την Πολωνία.

Όπως σημειώνεται σχετικά, αυτό το θέμα των F-35 έχει τελειώσει και δεν θα επανέλθει στην επικαιρότητα εκτός και εάν αλλάξει γνώμη ο Ταγίπ Ερντογάν και δεν θέσει σε λειτουργία τους S-400, τους οποίους, όμως αγόρασε για ειδικό σκοπό, που αφορά και την προσωπική του ασφάλεια, στην περίπτωση που επιχειρηθεί εκ νέου πραξικόπημα. Οι Αμερικανοί ποντάρουν πλέον εκεί: ότι μέχρι τον Απρίλιο του 2020 οι Τούρκοι θα αποφασίσουν να μην θέσουν σε λειτουργία τους S-400, οπότε θα δοθεί η δυνατότητα για αμερικανικό «συγχωροχάρτι», κάτι το οποίο θα σημαίνει ότι θα ξεκινήσει παζάρι για την ολική επαναφορά της Τουρκίας στη Δύση.

Έχουν, όμως, έτσι τα πράγματα ή παρά την εμμονή του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για να μην τιμωρηθεί η Τουρκία, θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να της επιβάλει και κυρώσεις, μία κίνηση η οποία θα οδηγήσει σε ρήξη τις σχέσεις εν μέσω των σκληρών συζητήσεων για τη Βόρεια Συρία; Αυτό βασικά λέει και ο κ. Τσαβούσογλου.

Βέτο στον πρόεδρο;
Οι κυρώσεις θα οδηγούσαν σε ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα. Γνώστες της κατάστασης στην οποία περιήλθαν οι σχέσεις, αλλά και γνωστοί αναλυτές, πιστεύουν ότι οι Τούρκοι θα συνεχίσουν να παίζουν αυτό το παιγνίδι του ήξεις-αφίξεις για να κερδίσουν χρόνο μέχρι την πλήρη εγκατάσταση και λειτουργία του ρωσικού συστήματος.

Με δεδομένη την αναποφασιστικότητα του κ. Τραμπ, που εκμεταλλεύεται ο κ. Ερντογάν, η Τουρκία μπορεί άνετα να αποφύγει τις κυρώσεις για ένα διάστημα, ασκώντας και εκβιασμό για την επίθεση εναντίον των Κούρδων. Το ερώτημα είναι εάν πειστούν και οι Αμερικανοί νομοθέτες, οι οποίοι ξεκινούν νέο γύρο αντιπαράθεσης με τον Λευκό Οίκο, επειδή ο κ. Τραμπ αγνοεί τους νόμους που η δική του κυβέρνηση πήρε την πρωτοβουλία για να ψηφιστούν....

Διαβάστε τη συνέχεια στο Hellasjournal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.