13/8/19

H Κύπρος σε άσκηση του ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού


Η Κύπρος ήταν μεταξύ των δέκα χωρών που συμμετείχαν την περασμένη εβδομάδα στην πολυεθνική άσκηση “Mighty Waves 19”, τη μεγαλύτερη που φιλοξένησε ποτέ το ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό, με στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών ενός σεισμού.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Times of Israel, το σενάριο της άσκησης προέβλεπε την αντιμετώπιση των συνεπειών ενός ισχυρού σεισμού στο βόρειο Ισραήλ, με χιλιάδες νεκρούς και πέραν των 100.000 τραυματιών, κατεστραμμένα νοσοκομεία και υποδομές.

Προστίθεται ότι εκπρόσωποι του ναυτικού δέκα χωρών και του ΝΑΤΟ συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι της Χάιφα, με Ισραηλινούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο για την μεγαλύτερη ναυτική τους άσκηση. Ο ιστότοπος αναφέρει ακόμη ότι αυτή ήταν η πρώτη άσκηση του ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού, η οποία ήταν επικεντρωμένη αποκλειστικά στην αντιμετώπιση των συνεπειών ενός σεισμού.
ΗΠΑ, Γαλλία και Ελλάδα συμμετείχαν πλήρως, αποστέλλοντας πλοία και προσωπικό στη Χάιφα για να λάβουν μέρος στην άσκηση μαζί με τους Ισραηλινούς συναδέλφους τους. Εκπρόσωποι από την Κύπρο, τη Χιλή, την Ιταλία, τη Γερμανία, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και το ΝΑΤΟ συμμετείχαν ως παρατηρητές ή έλαβαν μέρος σε πτυχές της άσκησης, όπου δεν απαιτείτο φυσική παρουσία, συμπληρώνεται.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, στην άσκηση που διεξήχθη μεταξύ 4 και 8 Αυγούστου, η Κύπρος συμμετείχε με δύο παρατηρητές, αξιωματικούς του ναυτικού. Η πρώτη φάση της άσκησης προωθούσε την εκπαίδευση σε θέματα έρευνας και διάσωσης στην επιφάνεια και τον βυθό της θάλασσας, σε αντικείμενα πρώτων βοηθειών, καθώς και την εκπαίδευση στις βολές και στην αντιαεροπορική άμυνα. Η δεύτερη φάση αφορούσε την υποστήριξη, από πολεμικά πλοία, της ανθρωπιστικής βοήθειας στο λιμάνι της Χάιφα.

Στο δημοσίευμα των Times of Israel αναφέρεται εξάλλου ότι η άσκηση είχε δύο βασικούς στόχους, τη σύσταση, αφενός, μια «θαλάσσιας διόδου» για να εισέλθει το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας που θα χρειαστεί το Ισραήλ, στον απόηχο ενός μεγάλου σεισμού και αφετέρου την εκπαίδευση για αποτελεσματική συνεργασία με εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς που θα εμπλακούν στην παροχή βοήθειας.

Επιπρόσθετα, οι ναυτικές δυνάμεις που έλαβαν μέρος στις ασκήσεις, συμμετείχαν και σε ασκήσεις προσομοίωσης για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα.

Κάποιες πτυχές της άσκησης, όπως η δημιουργία της «θαλάσσιας διόδου», είχαν δοκιμαστεί και στο παρελθόν, όμως ποτέ πριν δεν υπήρξε προσομοίωση των αρμοδιοτήτων του ναυτικού σε σχέση με τις συνέπειες ενός σεισμού σε αυτό το επίπεδο, ανέφεραν Ισραηλινοί αξιωματούχοι.
Εξάλλου, σε ανάρτηση των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων στο twitter, αναφέρεται ότι το ναυτικό δέκα χωρών – μαζί και η Κύπρος – συναντήθηκαν πλάι πλάι στο Ισραήλ για τη μεγαλύτερη διεθνή άσκηση που φιλοξένησε ποτέ στο ισραηλινό πολεμικό ναυτικό.

Πηγή: philenews/ΚΥΠΕ

1 σχόλιο:

  1. πολυ σωστα.Οι Ισραηλινοι απεδειξαν σε πραγματικες συνθηκες πολεμου ,οτι οντως δυνανται εκτελεσουν επιτυχως διασωση.Ενεθυμειστε απαντες οτι ισραηλινο υποβρυχιο διεσωσε περι τους εικοσιπεντε νομιζω ρουρκους ναυτες του πολεμικου κοτζατεπε το οποιο εβυθισθη κατοπιν σφοδρου βομβαρδισμου απο τουρκικα αεροσκαφη το 1974 κατα διαρκεια τουρκικης εισβολης.
    Στοχος τς εισβολης ητο να πραγματοποιηθουν οι στοχοι ισραηλ με οτι αυτο συνεπαγεται. Οι Τουρκοι απλα ηταν εκτελεστες , οι Βρεττανοι ως παντα παιδια θεληματων και οι Αμερικανοι αιωνια υποχειρια των εβραιων.
    Οποτε εν ολιγοις αφου το Ισραηλ που ορφανωσε την εισβολη στην κυπρο το 1974, και τωρα ερχεται ως δηθεν συμμαχος, μπορουμε επιτελους να πουμε....Κυριοι πατε για υπνο....
    Ηθελα ναξερα εαν σε αλλο σημειο του πλανητη γινεται αυτο που γινεται στην ελλαδα.Οχι δηλαδη να κυβερνανε ανθρωποι απο στοεςςα κλπ μασωνιες κλπκλπ .μ, αλλα να υπαρχει τοσο ηλιθιος λαος που μετα τοσα χρονια εξακολουθει να ψευδεται σττον ιδιο τον εαυτοτου.
    Το Ισραηλ κυριοι και κυριες ειναι τπευθυνο δια την κυπρο.και για την κατασροδη.
    Πεταξτε τους εξω απο κυπρο και ελλαδα πριν ειναι αργα,Εξω.Καμμια σχεση με κρατος ισραηλ. Καμμια.
    Εξω αμεσα.ΘΑα μας βαλουν σε εθνικες περιπετειες.
    Πιστευει κανεις οτι το ισραηλ θα πολεμησει την τουρκια?
    Ειναι δυνατον?Μα τοσο αφελεις ανθρωποι στην ελλαδα.Το Ισραηλ κρυβεται πισω απο την τουρκια στην οποια εχει δωσει ΟΛΑ τ στρατιωτικα σχεδια που ειχε προσβαση στον ελληνικο πενταγωνο ως δηθεν συμμαχος.Οι Τουρκοι ΞΕΡΟΥΝ τα παντα.Παρτε το χαμπαρι,Πολεμος με την τουρκια ΕΦΟΣΟΝ ΦΥΓΕΙ το Ισραηλ απο συμμαχια. ΕΞΩ .
    ΜΙΑΡΟΝ ΓΕΝΟΣ
    Ακου συμμαχος. Ντροπη σας ρε.Ειδικα οι ενστολοι.Τινος φωτογραφια ητανε ρε επανω το 1982 σρα ειδικα γραφεια στο μεγαλο πευκο. την οποια δεν τολμησε κανεις να κατεβασει?Τινος?Κατι ηξερε αυτος . Γι αυτο και πεθανε στην φυλακη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.