24/8/19

Αρνητική έκπληξη, η Moody’s ούτε καν αξιολόγησε την ελληνική οικονομία

«Σιγή ιχθύος» από τον οίκο αξιολόγησης Moody's
Μετά την αρνητική έκπληξη από την Fitch και η moody’s όχι μόνο δεν αναβάθμισε τις προοπτικές της ελληνικές οικονομίας όπως αναμενόταν αλλά δεν εξέδωσε οίκτε καν αξιολόγηση για την Ελλάδα
Να σημειωθεί ότι στις 23/8 αναμενόταν η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και οι αναλυτές περίμεναν ότι θα προχωρήσει σε αναβάθμιση των προοπτικών (outlook) της Ελλάδας σε «θετικές» από «ουδέτερες».
Αντί ο αμερικανικός οίκος να προβεί σε κάποια αξιολόγηση, ανέβαλε τις ανακοινώσεις, εξέλιξη προφανώς δυσμενής για την ελληνική οικονομία. Η Ελλάδα μέχρι τώρα δεν έχει τύχει ευνοϊκής αντιμετώπισης από τους οίκους αξιολόγησης.
Θα πρέπει, βέβαια, να σημειωθεί ότι ο οίκος είχε προετοιμάσει, εμμέσως, το έδαφος για αυτήν την απόφαση, καθώς σε σημερινό (23/8) του report –το οποίο, όμως, δεν αποτελούσε αξιολόγηση- ανέφερε ότι το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας (Β1) στηρίζεται από τη «μέτρια» δυναμική της ανάπτυξης που αντανακλάται στα υψηλότερα επίπεδα πλούτου σε σύγκριση με άλλα κράτη παρόμοιας αξιολόγησης διατυπώνει ο Moody’s σε σημείωμα του κατά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της περιοδικής αναθεώρησης των δεδομένων της για μια σειρά χωρών ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα.
Στην ανακοίνωση του ο Moody’s καθιστά σαφές ότι αυτή η διαδικασία δεν συνιστά αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας αλλά «δείχνει» το πώς «βλέπει» ο οίκος τις προοπτικές της κάθε οικονομίας.
Ο Moody’s κάνει λόγο για «αισθητή αβεβαιότητα» όσον αφορά τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ανάπτυξης λόγω των δυσμενών δημογραφικών τάσεων αλλά και των χαμηλών επιδόσεων σε επενδύσεις και αποταμίευση, ενώ κάνει λόγο για αδύναμες επιδόσεις όσον αφορά το Κράτος Δικαίου, την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και τον έλεγχο της διαφθοράς, επικαλούμενος τους δείκτες της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης.
Ωστόσο, επισημαίνεται η βελτίωση των επιδόσεων στη νομοθέτηση και στην εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων.
Παράλληλα αναφέρει ότι «η χαμηλή δημοσιονομική δύναμη αντανακλάται στο πολύ υψηλό δημόσιο χρέος που εξισορροπείται από μια καλή διάρθρωση χρέους με πολύ χαμηλά επιτόκια και μεγάλες ωριμάνσεις» ενώ υπογραμμίζονται οι προκλήσεις του τραπεζικού τομέα.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.