31/8/19

Δεν προσκλήθηκε τελικά στο Ελσίνκι ο Τσαβούσογλου για το Gymnich

Ανδρέας Πιμπίσιης   
Τουρκία και Μεβλούτ Τσαβούσογλου έφαγαν πόρτα κατά το τελευταίο Άτυπο Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στο Ελσίνκι της Φινλανδίας. Ευρωπαϊκή Επιτροπή και φιλανδική προεδρία δεν προσκάλεσαν, αυτή τη φορά, τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών στο Gymnich γεγονός που προκάλεσε δυσφορία στην Άγκυρα. Κίνηση που αποτελεί ένα ακόμα μήνυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία για τις ενέργειές της σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. 
Η Τουρκία είχε πάντα θέση στις συναντήσεις που πραγματοποιούνταν στα άτυπα συμβούλια των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι γνωστό ως Gymnich. Η αρμόδια για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, σε συνεργασία με την προεδρία προσκαλούσαν την Τουρκία.
Σ’ αυτή την σύνοδο, που πραγματοποιήθηκε στο Ελσίνκι, τα πράγματα δεν λειτούργησαν κατά τον παραδοσιακό τρόπο. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, αποφασίστηκε ότι θα προσκληθούν μόνο οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων. Και άφησαν, φέτος, εκτός την Τουρκία. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι και σε άλλες περιπτώσεις που η πρόσκληση απευθυνόταν στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων καλούσαν και την Τουρκία. Κάτι που φέτος δεν έγινε.
Ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών, Πέκα Χααβίστο, σε μια προσπάθεια να κρατήσει τα προσχήματα θέλησε να προσκαλέσει τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο καθιερωμένο γεύμα που πραγματοποιείται με το πέρας της συνόδου. Πρόκειται για μια εντελώς άτυπη συνάντηση χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Η Τουρκία εμφανώς ενοχλημένη για τη μη πρόσκληση στο Gymnich όπως συνέβαινε άλλες χρονιές, απάντησε αρνητικά για τη συμμετοχή του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο γεύμα εργασίας της Φινλανδικής Προεδρίας.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία η κίνηση της Φεντερίκα Μογκερίνι σε συνεργασία με τη Φιλανδική Προεδρία αποτελούν ένα ακόμα μήνυμα προς την Τουρκία για τη συμπεριφορά της εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τις τουρκικές προκλήσεις και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο συζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης με τους ομολόγους του της Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ λε Ντριάν και την υφυπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας Εμανουέλα Ντελ Ρε στη διάρκεια της οποίας τους ενημέρωσε «για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ανταλλάχθηκαν απόψεις σχετικά με τα επόμενα βήματα». Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι τρεις υπουργοί συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή και να συναντώνται σε τακτά διαστήματα. Για το ίδιο θέμα ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε επίσης συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του Χέικο Μάας.

ΥΠΑΜ-ΥΠΕΞ για υβριδικές απειλές 
Η Λευκωσία υποστηρίζει τη συντονισμένη αντίδραση έναντι στις υβριδικές απειλές στη βάση της κοινοτικής αλληλεγγύης, δήλωσαν οι Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, Νίκος Χριστοδουλίδης και Σάββας Αγγελίδης οι οποίοι την Πέμπτη επισκέφθηκαν το Κέντρο Αριστείας για Αντιμετώπιση των Υβριδικών Απειλών Hybrid Centre of Excellence στο Ελσίνκι. Οι Υπουργοί ήταν στην φινλανδική πρωτεύουσα για να συμμετάσχουν στα άτυπα συμβούλια Υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών της ΕΕ.
Σε ανακοίνωση αναφέρεται ότι δύο υπουργοί είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με τα στελέχη του Κέντρου και να ανταλλάξουν απόψεις αναφορικά με την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κέντρου στον τομέα της αντιμετώπισης υβριδικών απειλών.
Οι κ. Χριστοδουλίδης και Αγγελίδης επεσήμαναν μεταξύ άλλων ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποδίδει μεγάλη σημασία στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας και στην ανάπτυξη των εθνικών δυνατοτήτων στον τομέα αυτό, τονίζοντας ότι, ως Κράτος Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κύπρος εργάζεται για την ενίσχυση της συνεργασίας σε επίπεδο ΕΕ με στόχο τη διασφάλιση συντονισμένης αντίδρασης απέναντι στις υβριδικές απειλές στη βάση της Κοινοτικής αλληλεγγύης. 
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.